ANEXĂ NOTĂ DE FUNDAMENTARE PENTRU APROBAREA NOTEI DE FUNDAMENTARE

România Anexă Judeţul Vrancea Consiliul Județean Bibliografie






Anexă


NOTĂ DE FUNDAMENTARE

pentru aprobarea Notei de Fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ”Sistemul de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe Autostrada A1, București - Pitești, Autostrada A2, București - Cernavodă și Autostrada A3, București - Ploiești și DN1, București - Ploiești”


Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. (C.N.A.I.R. - S.A.) - persoană juridică romană de interes strategic naţional în care statul este acţionar majoritar, este organizată şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, desfăşoarând în principal activităţi de interes public naţional, în domeniul administrării drumurilor naţionale şi autostrăzilor, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În cadrul programului de construcţii de noi autostrăzi/drumuri naţionale şi de reabilitare a celor existente, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere implementează Sistemele Inteligente de Transport (ITS - Intelligent Transport Systems), ca opţiune majoră de creştere a eficienţei, fluenţei, siguranţei şi limitării impactului asupra mediului privind procesul de transport rutier.

Sistemele inteligente de transport sunt aplicaţii ale comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiilor care asigură monitorizarea şi managementul reţelei rutiere cât şi informarea utilizatorilor.

În acest cadru, Comisia Europeană, cu suportul Ţărilor Membre, a realizat şi aprobat în decembrie 2008 Planul de acţiune pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în Europa [COM(2008) 886 final] şi Directiva de instituire a cadrului pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport [COM(2008) 887 final].

DIRECTIVA 2010/40/UE din 7 iulie 2010 privind cadrul pentru implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier şi pentru interfeţele cu alte moduri de transport reprezintă cadrul general la nivelul Uniunii Europene referitoare la Sistemele Inteligente de transport. Această directivă fost transpusă în legislația națională prin Ordonanța Guvernului nr. 7/2012 privind implementarea sistemelor de transport inteligente în domeniul transportului rutier și pentru realizarea interfețelor cu alte moduri de transport, aprobată prin Legea nr. 221/2012.

Serviciile ITS, armonizate la nivel european au fost definite în cadrul Proiectului EasyWay printr-un set de ghiduri de implementare: „ITS DeploymentGuidelineEasyWay” .

Obiectivul global al proiectului EasyWay a fost creşterea siguranţei, eficienţei, confortului şi limitarea impactului asupra mediului în transportul rutier european prin aplicarea tehnologiilor ITS [Intelligent Transport Systems = Sisteme Inteligente de Transport] şi armonizarea la nivel european.

Sistemul de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație va constitui un instrument de culegerea/procesarea/accesul la date, precum și informarea utilizatorului final privind starea infrastructurii rutiere şi a traficului rutier în scopul creşterii eficienţei activităţilor de administrare, operare şi de informare a utlizatorilor, realizate de CNAIR pentru autostrada A1 București – Pitești, A2 Bucureşti – Cernavodă şi A3 Bucureşti – Ploieşti, precum şi DN1 între Bucureşti şi Ploieşti. Sistemul de monitorizare şi informare este compus din următoarele subsisteme:

  1. Subsistem de monitorizare a traficului prin bucle inductive;

  2. Subsistem de monitorizare a traficului și detecție a incidentelor prin tehnologie video;

  3. Subsistem de monitorizare video;

  4. Subsistem de măsurare a condiţiilor meteo - rutiere;

  5. Subsistem de cântărire dinamică și măsurare dimensiuni;

  6. Subsistem de informare cu panouri cu mesaje variabile (VMS);

  7. Subsistem de monitorizare a traficului cu senzori wireless;

  8. Puncte de concentrare;

  9. Subsistem de securitate;

  10. Subsistem de comunicaţii si electroalimentare.


Fiecare autostradă va avea un sistem propriu, al cărui nod central de comunicaţii va fi conectat la Centrul de Monitorizare şi Informare în cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din Romania – S.A. Se asigură astfel controlul şi comanda celor trei sectoare de autostradă dintr-un centru unic, dar rămâne şi disponibilitatea unei redistribuiri ulterioare.

Centrul de Monitorizare şi Informare va trebui refăcut astfel încât să integreze noile echipamente şi să corespundă actualelor cerinţe.


INDICATORII TEHNICO-ECONOMICI aferenţi proiectului "Sistemul de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe Autostrada A1, București - Pitești, Autostrada A2, București - Cernavodă și Autostrada A3, București - Ploiești și DN1, București – Ploiești”


Titular: Ministerul Transporturilor

Beneficiar: Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A.

Amplasament: Autostrada A1, București - Pitești, Autostrada A2, București - Cernavodă și Autostrada A3, București - Ploiești și DN1, București – Ploiești


Indicatori tehnico-economici

  1. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) - 112.828 mii lei

  2. Eşalonarea investiţiei

Anul I: Etapa a I-a - Execuţie A2 şi Execuție Centru de Monitorizare și Informare

Anul II: Etapa a II-a - Execuţie A1 şi integrare în Centru de Monitorizare și Informare

Etapa a III-a - Execuţie A3 + DN1 şi integrare în Centru de Monitorizare și Informare


  1. Capacitati:





Durata de realizare a investiţiei: 24 Luni

Durata de grantie a investiţiei: 24 Luni


FINANŢAREA INVESTIŢIEI

Finanțarea proiectului de investiții ”Sistemul de monitorizare și informare asupra traficului și a condițiilor de circulație de pe Autostrada A1, București - Pitești, Autostrada A2, București - Cernavodă și Autostrada A3, București - Ploiești și DN1, București - Ploiești”, se realizează din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.


3






Tags: fundamentare pentru, de fundamentare, fundamentare, pentru, aprobarea, notei, anexă