MINNESANTECKNINGAR MILJÖRÅDSMÖTE 11 MAJ 2010 KL 912 I SAL

BOF MÖTE 2829 JANUARI 2010 KRUSENBERG MINNESANTECKNINGAR LOTTA LUNDGREN
BORLÄNGE 20100331 ÄRENDENR PROJEKTNR MINNESANTECKNINGAR FRÅN GNS MÖTE NR
MINNESANTECKNINGAR 9 (9) KOMMUNFULLMÄKTIGES GEOGRAFISKA UTSKOTT OMRÅDE 5

MINNESANTECKNINGAR FÖRDA VID MARSLIDENS INTRESSEFÖRENINGS MEDLEMSMÖTE 070624 MARSLIDENDAGEN DEN
MINNESANTECKNINGAR FRÅN HU2 MÖTE PÅ SLU UPPSALA 30 OKTOBER
MINNESANTECKNINGAR FRÅN INTERNAT MED LEDARSKAPS AKADEMIN PÅ TOLLARE FOLKHÖGSKOLA

Minnesanteckningar

Minnesanteckningar

Miljörådsmöte 11 maj 2010 kl. 9-12 

i sal Jörgen Lehmann (Academicum)

Närvarande: Göran Lyckemark, Rose-Marie Sjöberg, Stina Olsson, Rita Grander, Magnus Gustafsson, Monica Wallin, Barbro Robertsson, Henriette Philipsson, Marianne Dalbro och Mats Sandberg.


  1. Genomgång av föregående mötes minnesanteckningar.

Punkterna gås igenom och flera tas upp på dagen möte. Anteckningarna läggs till handlingarna.


  1. Externrevision 22 april, rapport

Mats och Marianne frågar Ulf A. vad Handels och Utbildningsvetenskapliga fakulteten har gjort för att integrera miljöledningssystemet i linjeorganisationen (med anledning av hänvisningen i rev.rapporten).
Magnus och Monica som hade avvikelser att ta hand om formulerar svar och skickar till Mats.


  1. Rapport från institutionerna:

    • Biomedicin: Handlingsplanen ligger på institutionens hemsida. Rose-Marie har fått påpekande från transportören av farligt avfall att man inte kan märka samma låda med olika farligt avfall-kategorier. De ska då märkas med den ”värsta” kategorin. (detta gäller för avfall där man inte kan separera de olika avfallstyperna, t.ex. kolonner med allt blandat).

    • Kliniska vetenskper: Monica och Irene försöker reda ut varför vissa uppdrag i HP (som prefekt har undertecknat) inte har genomförts. Avvikelse på revisionen.

    • Odontologen: Har träffat FTV och Higab om hur de går vidare med energispararbetet. Underlaget för energironden är ute hos miljörepresentanterna på avdelningarna.

    • Wallenberglabb: Ska formulera ny HP inför 2011.

    • Medicin: Skulle under våren ha låtit HP gå ner på avdelningarna men Henrik som skulle ha jobbat med det har varit sjukskriven.

    • EBM: Ingen representant.

    • Neurovetenskap och fysiologi: Rita har haft KLARA-föredrag för användare. Hade husmöte igår och en ny ismaskin ska köpas in. Både ismaskinen och ny autoklav kommer att ge energibesparingar.

    • Vårdvetenskap: Barbro har tillsammans med miljögruppen lagt upp miljöinfo på institutionens hemsida. Barbro vill ha ledningens genomgång. Marianne skickar över kraven i ISO-standarden.

    • Kansliet: Göran är utsedd till miljösamordnare på Kansliet och Andreas Bemerfeldt är utsedd till miljörepresentant för FAS.

    • Övrigt: Miljörådet föreslår för dekanus att alla institutioner ska ha ledningens genomgång av miljöledningsarbetet.


Jonna Bjuhr Männer berättar om kemikaliestrategi på Natfak.

En praktikant på Miljöenheten gjorde under våren en förstudie till en kemikaliestrategi/-prioritering för Natfak. Fokus var på labbkemikalier men många landsting har en bredare kemikeliestrategi som även inkluderar kemikalier i möbler, produkter mm.

Kemikalierna har valts ut genom t.ex. SIN-listan, inventerade mängder i KLARA och klassificering. (Jonnas PowerPoint bifogas minnesanteckningarna).

Marianne pratar med Miljöbron om att lägga ut ett motsvarade kursprojekt/praktikantuppgift/exjobb för akademin under hösten.


