BEHOORT BIJ OVERLEGVERGADERING CVB – GMR AGENDAPUNT 2A –

ALLAH BESTAAT ZONDER PLAATS ALLE LOF BEHOORT AAN ALLAH
BEHOORT BIJ OVERLEGVERGADERING CVB – GMR AGENDAPUNT 2A –
VAKANTIEVERKLARING WERKGEVERZELFSTANDIGE BEHOORT BIJ EEN VERZOEK VAKANTIE BUITEN SCHOOLVAKANTIE




Behoort bij overlegvergadering CvB – GMR agendapunt 2a – 15 juni 2021

BEHOORT BIJ OVERLEGVERGADERING CVB – GMR AGENDAPUNT 2A –



Verslag van het overleg van het

College van bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Haaglanden met de

Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad

15 april 2021 ONLINE

Aanwezig

namens de GMR:

Peter van den Boom en Jeroen Kranenburg (Dalton Den Haag), Bram Mens en Anneke Freeke (De Einder), Marinda van Dorst en Castor Smiet (Gymnasium Haganum), Sophie Bravenboer en Ulla Wreede (HML), Marloes den Heijer en Dennyhaila Birginia (Johan de Witt Scholengroep), Jeanette Rontberg en Muhammed Ali Guler (Lyceum Ypenburg), Eva Kok en Joep Lahaije (Maerlant-Lyceum), Robert van der Zwart (Maris College), Maarten Honkoop (Rijswijks Lyceum/Van Vredenburch College), Marianne van Horssen (Segbroek College)


namens SVOH:

Arno Peters (CvB, tevens voorzitter), Peter van Laarhoven (CvB), Ron van der Kruit (BMO), en Esther Gelpke (BMO, tevens verslag);

Afwezig m.k.:

Hanneke ten Hove (rector Haganum), King Ling (Gymnasium Haganum)

BEHOORT BIJ OVERLEGVERGADERING CVB – GMR AGENDAPUNT 2A –


  1. Opening, vaststelling agenda en mededelingen

Arno Peters opent de vergadering en heet eenieder welkom.

Voorafgaand aan deze vergadering heeft de GMR gesproken met de RvT. De RvT heeft de leden van de GMR gevraagd naar de situatie en ervaringen op de verschillende scholen. De voorzitter van de GMR meldt dat het een informatief gesprek was. De rode draad is dat het hybride onderwijs veel vraagt van docenten en het steeds opnieuw aanpassen aan alle maatregelen veel vraagt van alle medewerkers. Medewerkers lopen op het tandvlees en leerlingen missen het contact op school.


Mededelingen vanuit het CvB

Inspectiebezoeken

In het afgelopen jaar heeft de inspectie verschillende onderzoeken gedaan op de scholen. Er is een onderzoek geweest naar drie havo-afdelingen. Hierover is de GMR vorige vergadering geïnformeerd. Op vier scholen is een onderzoek naar digitaal lesgeven in coronatijd gedaan. En nu lopen er op een aantal scholen themaonderzoeken naar de coronacrisis voor de kwaliteit van het onderwijs. Van deze laatste onderzoeken volgt geen rapportage maar een mondelinge terugkoppeling aan het eind van de onderzoeksdag. Een enkel onderzoek moet nog plaatsvinden, maar tot nu is de Inspectie onder de indruk van wat er op de scholen gebeurd.

Inschrijving nieuwe leerlingen

Fase 1 en 2 van het inschrijvingsproces zijn afgerond. Een flink aantal scholen heeft moeten loten. Na de tweede plaatsingsrond zijn ca. 100 leerlingen terecht gekomen bij scholen van SVOH. Het grootste deel van de leerlingen is op de voorkeursplek geplaatst. In het totaal lijkt het aantal inschrijvingen bij SVOH iets hoger uit te komen dan vorig jaar. Bij drie scholen is een behoorlijke groei. Ca. 36 leerlingen, die maar één voorkeurschool hebben opgegeven, zijn nog niet geplaatst.

