CAPITOLUL 3 PREVENIREA ŞI CONTROLUL CORUPŢIEI ÎN SISTEMUL OCROTIRII

26 CAPITOLUL 4 – INTRODUCEREA ŞI EDITAREA UNUI TEXT
7 MEMORIU GENERAL CAPITOLUL I INTRODUCERE IIDATE
CAP 3 BAZELE CALCULULUI DE REZISTENŢA MATERIALELOR CAPITOLUL 3

CAP1 CINEMATICA ŞI DINAMICA CAPITOLUL 1 CINEMATICA ŞI DINAMICA
CAPITOLUL 1 DISPOZITII GENERALE ART 1 IN SENSUL
CAPITOLUL 1 INTRODUCERE 1 OBIECTIVE ACEST MODUL ISI PROPUNE

Capitolul 3: Prevenirea şi controlul corupţiei în sistemul ocrotirii sănătăţii


Capitolul 3: Prevenirea şi controlul corupţiei în sistemul ocrotirii sănătăţii


Corupţia în cadrul sistemului sanitar din Moldova se manifestă sub diferite forme. La nivele superioare ale sistemului, “corupţia” a condus la distorsiuni financiare în procesul de procurare, alocarea necorespunzătoare a resurselor bugetare limitate şi admiterea distorsiunilor în procesul de stabilire a priorităţilor în sectorul sanitar. „Corupţia administrativă” la nivele inferioare se manifestă preponderent în forma plăţilor neformale pentru serviciile medicale acordate.


Corupţia administrativă, în special la nivele inferioare, reprezintă deseori reacţia prestatorului de servicii medicale pe de o parte şi a pacientului, pe de altă parte, la ineficienţa şi necorespunderile sistemice ale sectorului sanitar. Aceste probleme sistemice includ remunerarea proastă a lucrătorilor medicali; lipsa unor protocoale standarde de tratament, adaptate la cele mai reuşite practici internaţionale, în contextul cărora nivelul de „autonomie” a medicilor în procesul de luare a deciziilor privind diagnosticarea şi tratamentul este nejustificat de înalt; Alte probleme includ: aprovizionarea necorespunzătoare cu consumabile, medicamente şi echipament de calitate la nivelul instituţiilor medicale; exodul de inteligenţă al specialiştilor calificaţi, în special al celor tineri, în alte ţări şi sectoare, lăsând personalului medical rămas un volum sporit de muncă; condiţiile de muncă precare, în contextul în care instituţiile medicale se deteriorează în lipsa investiţiilor capitale.


Guvernul a iniţiat un proces de reformare a sectorului sanitar. Introducerea asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală, în ianuarie 2004 prevede accesul tuturor cetăţenilor moldoveni la asistenţa medicală. Acest sistem de asemenea prevede descentralizarea şi autonomia financiară a majorităţii instituţiilor sanitare publice, ceea ce a pus fundamentul pentru eforturi ulterioare de reducere a gradului de răspândire a corupţiei.


Legea cu privire la Drepturile Pacienţilor şi Legea privind Exercitarea Profesiunii de Medic din 2006 a pus la dispoziţie instrumente adiţionale pentru reducerea corupţiei administrative şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor în cadrul sistemului sanitar din Moldova. Cazurile recente (făcute publice) de arest al medicilor, acuzaţi de luare de mită în proporţii minore pentru prestarea de servicii medicale, contribuie la conştientizarea de către publicul larg a atitudinii serioase a Guvernului vis-a-vis de corupţie. Totuşi, aceste iniţiative nu sunt integrate de o abordare strategică în vederea reducerii nivelului de corupţie în sectorul sanitar. Planul Preliminar de Ţară este perceput ca complementar la acţiunile deja întreprinse de Guvern. Astfel, în cadrul PPŢ vor fi întreprinse următoarele acţiuni.


1. Reducerea corupţiei în sistemul ocrotirii sănătăţii prin implementarea unei strategii coordonate .


Elaborarea şi implementarea unei strategii integrate de reducere a corupţiei în sectorul sanitar, cu rezultate specifice măsurabile, bazate pe obiective clar definite în baza unei analize detaliate a oportunităţilor existente şi a fenomenelor de corupţie la toate nivelele sistemului (analiza vulnerabilităţii), precum şi a efectelor lor asupra percepţiei la nivelul consumatorului.


În vederea sporirii rolului comunităţii şi societăţii civile în lupta împotriva corupţiei din sectorul sanitar, strategia va fi elaborată cu implicarea activă a ministerelor de resort, precum şi a sectorului privat, societăţii civile şi comunităţii de donatori internaţionali. Procesul va fi susţinut, parţial, de rezultatele cercetării privind corupţia în sectorul sanitar, conduse sub auspiciile Alianţei Anti-Corupţie a ONG-urilor.



