VEILEDNING I FORHOLD TIL LEGEMIDDELHÅNDTERING I SKOLESFOBARNEHAGE 1 FORMÅL

22 REFWORKS HTTPWWWREFWORKSCOMREFWORKS VERSJON 40 NORSK VEILEDNING
Aksjonsveiledning%208.%20mars%202010%20-%20case%20closed
BRUKERVEILEDNING FOR ERP LEVERANDØRTREDJEPART OM REGISTRERING AV OCR AVTALER

BRUKERVEILEDNING FOTOBASEN VITENSKAPSMUSEET FOTO PER FREDRIKSEN NTNU VITENSKAPSMUSEET 2005
ELEVMAPPERSAKSARKIV EN VEILEDNING FOR ALLE SKOLENE I GJØVIK KOMMUNE
FADDERENS ANSVAR OG PLIKTER EN VEILEDNING FOR DEG SOM

Referat ansv.gruppemøte PET




Veiledning i forhold til legemiddelhåndtering i skole/SFO/barnehage


  1. Formål:

Veiledningen skal sikre at elever/barn får riktige legemidler til rett tid mens de er på skole/SFO/barnehage, samt sørge for at personalet har tilstrekkelig kunnskap til å kunne påta seg ansvar for medisinering. Skolen skal ha gode rutiner for oppbevaring av legemidler.

  1. Definisjoner:

Legemidler betyr de medisiner foresatte vil at personalet skal overta ansvar for å gi barnet/eleven i løpet av dagen, både reseptbelagte og ikke-reseptbelagte.

  1. Ansvar:

Rektor/styrer er ansvarlig for at prosedyren blir fulgt. Så langt det er mulig skal foresatte gi barna legemidler utenom skoletiden/barnehagetiden. Dersom skolen/barnehage må overta ansvaret (for eksempel i forbindelse med overnattingsturer/leirskoleopphold o.a.) skal ansvarsovertakelsen gjelde for et angitt begrenset tidsrom, dog ikke mer enn ett år, og til navngitte personer. Personer som får et slikt ansvar skal ha opplæring og informasjon fra foresatte, og om nødvendig fra lege. Før personalet kan påta seg ansvar for legemiddelhåndtering må foresatte levere skolen/barnehagen legemiddelkort, og eventuelt instruks for akuttmedisinering.

Rektor/styrer sender ut informasjonsbrev til foreldrene angående denne prosedyren.

  1. Legemidler som skal administreres i skole/barnehage:

Bør ligge i en dosett for en dag eller en uke, merket tydelig med barnets navn, dato, innhold og klokkeslett som legemiddelet skal gis. Dette er foresattes ansvar. Det som ikke kan legges i en dosett skal leveres til skole/barnehage i originalemballasje merket med barnets navn og bruksanvisning fra apoteket. Det er foresattes ansvar å påse at legemiddelet ikke har gått ut på dato. Eventuelle medisiner leveres tilbake til foreldrene. Brukte sprøyter og spisser kasseres i egne bokser som helsesøster kan skaffe.

  1. Utlevering:

Personell som skal administrere legemidler må ha tilstrekkelig kunnskap. Dette vurderes i samarbeid mellom skole, foresatte og barnets lege. Foresatte er ansvarlige for opplæringen under forutsetning av at de selv har fått opplæring og kan formidle informasjonen videre.

Den som utleverer faste legemidler har ansvar for:

Den som administrerer legemidler i en akuttsituasjon må følge instruks for akuttmedisinering av gjeldende barn. Foresatte skal kontaktes.

Ved oppmåling av doser skal oppmålt mengde kontrolleres av to personer (for eksempel ved insulin, miksturer eller når man ikke skal bruke hele innholdet av en rektalsprøyte).

  1. Dersom barnet har en lidelse som medfører at det kan oppstå akutte situasjoner i skole/barnehage (epileptiske anfall, allergi/astma, diabetes, annet), skal det eksistere en instruks for behandling av den akutte situasjonen underskrevet av foresatte. Foresatte har ansvar for at instruks for akuttmedisinering leveres til skolen, og at aktuelle legemidler alltid er tilgjengelig. Rektor/styrer har ansvar for at personalet er kjent med instruksene og vet hvor de finnes.

  2. Legemiddelkort:

Alle barn som bruker legemidler skal ha et legemiddelkort der alle legemidler som er aktuelle i skoletid/barnehagetid er oppført med navn, styrke og dose. Kortet må være tydelig skrevet, og signert av foresatte. Foresatte har ansvar for at alle opplysninger på kortet er korrekte, og ved endringer i medisinering må de levere nytt legemiddelkort til skolen/barnehagen. Dersom det ikke er samsvar mellom legemiddelkort og medbrakte medisiner, kan ikke medisin gis, og foresatte kontaktes.

  1. Avvik:

Ved feilmedisinering kontaktes foresatte umiddelbart, og evt. legevakt.





2



FADDERVEILEDNING UTARBEIDET AV KOMMUNIKASJONSKOMITEEN FEBRUAR 2016 EN VEILEDNING FOR
FORSLAGSSTILLERS PLANBESKRIVELSE DENNE VEILEDNINGEN VISER MULIG OPPBYGNING AV FORSLAGSSTILLERS
HÅNDBOK FOR KOLLEGAVEILEDNING INNLEDNING 2 NFFS KOLLEGAVEILEDNING 3 MÅL


Tags: forhold til, skolesfobarnehage, legemiddelhåndtering, veiledning, formål, forhold