Vertrek Rector Segbroek College

Per 1 januari 2022 vertrekt de rector van het Segbroek College. Volgende week start de procedure voor opvolging.


Opvolging lid Raad van toezicht

De heer Braun, lid van de Raad van toezicht, heeft zijn laatste termijn er bijna opzitten. De heer Braun zit in de Raad van toezicht op voordracht van de GMR. De procedure voor zijn opvolging wordt in gang gezet. De voorzitter van de Raad van toezicht neemt hierover contact op met de voorzitter van de GMR.


  1. Stand van zaken corona

Er zijn geen aanvullende zaken naast de eerder besproken aandachtspunten vanuit het bestuur m.b.t. corona. Mededelingen en vragen van de GMR met betrekking tot corona:


  1. Verslagen vorige vergaderingen

    1. Conceptverslag GMR vergadering 3 februari 2021

Naar aanleiding van:

Pag 2. Onderzoek man of vrouw voor de klas. Arno Peters meldt dat de rapportage nog niet beschikbaar is.

Pag 3. Collegiale visitatie. Arno Peters meldt dat vanwege de coronasituatie, de collegiale visitatie naar volgend jaar is verplaatst.

Pag 3. Het normatief vermogen. Peter van Laarhoven meldt dat hier een plan voor wordt gemaakt. Het bestuur heeft besloten om twee projecten in dit kader te financieren. Dat is de Academie en het Project Plus. In de volgende vergadering wordt een overzicht van de plannen geagendeerd.

De actiepunten zijn afgehandeld en het verslag wordt vastgesteld.

    1. Vastgesteld verslag GMR vergadering 30 november 2020

Opmerkingen in de vorige vergadering n.a.v. het verslag zijn verwerkt. Het verslag is vastgesteld.


  1. Verkorte notulen R&D 20 januari 2021

Naar aanleiding van de notulen:

Pag 1. De pilot sneltesten op het HML heeft niet plaatsgevonden.

Pag 1. Subsidie Schoolkracht - Vijf scholen hebben hierop ingeschreven en drie scholen hebben de toekenning gekregen.

Routeboek thuiszitters – Arno Peters legt uit dat er ruis was ontstaan bij de verschillende partijen over het routeboek verzuim en thuiszitters. In overleg met inspectie, gemeente, de scholen en het samenwerkingsverband wordt gewerkt aan een aanscherping van de definiëring en een goede afstemming.

Pag 3. Kopklas – Er komt een derde en een vierde kopklas. De vierde kopklas is toegezegd aan de Johan de Witt Scholengroep en start in volgend schooljaar.

Pag 3. Bekostiging LWOO leerlingen - Arno Peters geeft uitleg over de LWOO problematiek. Er komen 150 extra LWOO leerlingen komend schooljaar. De achterstanden van de leerlingen komen door milieufactoren maar mogelijk ook door achterstanden die te maken hebben met corona. De verwachting is dat er de komende jaren een structurele toename is van het aantal LWOO-leerlingen. Het samenwerkingsverband heeft een gefixeerd budget voor deze leerlingen. Dit budget is nu niet meer toereikend en heeft voor de komende jaren financiële consequenties voor de scholen met LWOO-leerlingen. De discussie over de financiële aanpak/oplossing is nog niet uitgekristalliseerd.


