2 1 TICARI MINERALLERI EN ÖNEMLI TICARI MINERALI

1 TICARI MINERALLERI KROMIT KROMUN EKONOMIK OLARAK ÜRETILDIĞI
1 TICARI MINERALLERI FLORITIN KENDISI TICARI MINERALDIR FLOR
2 1 TICARI MINERALLERI EN ÖNEMLI TICARI MINERALI

22 SOLAR URTICARIA IN 145 PATIENTS ASSESSMENT OF ACTION
BANKACILAR DERGISI TICARI İŞLETME REHNI VE SON YASAL DÜZENLEME
BÖLÜM 116 KOLLEKTIF VE KOMANDIT ŞIRKETLER VE TICARI ÜNVANLAR

TİCARİ MİNERALLERİ

2 1 TICARI MINERALLERI  EN ÖNEMLI TICARI MINERALI 2 1 TICARI MINERALLERI  EN ÖNEMLI TICARI MINERALI 2 1 TICARI MINERALLERI  EN ÖNEMLI TICARI MINERALI


2

1. Ticari Mineralleri:

En önemli ticari minerali Trona’ dır. Bunun yanında Natron, Termonatrit, Pirsonit, Gaylusit, Şortit ve Burkeit başlıca sodyum karbonat içeren diğer mineraller olarak belirtilebilir [1] [2]. Ayrıca Nahkolit minerali de soda mineralleri içersinde değerlendirilen nadir endüstriyel hammaddelerdendir.

. Özellikleri:

Gerek trona gerekse diğer tüm sodyum karbonat içeren minerallerin fiziksel özellikleri birbirlerine benzer veya çok düşük düzeyde farklılıklar gösterirler. Özellikle renkleri çok benzer olup, çoğunlukla beyaz, beyaza yakın tonlarda sarımsı veya grimsidir. Trona ve diğer önemli görülen minerallerin özellikleri Çizelge 1.’de verilmektedir [1] ,[2].

Burada belirtilen mineraller ve diğer çok iyonlu bileşikler genellikle volkanosedimanter ve/veya sedimanter istifler içersinde yataklanmaktadır. Küçük veya büyük ölçekli havzalarda oluşarak depolanmaktadırlar. Oluşumun gelişimine bağlı olarak tekil veya çoğul anyon - katyon bileşikleri oluşabilmektedir.

Çizelge 1. Soda Minerallerinin Genel Özellikleri

Mineral Adı

Kimyasal Formül

% Na2CO3

Renk

Özgül Ağırlık

Sertlik

Trona

Na2CO3.NaHCO32H2O

70.4

Beyaz

grimsi beyaz

2.17

2,5 - 3

Natron

Na2CO3. 10.H2O

37.1

Beyaz

1.5

1 - 1. 5

Termonatrit

Na2CO3. H2O

85.5

Beyaz

2.25

1- 1..5

Pirsonit

Na2CO3 CaCO35.H2O

43.8

Mavimsi – Beyaz

2.5

3 - 3. 5

Gaylusit

Na2CO3 CaCO3 . 2H2O

35.8

Grimsi – Beyaz

2.5

2..5 - 3

Şortit

Na2CO32CaCO3

34.6

Sarımsı – Beyaz

3

2. 6

Burkeit

Na2CO3 2Na2SO4

27.2

Grimsi beyaz

3.5

2. 5

Nahkolit

NaHCO3


Beyaz

2.5

2-2.5

Bu nedenlerle, gerek karbonat fazlı poli katyonlu bileşikler –pirsonit- gaylusit gibi- gerek poli anyonlu tekil katyonlu bileşikler meydana gelebilmektedir. Depolanma ortamına bağlı olarak ta oluşan bu mineraller bazı durumlarda faz değişikliklerine uğrayabilmekte, özellikle kimyasal nitelikleri geçişler sergilemektedir.Bu durum soda minerallerinin ve özellikle tronanın özelliklerini ve dolayısıyla pazar koşullarını etkilemektedir. Dolayısıyla soda minerallerinin gerek jeolojik gerek kimyasal gelişimleri bu endüstriyel hammaddelerin kullanım alanları üzerinde son derece etkili olmaktadır.

