HÁSKÓLI ÍSLANDS SVENSKA LEKTORATET HÖSTTERMINEN INGMAR BERGMAN








Háskóli Íslands

Háskóli Íslands

Svenska lektoratet

Höstterminen





Ingmar Bergman - fadersupprorets filmer

SÆN105G (5,0 hp) H [5,0 ECTS]


Lärare: Maria Riska

[email protected]



Studiebrev 3


Det sjunde inseglet [1957]


Du kan välja att skriva dina svar på, svenska, danska, norska, isländska eller engelska.




Här följer nu några arbetsuppgifter till filmen. Men innan du svara på den vill jag att du läser en kort kommentar på isländska till Det sjunde inseglet skriven av en före detta student på kursen: Sjöunda innsiglið


En kort analys av filmen finns i Jörn Donners bok Djävulens ansikte från år 1962 i kapitel VII med rubriken ”Det sjunde inseglet”. (Materialet finns kopierat på mitt kontor i Nordens hus)


För utförligare kommentarer av filmen se valda delar av rekommenderat sekundärmaterial!


Och för dig som är intresserad av hur man kan göra en läsning av filmen med hjälp av Lacan och Bakhtin så har Birgitta Steene skrivit en tänkvärd artikel:


Manifestations of the Grotesque and Carnivalesque Body in Ingmar Bergman’s The Seventh Seal.



Inledning: Ett apokalyptiskt perspektiv


Det här avsnittet och frågorna nedan bygger till stor del på ett analysavsnitt av filmen i Egil Törnqvists bok Between Stage and Screen: Ingmar Bergman Directs (2008).


Boken i sin helhet ligger ute som PDF-fil på nätet. Du hittar den genom att googla på ”Egil Törnqvist” och ”Ingmar Bergman Directs”. Gå sedan till kapitlet i Part 2: ”The Seventh Seal” (s. 95-111).


Du kan också hitta boken som PDF här: Egil Törnqvist, The Seventh Seal


Till att börja med kan man uppmärksamma filmens tema, dvs. verkets grundtanke eller idé. Här kan man utgå från filmens titel: Det sjunde inseglet.


Bergmans film är ju mättad med kristna anspelningar – det gäller inte minst filmens titel som syftar på ett citat ur Bibeln - nämligen i Uppenbarelseboken (Apokalypsen) 8:16 där det står:


Och när Lammet bröt det sjunde inseglet uppstod i himmelen en tystnad som varade vid pass en halv timme. Och de sju änglarna som hade de sju basunerna gjorde sig redo att stöta i sina basuner.


Den här apokalyptiska bibeltexten från Nya Testamentet som inleder filmen är en slags undergångsvision som kan tolkas dubbelt:


  1. Det gudomliga tidsförloppet i sin bibliska kontext. Uttrycket ”vid pass en halvtimme” anspelar på tiden från då det sjunde inseglet bryts till dess dombasunerna ljuder.


  1. Det mänskliga tidsförloppet som det gestaltas i filmen. Det handlar om ett dygn – från soluppgång till soluppgång.


Brytandet av det sjunde inseglet skulle i Bibeln kunna syfta på mänsklighetens situation vid den yttersta dagen och överfört till filmen anspela på den enskilda människans situation i själva dödsögonblicket.



Uppgift 1


Filmen Det sjunde inseglet rymmer många berättarstrukturer. En av dem är den ramberättese som finns i hela filmen där Riddaren vid ett flertal tillfällen spelar schack med Döden. Här tycks det apokalyptiska perspektivet dominera.


En annan struktur är den parallellhandling där vi ibland får följa Riddaren - Väpnaren och ibland gycklarfamiljen Jof-Mia-Mikael. Vid ett tillfälle möter Riddaren gycklarfamiljen och de äter en måltid tillsammans. Här kan man hävda att ett naivt –idylliskt perspektiv dominerar, exempelvis i smultron-och-mjölksekvensen. Jof-Mia-Mikael kan ju exempelvis anspela på den heliga familjen Josef-Maria-Jesus.


Fråga: Hur kan man hävda att Riddarens möte med gycklarna förändrar hans handlande och hans egen syn på livet?


Uppgift 2


Många av filmens enskilda bildsekvenser har sin motsvarighet i medeltida kyrkomålningar – ge några exempel.


Uppgift 3


I filmen skildras Jof som synsk, dvs. han ser vad andra inte kan se. Hur framgår det i filmen? Ange några konkreta filmsekvenser!


Uppgift 4


Vilken funktion tror du att den stumma (tysta) flickan spelar i filmen?


Uppgift 5


Hur uppfattar du Jofs björndans på värdshusbordet och tortyrscenen med ”häxan” Tyan? Vad vill Berman visa i de här scenerna?


Uppgift 6


Analysera filmens slutscen.




Vänliga hälsningar, Maria






© Lars-Göran Johansson 2018





Tags: bergman -, ”ingmar bergman, háskóli, ingmar, lektoratet, höstterminen, íslands, svenska, bergman