NYA FÖRETAG GER TILLVÄXT SANDRO SCOCCO CHEFSEKONOM PÅ ITPS

i ett Nötskal Företagsprofil Trelleborg ab är en Global






Att Sverige behöver företag som överlever och att dessa företag utvecklas, anställer folk och betalar skatt är alla överens om

NYA FÖRETAG GER TILLVÄXT



Sandro Scocco, chefsekonom på ITPS, har i ett par debattartiklar hävdat: ”om politikerna slutade bekymra sig om att skapa förutsättningar för ett ökat nyföretagande och i stället började fundera över kvaliteten på de företag som redan finns, vore därför mycket vunnet.”

Resonemanget bygger på ett gammalt tänkande om att staten ska kunna plocka ut tillväxtföretagen – ”Pick The Winner” – och satsa sina resurser på just dessa företag. Problemet är att det inte går att plocka ut just dessa. Företagandet är föränderligt.

Exemplen på stora statliga satsningar på ”framtidsföretag” i det förgångna förskräcker.

Den mest ansedda internationella studien när det gäller entreprenörskap, som mäter aktivitet och vilja att skapa nya företag,– den s k GEM-studien - visar med förkrossande tydlighet att resonemanget från ITPS är i grunden fel om Sveriges nivå vad gäller entreprenörskap och nyföretagande. Sverige ligger i botten. Våra nordiska grannländer har högre nivåer och detsamma gäller i stort hela OECD-området.

Sverige har till och med halkat ner mellan åren 2004 och 2006! År 2004 befann sig Sverige på plats 29 utav 34 jämförda länder, 2005 befann sig Sverige på plats 32 av 35 länder och 2006 var näst-näst sist, på plats 40 av 42 länder. Med endast Japan och Belgien bakom oss. Att i detta perspektiv, som Sandro Scocco och Lars Fredrik Andersson på ITPS gör, hävda att det är ”skadligt” att satsa på nyföretagande är inte bara felaktigt utan direkt förödande.

Att slå sig till ro och tro att antalet nya företag är tillfredställande och att man i ställt ska fokusera på enbart de befintliga företagen är en farlig väg. Särskilt då vi vet att stora företag knappast kommer av sig självt. Alla stora företag har nämligen en gång varit små! Det gäller såväl Ikea som Volvo.


Det är därför välgörande att ITPS knappast får gehör av någon. Maria Lindqvist, analyschef och 
Henrik Levin, analytiker på statliga Nutek, Närings och TeknikUtvecklingsverket skriver:

I ljuset av den samlade statistiken och de länderjämförande studier som gjorts av det svenska nyföretagandet, är detta en helt felaktig bild. Oberoende av hur man mäter - andel företagare av samtliga sysselsatta, antal nya företag i relation till befolkningen, eller omfattningen av startförberedande aktiviteter - så ligger Sverige på en lägre nivå än andra jämförbara länder”

Och motsvarande kommentarer kommer från Svenskt Näringslivs ekonomer Stefan Fölster och Jonas Frycklund; ”När det gäller antalet företagare i förhållande till arbetskraften ligger vi klart under genomsnittet i EU-15 och när det gäller nyföretagandet ligger vi näst sist av de 16 EU-länder som ingår i mätningarna. Vi är alltså svältfödda på företag i Sverige och då särskilt nya företag.

Att helt bortse från den här statistiken är inte seriöst när man ska bedöma omfattningen på företagandet och nyföretagandet i Sverige.”

I artikeln från Scocco/Andersson hävdas också att nystartade företag , p g a lägre produktivitet, inte är gynnsamma för tillväxten:

Det är självklart att de flesta nya företagen inom en viss bransch behöver längre tid på sig att komma upp i produktivitet, än de äldre etablerade företagen.

Att förringa betydelsen av en satsning på nyföretagandet är således samma sak som att säga att det inte behövs någon satsning på ungdomsidrott – vi har ju redan framgångsrika vuxna elitidrottare! Eller; sluta med att fokusera på eleverna i grundskolan redan från första klass – det räcker ju att satsa på gymnasiet!



Från oss i Jobs and Society NyföretagarCentrum är därför budskapet självklart och tydligt: det behövs fler nya företag, väl förberedda som blir livskraftiga företag. Alla sorters företag behövs – stora som små. Vi vet nämligen av erfarenhet, att om vi satsar på de små nya företagen får vi både fler och så småningom även större företag.


Inom Jobs and Sociey NyföretagarCentrum har vi mer än 20 års erfarenhet av rådgivning för att hjälpa fram fler nya företag. Cirka 170.000 företag har startat under dessa år via ett NyföretagarCentrum. Vi har sett att på orter med låg eller inget nyföretagande så stagnerar samhällen och service försvinner. Ibland på grund av att storföretag omstrukturerat, flyttat eller lagt ner. Dessa stora företag skulle knappast ha fortsatt även om alla resurser som staten satsat på nyföretagande i stället slussats till dessa befintliga företag.


Vi har sett att fler nya företag ger optimism och framtidstro.

Därför är vi övertygade om att ett ökat nyföretagande, med rådgivning och stöd av hög kvalitet, är en förutsättning för att Sveriges tillväxt och välfärd.


Jan-Olov Ericksson, Ordförande, Jobs and Society

Harry Goldman Verkställande ledamot, Jobs and Society

Suzan Alm-Kalleberg, Microsoft AB

Kendt Berndtsson, AB Volvo
Rolf Dahlberg, VD, Visma Spcs AB

Tommy Hellström, Chef Region/marknad, Svenskt Näringsliv

Anna-Karin Eklund, Ordförande, Vårdförbundet

Patrik Engellau, AB Samhällsrådet

Lars Öjefors

Ulf Petterson, Saab AB
Lennart Hager, Translaw AB

Erik Boman, SHA Svensk Handels och Arbetsgivarnas Arbetslöshetskassa

Björn Hökby, Nordea

Ulf Lindberg, Almega

Stefan P. Andersson, SEB

Lars Sörling, Björn Lundén Information AB

Jan Moritz, Stora Enso Sverige

John Hugoson, Mamut AB

Christer Örnberg, SIF

Urban Blomberg, NyföretagarCentrum Jönköping

Harry Strandberg, NyföretagarCentrum Umeå






Tags: chefsekonom på, tillväxt, scocco, företag, sandro, chefsekonom