KVALITETSOMRÅDE 1 STUDIETILBUD NØKKELFUNKSJON STUDIEPROGRAMMER OVERORDNET ANSVARLIG STUDIENEMNDA AKTIVITET








Kvalitetsområde 1: STUDIETILBUD

Kvalitetsområde 1: STUDIETILBUD

Nøkkelfunksjon: STUDIEPROGRAMMER

Overordnet ansvarlig: STUDIENEMNDA

AKTIVITET 1.2.1. FØRSTEGANGS- OG FORNYET GODKJENNING AV STUDIEPROGRAM – Bachelor og Master

Lenker og dokumenter: Kriterier for godkjenning av gradsprogrammer ved UMB; mal for programbeskrivelse; mal for søknad om programgodkjenning; læringsutbytteskjema; retningslinjer for oppnevning av sakkyndige for programgodkjenning

Avgrensning: Gjelder alle Bachelor og Master studietilbud som fører fram til en grad ved UMB.

Dialogbasert


Systematisk periodisk

x

Systematisk løpende


Ekstern

x

Metode for innhenting av kvalitetssikringsdata:



Kvalitetskrav:

UMBs studieprogram skal holde et høyt faglig og pedagogisk nivå og bidra til at UMB oppfyller sitt samfunnsoppdrag og egne strategiske planer. Programmene skal oppfyllene gjeldende norske lov og forskrifter og UMBs studieforskrifter.

Operativt ansvarlig: Studienemnda (SN)

Rutine:

  1. For helt nye programmer skal instituttet først sende en idéskisse til Studiedirektør (SD). SN orienteres om, og gir sin tilslutning til, at instituttet går i gang med utredning og detaljplanlegging av programmet.

  2. Instituttene utfyller for hvert studieprogram «læringsutbytteskjema» på aktuelt nivå. LU-skjemaet beskriver studentenes læringsutbytte i samsvarer med UMB nøkkelen til Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Skjemaet beskriver også programmets innhold og oppbygging, arbeids- og undervisningsmetoder og evalueringsformer relatert til hvert punkt i studentens læringsutbytte.

  3. Instituttet utvikler programmet og lager programbeskrivelse i tråd med mal for programbeskrivelse. Programbeskrivelsen skal være i overenstemmelse med læringsutbytteskjemaet. Instituttet går gjennom kvalitetskriteriene i sjekklisten og gjør om nødvendig endringer i programbeskrivelsen for å oppfylle kriteriene..

  4. Instituttet skriver søknad om programgodkjenning i tråd med mal for søknaden.

  5. Instituttene oppfordres til å involvere eksterne samarbeidspartnere under nyutvikling og revisjon av studieprogrammene.

  6. Punkt 7 – 9 gjelder bare for førstegangsgodkjenning. Punkt 10 gjelder bare fornyet godkjenning. Punkt 11 og videre gjelder både førstegangs- og fornyet godkjenning.

  7. (bare førstegangsgodkjenning) Undervisningsutvalget bekrefter at søknaden er klar til å sende til sakkyndig for vurdering.

  8. (bare førstegangsgodkjenning) 1-2 sakkyndige foreslås av instituttet og oppnevnes av Prorektor. UMB bruker samme krav til sakkyndiges kompetanse som NOKUT, se vedlegg til denne rutinen. Instituttet gis anledning til å kommentere prorektors forslag om sakkyndige. Instituttet oversender sakkyndige søknaden med Terms of Reference for oppdraget, sjekkliste, programbeskrivelse og utfylt læringsutbytteskjema. Sakkyndig gjennomgår søknaden, vurderer om programmet oppfyller hvert kvalitetskriterie og sender sine vurderinger og konklusjoner til instituttet.

  9. (bare førstegangsgodkjenning) Om nødvendig reviderer Instituttet programbeskrivelse, læringsutbytteskjema og søknad.

  10. (bare fornyet godkjenning) Ved fornyet godkjenning er bruk av sakkyndige valgfritt. Fornyet godkjenning skal helst skje i etterkant av ekstern programevaluering. Alle gradsprogrammer på Bachelor og Masternivå skal gjennom fornyet godkjenning med et mellomrom på maksimum 12 år. Ved vesentlig endring i programbeskrivelsen skal programmet også godkjenner på nytt. Endring i programmets navn, opptakskrav, gradsnavn, språk, ansvarlig institutt og faglige krav til graden er alltid å betrakte som vesentlige endringer. Ansvarlig institutt evt. studienemnda avgjør ved skjønn om en endringer er vesentlig og krever fornyet godkjenning.

  11. Instituttet behandler søknaden, gjør en vurdering av om kriteriene for godkjenning er oppfylt og vedtar en tilråding til SN angående godkjenning av programmet. Instituttet oversender søknaden med vedlegg og instituttets vedtak til SD for behandling i SN.

  12. SN vurderer om kriteriene for godkjenning er oppfylt og gjør vedtak om godkjenning av programmet etter delegert fullmakt fra Universitetsstyret (US). Innplassering av programmet i NKR - nivå 6, 7, eller ingen innplassering, vedtas samtidig. SN kan gjøre merknader om punkter som må utbedres og vedta at programmet blir midlertidig godkjent i ett år. Programbeskrivelsen er bindende for UMB. Instituttet har ansvar for å melde alle endringer i programbeskrivelsen inn til SN . Studieavdelingen arkiverer alle endringer. Instituttet er ansvarlig for at den elektroniske versjonen av studiehåndboka/programregisteret er oppdatert til enhver tid for sine programmer.

  13. US fastsetter hvert år hvilke studieprogram som skal tilbys kommende studieår i egen saksrutine («studieprogramporteføljesaken»). Bare studieprogrammer som er godkjent etter denne rutinen vurderes for å bli inkludert i UMBs portefølje av gradsprogrammer.

Kontroll: Ved saksbehandlingen i forkant av SNs behandling vil administrasjonen gjennomgå søknaden i forhold til om prosessene, dokumentasjonen og vurderingene er tilfredsstillende utført. Saksdokumenter protokolleres av instituttene og SN .

Avviksbehandling: Eventuelle avvik tas opp fortløpende med instituttene.

Aktivitet utarbeidet av: Studieadministrasjonen, FB

Utgave: 1.2

Godkjent av: SN 49_2012






Tags: aktivitet 1.2.1., instituttene. aktivitet, ansvarlig, studieprogrammer, nøkkelfunksjon, studienemnda, kvalitetsområde, studietilbud, overordnet, aktivitet