FAQ OPTIK FRÅN JAKT VAPEN OCH HANDLADDNINGSFORUMET F FRÅGA

38 OPTIKA – ÚVOD A GEOMETRICKÁ OPTIKA OPTIKA JE
ANMÄLNINGSAVGIFTER TILL OPTIK OCH FOTONIKDAGAR 2011 I HUDIKSVALL KONFERENSAVGIFT
DERSIN OPTIK KODU 374331 DERS KODU ECO

DRIFTSHERRE SAMARBEJDSKOMMUNER SYNSCENTRE OPTIKERE NAVNE DATO 26082014 REGION NORDJYLLAND
FAQ OPTIK FRÅN JAKT VAPEN OCH HANDLADDNINGSFORUMET F FRÅGA
FÉNYVISSZAVERŐDÉS A FÉNYVISSZAVERŐDÉS (REFLEXIÓ) EGY OPTIKAI JELENSÉG HA A

FAQ Optik från Jakt-, Vapen- och HandladdningsForumet

FAQ Optik från Jakt-, Vapen- och HandladdningsForumet



F: Fråga

S: Svar



F: Vad är parallaxfel?

S: Parallax kallas det som uppstår när kikaren är fokuserad på ett annat avstånd är det den används på. Bilden av det du tittar på projiceras i ett annat plan än där hårkorset ligger, och om du rör ditt öga i sida eller upp och ned så verkar hårkorset röra sig över målet - det är vad man vanligen menar med parallaxfel.

Tvärtemot vad som ibland påstås så finns parallax i ALLA kikare, kikarsikten, rödpunktsikten på ALLA andra avstånd än det som kikaren är fokuserad på - detta är ett fysiskt fenomen och ingen kvalitet i världen kan råda bot på några naturlagar...*

Hur stor avvikelsen blir beror på objektivstorlek (framlinsen), fokuseringsavstånd och det avstånd du tittar på. Parallaxen är lika stor som objektivdiametern precis vid kikaren och noll (teoretiskt, vi kommer till det senare...) på det avstånd kikaren är fokuserad på, sen konar det ut så att den på dubbla fokusavståndet är lika stor som objektivdiametern, på tre gånger fokusavståndet dubbelt så stor som objektivdiametern och så vidare...

I verkligheten blir det dock sällan så stort eftersom det dels är den faktiska, effektiva objektivdiametern - inte den angivna - som avgör, dels att pupill- och utgångspupill kommer med i beräkningen och dels att man - pg.a. pupillstorlek m.m. - sällan för ögat så långt från centrum på bilden utan att märka det. Men vi kan ta ett praktiskt exempel:

Om du har en kikare med objektivdiameter 40 mm som är fokuserad ("parallaxställd") på 100 meter och du tittar på 200 meter, så kommer bilden att röra sig 40 mm om du flyttar ditt öga från den absoluta vänstra bildgränsen till den absoluta högra. På 300 meter så blir det 80 mm, på 50 m blir det 20 mm. Om vi tar ett vanligt fel på billiga kikarsikten, nämligen att de är fokuserade på fel avstånd så kan det bli så här: jag hade en Taski 3-12x56 som var fokuserad på ca 30 meter. På 300 meter så var det maximala parallaxfelet alltså dryga halvmetern! Det var ju dock så grovt att man inte kunde få skärpa på mål och hårkors samtidigt ens på lägsta förstoring.

Nu är inte allt hopp ute även för en sådan kikare som den som "saknar" parallaxjustering och är så gravt felställd. Man kan justera fokus själv, utan att behöva skicka in kikaren till en firma som förmodligen skulle kalla den "felfri" eftersom det syns ett hårkors och kikaren saknar kulhål... *sagt med tydlig sarkasm riktad mot vissa företags reklamationshantering*