3. Kullanım Alanları:

Soda külü olarak kullanılagelen tronanın ana kullanım alanı, Na2CO3 ve Na20 üretimidir [1, 2, 3, 4]. Uluslararası pazarlarda soda külü ve soda olarak adlandırılan hammadde bu iki kimyasaldır. Esasen soda külü beyaz, kristalin bir madde olup, hafif ve ağır soda külü olarak iki ticari adlamaya sahiptir. Hafif soda ile ağır soda arasındaki tanım farkı dökme yoğunluğu esasına dayanır. Hafif sodada ortalamada dökme yoğunluğu 0.55, ağır sodada ise 1.00'dır. Ağır soda külü hafif soda külünün hidrasyonu ile sağlanır. Düşük toz oranına sahiptir. Bu nedenle daha pahalı olmasına karşılık , endüstride daha çok aranır ve kullanılır. Bu hammaddeler önceleri Leblanc yöntemi ile üretilmekte iken, daha ekonomik olması nedeni ile sonraları yerini Solvay yöntemine bırakmıştır. Günümüzde ise gerek Solvay gerekse doğal trona yataklarından elde edilmektedir. Bu yöntemlerin ayrıntıları aşağıda verilmektedir.

Leblanc Yöntemi :

2NaCl +H2SO4 -------- Na2SO4 + 2HCl

Na2SO4 + 2C + CaCO3 ----Na2CO3 + CaS + 2CO3

Bu yöntemin terkedilmesinin en önemli sebebi H2SO4 maddesinin pahalı olmasıdır.

Solvay Yöntemi :

2NaCl + 2H2O + 2CO2 + 2NH3 2NaHCO3 + 2 NH4Cl

2NaHCO3 Na2CO3 + H2O + CO2

2NH4Cl + Ca(OH)2 2NH3 + CaCl2 + 2H2O

Bu yöntemin en büyük amacı hem ucuz hem de kullanılan maddelerin geri kazanılır bir şekilde devreye sokulabilmeleridir.

Trona Yöntemi : Bu yöntemde ise esas trona mineralinin Na2CO3 üretimine hammadde olarak değerlendirilmesidir. Bu yöntemde de iki ayrı aşama bulunmaktadır. Tronanın içersindeki safsızlıkların giderilmesi esasına dayanan bu aşamalara doğrudan üretim ve Monohidrat adları verilmektedir. Doğrudan elde aşamasında trona içersindeki safsızlıkların giderilmesinden sonra yakılarak sodyum karbonat eldesi yapılır. Monohidrat yönteminde ise önce kavurma işlemi yapılarak saf olmayan Na2CO3 elde edilir. Yıkanarak monohidrat haline getirilir. Sonra su ortamdan uzaklaştırılır.


Her iki aşamada da trona aşağıda verilen denklem çerçevesinde yakılarak Na2CO3 elde edilir.

2(Na2CO3.NaHCO3.2H2O)3Na2CO3+5H2O+ CO2

Bu yöntemler ve yeni bazı işlemler ile [5] elde edilen Na2CO3 gerek karbonat olarak gerekse oksit formu ile çeşitli şekillerde değerlendirilir.

Na2O cam endüstrisinin ana girdisidir. Özellikle kalkınmakta olan ülkelerin ana gereksinimlerinden biridir. Na2O ana işlev olarak bir vizkozite düşürücüdür ve bu özelliği ile cam ergitme islemlerinde geniş bir hareket olanağı tanır. O nedenle çok farklı nitelikte cam çeşitleri ve türevlerinin eldesinde önemli rol oynar. Bu ürünlere örnek olarak cam şişe ve kaplar, cam taşıyıcılar, optik camlar, camyünü , borcam ile tekstil sanayinin çeşitli nitelikli cam türevleri verilebilir. Tüm bu ürünlerde soda yani Na2O farklı oranlarda kullanılır.

