AFGIFTEKANTOOR LILLE 3 MAANDELIJKS VIJFDE JAARGANG NR17

AFGIFTEKANTOOR LILLE 3 MAANDELIJKS VIJFDE JAARGANG NR17






Afgiftekantoor: Lille 3 maandelijks - Vijfde jaargang Nr.17 - sept. 2000

Nieuwsbrief

v.z.w. Stichting Dr. Karel Van Noppen

Verantwoordelijk uitgever: Mieke Hendrickx, Hoveniersweg 13, 2275 Wechelderzande

 

 

Met het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid

NAAR VEILIG VOEDSEL?

 

De vzw. Stichting Dr. Karel Van Noppen organiseert tegen het einde van het jaar (vermoedelijk op zaterdag 25 november in de Katholieke Universiteit Leuven) een studiedag.

Een jaar na de dioxinecrisis lijkt alles onder controle. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen staat in de steigers. Maar hoe kijken de betrokken belangengroepen er tegenaan? Wat kunnen we leren uit binnen- en buitenlandse ervaringen van Integrale KwaliteitsBewaking? Hoe ziet de Europese overheid onze voedselveiligheid? Welke prioriteiten leggen de Belgische en de Vlaamse overheid en hoever staan we in ons land op het terrein?

 

Voor deze studiedag heeft de Stichting enkele gerenommeerde sprekers aangezocht:

 

Flor Van Noppen, ondervoorzitter van de Stichting brengt beschouwingen bij de actualiteit. Het geheel wordt afgesloten met een paneeldiscussie waar ook nog andere specialisten zullen aan deelnemen.

Voor deze studiedag zullen nog uitnodigingen worden verstuurd met nadere gegevens.

 

Agentschap staat in de steigers

De beslissing om het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen op te richten, is eindelijk gevallen. In de memorie van toelichting

 

bij het wetsontwerp wordt gesteld dat het verleden heeft aangewezen dat een doorgedreven en geïntegreerde controle van de volledige voedselketen, vanaf de grondstoffen tot bij de eindverbruiker, zich opdringt, teneinde elk gezondheidsrisico of elke onregelmatigheid in de voedselketen zo vlug mogelijk op te sporen, te identificeren en te isoleren. Enkel op die manier kan snel genoeg worden ingegrepen om de veiligheid en kwaliteit van het voedsel op het vlak van gezondheid zo goed mogelijk te garanderen en de eindverbruiker de nodige bescherming te bieden teneinde zijn vertrouwen en dat van de internationale markt te versterken.

In de memorie wordt er verder op gewezen dat in België de controle op de voedselketen verspreid was over verschillende ministeries (onder meer het Instituut voor Veterinaire Keuring, de Algemene Eetwareninspectie, de Algemene Farmaceutische Inspectie, Bestuur voor de kwaliteit van de grondstoffen en van de plantaardige sector, Bestuur voor de dierengezondheid en de kwaliteit van de dierlijke producten), waarvan de bevoegdheden elkaar gedeeltelijk overlapten.

 

Het nieuwe federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen moet de bestaande controlesystemen van de voedselketen samenbrengen om binnen deze structuur de toezicht- en controlebevoegdheden, die thans verspreid liggen over verschillende organismen, te hergroeperen en te optimaliseren en ze verder uit te werken, teneinde te komen tot een geïntegreerde controle op de volledige voedselketen waarbij de bescherming van de volksgezondheid als uitgangspunt wordt genomen.

Het doel van het agentschap is te waken over de veiligheid van de volledige voedselketen en de kwaliteit van het voedsel, teneinde de gezondheid van de consumenten te beschermen.

De pijlers waarop het agentschap gestoeld is en die het moeten toelaten zijn taak naar behoren te vervullen zijn:

 

 

Uit de pers



PCB-besmetting in Mechtem

MERCHTEM (belga) - Bij een klein veevoederbedrijf in Merchtem is een nieuwe pcb-besmetting ontdekt. Bij een steekproef werd in een staal 4.291 nanogram pcb per gram veter aangetroffen. De Belgische norm bedraagt 200 nanogram. Het veevoederbedrijf is onder toezicht geplaatst en mag geen producten meer verkopen. Het is nog onduidelijk aan hoeveel klanten het bedrijf leverde, maar het aantal zou vrij beperkt zijn. Vermoedelijk een twintigtal, allemaal in Vlaams-Brabant.

