REYKJAVÍKKONKLUSIONER 22 NOVEMBER 2012 INDENRIGSMINISTER PÄIVI RÄSÄNEN FINLAND STATSSEKRETÆR








Reykjavík-Konklusioner

Reykjavík-Konklusioner

22. november 2012

Indenrigsminister Päivi Räsänen, Finland, Statssekretær Astrid Aas Hansen (på vegne af Justitsminister Grete Faremo), Norge, Statssekretær Carl von der Esch (på vegne af Forsvarsminister Karin Enström), Sverige, Kontorchef Pernille Vedsgaard Langeberg (på vegne af Forsvarsminister Nick Hækkerup), Indenrigsminister Ögmundur Jónasson, Island, mødtes í Reykjavík den 22. november 2012 og blev enige om følgende konklusioner:

Det nordiske Haga-samarbejde om samfundssikkerhed og beredskab er et centralt element i forbindelse med udvikling og styrkelse af det enkelte lands robusthed i tilfælde af ulykker og katastrofer.

De nordiske ministre med ansvar for samfundssikkerhed og beredskab konstaterede, at det nordiske samarbejde er blevet tættere og mere målrettet. Dette har bl.a. medført muligheden for forudstationering af kapaciteter ved særlige begivenheder, fællesnordisk transport i forbindelse med katastrofehændelser, nordisk brandforebyggelse, anvendelse af frivillige og krisekommunikation til befolkningen.

Under Reykjavik-mødet diskuterede ministrene - efter indledning fra Danmark - cyber sikkerhed og konkluderede, at de nordiske lande deler mange af de samme slags cyber trusler. Nordisk infrastruktur er i vid udstrækning integreret. Ministrene var enige om, at der er behov for øget og prioriteret samarbejde vedrørende cyber sikkerhed. Ministrene konstaterede et behov for bl.a. et fælles højt sikkerhedsniveau, udveksling af viden om metoder og trusselvurderinger på området.

Også under Reykjavik-mødet - efter indledning fra Norge - diskuterede ministrene læringspunkter og tiltag i de enkelte lande med baggrund i de norske erfaringer efter angrebene den 22. juli 2011. Det blev konkluderet, at der er et stort behov for gensidig erfaringsudveksling og udveksling af læringspunkter efter omfattende hændelser.

Det nordiske samarbejde bygger bl.a. på et geografisk fællesskab, åbenhed og ønsket om en dynamisk udvikling og styrkelse af nordiske landes robusthed i tilfælde af ulykker og katastrofer.

Haga-samarbejdet har til formål at finde fællesskaber og mulige samarbejdsmuligheder inden for området samfundssikkerhed og beredskab, ligesom det har til formål at dele erfaringer om nationale eller fællesnordiske beredskabsmæssige udfordringer før, under og efter en voldsom hændelse. Der arbejdes for at forebygge og begrænse konsekvenserne af ulykker og katastrofer, herunder at undersøge mulighederne for fælles kapacitetsopbygning og indsats.

Gennem årene har der været nære bånd mellem de nordiske lande på samfundssikkerhedsområdet. Departementerne og de forskellige myndigheder har haft et traditionelt godt samarbejde om disse spørgsmål. Det nordiske samarbejde på samfundssikkerheds- og beredskabsområdet fik fornyet kraft med vedtagelsen af Haga-erklæringen i 2009, som bidrager til et nært, nordisk samarbejde om samfundssikkerhed og beredskab.

Haga-erklæringen har bidraget til udmøntningen af forskellige vigtige nordiske rapporter og deklarationer, navnlig Stoltenberg rapporten 2009, herunder den vedtagne nordiske solidaritetserklæring april 2011 og Birkavs-Gade NB8 rapporten august 2010 om samarbejde mellem de nordiske og baltiske lande.

Den nordiske solidaritetserklæring, der blev vedtaget af de nordiske udenrigsministre i april 2011, stiller store forventninger til det nordiske beredskab. Hvis et nordisk land skulle blive ramt af digitale angreb, terroranslag eller en natur- eller menneskeskabt katastrofe, vil de andre nordiske lande bistå med relevante virkemidler, såfremt de bliver bedt om det. Ministrene noterede sig, at det eksisterende nordiske operative samarbejde bl.a. inden for NORDRED-aftalen imødekommer denne målsætning.

Ministrene er enige om at videreudvikle samarbejdet. Ministrene anmodede på denne baggrund at Haga-erklæringen fra 2009 bliver opdateret og gav sekretariatet (embedsmandsgruppen) til opgave at fremlægge et ambitiøst udkast til drøftelse og beslutning på det næste ministermøde, der afholdes i Sverige i 2013. [Målet for det nordiske samarbejde indenfor samfundssikkerhed og beredskab, er et Norden uden grænser.]







Tags: november, räsänen, indenrigsminister, statssekretær, reykjavíkkonklusioner, päivi, finland