TC MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞYERI SAĞLIK VE GÜVENLIK BIRIMI








TC MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İŞYERI SAĞLIK VE GÜVENLIK BIRIMI

TC.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi

Döküman No : 05.04.TL.33

Yayın No : 01

Yayın Tarihi : 01/07/2016

Revizyon Tarihi : .../.../20...

Revizyon Sayısı : 00

Sayfa No : 2 /2

Kurum/Birim Kodu: 24301423

ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ ÇALIŞMA TALİMATI


1. AMAÇ

Bu talimatın amacı, özel güvenlik görevlisi çalışmalarının en iyi şekilde yürütülebilmesi için gerekli kural ve yöntemleri belirlemektir. Okul/kurum/birim bünyesinde açık alanları ile kapalı mekânlarında; çalışanlar, öğrenciler, paydaşlar ve ziyaretçilerin huzur ve güven ortamı içerisinde bulunmalarını sağlayacak tedbirleri gerekli özen ve hassasiyeti göstermek sureti ile, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında almak,


2. KAPSAM

Bu talimat okul/kurum/birim bünyesinde görevlendirilen özel güvenlik görevlilerinin ve okul güvenliği hizmetlerinden sorumlu tüm çalışanları kapsar.

3. DAYANAK

Bu talimat 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bağlı yönetmelik ve tebliğlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

4. UYGULAMA

  1. Görev yaptıkları okulda okul kolluk görevlisi varsa koordineli olarak çalışacak, okul kolluk görevlisi yoksa okuldan sorumlu güvenli eğitim koordinasyon görevlisi ile okul güvenliği konularında sürekli irtibat halinde bulunacaktır.

  2. Okul içinde meydana gelen olaylara karşı öncelikle kendi can güvenliğini sağlayacak şekilde müdahale edecek, kolluk ile irtibata geçerek, ilgili ekip olay yerine gelene kadar olayla ilgi not alıp, olaya karışan şahıslar, olayın konusu, siyasi bir yönünün bulunup bulunmadığı, kaç kişi oldukları vb. konuları tespit ederek gelen ekibe bildirecektir.

  3. Okulda turnike, x-ray, metal dedektör, kamera vb. güvenlik cihazlarının bulunması halinde sağlam ve çalışır vaziyette olacak şekilde kontrolünü sağlayacaktır.

  4. Kamera açılarının görüntü kaybı oluşturacak şekilde değişip- değişmediğini mesaiye başlamadan önce kontrol etmek

  5. Okulda yeterli sayıda özel güvenlik görevlisi bulunması halinde okul çevresini kameralı güvenlik sistemiyle takip ederek, suç teşkil eden görüntülerin muhafaza edilmesi ve okul müdürünün koordinesinde ilgili kolluk birimlerine teslim edilmesini sağlayacaktır.

  6. Okul ve çevresinde öğrenci sağlığını tehdit eden maddelerin satılıp satılmadığı konusunda duyarlı olacak, maddelerin tespiti halinde okul yönetimine; genel kolluk, ve belediye zabıtasına bilgi verilmesi için bildirimde bulunacaktır.

  7. Okulda oluşabilecek olaylara karşı hazırlıklı olacak, okul kolluk görevlisi ya da okul içinde kurulan müdahale birimleri varsa birlikte hareket edecektir.

  8. Kasıtlı olarak huzur, güveni ve asayişi bozan hareket ve davranışlarda bulunanları gerekirse yerleşke sınırları dışına çıkartmak veya ilgili Kolluk Kuvvetleri olay yerine gelinceye kadar gözetim altında bulundurmak, durum hakkında ivedilikle idareye sözlü ve yazılı bildirimde bulunmak

  9. Okul çevresinde ve öğrencilere yönelik olarak tespit ettikleri her türlü suç ve suçlularla ilgili konuları, geciktirmeksizin rapor haline getirerek gerekli işlemlerin yapılması için okul yönetimine ileterek, okul yönetimince okul kolluk görevlisi /güvenli eğitim koordinasyon görevlisi ile paylaşımda bulunulmasını sağlayacaktır.