2. Elaborarea unor standarde simple, specifice, verificabile şi realizabile de conduită precum şi a protocoalelor de diagnosticare şi tratament bazate pe recomandările internaţionale.


Un Grup de lucru tehnic va elabora standarde clare, concise, simple, verificabile şi aplicabile, inclusiv un Cod de Etică şi protocoale de diagnostic şi tratament. Aceste protocoale vor servi ca ghiduri pentru procurarea medicamentelor, în special medicamentelor de bază, şi echipamentului medical. Aceştia, de asemenea, vor stabili standarde de „practică medicală acceptată” şi definirea aşteptărilor de performanţă prin care calitatea lucrului prestatorilor de servicii medicale. Disputele legale privind prestarea serviciilor medicale de asemenea vor fi evaluate. Participanţi în cadrul grupului vor include experţi tehnici locali şi internaţionali.


Corupţia “înfloreşte” acolo, unde există monopol asupra serviciilor medicale, un nivel înalt de autoritate şi putere de decizie concentrată în mâinile unui grup restrâns de persoane, lipsa supravegherii şi un nivel redus de responsabilitate. Acest set de circumstanţe descrie cu exactitate situaţia creată în sectorul sanitar din Moldova, unde medicii şi alt personal din sector operează într-un mediu caracterizat prin acces redus la servicii medicale şi absenţa normelor şi standardelor, în special în ce priveşte regimul de diagnosticare şi tratament. O modalitate de limitare a gradului de decizie individuală, pe de o parte, şi de sporire a nivelului de responsabilitate, pe de altă parte, constă în stabilirea unor standarde de conduită care ar servi în calitate de ghiduri, standarde de performanţă şi indicatori de calitate.


Vor fi create următoarele trei Grupuri de lucru şi se vor defini şi aplica următoarele norme şi standarde:


Un grup de lucru tehnic pentru elaborarea „Codului de Etică” al personalului medical, incluzând atât standarde normative (de exemplu, adoptarea unui mod de abordare orientat spre client în cadrul prestării serviciilor), cât şi prohibitive (de ex., împotriva folosirii resurselor publice cu scopul obţinerii unui câştig personal). Acest Grup va fi compus, inclusiv din membrii Ligii (Colegiului) Medicilor, Consiliului Naţional de Evaluare şi Acreditare, CNAM, Comitetul Naţional de Bioetică, Ministerul Justiţiei, altor organe de stat abilitate şi reprezentanţi ai societăţii civile.


Aplicarea standardelor elaborate va fi monitorizată de către comunitate şi actorii din sectorul privat, atât la nivel local, cît şi la cel naţional. Granturi vor fi puse la dispoziţia reprezentanţilor societăţii civile pentru a face posibilă această monitorizare în comun. Rezultatele activităţii acestor grupuri de lucru se vor publica şi se vor pune la dispoziţia comunităţii şi personalului din sector prin intermediul mas-media, presei, Internet-ului, diverselor activităţi de instruire şi altor mecanisme corespunzătoare. Rezultatele activităţilor de monitorizare şi evaluare vor fi publicate cu o periodicitate trimestrială.


3. Sporirea gradului de responsabilitate prin ridicarea transparenţei, creşterii calităţii de supraveghere şi responsabilităţii publice, precum şi încurajarea participării populaţiei în reforma sistemului sanitar.



În cadrul acestui component se va fortifica sistemul informaţional al prestatorilor de servicii (tehnologii informaţionale, pagina web, portal informaţional). Acestea vor contribui la publicarea cu regularitate a bugetelor şi performanţelor în domeniul sanitar la nivel naţional şi local şi vor contribui la facilitarea accesului populaţiei la informaţie.







4. Sporirea calităţii serviciilor prestate va fi asigurată printr-un mecanism de motivare şi sancţionare, precum şi prin fortificarea capacităţilor Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale.


În cadrul acestui component se vor aplica instrumente de motivare pentru respectarea standardelor şi a sancţiunilor pentru necorespundere, inclusiv stabilirea procedurilor de audit (financiar şi de conduită) intern şi extern, independent, efectuat de părţi, care nu sunt direct implicate în aplicarea setului de standarde. Se vor elabora recomandări privind instrumentele de stimulare şi motivare (onorarii, sporuri la salarii, promovări, etc.) pentru aplicarea consecventă a standardelor elaborate, precum şi a sancţiunilor pentru nerespectarea acestora. Se va elabora procesul şi graficul de implementare ale unor mecanisme adecvate de monitorizare şi evaluare.