Bu sektör dışında alkalin özellik sağlaması nedeni ile kağıt, sabun ve deterjan gibi temizlik ürünleri yapımında, çeşitli kimyasalların eldesinde, çelik sanayinde sülfür giderici olarak ve arıtma sistemlerinde yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu örnekler gelişen teknolojilere bağlı olarak artmakta ve çeşitlenmektedir. Soda ve türevlerinin dünyada ve Türkiye’dekikullanım alanları Çizelge 2.’de verilmiştir.

Belirtilen bu alanlarda kimya ikinci sırayı almakla beraber gerek soda külü gerek soda adları ile , belirtilen tüm bu alanlarda ara kimyasalların oluşmasına verdiği katkı nedeni ile esasen daha yüksek bir orana sahip olmaktadır. Bu özellikleri nedeni ile de Na2CO3 ara katkı olarak aşağıda örneklenen çeşitli maddelerin elde edilmesine olanak tanımaktadır.

Na2CO3 + ½ O2 + SO2 ------- Na2SO4 + CO2

Na2CO3 + Ca (OH) 2 ------- 2 NaOH +Ca CO3

2NaOH + Al2O3 . 3H2O ------- 2Na Al (OH ) 4






Ç

Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Gelişen teknoloji ve gereksinimlere paralel olarak yeni ürünler içersinde Na2CO3 ve Na2O olarak soda türevlerini görmekteyiz.

Bu nitelikler yanında sodyum bikarbonat olarak da kullanım söz konusu olamaktadır. Özellikle trona ve diğer karbonatlar ile beraber yataklanması durumunda NaHCO3 ayrıca önem kazanmaktadır. Bu hammadde de sodyum fosfat, siyanid ve hidroksit olarak sodyum bileşikleri şeklinde yaygın olarak kullanılagelmektedir.

Kostik soda bu bileşiklerden biridir ve sanayide aranan bir malzemedir. Petrol rafineri işlemlerinde, besin hazırlamada, tekstil ve boya sanayinde ve bu aşamaların bazı ara kademelerinde tercih edilmektedir. Diğer önemli kullanım alanı ise yapay zeolitlerin eldesidir. Başlıca diğer kullanım ara sektörleri ise şu şekilde özetlenebilir.

Monosodyumfosfat : boya, tekstil, fotograf, endüstriyel temizleme işlemlerinde


Sodyum pirofosfat: deterjan yapımı ve türevlerinin yapımında, sondaj çamurlarında topaklanma önleyici olarak

Sodyummetafosfat: diş parlatma malzemesi yapımında ve su yumuşatma işlemlerinde

Sodyumtripoili fosfat: sabun yapımında ve alkali banyolarda

Disodyumfosfat: gübre sanayinde, yanmaz elbise yapımında, deri işlemede

Trisodyumfosfat: şeker saflaştırmada temizlik malzemeleri türevlerinde kullanılan kimyasal aramaddelerdir.

Ayrıca belirtmek gerekir ki bu kimyasallarla birlikte sodyum karbonat veya sodyum oksit dereye sokulmakta , böylece yeni ve farklı alanlarda da işleme girebilmektedir.

Bu tür kullanım alanlarına örnek olarak kromoksitlerin sodyum karbonat ile birliktelikleri verilebilir.

Na2CO3 + 3O2 + 2Cr2O3 Na2CrO4 + 4CO2


izelge 2. Dünyada ve Ülkemizde Soda ve Türevlerinin Kullanım Alanlarının Dağılımı

Sanayi Dalı

Cam

Kimya

Temizlik

Kağıt

Tekstil

Diğer

Dünya

%53

%24

%11

%2

--

%10

Türkiye

%65

--

%16

%8

%4

%7



4. Nitelikleri, Sınırlamalar:

Belirtilen tüm ana ve ara girdiler ayrı nitelikleri nedeni ile fiziksel kimyasal özellikleri çerçevesinde farklı sınırlamalara gerektirmektedir. Bunlar oldukça ayrıntılı olup kullanılan teknolojilere göre de küçük farklılıklar göstermektedir. Soda külü için halen iki ana kriter bulunmaktadır: ASTM ve British Standart ,( BS) [2].