  1. Onderwijsontwikkeling

    1. Nationaal Programma Onderwijs (NPO)

Arno Peters informeert de GMR over het NPO en de route voor SVOH. In het kader van het NPO krijgt SVOH voor de komende twee jaar ca. 17 miljoen euro voor de aanpak van achterstanden als gevolg van corona. De scholen moeten hiervoor een aantal stappen doorlopen. In de eerste plaatst moeten de scholen in beeld brengen wat per leerling de cognitieve en sociaal-emotionele achterstand is. Het bestuur heeft binnenkort met de rectoren en directeuren sessies gepland om met elkaar te delen wat hierin de aanpak en/of methode kan zijn. De uitwerking moet in de maanden april en mei gebeuren. Ten tweede komt het ministerie binnenkort met een ‘menukaart’ met interventies. Uit deze menukaart moet de school zelf keuzes maken en dit vormen tot een actieplan. Dit alles moet onder grote tijdsdruk gerealiseerd worden en de komende twee jaren uitgevoerd.

De GMR vraagt of bepaalde interventies ook verplicht worden gesteld. Arno Peters geeft aan dat nog niet bekend is wat er precies op de menukaart staat, maar het ministerie stuurt op bewezen effectieve interventies. Bijvoorbeeld de zomerscholen. De GMR vraagt, in het licht van wat met de Raad van toezicht is besproken, hoe dit zich verhoudt tot de werkdruk van het personeel. Hoe gaat het zittende personeel de achterstanden wegwerken naast alle andere uitdagingen volgend schooljaar? Arno Peters geeft aan dat hij de zorgen van de GMR deelt. Het is belangrijk dat we iedereen heel houden en er binnen de eigen school goed naar de balans gekeken moet worden. Er ligt een zware verantwoordelijkheid om leerlingen verder te helpen en iedere school is verplicht om met een plan voor het wegwerken van de achterstanden aan de slag te gaan. Alle beslissingen die de school neemt m.b.t. het NPO en de interventies heeft de instemming van de MR nodig.

De GMR vraagt of de school extra personeel kan aannemen. Arno Peters geeft aan dat er extra mensen nodig zullen zijn, maar vanwege de tijdelijke aard en het lerarentekort zijn creatieve oplossingen nodig. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan studenten van lerarenopleidingen en vervanging van docenten die de komende periode met pensioen gaan.

De GMR geeft aan dat ook het hogere advies van de basisschoolleerlingen een extra uitdaging is voor het komend jaar. Het is nog onzeker hoe dit effect in de praktijk gaat uitpakken.

De GMR vraagt of in plaats van het aantrekken van dure externen niet iets extra’s gedaan kan worden voor het zittende personeel. Bijvoorbeeld tegen het zzp- tarief betalen van extra uren. Peter van Laarhoven geeft aan dat uitbreiding van uren altijd via de cao verloopt. SVOH is verplicht te betalen via de salarisregeling.

Tot slot merkt Arno Peters op dat het bestuur zeer regelmatig contact heeft met de VO Raad en kritische kanttekeningen heeft geplaatst bij de plannen, maar uiteindelijk zijn alle scholen verplicht aan de slag te gaan met de achterstanden volgens de richtlijnen van het ministerie. Al met al levert het NPO veel ingewikkelde vraagstukken op voor de komende periode.

    1. Project Plus

Al jaren speelt de discussie over kansenongelijkheid in het onderwijs. De laatste jaren is hier hernieuwde aandacht voor. Geconstateerd is dat met veel inzet al van alles gedaan is aan projecten en initiatieven om achterstanden te bestrijden, maar dit is uiteindelijk weinig effectief of een structurele verbetering gebleken. Er is nagedacht over hoe de bakens te verzetten en te komen tot een andere en meer structurele aanpak van de kansenongelijkheid. Dit heeft geleid tot een plan onder de naam Project Plus. Project Plus is een geïntegreerde aanpak naar het voorbeeld van de Ganztagsschule in Duitsland. Het gaat hierbij om een verlengde schooldag met daarbinnen een rijk aanbod aan activiteiten. Het is een project van het Rijswijks Lyceum/Van Vredenburch College en is onlangs aan de medewerkers van de school gepresenteerd. Voor het slagen van het project is de rol van de docent van cruciaal. SVOH gaat daarom bij dit plan inzetten op de docenten, door de normlestaak van docenten terug te brengen naar 20 uur. Hierdoor komt er ruimte voor ontwikkeltijd, voor verdere professionalisering, coaching en kwaliteitsverbetering van de lessen. De rector van RL/VVC en Arno Peters zijn in gesprek met wetenschappers over de wetenschappelijke inbedding van het project. Daarnaast is het bestuur en de rector met de gemeente en het ministerie en de Alliantie Gelijke Kansen in gesprek over de ondersteuning en financiering. Het bestuur en de rectoren en directeuren staan volledig achter het plan. Het streven is om volgend schooljaar een belangrijke eerste stap te zetten. De verwachting is dat het project voor de pilot een bedrag krijgt van de overheid, maar indien nodig zal SVOH de eerste jaren vanuit het NPO en het eigen vermogen het project financieren. Het bestuur neemt de GMR mee in de ontwikkelingen de komende tijd en in een volgende vergadering volgt een presentatie van Project Plus.