Instituirea procedurilor interne şi externe de audit /control financiar şi de comportament la toate nivelurile sistemului de ocrotire a sănătăţii cu scopul verificării respectării standardelor elaborate, legate în mod specific de: planificarea şi executarea bugetului; achiziţionarea bunurilor şi serviciilor, prestarea serviciilor eficiente economic cu orientarea spre client, folosind protocoalele stabilite de diagnostic şi tratament. În vederea asigurării respectării standardelor elaborate, vor fi utilizate atât mecanisme interne, cât şi externe. Obiectivul acestor mecanisme constă nu doar în a identifica răufăcătorii, dar şi în a îmbunătăţi calitatea lucrului efectuat de cadrele profesionale oneste. Auditele, controalele, supravegherea şi mecanismele independente de monitorizare vor crea o componentă a efortului de asigurare continuă a calităţii la toate nivelurile. Investigarea şi supravegherea vor completa aceste mecanisme pentru a identifica şi verifica pe cei ce sunt suspectaţi.


5. Încurajarea competiţiei în procesul de procurări între furnizorii de servicii medicale în vederea îmbunătăţirii prestării cost-eficiente a serviciilor medicale de calitate, cu respectarea normelor şi standardelor stabilite.


În cadrul acestui component se va încuraja competiţia transparentă, precum şi acţiuni colective ale diverşilor actori, luînd în considerare priorităţile. Va fi elaborat şi implementat un program detaliat de reducere a oportunităţilor pentru posibilitatea apariţiei şi incidenţa efectivă a corupţiei în achiziţiile de mărfuri şi servicii în cadrul sectorului sănătăţii. Aceasta va include elaborarea şi implementarea unui „Pact de Integritate”, care să prevadă sancţiuni pentru încălcare între autoritatea publică şi potenţialii ofertanţi în cadrul tenderelor organizate în vederea achiziţionării bunurilor sau serviciilor. „Pactul de Integritate” va fi un proiect pilot în cadrul sectorului sănătăţii. Rolul sectorului farmaceutic în încurajarea achiziţiilor de medicamente neadecvate de către personalul medical şi pacienţi va fi, de asemenea, examinat. Pentru reducerea semnificativă a corupţiei în achiziţiile medicamentelor, materialelor şi utilajului medical, vor fi întreprinse următoarele activităţi.



Indicatorii de performanţă


  1. Măsura în care sectorul protecţiei sănătăţii este afectat de corupţie (Sursa: Barometrul Corupţiei Globale a organizaţiei Transparency International, Cifra de bază: 4.0, unde 5 este „extrem de corupt” şi 1 este „deloc corupt”, Anul de referinţă: 2005, Frecvenţa: Fiecare an, Obiectivul: 3.6)


  1. Diminuarea volumului estimat al mitei totale plătite de gospodăriile casnice în cadrul sistemului de ocrotire a sănătăţii cu 15-20%, având ca bază de referinţă suma de 200 mln. lei înregistrată în anul 2005. Calculul acestui indicator va fi efectuat de Transparency International Moldova.


Coordonarea Donatorilor şi Consultări Interne


Unul dintre cele mai importante proiecte a fost Îmbunătăţirea Sistemului de Supraveghere şi Evaluare a Asistenţei Primare Prenatale, Fazele I şi II. Rezultatele specifice ale acestui proiect au fost obţinute prin activităţi de instruire, exerciţii de evaluare şi elaborarea protocoalelor clinice. USAID, TACIS/UE şi UNICEF au fost agenţiile donatoare cele mai active în domeniul ocrotirii sănătăţii. Astfel, ele au sprijinit Programul Naţional de Prevenire şi Tratament a HIV/SIDA, Programul Naţional de Imunizări pentru 2001-2005, prevenirea bolilor sexual transmisibile, tuberculozei, şi infecţiei nozocomiale cu viruşi hepatici. Unul din proiectele cu cel mai vizibil impact a fost proiectul TACIS/UE Promovarea Sănătăţii şi Profilaxia Maladiilor, cu perioada de implementare 01/2003 – 12/2005.



CAPITOLUL 2 SETUL DE INSTRUCŢIUNI 8086 PROCESOARELE DIN FAMILIA
CAPITOLUL 3 PREVENIREA ŞI CONTROLUL CORUPŢIEI ÎN SISTEMUL OCROTIRII
CAPITOLUL I DISPOZIȚII GENERALE ART1 (1) PREZENTUL


Tags: capitolul 3:, ocrotirii, controlul, sistemul, corupţiei, capitolul, prevenirea