Det som behövs för att lyckas är ett bra stöd för bössan, ett tydligt föremål som ex.vis en måltavla placerad på det avstånd man vill ha kikaren fokuserad på, ett öga och eventuellt en läderhandske. Placera bössan i det-bra-stödet och rikta in dig på det-tydliga-föremålet-placerat-på-det-önskade-fokusavståndet. Med eller utan läderhandske så lossar du den yttersta ringen utanpå objektivet (längst fram på kikaren), det är en "låsmutter" för objektivet. Sen skruvar du objektivet utåt för fokusering på kortare avstånd eller inåt för längre medan du för sitt öga i sidled (eller upp och ned, eller helst både-och eller i en cirkel - rör ögat, helt enkelt) och ser hur mycket hårkorset rör sig i förhållande till målet. När det verkar stå så stilla som möjligt så drar du fast "låsmuttern" igen - klart! Om du kompletterar denna justering (som ser till att målet ligger i samma plan som riktmedlet) med en justering på okularet (längst bak på kikaren, som ser till att ditt öga är fokuserat på/i samma plan som riktmedlet) så har du fått ett ordentligt lyft ur optikhänseende.

OBS!!! En ny inskjutning kommer dock i 95 fall av 100 att behövas, är det en icke-tysk kikare så är det i 105 fall av 100!!!

Påpekas bör också att på de kikare som har "parallaxjustering" kan man inte lita på markeringen på justerratten - använd ögonflyttsmetoden för att hitta ett "parallaxfritt" tillstånd oavsett vad som står på ratten. Det varierar också lite grann med temperaturen - eftersom kikaren krymper och sväller med densamma så ändras de inbördes avstånden mellan linserna - men det är inget man behöver ta hänsyn till vid jakt, för det är jäkligt lite...

Om man har riktigt stadigt stöd och hög förstoring så ser man ofta att man kan få bort parallaxfenomenet antingen i sida eller i höjd, men inte båda samtidigt. Detta beror på att hårkorset har en viss tjocklek - även om det naturligtvis är pyttelitet så märks det i dessa sammanhang - och det horisontella samt det vertikala "strecket" ligger inte i exakt samma plan. På ex.vis Leupold och de flesta andra kvalitetskikare som har ett löst hårkors så är det tillverkat av två platinatrådar som pressats ihop, och då har man direkt en avvikelse i djup - speciellt i centrum. På billiga kikare så är hårkorset oftast stansat ur folie och jämntjockt, men ojämnheter i linserna ger samma typ av problem.

-”Internationelle Mats”

*Aimpoint är visserligen inte 100% parallaxfria men det blir aldrig mer eller mindre än halva tubdiametern. Därför tycker jag att man kan kalla dem parallaxfria utan att vara mer än rimligt oärlig.

-”potatiskastare”


F: Varför ska man slipa ringarna

S: Det är något man gör för att kikaren ska ligga bra i fästena, utan att böjas eller peka allt för långt från målet.


F: Hur slipar man ringarna?

S: Om man monterar kikarfästen på en vanlig bössa så kommer de mycket sällan att vara raka vare sig mot varann eller i förhållande till pipan, detta beroende på tillverkningtoleranser på såväl bössa som fästen och baser (det är främsta anledningen till att vapenhandlare gärna rekommenderar de usla Millet Angle-Loc, dessa går att justera rätt mycket). Med en rak stålaxel i rätt dimension och ventilslippasta på denna så kan man slipa ringarna plana och, i viss mån, kompensera lite i sida och/eller höjd. Är det grova justeringar som behövs kan det vara nödvändigt att först fila till baserna och/eller ringarna så att den slutliga inslipnngen blir så liten som möjligt - mycket mer än en halv millimeter brukar inte vara möjligt att ta utan att behöva plana ned ringarna i delningsplanet eller kanske inte ens då.

Att slipa in Warne-ringar blir lite svårare, men jag har dels inte sett några som i sig har varit sneda och det går med samma teknik, även om det tar mer tid, så problemet kanske inte är så stort? Fråga Håkan eller nån av de andra som monterat hundratals ringar så får ni svar...

Ett alternativ till att slipa in ringar är att bädda kikaren precis som man gör med systemet. Vitsen är att kikaren ska sitta rakt och spänningsfritt, det är extra viktigt på de kikare (läs: billiga kikare) som har vek tub, då det annars kan uppstå problem med inställningar och att de inte "håller nollan" så bra som de annars skulle kunna.

-”Internationelle Mats”



F: Vad är medförstorande riktmedel?

S: Medförstorande riktmedel betyder att riktmedlet är lika stort i förhållande till målet, oavsett förstoring.

