DESAFIEM OBERTAMENT LA DISCRIMINACIÓ DE LES PERSONES AMB UN

DESAFIEM OBERTAMENT LA DISCRIMINACIÓ DE LES PERSONES AMB UN






Desafiem OBERTAMENT la discriminació de les persones amb un problema de salut mental

Les persones amb problemes de salut mental pateixen, a més de les dificultats d’integració derivades de la malaltia, les conseqüències de l’estigma de la salut mental: l’exclusió social pel que fa a oportunitats, al treball, a l’habitatge, i, en definitiva, a participar en la societat com a ciutadans de ple dret. L’estigma és el handicap més debilitant que envolta els trastorns mentals ja que, fruit dels prejudicis generalitzats, les persones estigmatitzades poden acabar incorporant aquest atribut negatiu com a element constituent de la seva identitat. Això és el que s’anomena autoestigma, un dels principals impediments per tal que la persona afectada pugui recuperar el seu projecte de vida.

Tots els organismes internacionals i nacionals avalen la dimensió i la complexitat d’aquesta problemàtica. En les dues últimes dècades s’han desenvolupat un gran nombre de campanyes antiestigma arreu del món, com ara Open the Doors Programme de la World Psychiatric Association a nivell internacional, o iniciatives nacionals com Time to Change a Anglaterra, See Me a Escòcia o Like Minds, Like Mine a Nova Zelanda, experiències que estan obtenint resultats força positius en el canvi de percepcions, actituds i comportaments en la societat d’aquests països.

Les problemàtiques derivades de l’estigmatització i la discriminació no són una excepció a Catalunya. Actualment, amb la força de suposa el recolzament de tot el sector de salut mental, es pretén anar molt més enllà amb un projecte que serveixi de paraigües i d‘altaveu a totes les iniciatives antiestigma. Així doncs, al desembre de 2010 neix Obertament, una organització antiestigma d’abast català que té la intenció de desafiar i acabar amb les pràctiques estigmatitzants i discriminatòries que viuen les persones amb un problema de salut mental.

ObertaMent està constituït pels principals agents socials del sector de la salut mental que unifiquen esforços i objectius per acabar amb l’estigma a Catalunya: ADEMM (associació de persones usuàries), FECAFAMM (federació d’associacions de familiars i usuaris), Fòrum Salut Mental (entitats proveïdores de serveis), la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci de Salut i Social de Catalunya. A més, el projecte compta amb el suport de les administracions públiques, així com d’institucions de reconegut prestigi a Catalunya.

Volem combatre els prejudicis que massa sovint associen salut mental a violència, a malaltia no gestionable, a problema sense solució, a psiquiàtric i a confinament. I per aconseguir-ho en primer lloc ens proposem empoderar, capacitar i donar suport a les persones amb problemes de salut mental per tal que esdevinguin protagonistes del canvi. Així doncs, basant-nos en les experiències internacionals exitoses, desplegarem campanyes de comunicació adreçades a tota la població, formarem professionals específics com ara periodistes i personal sanitari i denunciarem les pràctiques discriminatòries. A més, s’apostarà per accions locals que promoguin el contacte i la participació normalitzada del col·lectiu, establint un conjunt de relacions amb diferents agents socials, ens i administracions locals. Accions que ens han de permetre arribar amb el nostre missatge de normalització a les escoles, les empreses, les persones afectades i les seves famílies, el personal dels serveis de salut i social, els mitjans de comunicació i la societat en general de forma més directa i creïble.


En aquesta ponència es donarà a conèixer la tasca realitzada fins ara per dissenyar, impulsar i difondre el projecte i s’explicaran les primeres línies d’actuació que ens proposem desplegar durant aquest 2012 de la mà de Xavier Trabado, president de FECAFAMM i Obertament.





Tags: desafiem obertament, persones, discriminació, obertament, desafiem