MARKUS 4 3541 JESUS ÄR VÅRT HOPP JAG ÄR

3 Vorträge von Professor Dr Markus Stoffels (auswahl) 2412001
BURDEN OF SERIOUS FUNGAL INFECTIONS IN GERMANY MARKUS RUHNKE
CURSO TEMÁTICO LA NOCIÓN DE EXISTENCIA EN MARKUS GABRIEL

FRANK TOUSSAINT MARKUS WROBEL AFRI AND CERA A FLEXIBLE
IGAZOLÁS TB FINANSZÍROZOTT SZOLGÁLTATÁSBAN TÖRTÉNŐ MUNKAVÉGZÉSRŐL MARKUSOVSZKY LAJOS HIÁNYSZAKMA
MARKUS 4 3541 JESUS ÄR VÅRT HOPP JAG ÄR

Markus 4: 35-41, Jesus är vårt hopp

Markus 4: 35-41, Jesus är vårt hopp


Jag är en riktig landkrabba, det ska erkännas. Jag vet inte mycket om båtliv. Men en riktig storm har jag varit med om. Det var för många år sedan, utanför Kretas kust. Vi hade fått höra att den båttur vi åkte på var den första för säsongen. Under den svalare årstiden är nämligen havet utanför Kreta en ganska blåsig plats, det kan man också läsa om i apostlagärningarna. Nu gick utresan bra, men under hemresan blåste det upp, Jag var bara tonåring då, men jag har aldrig tänkt så mycket på min egen död som under den turen…
Lärjungarna som var med Jesus i båten i avsnittet vi läst idag hade blandade erfarenheter av båtliv. Några av dem var landkrabbor som jag, Andra var vana och erfarna fiskare. De hade garanterat hamnat i oväder förr. Ändå blev de riktigt rädda.
Några undrar kanske hur det på en liten insjö, inte större än sjön Storuman, kan storma så mycket att folk blir rädda för att gå under?
Den fysiska förklaringen är att Genesarets sjö ligger drygt tvåhundra meter under havsytan, och när vissa vindar från bergen sveper ner i den gryta som sjön ligger i så kan det bildas cyklonliknande stormbyar. Förmodligen var det en sådan som Jesus och lärjungarna hamnat i.

Bibeln är en fantastisk och märklig bok att läsa. Berättelserna har nästan alltid flera skikt. Naturligtvis dels vad de rent konkret berättar men ofta kan man också på samma gång läsa ut en djupare innebörd i dem.

Det här är ju ingen liknelse utan berättelsen om en faktisk händelse. Jesus färdas verkligen med sina lärjungar över Gennesarets sjö, och de drabbas av en storm.

På samma sätt är det en verklighet för oss att vi i våra liv kan drabbas av plötsliga och stora svårigheter, sådant som får oss att bli både förtvivlade och uppgivna och kanske tänka att vi inte klarar det. Det kan finnas många exempel på sådant; man blir av med sitt arbete, någon dör, en relation går sönder, man får ett svårt sjukdomsbesked eller någonting annat.

Vad gör vi då? Hur kan vi får kraft, hur kan vi bli hjälpta i ett sådant läge?
Det står inte uttalat i texten, men jag har en känsla av att lärjungarna inte väckte Jesus först av allt. Det är en bild jag gör mig utifrån hur de agerar i andra lägen. Jag tror de försökte kämpa emot den där stormen på egen hand i det längsta innan de ropade på Jesus.
Så gör också ganska ofta. Vi glömmer liksom bort att vi har Jesus med oss och att han vill hjälpa oss. Eller så tror vi kanske att det inte är bra att fråga efter Jesu hjälp.
När jag växte upp sjöng vi en sång som lyder ”med Jesus i båten kan jag le mitt i stormen”. Rolig sång, men den har knappast sitt ursprung i den här berättelsen i alla fall. Lärjungarna ler verkligen inte i det här läget. Stormen är otäck och verklig, inget man är oberörd av.
Ibland tror jag att vi tar den där sångens ord lite för mycket på allvar. Som att vi både inför varandra i kyrkan och inför Gud ska hålla upp en fasad av att allt är bra, vi ler, mitt i stormen. ”Tack, jag håller på att gå under, men det är ok!”
Istället för att vi kan hjälpa varandra att be för det som är svårt så håller vi det för oss själva. Istället för att be Jesus om hjälp försöker vi visa att vi orkar och kan på egen hand.
När Jesus säger till sina lärjungar ”varför är ni rädda, har ni ännu ingen tro?” betyder det inte att han förväntade sig att de skulle klara upp situationen själv. Det Jesus önskade av dem var att de skulle ha mer tillit till att han, även om han låg där och sov, skulle ha kontroll över läget”. Jag tror inte deras rädsla var orsaken till hans kärleksfulla förebråelse, utan deras antagande .”bryr du dig inte om”… så klart han bryr sig om. Det var ju därför han där med dem. Det önskade Jesus att de skulle förstå och lite på.