(Het Nieuwsblad)

Beenhouwersbond ziet sulfiet in vlees nog wel zitten

ANTWERPEN (Belga/Eigen berichtgeving) - Een twintigtal Antwerpse spekslagers is gisteren tot boetes van 80.000 frank veroordeeld voor het toevoegen van natriumsulfiet aan vlees. De slagers gebruikten het natriumsulfiet om de bereide vleeswaren een rode kleur te geven. (…) Toch zijn de slagers verre van overtuigd dat het sulfietverbod een goede zaak is. Zelfs de Beenhouwersbond reageerde verveeld op de geldboetes. "Als sulfiet mag in wijnen, sausen en confituren, waarom mag het dan niet in

vleeswaren?" vraagt Leo Spooren, secretaris van de provinciale Antwerpse Beenhouwersbond zich af. Volgens Spooren is sulfiet in de concentraties die de Eetwareninspectie in gemalen vlees terugvindt trouwens niet giftig. "Want de Wereldgezondheidsorganisatie leert dat een volwasssen persoon tot 0,49 mg sulfiet per dag mag opnemen", aldus de secretaris. Hij heeft berekend dat we per dag twee kilo gemalen vlees met sulfiet zouden moeten eten voor dat er een gevaar voor de volksgezondheid optreedt. (…)

 

Hij geeft wel toe dat sulfiet, dat in vlees is toegevoegd of op het vleesoppervlak is aangebracht, indirect schadelijk is voor de gezondheid. "Want sulfiet vernietigt de vitamines B1, die in vlees voorkomen en waarvoor we vlees moeten eten." Spooren noemt het dan ook begrijpelijk dat de overheid toevoeging van sulfiet in vlees verbiedt.

 

Maar toch vindt hij de strengheid waarmee opgetreden werd, niet gepast. "Sulfiet is een zout dat een bijzondere smaak aan het gemalen vlees geeft. Die smaak zijn mensen al meer dan veertig jaar gewend. Als een slager stopte met sulfiettoevoeging, kreeg hij een massa klachten van klanten die zijn gehakt en américain niet lekker meer vonden", verantwoordt de secretaris zijn ongenoegen.

(EVP in De Morgen)

 

 

Minder controle op VS-vlees

 

BRUSSEL - Voortaan wordt nog slechts 20% van het ingevoerde Amerikaanse rundvlees in de Europese Unie getest op de aanwezigheid van hormonen. Tot nog toe was dat 100% omdat test hadden uitgewezen dat de Amerikanen het niet zo nauw namen met de hormonen die in Europa verboden zijn.


De voorbije maanden is de situatie aanzienlijk verbeterd. De Europese Commissie gaat ervan uit dat dit het gevolg is van strengere en sluitender controles in Amerika.

(Gazet van Antwerpen)

Gevaar besmetting met BSE is groter dan aangenomen

 

HASSELT - Ook varkens en kippen moeten bij wijze van steekproef onderzocht worden op de aanwezigheid van BSE, de gekkekoeienziekte. Dat zegt een vooraanstaande Britse veterinaire expert. Nieuw onderzoek wijst uit dat ook kippen, varkens en andere dieren een variant van de dodelijke ziekte kunnen dragen en «in theorie» op de mens overdragen.

Volgens de Prion Unit van de Medical Research Council aan het Londense St. Mary's Hospital kunnen kippen en varkens, die met BSE besmet voer gekregen, dragers van de ziekte zijn.
Tot nu toe werd aangenomen dat de genetische grens tussen de soorten ervoor zorgde dat BSE niet van de ene naar de andere soort kon 'overspringen'. Het onderzoek van dokter Collinge toont echter aan dat een variant van de ziekte die bij hamsters voorkomt (hamster-scrapie) zonder veel moeite op muizen kon worden overgeplant.
Die muizen vertoonden bovendien geen symptomen van de ziekte, ze hadden zelfs een normale levensduur en -loop, maar ze hadden hoge concentraties van de prions, 'abnormale' eiwitten,die geassocieerd worden metBSE.
De vrees bestaat dat wat mogelijk is met muizen en hamsters, ook geldt voor runderen en zelfs voor mensen: dat ogenschijnlijk perfect gezonde dieren BSE, of, in het geval van mensen, de nieuwe variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) hebben. Deze laatste ziekte zou in de jaren tachtig door het eten van met BSE besmet vlees opgekomen zijn. 73 mensen zijn tot nu toe aan de ziekte overleden, de meesten van hen Britten.
Als BSE inderdaad zo gemakkelijk over de barrière tussen de soorten springt, en als ogenschijnlijk gezonde dieren inderdaad de gekkekoeienziekte onder de leden kunnen hebben, is de ziekte veel besmettelijker dan tot nu toe werd aangenomen.
De Europese Commissie heeft begin juni de uitbreiding van het aantal BSE-tests in alle lidstaten verplicht gesteld. Vanaf begin volgend jaar moeten de nieuwe, strengere regels overal ingevoerd zijn..

(Het Belang van Limburg)







Tags: maandelijks, jaargang, vijfde, lille, afgiftekantoor