STAGEOPDRACHTEN VOEDINGSMIDDELENTECHNOLOGIE LEERJAAR 1 PERIODE C

STAGEOPDRACHTEN VOEDINGSMIDDELENTECHNOLOGIE LEERJAAR 1 PERIODE C






Hulpstoffen: Onmisbaar in de bakkerij

Stageopdrachten

Voedingsmiddelentechnologie




















Leerjaar 1

Periode C: 6 april – 24 juni

Stagedagen: wo – do - vr

Stage opdracht 1

Extra hulpje in de bakkerij”



Inleiding

Belangrijke grondstoffen voor de bereiding van brood en banket zijn tarwemeel en water. Bij de bereiding van brood en banket worden tevens verschillende hulpstoffen gebruikt. Deze hulpstoffen hebben allemaal een gunstig effect op het product zoals het langer vers houden van een bruin brood of het luchtiger maken van een schuimgebakje. Bij het uitvoeren van deze opdracht maak je kennis met de verschillende hulpstoffen en hun werking.



Opdracht

  1. Zoek voor vijf verschillende producten uit welke hulpstoffen er

gebruikt worden. Geef bij elke hulpstof het volgende aan:


B. Verzamel vier etiketten van verschillende hulpstoffen.



Tips voor de uitvoering

verslag verwerken.

ontstaat bijvoorbeeld soezenpoeder of cakemeel.

Stage opdracht 2

De weg naar een goed eindproduct”



Inleiding

Bij de bakker is de vitrine in de winkel altijd goed gevuld. Voordat een product in de winkel komt te liggen moet er eerst een heel proces doorlopen worden. Dit productieproces kun je schematisch weergeven in een stroomschema. In een oogopslag zie je welke grondstoffen er nodig zijn, welke bewerkingen er gedaan moeten worden en wat het eindproduct is. In deze opdracht maak je een uitgebreid stroomschema over een door jou gekozen banketproduct.



Opdracht



Tips voor de uitvoering

STAGEOPDRACHTEN  VOEDINGSMIDDELENTECHNOLOGIE  LEERJAAR 1  PERIODE C

Stage opdracht 3

Lekker, lekkerder, het lekkerst, slagroom”



Inleiding

In de banketbakkerij worden heerlijke producten gemaakt. Soms hartig maar vaak zoet. Een belangrijk ingrediënt hiervoor is slagroom. Heerlijke versgeklopte slagroom die het gebakje niet alleen een geweldige smaak geeft maar ook van een mooi uiterlijk voorziet.



Opdracht


Tips voor de uitvoering

beoordeling op het stagebedrijf;


Stage opdracht 4

Taart, het visitekaartje van de bakker”



Inleiding

Leerlingen zijn tijdens stages vaak bezig met deelbewerkingen ter ondersteuning van het personeel of omdat ze het hele productieproces nog niet kennen. Pas als de leerlingen alle deelbewerkingen achter elkaar kunnen uitvoeren, zodat er een product uitkomt volgens specificaties, kun je zeggen dat ze een producent zijn.



Opdracht

afdeling voeding van AOC Oost;



Als de taart in een supermarkt moet worden verkocht, zal de taart verpakt moeten worden. Er zal ook een etiket op de doos geplakt moeten worden.


zodat het etiket voldoet aan de eisen van de warenwet.


Tips voor de uitvoering



Stage opdracht 5

Goed conserveren, lekker lang houdbaar”



Inleiding

Producten worden na productie vaak niet direct gegeten nadat ze zijn gemaakt. In de tussenliggende periode mag het product niet in kwaliteit achteruitgaan. Zowel producent als consument hebben belang bij een lange houdbaarheid. Deze verlenging kunnen we bereiken door een goede hygiëne een goed productieproces en een goede bewaring. Microbiologisch bederf wordt vaak tegengegaan door 1 van de 7 levensvoorwaarden weg te nemen of een combinatie daarvan. Het verlengen van de houdbaarheid noemen we conserveren. Door het conserveren treden er veranderingen op in het product. De veranderingen zijn vaak blijvend.



Opdracht


Geef per conserverende handeling aan:


Maak een verslag van de oven en beschrijf hierin o.a:

te lang, te hoog, te laag verhit)





Tips voor de uitvoering



Stage opdracht 6

Haal er uit wat er in zit”



Inleiding

Wanneer je een product gaat maken begin je vaak met het afwegen van de grondstoffen die je nodig hebt. “Onderweg” verlies je waarschijnlijk gewicht maar er kan ook wat bijkomen. De verhouding tussen de hoeveelheid grondstof en de hoeveelheid eindproduct noemen we het rendement. In deze opdracht ga je het rendement bepalen van een slagroomsoes.



Opdracht



Tips voor de uitvoering

oven gaat, houd hier ook rekening mee.

Stage opdracht 7

Opslaan, de ideale situatie



Inleiding

In elk levensmiddelbedrijf zijn ruimtes waar grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten worden opgeslagen. Zo ook in de bakkerij. Er is een droge opslag, koelruimtes en vriescellen. Deze opslagruimtes zijn erg verschillend qua grootte en bewaaromstandigheden.



Opdracht

halffabrikaten en eindproducten;

opslag gesteld worden;


Bij de opslag horen ook allerlei registratieformulieren. Registratie van

voorraad, houdbaarheidsdata en temperaturen. In de “hygiënecode

voor de bakkerij” zitten ook formulieren voor de opslag.



Tips voor de uitvoering

Aandachtspunten stageverslag


Deel het verslag op de volgende manier in:

Hier beschrijf je het stagebedrijf zo uitgebreid mogelijk. Denk hierbij aan wat doet het bedrijf precies, welke producten worden er gemaakt, hoeveel werknemers, geschiedenis van het bedrijf, plattegrond, winkel, enz…..

Iedere stageopdracht is een nieuwe paragraaf(2.1, 2.2, enz.)

Begin elke paragraaf met een kleine inleiding op de opdracht. Beschrijf hierin wat de opdracht precies was, hoe je de opdracht uitgevoerd hebt en wat er in het verslag over beschreven wordt.

Iedere opdracht moet in “verhaaltjesvorm” uitgewerkt worden. Alleen een antwoord is niet voldoende!!!

Vanaf het begin van de stageperiode heb je in de lessen verslagjes gemaakt over de afgelopen stageweek. In deze verslagjes zet je welke werkzaamheden je gedaan hebt, wat ging er goed en wat ging er minder goed, hoe was de begeleiding bij de opdrachten, wat vond je leuk enz……. Deze verslagjes komen in dit hoofdstuk netjes achter elkaar te staan.

In het slotwoord kun je vertellen wat je van de stageperiode vond. Belangrijk is dat je hier het bedrijf en je begeleider bedankt.


Algemeen

Verklaring stagebieder



Naam bedrijf:……………………………………………………………………………………………………


Naam begeleider:……………………………………………………………………………………………


Naam leerling:……………………………………………………………………………………………………



De leerling heeft het verslag voor vrijdag 24 juni 2005 laten zien aan de stagebegeleider. De stagebegeleider heeft het verslag ingezien en geeft toestemming om het op school te laten beoordelen.



Datum: Handtekening stagebegeleider:


………………………………………… ………………………………………………………






Tags: leerjaar 1, stageopdrachten, leerjaar, voedingsmiddelentechnologie, periode