ASTM standartlarına göre Na2CO3 % 96,16 ve üstü olmak zorunluluğu bulunmaktadır. BS ise Na2O yüzdesini 57.25 ve altı, Fe2O3 yüzdesini ise 50 ppm ve altı olarak sınırlandırmaktadır.

Ayrıca kullanım noktasına göre farklı sınırlamalar vardır. Bu örnekler çok olmakla beraber bazı sınırlayıcı nitelikler şöyle belirtilebilir.



5. Ülkemizdeki ve Dünyadaki Rezerv, Üretim,

Tüketim ve Ticaret:

Ülkemizde soda rezervi endüstriyel anlamda trona yatakları ile eşanlamlı olarak algılanma durumundadır. Esasen ülkemizin en büyük gölü olan Van Gölü'’den de soda üretimi yapılagelmekle beraber Trona endeksli soda üretimi sadece Beypazarı ( Ankara ) havzasında bulunan trona oluşumlarının işletilmesi ile mümkün olabilecektir. Bu yatakların görünür rezervi 200.000.000 ton dolayındadır. Tenörü ise % 80-85 tronadır. Beypazarı yataklarının en önemli özelliği iki ana zon halinde yataklanmış olması ve her zonda 8-10 ayrı damar içermesidir. Üst zonun üst kısmı ise Nahkolit (NaHCO3) oluşumları ile kısmen örtülmüştür Bu damarların kil, tüf ve bitümlü şeyller ile arakatkılı bir durum göstermesi, yatakların işletilme aşamalarında önemli bir olumsuz etki oluşturmaktadır [1].

Dünyada en büyük rezervler 103 milyar ton ile Wyoming (ABD) yataklarındadır. Bu yataklarda trona halit (NaCl) ile beraber bulunmaktadır. Saf trona oluşumları olarak rezerv 55 milyar ton üzerindedir. Ayrıca Halit ve diğer tuzlar ile ara tabakalı olarak 50 milyar tona yakın rezerv de tespit edilmiştir. Diğer önemli rezervler Searles ve Owens gölleridir. Magadi Gölü (Kenya ), Çad Gölü (Chad), ile Çin ve Botswana da önemli rezervler bulunmaktadır [1]. Dünya soda rezervleri Çizelge.. de, dünya soda üretimi Şekil 1’de, sodyum karbonat üretimi Şekil 2’de ve Türkiye’nin soda üretimi Şekil 3’de verilmiştir.

Çizelge 3. Dünya Soda Külü Rezerv

Dağılımı (Milyon ton) [2]

Ülkeler

Rezerv

ABD

23.132

Botswana

363

Türkiye

350

Çin

220

Meksika

180

Kenya

51

Diğer

90



Yaklaşık kırk ülke endüstriyel anlamda soda ve türevleri üretmekte olup bu üretim yapay ve doğal şekillerde yapılmaktadır.Yapay olarak Solvay yöntemi, doğal olarak ise trona yöntemi kullanılmaktadır. Dünyanın en büyük üreticisi ABD olup, Çin, Almanya, Fransa, Bulgaristan Japonya ve dağılan SSCB ülkeleri diğer önemli üreticiler arasında sayılabilir. ABD üretimi yaklaşık olarak 9 milyon ton dolayındadır. Tüketim açısından ise Ortadoğu ülkeleri ile gelişmekte olan Avrupa ve Afrika ülkeleri başta gelmektedir.








Bu ülkelere ABD’ nin yıllık ihracaatı 3 milyon ton doyayındadır. Soda ve türevlerinin ticareti konusunda başta gelen ülkeler Çizelge 3’ de verilmektedir.

