SAĞLIKLI KENTLER ZAGREB BILDIRISI TÜM YEREL POLITIKALARDA SAĞLIK VE








Bu bildiri Avrupa’daki kent politik liderlerinin sağlık, sağlıkta eşitlik, sürdürülebilir kalkınma ve sosyal adalet

Sağlıklı Kentler Zagreb Bildirisi: Tüm yerel politikalarda sağlık ve sağlıkta eşitlik

Bu bildiri, Avrupa kentleri politik liderlerinin sağlık, sağlıkta eşitlik (hakkaniyet), sürdürülebilir kalkınma ve sosyal adalete ilişkin eylemleri destekleme ve güçlendirmeye yönelik açık ve güçlü kararlılığını ifade etmektedir. Bildiri, Sağlıklı Kentler Hareketinin yirmi yıllık bilgi, deneyim ve toplum sağlığı kazanımlarını kutlamakta ve bunun üzerinde yükselmektedir. Eylemlerde süreklilik ve öncelikli değerlerin altını çizmekte ve kentlerin, kentlilerin sağlık ve esenliğini koruma ve geliştirme çalışmaları sırasında benimsemesi ve dikkat etmesi gereken yeni güçlük, kanıt ve yaklaşımları (ör. Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Komisyonunun nihai raporunda çizilen çerçeve gibi) saptamaktadır. DSÖ Sağlıklı Kentler Ağı ve Avrupa Sağlıklı Kentler Ulusal Ağlarının 5. Faz’ı (2009-2013) için plan ve öncelikleri incelemekte ve bölgesel, ulusal hükümetler ve DSÖ’nün bu yaklaşımları destekleyebileceği ve bu yaklaşımlardan yarar sağlayabileceği yolları tanımlamaktadır.

Önümüzdeki beş yılda yapacağımız çalışmalara yol gösterip ilham verecek sağlıklı kent hareketinin 5. Faz'ının başlangıcı eşiğinde, 2008 Uluslararası Sağlıklı Kentler Konferansı'nda Zagreb’de bir araya gelen biz Avrupa kentleri belediye başkanları ve üst düzey politik temsilcileri, oy birliği ile aşağıdaki bildiriyi sunarız.



Eylemin değerleri ve prensipleri

1. DSÖ' nün sağlığa ilişkin "Irk, din, politik düşünce, ekonomik ve sosyal durum ayrımı yapılmaksızın ulaşılabilir en yüksek sağlık standardından yaralanmak her insanın temel haklarından birisidir" görüşünü anlıyor, esinleniyor ve bütünüyle destekliyoruz. Sağlık, esenlik ve yaşam kalitesinin bir ön koşuludur. Yoksulluğun azaltılması, sosyal katılımın geliştirilmesi ve ayrımcılığın yok edilmesi yolunda kat edilen ilerlemenin değerlendirilmesi için bir ölçüttür. İyi sağlık, sürdürülebilir ekonomik büyümenin temelidir.

2.Kentlerimizin sağlığa yönelik eylemlerinin yüksek nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmetinin ötesinde hastalıkların önlenmesi, sağlığın geliştirilmesi ve sağlıkta eşitsizlik, bulaşıcı olmayan hastalıklar ve kazalar için risk etmenleri ile sağlığın sosyal, ekonomik ve çevresel belirleyicilerine yönelik sistematik çalışmaları kapsadığının bilincindeyiz.

3. Kötü sağlığın kent koşulları temelli nedenlerine yönelik farkındalığı arttırmak ve bu engelleri hedef alan sağlıklı kent ilkeleri, değerleri ve yaklaşımlarını desteklemek için kamuya açık platformlarımızı kullanarak; ilgili tüm paydaşları bir araya getirip sağlık için harekete geçmelerini sağlamak için birleştirici gücümüzü kullanarak; ve tüm sektörlerin politikalarında sağlık konusunu gözetmelerini teşvik etmek için nüfuzumuzu kullanarak;

Kentlilerin sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik çabalarımızı güçlendirmek için gereken yüksek politik kararlılığı güvence altına almak konusunda benzersiz bir liderlik rolüne sahip olduğumuzun farkındayız.

4. Eşitlik, güçlendirme, işbirliği, dayanışma ve sürdürülebilir kalkınma ile ilişkili Sağlıklı Kentler ilkeleri ve değerlerine (bakınız Kutu 1); ve DSÖ, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin sağlığı geliştirme, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, eşitlik, sağlıklı kamu politikaları ve çevre sağlığına ilişkin konvansiyon, bildirge, sözleşme, strateji ve eylem planlarını ve bunların yerel ölçekte yorumlarını içeren önceki Sağlıklı Kentler bildirgeleri ve politik demeçlerinde (1988-2007) tanımlanan ve karara bağlanan yaklaşımlara olan bağlılığımızı tekrarlıyoruz.









Kutu 1. Sağlıklı Kentler ilkeleri ve değerleri








5. Sağlıklı Kentleri, barış ve savaş dönemleri boyunca, değişen sosyal, demografik ve epidemiyolojik görüntüler, teknolojik gelişmeler ve yeni bilimsel kanıtlara yanıt vererek evrimleşen dinamik bir kavram ve hareket olarak benimsiyor ve kutluyoruz. Avrupa Bölgesi’nde, DSÖ stratejileri ve küresel öncelikler ile şekillenen ve bunlarla sinerji içinde olan yeni sorun çözme yaklaşımları geliştirilmektedir. Sağlıklı Kentler, son yirmi yıl boyunca, ortaya çıkmakta olan halk sağlığı tehditleri ve bunların kentsel çevre üzerine etkilerini göz önüne alan ve çözüm oluşturan benzersiz birçok uluslu halk sağlığı yerel eylem girişimi olarak hizmet etmiştir.