  10. Afet veya olağan üstü durumlarda kendi can güvenliğini öncelikle sağlamak üzere ilk müdahalede bulunmak ve ilgili acil müdahale telefonlarını arayarak yardım istemek. İvedilikle silsile içinde yönetime bilgi vermek.

  11. Acil durumlarında öğrencilerin velilere teslim edilmesi sürecinde kimlik kontrolü yaparak okul idaresi ile koordinasyon içerisinde hareket ederek öğrencileri veli/vasisine teslim etmek(Temel Eğitim kurumları için)

  12. Acil durumlarda okul/kuruma yerleşkesi içine giriş yapabilecek Ambülans ve itfaiye araçlarının manevrasını engelleyecek şekilde düzensiz araç parkı yapılmasına müsaade etmemek.


  1. Yangın söndürme alet, cihaz vasıtaları ile yangın musluklarının yerini ve nasıl kullanacağını ayrıca, elektrik, sigorta, havagazı ana musluğu, su ana vanasının bulunduğu mahallerin yerlerini öğrenerek sürekli kontrolünü sağlayacaktır.

  2. Her zaman görev tanımına uygun hareket edecek, giysilerini temiz ve ütülü bulunduracaktır.

  3. Uygun görünüm ve davranış ile Okul/kurumu temsil ettiğini bilerek, hukuka, etik ve ulusal değerlere ve çevreyi koruma bilincine sahip olarak çalışmak.

  4. Güvenlik görevlileri; bürolarda, kantinde, merdivenlerde, yemekhane vb. yerlerde oturmayacaktır. Okulda öğrencilere olumsuz örnek teşkil etmeyecek şekilde davranışlarda bulunacaktır.

  5. Güvenlik Görevlisi görevlerini yerine getirirken nezaket kuralları içerisinde hareket edecek gerek okul çalışanları ve öğrenciler ile ziyaretçilerle gereksiz tartışmaya girmeyecektir. Herhangi bir olumsuzlukta nöbetçi müdür yardımcısına durumu derhal bildirecektir.

  6. Velisi olmaksızın ya da izinsiz okul bahçesinden dışarı çıkmaya çalışan öğrencileri nöbetçi öğretmene ya da nöbetçi müdür yardımcısına ivedilikle bildirecektir.

  7. Okulca gerçekleştirilen; sosyal ve sportif etkinliklerde güvenlikten sorumlu olacaktır.

  8. Güvenlik görevlisi, görevi sırasında gördüğü, keşfettiği veya kuşkulandığı bütün olayları (örneğin; Bir cam kırılması, anahtarın kaybolması, bir lambanın yanmaması, kopuk bir elektrik teli, gaz sızıntısı vb.)yazılı olarak olay rapor formuna kaydedecektir. Kendilerine verilen talimatlar ve eğitim sürecinde verilen bilgiler doğrultusunda hareket ederek, vakit geçirmeden nöbetçi öğretmene ya da nöbetçi müdür yardımcısına bildirilecektir.

  9. Bina giriş ve çıkışlar “Ziyaretçi Kayıt Defteri ” ve “Araçların Binaya Giriş Çıkış Takip Çizelgesi” ile sürekli takip ve kontrol edilecektir.

  10. Okul veya çalışanlarımıza ait olsa dahi, herhangi bir evrak, paket, koli vb. malzeme alınmaz. Teslim edilmesi gereken kişiye bilgi verilir. Şüpheli görülen paket veya koliler çevresinde gerekli güvenlik önlemleri almak. İdareye ve gerekirse Genel Kolluk kuvvetlerine ivedilikle bilgi vermek.


  1. Kurumca belirlenecek çalışma saatleri dışında, Okul/kurum müdürü tarafından çalışma izni bulunmayan veya sözlü verildiği söylenen izinler için teyit alınamayan personelin, öğrencilerin binaların içine girmelerine ve odaları kullanmalarına izin verilemez. İzni bulunan personelin veya öğrencinin kimlik bilgilerini, okul/kuruma giriş, çıkış saatlerini kayıt altına almak ve izin yazılarını dosyada bir yıl süre ile saklamak.