Ç2 1 TICARI MINERALLERI  EN ÖNEMLI TICARI MINERALI izelge 4. Soda Ticaretinde Önde Gelen Ülkeler

Üretici Ülkeler İhracat Yapan Ülkeler Ithalat Yapan Ülkeler

ABD Japonya ABD

Çin Güney Kore Almanya

Bağ. Dev.Top. Endonezya Fran

Almanya Meksika Bağımsız Dev.Top

Hindistan Venezuella İngiltere

Japonya Belçika Polonya

Fransa Tayvan Bulgaristan

İngiltere Kanada Kenya

Polonya Tayland Botswana

Bulgaristan Arjantin Romanya

2 1 TICARI MINERALLERI  EN ÖNEMLI TICARI MINERALI Şekil 1. Dünya Soda Üretiminin Dağılımı

2 1 TICARI MINERALLERI  EN ÖNEMLI TICARI MINERALI Şekil 3. Yıllara Göre Türkiye Soda Üretimi

Şekil 2. Yıllara Göre Dünya Sodyum Karbonat Üretimi


6. Pazarlama Koşulları, Başlıca Alıcı ve Satıcı Firmalar:

Dünyada soda külü pazarı iki üretici grubun elinde bulunmaktadır. Bunlardan biri Amerikan doğal soda üreticilerinin kurduğu ANSAC firması ile Belçika kökenli SOLVAL et Cie SA firmasıdır. Bunların dışında soda pazarında, özellikle Avrupa Topluluğu içersinde etkili olan PENRICE ( Avustralya ), AKZO ( Hollanda ) ve RHONE- POULENC ( Fransa ) firmaları da faaliyet göstermektedir [2, 3].

Soda sanayi ve pazarı ekonomik dengelere son derece bağlıdır. Özellikle tüketim ve yatırım endüstrilerinin ve piyasalarının hareketliliğine bağlı olarak değişen bir gelişim izler. Gerek cam gerek seramic endüstrisi başta olmak üzere temizlik malzemeleri üretim sektöründeki teknolojik değişim ve gelişmelerden soda tüketimi ve dolayısı le üretimi çok etkilenir

Ayrıca sülfür giderme işlemleri ve tekniklerindeki gelişmeler de soda ve türevlerinin piyasa koşullarını etkileyen hususlardır.

Ülkemizde soda külü üretimi Mersin Soda sanayi tarafından yapılmaktadır. Bu kuruluş, Türkiye İş Bankası ,Türkiye Şişe Cam Fabrikaları A.Ş. ve Sümerbank ortaklığı ile kurulmuştur. Mersin soda sanayinde Solvay Yöntemi ile soda üretimi yapılmaktadır. Özellikle yalıtım sistemleri ve elemanlarının gelişmesine koşut olarak cam üretim teknikleri gelişmiş ve farklı teknik özelliklerde cam üretimleri teknikleri bulunmuştur. Bu husus soda tüketimini önemli ölçüde arttırmıştır.


7. Satış Fiyatları:


Fiyatlandırma kriterleri piyasa koşullarına göre değişmekle beraber, sodyum karbonat % 58 Na2O içeriği için torbalanmış olarak 160 ABD $/ton fiyatla alıcı bulmaktadır. Mersin Şise Cam sanayi polietilen torba fiyatı ise (%99.1 Na2CO3 olarak) 140 $/ton dolayındadır. NaHCO3 boyut niteliğine göre 470 $ üzerinden işlem görmektedir. Çesitli kimyasallar ise niteliklerine ve istenen özelliklerine göre 1–3 $/kg arasında satılmaktadır [2, 3].


8. Yerine Geçebilecek Mineraller, Geri Kazanma Olanakları:


Soda ve türevlerinin kullanım alanlarının niteliği gereği yerlerine aynı ölçüde geeçebilecek madde ve mineraller yaygın değildir. Bazı sınırlamalar ile aşağıda özetlenen yapay ve doğal malzemeler belirtilen alanlarda kullanılabilir.

Boratlar, zeolitler, fosfatlar : Temizlik malzemeleri ve deterjan alanında,

Kireçtaşı, manyezit : Sülfür giderici olarak,

Feldspat ve nefelin : Cam sanayinde.