Yeni sorunlar ve engeller

6. Aşağıdaki konularla ilişkili yeni ve süregelen sorunlar ve engeller üzerinde çalışırken bu birikimi temel alacağız:

Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Komisyonunun Raporu

7. Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Komisyonu tarafından "Bir nesildeki uçurumu kapatmak: sağlığın sosyal belirleyicilerine yönelik eylem aracılığı ile sağlıkta eşitlik” (DSÖ 2008) yayınında çerçevesi çizilen kanıt ve önerileri coşku ve inançla benimsiyoruz. Özellikle, kent yönetişimi ve planlamasının merkezine sağlık ve sağlıkta eşitliğin yerleştirilmesi önerisini memnuniyetle karşılıyoruz. Sağlıklı Kentler'in sağlığın sosyal belirleyicilerinin önemini erkenden kavraması ve bunlara yönelik eylemi gündeminin merkezine yerleştirmesi ile gurur duyuyoruz. Komisyon tarafından sunulan yeni kanıtlar (Kutu 2), tüm yerel politikalarda sağlık ve sağlıkta eşitlik amaçlı V. Faz eylemlerimiz için esin kaynağı olması ve somut söylemler sağlamasının yanı sıra sosyal adaletsizliği gündeme taşımaya yönelik ulusal ve küresel çabalarda görüşlerimizi duyurmamıza olanak sağlamaktadır.



Kutu 2. Sağlığın Sosyal Belirleyicileri Komisyonu: Eyleme yönelik ilkeler ve genel kapsamlı öneriler


















DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı'nın V. Faz temaları ve taahhütleri

8. Bu vesile ile DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağı 5. Fazı'nın (2009-2013) tüm yerel politikalarda sağlık ve sağlıkta eşitliği sağlamak genel hedefine yönelik dayanışmayı ve politik kararlılığı güçlendirmeye söz veriyoruz ve V. Faz eylem önceliklerimizin aşağıdaki konulara yönelmesi hususunda hemfikiriz:

9. Çabalarımızı, DSÖ Avrupa Sağlıklı Kentler Ağının, DSÖ ve işbirliği yapan kurumlarca desteklenen 5. Faz ana temalarına (Kutu 3) odaklayacağımızı ve birikimlerimizi Avrupa ve Avrupa dışındaki tüm kentlerin yararlanması amacı ile paylaşacağımızı taahhüt ederiz.

Kutu 3. DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı 5. Faz’ının Ana Temaları

Ana temaların seçilmesi, Avrupa kentlerinin tümünü ilgilendiren öncelikli kent sağlığı konuları üzerinde çalışma olanağı sağlamaktadır. Kentler özelinde özel öneme sahip olan ve/veya yenilikçi halk sağlığı eylemleri açısından zorlu ve öncelikli konular özellikle vurgulanmaktadır. Sağlıklı Kentler, kavramlar geliştirip, bu kavramları farklı örgütlenme koşullarında uygulamaya geçirerek yeni fikirlerin denenmesini özendirir ve destekler.

  1. İnsan odaklı ve destekleyici çevrelerin oluşturulması
    Sağlıklı bir kent kentlilerin tümüne ait bir kenttir: kaynaştırıcı, destekleyici ve kentlilerin çeşitli gereksinim ve beklentilerine duyarlı ve çözüm getiren.

  2. Sağlıklı yaşam

Sağlıklı bir kent sağlıklı yaşam tarzlarını olanaklı kılan, özendiren ve destekleyen koşullar ve fırsatlar sağlar.

  1. Sağlıklı kentsel çevre ve tasarım
    Sağlıklı bir kent sağlık, yenilenme ve esenlik, güvenlik, sosyal etkileşim, erişebilirlik ve hareket kabiliyeti, onur duygusu ve kültürel kimliğe olanak veren, özendiren ve destekleyen bir fiziksel ve mamur (imar edilmiş) çevre sunar ve kentlilerin tümünün gereksinimlerine yanıt verir.
























Ortaklık

10. Kentler kendi başına hareket edemezler. Ulusal ve bölgesel yönetimler DSÖ Avrupa Bölgesi içerisinde anahtar bir role sahiptir. Modernleşme, çok yönlü ekonomik kalkınma ve kentsel gelişim modelinin hızı ve sürdürülebilirliğini etkilerler. Aynı zamanda sağlık ve sağlığın belirleyicileri için mali ve yasal çerçeveyi belirlerler. Bu nedenlerden dolayı, Avrupa bölgesindeki ulusal ve bölgesel yönetimleri:



Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi’ni:

davet ediyoruz.

18 Kasım 2008 tarihinde, Zagreb'de Uluslararası Sağlıklı Kentler Konferansı 2008'de bir araya gelen biz Avrupa kentleri belediye başkanları ve üst düzey politik temsilcileri, Sağlıklı Kentler Zagreb Bildirisi'nde çerçevesi çizilen değerler, ilkeler ve eylemlere yönelik taahhütlerimizin hayata geçirilmesinin, kentlilerimizin sağlık ve esenliğini önemli ölçüde iyileştireceğine ve Avrupa ve Avrupa dışında yaşanan sefaletin çoğundan sorumlu olan ve pek çok yaşama mal olan sosyal adaletsizliği büyük ölçüde azaltacağına inanıyoruz.





Tags: politikalarda, sağlikli, zagreb, bildirisi, kentler, sağlik, yerel