–VIKTIG MILJØFAKTOR I KRAGERØ SENTRUM –RÅDHUSGATA 2 REPRESENTERER EN

–VIKTIG MILJØFAKTOR I KRAGERØ SENTRUM –RÅDHUSGATA 2 REPRESENTERER EN






–Viktig miljøfaktor

Viktig miljøfaktor

i Kragerø sentrum

Rådhusgata 2 representerer en viktig miljøfaktor i Kragerøs særpregede gamle sentrumsbebyggelse, som gir byen sjel. Det regionale kulturminnevernet vil sterkt fraråde riving, fremholder fylkeskultursjefen.

Vidar Paus-Knudsen • Tlf. 35 98 67 71

Som viktig miljøfaktor må bygningen ses i sammenheng med bygningsmiljøet den er en del av, skriver fylkeskultursjef Geir Berge Nordtveit. Han påpeker dette som representant for det regionale kulturminnevernet, i en forhåndsuttalelse til kommunen til forslaget om å rive bygningen. Berge Nordtveit siterer førstekonservator Ulf Hamrans ord om at rekken av tenner som er trukket ut av tanngarden (bygningsmiljøet i sentrum) allerede er lang.

–Det fortoner seg derfor som et paradoks at Kragerø kommune med sin rykende ferske Sentrumsplan, med utvidede verneområder og vedtak om å verne den særpregede gamle trehusbebyggelsen, i neste omgang varsler at den nok en gang vil trekke ut flere perler i tanngarden. Det er jo nettopp den gamle trehusbebyggelsen og historien som knytter seg til den, som er med på å gi byen sjel, og som danner bakgrunn og miljø for at Kragerø ønsker å profilere seg som kunstnerbyen, utdyper fylkeskultursjefen.

Fraråder sterkt

Han konkluderer med at det regionale kulturminnevernet «sterkt» vil fraråde riving, og håper man tenker seg grundig om før det rives mere i det tette, sammenhengende bygningsmiljøet i sentrum. Ytterligere riving vil løse opp restene av sammenheng og struktur, som bygningsmiljøet langs hovedgata fremdeles representerer.

Kopi av uttalelsen er sendt Riksantikvaren, og Ulf Hamran, som nylig kontaktet blant annet førstnevnte og fylkeskonservatoren om saken.

Sjelden representant

Det tidligere Central Hotel omtales gjerne som teknisk etat, men huser nå samfunnssektoren etter omorganisering i kommunen. Trehusbygningens historie går tilbake til slutten av 1700-tallet.

–Dens nåværende arkitektoniske uttrykk, fra slutten av 1800-tallet, er en sjelden representant for denne epoken, overgang senempire/sveitserstil. Bygningen fremstår med stor grad av autensitet utvendig, skriver Fylkeskultursjefen. Han gjør oppmerksom på at Kulturminneloven krever at bygninger som er oppført før 1850 og som ønskes revet, skal meldes inn for kulturminnevernet i forkant.

Forstår ønsket

Fylkeskultursjefen forstår ønsket om et felles offentlig servicesenter, i et nytt stort kontorbygg på samme tomt, knyttet til rådhuset kloss ved og sentrum.

-På den annen side vil vi presisere at betydningen av å bevare et bygningsmiljø som er med på å gi byen sitt helt spesielle særpreg, gjør at man nøye bør vurdere mulighetene for alternative løsninger. Enten ved å se på mulighetene for å utnytte allerede eksisterende bygninger, eller vurdere andre sentrumsnære tomtemuligheter, skriver Berge Nordtveit.

Styrker «det gode bosted»

Kulturminnevernet håper på en løsning i tråd med intensjonen i Sentrumsplanen, og at Kragerø vil leve opp til ønsket om å fremstå som «perlen blant kystbyene», tilføyer han.

–Dette gjør man ikke ved å radere ut det miljøet som dannet bakgrunn for at så mange av våre kjente kunsterne nettopp valgte Kragerø som arena for mye av sin kunstneriske utfoldelse. Det er fortsatt disse trekkene ved Kragerø som er med på å styrke «det gode bosted» og som besøks/feriested med særegen identitet, poengterer fylkeskultursjefen.

[email protected]

Rådhusgata 2 (t.v.) er en viktig miljøfaktor og må ses i sammenheng med bygningsmiljøet den er en del av, skriver fylkeskultursjefen.

Som representant for det regionale kulturminnevernet frarår fylkeskultursjef Geir Berge Nordtveit sterkt å rive det tidligere Central Hotel.






Tags: kragerø sentrum, ved kragerø, representerer, –rådhusgata, sentrum, miljøfaktor, –viktig, kragerø