  2. Görevli Kolluk Kuvveti mensupları hariç, ruhsatlı dahi olsa silahlı olarak Okul/kurumumuza geleceklere izin verilmez. Ruhsatsız olduğu tespit edilen silahlar içinde genel kolluk kuvvetlerine ivedilikle bilgi verilir.

  3. Güvenlik nöbet noktalarına, iş ile ilgisi olmayan şahısların girmesine izin vermemek. Bu şahıslara ait çanta, kitap, anahtar, paket, zarf vb. malzemeleri emanete almamak.


  1. Okul/kurum içinde reklam ya da film çekmek üzere geleceklerin muhakkak yazılı izinleri olmak durumundadır. İbraz edilen izin yazısında konunun içeriği, zaman ve mekân ile katılımcı sayısının

belirtilmiş olması gerekir. Eksik veya geçersiz bildirim hakkında teyit almak. İzinsiz olanlar ile pazarlamacı, satıcı gibi girişimcilerin okul/kuruma girişlerini engellemek.

  1. Bulunan eşyanın ilgili birim sorumlularının katkısı ile sahibine iadesini sağlamak, sahibi bulunmayan eşyayı idareye teslim etmek, kayıp işlemlerinde her seferinde en az iki görevli tarafından imzalanan çift suret teslim alma ve teslim etme tutanağı hazırlanması zorunludur.

  2. Kuruma gelen ziyaretçiler, ziyaretçi özel defterine kayıtları yapıldıktan sonra kiminle ve hangi birim ile görüşecekleri konusu tespit edilecek, görevli ilgili şahıs veya birim ile görüşecek, ziyaretçilerinin olduğunu söyleyecek, görüşme talebi kabul edilirse, müracaat sahibi misafir giriş kartı verilerek içeri alınacaktır.

  3. Mesai bitimine müteakip panolar kontrol edilerek, onay ve içerik hakkında tereddüt olması halinde teyid almak. Süresi dolanları kaldırmak.

  4. Acil durum ve kaza hallerinde olay mahalinin kolluk kuvvetleri gelinceye kadar geçecek sürede güvenliğini sağlamak, herhangi bir delilin karartılması veya kaybolmamasına kaşı gerekli tedbirleri almak, Olay mahallini fotoğraflamak..

  5. Okul/kurum etrafındaki terk edilmiş boş kullanılmayan metruk binaların kötü amaçlı kullanılması ile ilgili durumları gözlemleyerek okul idaresine ve kolluk kuvvetlerine bilgi vermek.

  6. Okul çevresinde bulunan parklar ve bu umuma açık yerlerde zuhur eden olayları gözlemleyerek okul idaresine ve kolluk kuvvetlerine bilgi vermek.

  7. Okulun giriş ve çıkış saatlerinde, okul önlerinde ve çevresinde devamlı veya münferiten şüpheli ve ilgisiz kişiler varsa okul idaresine ve kolluk kuvvetlerine bilgi vermek.

  8. Okul servis araçlarını, şoförlerini ve rehber personellerini gözlemlemek, uygunsuz hal ve hareketlerini okul idaresine bildirmek.

  9. Okul/kurumlara yemek, temizlik, inşaat gibi akde dayalı hizmet veren yüklenici firmaları ve çalışanlarının kayıtlarını tutmak, bunların herhangi bir demirbaş eşyaya, binaya ve yerleşkeye zarar vermesini 5188 Sayılı Kanun ve Yönetmelikler çerçevesinde önlemek, genel huzur, güven, disiplin ve asayişi bozacak şekilde davranmalarına engel olmak

  10. Görev anında vuku bulan, göreve mani bir hal meydana gelmedikçe görev süresince görev yeri terk edilmeyecek acil durumlarda ve gerektiğinde okul idaresine bilgi vermek kaydıyla izin talep edilebilecektir.


  1. Bunların dışında okul idaresinin görev alanı ile ilgili verdiği diğer görevleri yapar. Okul müdürlüğü gerektiğinde Koruma ve Güvenlik Talimatında değişiklik yapabilir.





Tags: bakanliği i̇şyeri, bakanliği, birimi, güvenlik, eği̇ti̇m, mi̇llî, i̇şyeri, sağlik