NORDLAND FYLKESTINGS 1 SAMLING 2008 I MOSJØEN – 2527022008

A NORDLAND C KFT AZ ALÁBBI PROJEKTHEZ NYERT TÁMOGATÁST
INTERREG IIIA NORD DELPROGRAM KOLARCTIC NORGE NORDLAND TROMS FINNMARK
NORDLAND FYLKESTING – 1 SAMLING – FEBRUAR 2010 16

NORDLAND FYLKESTINGS 1 SAMLING 2008 I MOSJØEN – 2527022008
NORDLAND VENSTRES VEDTEKTER §9 FORSLAG TIL VEDTEKTSENDRINGER LEGGES PÅ

Interpellasjon fra Nordland Venstre

Nordland fylkestings 1. samling 2008 i Mosjøen – 25.-27.02.2008

11. Interpellasjon fra May Valle, Venstre


Busstilbudet i fylket - Konsekvenser av nye avtaler


Nye busser er tatt i bruk i kommunene Meløy og Gildeskål etter at fylkeskommunen har akseptert anbud for perioden januar 2008 til 2014. Det gis følgende tilbakemelding fra brukerne i distriktene på bussene:


Bussene er små og trange. Det er ikke plass til bagasje, det er verken bagasjerom eller bagasjehyller. Barnevogner må demonteres helt for å få plass. Det er visstnok mulig å fjerne de bakerste setene for å gi bedre plass, men dette vil medføre for få seteplasser (bussene er små 16 og 20 seter) Stigtrinnet er så høyt (ca. 47 cm) at de minste barna og personer som er dårlige til beins har problemer med å komme seg inn. Dersom sjåføren skal hjelpe passasjerene, må han ut av bussen på førersiden (ut i veibanen enkelte plasser) oog rundt bussen for å hjelpe til. I disse dager har skolene planlagt aktiviteter der elevene skal ha med ski og snowboard på skolene. Elevene må få nå få fraktet utstyret med annet transportmiddel da bussen ikke har mulighet for å ta det med.


Et annet problem for befolkningen er at busstilbudet er gjort mindre tilgjengelig for publikum. Flere av bussrutene følger skoleruta og betjenes ellers på signal. Dette betyr at dersom man skal ta buss fra Våg søndag kveld, må man gi beskjed om det innen kontortidens slutt fredag

Etter å ha bestilt buss, så er det en drosje som kommer. For denne må det betales full drosjetakst som refunderes av fylket i ettertid. En slik praksis vil ramme dagpendlere som er avhengige av offentlig kommunikasjon og ønsker å bruke offentlig kommunikasjon. Det blir store utlegg for de som arbeider i skoleferiene og er avhengige av buss på signal hver dag.


Slik busstilbudet fremstår i dag vil konsekvensene både utforming av bussene og rutetilbud være at færre benytter seg av tilbudet og passasjertallet går ned. Tatt i betraktning at det er innkjøpt miljøvennlige busser og et ønske om kollektivtransport foran privatbilisme er det trist dersom Nordland fylke har inngått avtaler som får stikk motsatt virkning.


Bussene og rutetilbud er innkjøpt og utformet etter spesifikasjon fra fylket.

Hva baserer disse spesifikasjonene seg på?

Mener fylkesråden at tilbudet til skolebarn og befolkning er tilfredsstillende slik det fremstår i dag?


Det er blitt lovet en evaluering tidligere inngåtte anbud for buss. Er dette foretatt? Kan fylkestinget bli gjort kjent med eventuelle resultater fra en slik evaluering.?




Fylkesråd for samferdsel Jon Tørset svarte som følger:


1. januar 2008 ble drift av bussanbud i Gildeskål og Meløy iverksatt.


Som for all produksjon som blir anbudsutsatt er det foretatt en nøye gjennomgang av statikk med mer, på den enkelte rute. Dette har vist den virkelige bruken av rutene, både på vanlige arbeidsdager, i helger og ikke minst i skoleferien. Foreliggende rutetilbud er forsøkt tilpasset den etterspørselen som faktisk har vært de siste årene. I dette inngår at enkelte ruteturer har hatt en så liten etterspørsel at det er valgt å omgjøre denne til bestillingstur.


For mange av distriktsrutene er skoleskyssbehovet særlig vektlagt. Antallet elever med krav på skoleskyss har vært en viktig faktor i dimensjonering av en rekke av bussene.


Ovennevnte faktorer har ført til at det på mange steder er lagt inn krav om mindre materiell enn det som tradisjonelt har blitt benyttet. Ut fra faktisk bruk samt av miljø- og ressursmessige grunner bør det ikke benyttes større materiell enn nødvendig under normale forhold. Dette er i enkelte tilfeller en stor overgang både for sjåfør og passasjer.


Mindre materiell er spesifisert slik at det skal være plass til minimum en barnevogn inne i bussen. Det er slik at barnevogn må slås sammen både i de minste bussene og på de fleste langrutebussene. Dersom også ”småbussene” skal spesifiseres slik at f.eks barnevogn skal kunne trilles inn vil vi øke investeringskostnadene med anslagsvis kr 1 mill. pr. buss. Dette er selvfølgelig mulig, men med tanke på at barnevogn og lignende kun fraktes med et fåtall ganger, da bør det også være mulig med hjelp fra sjåfør å få plassert vognen bakerst i bussen.


Når det gjelder høyde fra bakken til første stigtrinn er dette allerede tatt opp med selskapet. Det vil bli montert et ekstra trinn som vil halvere denne avstanden. Dette regner vi med vil forenkle bruken for alle brukergrupper.


De minste bussene er ikke utrustet på en slik måte at de er egnet for godstransport eller store mengde reisegods. Dersom alle for eksempel skal ha skidag (alle har med seg ski eller snowboard + nødvendig tilleggsutstyr) vil det by på utfordringer. Normal bagasje er det dimensjonert for men det er ikke tatt høyde for transportbehovet ved for eksempel skidager. Dersom det er fylkeskommunens ansvar å sørge for at skiene kommer til/fra skolen må det på steder med småbusser leies inn en varebil til å kjøre sammen med skolebussen til/fra skolen på aktuelle dag. Både økonomisk og miljømessig vil dette være en løsning å foretrekke.


På mange steder er det så lavt antall reisende at det ikke er økonomisk forsvarlig å tilby en fast rute. For å imøtekomme de få som faktisk ønsker å reise setter vi derfor opp bestillingsruter – som må bestilles innen annonsert tidspunkt. Dersom deler av produksjonen ikke legges opp som bestillingsruter vil det være tilsvarende mindre ressurser til å tilby kommunikasjoner for andre steder i Nordland. Antar at vi alle stiller oss bak at det er lite ønskelig at vi kjører ruter eller turer som ikke benyttes, da kan vi heller utføre aktivitet som etterspørres.


Som for alle andre anbudsområder har vi en løpende dialog med busselskapet. I dette inngår evaluering av ruter, bussmateriell m.m. Skulle det for eksempel vise seg at bussen på Sandhornøya har for få seter i forhold til behovet vil vi sette inn annet materiell. I tillegg til den løpende evalueringen av den enkelte driftskontrakt vil det bli gjennomført erfaringskonferanser med sentrale brukere i de ulike anbudsområdene.

Når det gjelder betaling for den enkelte reise, skal passasjer bare betale vanlig billettpris. Vi vil omgående ta kontakt med busselskapet å sikre oss at dette er den praksis reisende også på bestillingsreiser skal bli møtt med i fremtiden.








Tags: samling, mosjøen, nordland, 2527022008, fylkestings