  1. Personeel en Financiën

  1. De Academie

De Academie is één van de punten in het Strategisch beleidsplan. SVOH is samen met de scholengroep Spinoza voortvarend aan de slag gegaan met de voorbereiding van een Academie. Vanuit beide besturen is een projectmanager aangewezen. Er is een klankbordgroep samengesteld met vertegenwoordiging uit de scholen van SVOH en Spinoza. Met veel enthousiasme wordt gewerkt aan een programma van professionaliserings- en ontwikkelactiviteiten voor alle medewerkers. Een eerste programmering wordt verwacht in het komende schooljaar.

  1. Ouderbijdrage

Met ingang van 1 augustus 2021 komt er een wijziging in de ouderbijdrage. Als een ouder de bijdrage niet betaalt moet de school de leerlingen wel mee laten doen/gaan met de activiteit, bijvoorbeeld schoolreizen. Een alternatief programma voor leerlingen die niet deelnemen mag niet meer. Met name voor scholen die een bijdrage vragen voor programma’s als tto, theaterklassen, LOOT, ect. vreest het bestuur grote financiële consequenties. Dit betekent de dat de school aan de voorkant, bij de organisatie, rekening moet houden dat voor een aantal leerlingen geen bijdrage betaald wordt. Om financiële risico’s voor de scholen uit te sluiten, zal dit waarschijnlijk leiden tot een verschraling van het programma op een aantal scholen. Arno Peters attendeert de leden van de GMR op de wijziging in de regelgeving van de ouderbijdrage en adviseert om hier rekening mee te houden in de mr en pmr op de scholen. Scholen wordt gevraagd met deze problematiek rekening te houden in de (meerjaren-)begroting.

Een ander aandachtspunt is de communicatie naar de ouders. De school is verplicht de ouders over de nieuwe regelgeving te informeren.

  1. Kaderagenda GMR 2021-2022*

De geplande vergadering in mei 2022 valt samen met de eerste examendag. De GMR vraagt of deze vergadering kan worden verplaatst naar een eerder moment. Dit punt neemt het bestuur mee en kijkt mogelijk is in de planning.

De GMR vraagt of de vergadering volgend jaar ook weer digitaal kan plaatsvinden. Een aantal leden vindt dit prettig. Het bestuur zegt toe na te denken over een mix van digitaal en fysiek.


  1. Wat verder ter tafel komt, rondvraag en sluiting


Arno Peters dankt de aanwezigen en sluit de vergadering.


Actie- en besluitenlijst (A of B)


Wat

Wie

A

Procedure opvolging RvT afvaardiging GMR

RvT

A

Plan – notitie Normatief vermogen

CvB

A

Presentatie Project Plus

Dhr. Bos

A

Aanpassing Kaderagenda

CvB

A

Overweging Teams ipv Zoom voor de volgende online vergadering

CvB



Pagina 4 van 4








Tags: agendapunt 2a, overlegvergadering, behoort, agendapunt