Den tilliten får vi också öva oss leva i. Att Jesus verkligen är med oss, också när det stormar. I alla de där konkreta påtagliga problemen vi möter i livet. Att han inget hellre vill än att vi ska ropas hans namn.
Men jag sa ju att bibelns berättelser ofta har mer än ett skikt. Så kan man också läsa den här. I bibeln har vatten två olika symboliska betydelser. Dels kan det vara livgivande, som i en källa eller en frisk bäck eller flod där man kan hämta vatten för att stilla sin törst. Sen kan det också stå för kaos och motstånd. Och det är ju inte så konstigt, de båda sidorna kan vi också känna igen i våra upplevelser av vatten – fridfullt, livgivande och hotfullt och farligt.
Men den här berättelsen visar då också i en djupare betydelse, inte bara hur Jesus hjälper sina vänner i en svår och farlig situation, utan att han är den som har makten över allt kaos, uppror och destruktivitet.

Vilken är den svåraste storm som kan drabba oss som människor? Vilken storm kan få oss att verkligen gå under?
Det är den kaoskraft som heter ”synden” och som utgör det verkliga hotet i våra liv. Det är det enda som kan skilja oss från Gud.
Inga svårigheter har den makten, med det som kallas för synd kan göra det.
Och på den punkten är bibeln mycket tydlig. Precis som Jesus i den här berättelsen har makt att säga till vinden och vågorna på Genesarets sjö att vara tysta och stilla har han makten att tysta den makt som heter synden – och därmed också dess konsekvenser i våra liv.
Det kostade dock mer än några ord för Jesus att besegra synden. Det kostade hans liv. Men när Jesus ger sitt liv på korset så betyder det att det onda är besegrat. Det kan ryta och storma bäst det vill, men Jesu har makt över den.
Vi behöver var och en av oss få del av Jesu seger. På den punkten är Jesus vårt enda hopp. Mot synden, ondskan och döden kämpar vi alla på egen hand en kamp vi aldrig kan vinna. Men om vi bara vänder oss till Jesus, söker vår tillflykt till honom så får vi del av det han gjort. För han gjorde det för oss. Som vi strax skall få höra när vi firar Herrens måltid: för dig utgiven, för dig utgjutet.

Välkommen till nattvardsbordet idag vem du än är. Och är du inte redo att ta emot gåvorna så kom och ta emot välsignelse. Lägg din hand på vänster axel så vet vi som betjänar att du vill ha välsignelse istället.

Vi sitter alla i samma båt. Samma storm påverkar oss alla på olika sätt. Men vi har också det gemensamt att Jesus ensam är vårt hopp.

Låt oss komma till honom idag.



PROF DR HABIL ROLAND GÜNTER (EISENHEIM) MARKUS LANDT INA
TOWARDS UNDERSTANDING SECURITY EDUCATION MARKUS JAKOBSSON MARKUSJAKOBSSONPARCCOM THIS NOTE
VOLKER UND MARKUS SCHECKE IN EIFERT S SL ODBA


Tags: jesus är, att jesus, jesus, markus