  1. Rapport från studenterna

Inga studentrepresentanter närvarande.


  1. GU-försäkran

GU-försäkran finns med som åtgärd i GU:s klimatstrategi under namnet ”University of Gothenburg sustainability pledge” och 100.000 kr är sökta för att genomföra den.

  1. Kortrapporter

    • Avvikelser: Vi går igenom avvikelserna. Miljörådet tycker att detta är ett bra system för avvikelserna. Förslag om att lägga till byte av fönster i Medicinarelängan så att vi inte missar att följa upp huruvida energiförbrukningen sjunker. Marianne lägger till det.

    • Cykeltak: De håller på att sättas upp.

    • Miljö och Hälsa: Förslag på datum: 26-28 okt kl 13-16.30 (uppdatering: Mats har bokat Arvid Carlsson 26 okt em)
      Tänkbara programpunkter:
      - Filmen Underkastelsen + paneldebatt efteråt (Miljörådet väljer att inte gå vidare med detta då Mats anser att filmen är tung och negativ).
      - Miljömedicin pratar om sin forskning, t.ex. kadmium
      - Doktorander från forskarskolan Klimat och Hälsa har posterutställning i foaljén.
      - Läkare för miljön presenterar sig ca 20 min
      - Naturen som läkekraft.
      Henriette skickar ut namnet på en person från Botan som har gjort en trädgård för rekreation.
      - Global health.
      - Partiklar (Johan Boman, inst för kemi), Silver och Ftalater kommer upp som intressanta ämnen.
      -
      Mats kontaktar Lars Barregård om Miljömedicin och Global Health.

    • KLARA-substitutionsplan: Ny utbildning arrangeras i mitten av september. Barbro undrar hur personal och studenter introduceras i KLARA? Vem informerar? Inget systematiserat sätt (vilket också framkom i lagefterlevnadstabellen). Det kanske kan läggas in i mirepparnas ”körkort”?

    • Integrering av HU – Introduktionsföreläsning: GU-gruppen har haft möte om hur långt de olika fakulteterna har kommit. Barbro har träffat ansvarig person på BMA-utbildningen på KI.
      Med tanke på klimatstrategin innehåller kursplanerna väldigt lite/inga frågeställnignar om klimat. Detta bör lyftas.

    • Vårens miljörepresentantträff: Lyckat och intressant på Sävenäs. Ganska många deltagare, 28 st.

    • Källsortering: Den konstiga avfallsstatistiken anses vara utredd nu. Innan vi beslutar något om nya dekaler för källsorteringskärlen vill vi se hur den nya entreprenören HA recyclings dekaler ser ut. Barbro mailar och får svar under mötet. Dekalerna ser förhållandevis bra ut. Barbro mailar ut dem till miljörådet.

    • Misam, klimatstrategi på remiss: Marianne berättar snabbt om GU:s hållbarhetsredovisning som precis är färdigtryckt. Den är i år rapporterad enligt GRI (Global reporting initiative) nivå B och innehåller både miljö, sociala och ekonomiska effekter.
      Klimatstrategin är ute på remiss hos fakultetsnämnderna. Mats har inte blivit tillfrågad av ledningen.
      Mats kollar med Anna Lindholm.

    • Samverkan med SU:s miljösamordnare: Mats och Marianne har ett möte inbokat med SU:s miljösamordnare Lisbeth Stevik imorgon 12/5 (ställdes in, nytt datum 3 juni).

    • Cykelfix utanför Academicum: Genomfördes 29 april kl 11-13.30. Det regnade nästan hela tiden och det resulterade i något färre deltagare än tidigare ggr, ca 30-35 pers jämfört med 50-55 tidigare gånger. Miljörådet bestämmer dock att genomgöra detta även i höst, i samband med europeiska mobilitetsveckan i september.

    • Rektors födelsedag: Miljörådet uppvaktar med någon miljörelaterad present. Barbro inhandlar och representerar Miljörådet.


Antecknat av: Marianne Dalbro


MINNESANTECKNINGAR FRÅN MÖTE INOM NVF 41S 20031021 VVPRODUKTION SOLNA
MINNESANTECKNINGAR FRÅN SAMMANTRÄDE I BRÅNACKA DEN 17 OKTOBER KL
MINNESANTECKNINGAR FRÅN STYRGRUPPSMÖTE NR 5 20090915 PLATS PITEÅ KOMMUN


Tags: miljörådsmöte 11, miljörådsmöte, minnesanteckningar