-”potatiskastare”



F: Hur sker ett inskjutningsförfarande?

S: 1. Monterar kikaren, med centrerat riktmedel om fästena är justerbara.
Tittar genom pipan på en punkt 80-100m bort. Skruvar siktet eller fästena så att riktmedlet ligger där pipan pekar.

2. Oftast är det onödigt men jag brukar alltid ta med mig bössan fram när jag sätter upp tavlan och då passar jag på att skjuta ett skott i stående på ca 20m. Bara för att kontrollera att jag är någorlunda rätt. Vissa bössor skjuter av någon, för mig outgrundlig, anledning inte dit pipan pekar.

3. Efterdrar alla skruvar efter första skottet.

4. Sedan skjuter jag några skott på 80-100m.

Håller bössan helt still med korset på riktpunkten. Sedan skruvar jag korset tills det ligger på träffarna, utan att flytta bössan. Gör man så syns det dessutom ganska tydligt ifall skruvarna flyttar korset jämt utan ketchup-effekt mm.

5. Efterdrar alla skruvar en gång till. Rycker och drar lite i grejerna.

6. Skjuter några skott till för att se att det fortfarande är rätt.

Är det mina egna kikare brukar jag vara lite mindre noggrann med ryckandet och dragandet men efter att ha upplevt kikare och fästen som gått av när jag dragit i dem är jag alltid väldigt misstänksam mot nya grejer och ser gärna att de som tänker gå sönder gör det direkt.

-”potatiskastare”


Köksmetoden:

Enklaste inskjutningen påbörjar man hemma i köket.

1. Rita ett stort kors tvärs över ett A4-papper, med en punkt på ca 1-2cm mitt i korset.
2. Tag hjälp av nån som håller pappret på ca 5-10m framför dig.
3. Lägg bössan på bordet.
4. Den som håller pappret rör det tills du ser det mitt i pipan (här kommer det stora korset på pappret till stor hjälp.
5. Justera så korset i kikaren ligger mitt i punkten.

Görs köksmetoden rätt så träffar man inom ca 3dm på 100m vallen.
-”-Markus-”




F: Vad är multicoating

S: En försäljningsterm, det låter ballt och dyrt - som DOHC och 16V i bilsammanhang, ungefär... Det handlar om anti-reflexbehandlingen på linserna i kikaren, att de är behandlade med flera fantastiska lager (multiple coats) i stället för bara ett (single coat), enligt MC-förespråkarna mindre fantastiskt.

Alla kikare - även billiga - har någon form av anti-reflexbehandling, detta är viktigt dels för att få maximalt ljusgenomsläpp och dels för att slippa reflexer inne i kikaren, vilket ibland kan ställa till med problem. Kvaliteten och funktionen på dessa varierar naturligtvis, dyrare kikare har normalt bättre och billigare har normalt sämre. Men alla har det.

Det är sällsynt att alla linser i kikaren har exakt samma behandling, ex.vis så krävs lite mer stryktålighet på det yttersta lagret; som ju utsätts för väder, vind och klumpiga jägares yllevantar; och förhållandena inne i kikaren kan ställa andra krav. Om vi tittar på Leupold så har de en "fantastisk" (enligt dem) behandlingsteknik som kallas MC-4. Denna förekommer i alla linser på Scandinavian- samt Vari-X III-serien och invändigt (tror jag) i Vari-X II. De förstnämnda är enligt Leupold-nomenklatur "fully multi-coated" medan den sistnämnda är "multi-coated" - åtminstone bitvis.

Rent teoretiskt så är ju linser behandlade med magnesiumflourid, klarlack och hallonsylt "multi-coated" precis som såväl Ford Sierra som Ferrari F355 har DOHC, så termen kan användas vårdslöst. Att det heter lika betyder inte att det är lika.

-”Internationelle Mats”



FIZIKOS EGZAMINO KLAUSIMAI OPTIKA IR ATOMO FIZIKA 2003 12
FUNGSI LAIN KABEL FIBER OPTIK FERRY WAHYU PERDANA UNIVERSITAS
ISPITNA PITANJA IZ OPTIKE TALASNA OPTIKA 1 FAZORI I


Tags: fråga s:, stort? fråga, handladdningsforumet, optik, vapen, fråga