Ancak bu maddelerin kullanımlarında maliyet yükseltici niteliklerin etkili olduğunu belirtmek gerekir. Geri kazanım açasından ise bu maddelerin çok büyük avantajları bulunmamaktadır. Oysa tronadan yapılan üretimlerde, soda ve sodyum oksit yeniden eldeleri mümkün olabilmektedir. Diğer taraftan, özellikle cam sanayi için, nihai ürünün yeniden devreye sokulması yönünden % 90’ lara kadar yükselen oranlarda değerlendirilmesi mümkün olmaktadır.



9. Özel Özet Bilgiler ve Yorumlar:
Özellikle belirtmek gerekir ki soda trona değildir. O nedenle soda yatakları denilince trona anlaşılmamalıdır. Trona en ekonomik yol ile sodyum karbonat elde edilen doğal kaynaktır. Bu nedenle Van ve Erçek Göllerinde kimyasal işlemler yani reaksiyonlar ile oluşan / çökelen sodyum karbonat ile aynı yaklaşımla değerlendirmek, konunun kökeni ve ilkesi açısından yanlıştır.


Bu genel çizgi içersinde ele alındığı zaman Türkiye Trona yataklarının önemi daha iyi tartışılabilir. Trona yapay yollara göre, piyasa şartlarına göre, %30'ları aşabilen bir düzeyde ekonomik olarak sodyum karbonat veren bir hammmaddedir. Bu özelliği ile üretimlerde aranan bir yatak haline gelmiştir. Beypazarı yatakları dünyanın ikinci büyük oluşumları olma özelliği yanında, gelişmekte olan ülkelere ve özellikle Orta Doğu ülkelerine çok yakındır. Bu ülkeler gelişimlerinde kullanıldığı alanlar nedeniyle sodyum karbonata çok gereksinim duyarlar. Wyoming Tronasına göre tenörü daha yüksek olan Beypazarı Tronası, ayrıca navlun giderleri yönünden de avantajlara sahiptir. Bu öncelikler ile ele alındığında Beypazarı Tronasının bir an önce üretime başlaması ve ülke ekonomisine kazandırılması gerekmektedir. Rezerv açısından farklı yaklaşımlar ile tespit edilen değerler olmasına rağmen 200.000.000 ton düzeyinde rezerve sahip bir yatağın yaklaşık 15 senedir devreye girememiş olması bir kayıptır. Ancak bu noktada, yatağın üretim yöntem veya yöntemlerinin iyi planlanmış olması gerekmektedir. Zira yüksek çözünürlülüğe sahip olan bu oluşumun bugünkü konumunda bu yüksek rezervi ne şekilde koruduğu tartışmalıdır. Arazide son derece yoğun olan kırık sistemlerinin kolayca zayıf zonlar oluşturarak trona çözeltilerinin ortamdan uzaklaşmalarına neden olmaları uzak bir olasılık değildir.


Ayrıca Van Gölü ve civarı göllerdeki su kimyası çerçevesinde yapılan rezerv tahminlerinden söz etmek gerekirse Van Gölü yaklaşık 6.000.000.000 ton, Erçek Gölü 15.000.000 ton, Arin Gölü ise 1.000.000 ton sodyum karbonat verecek bir potansiyele sahiptir.


Trona ülkemiz endüstrisi için önemli bir gelir kaynağı niteliğinde bir hammaddedir. Gerek geniş iç piyasa kullanımı nedeni ile döviz tasarrufu sağlayacak özelliğe sahip bulunması gerekse, özellikle yakın komşularımızın yaygın tüketici olmaları nedeni ile ihracat girdisi yaratacaktır.


Soda külü dünya pazarlarında önemli ölçüde rekabet koşullarının ortaya konduğu bir hammaddedir. Ülkelerin gelişmişlik parametreleri ile kimya sektörlerindeki ilerlemeler ile doğrudan ilişkili olarak önemini arttırmaktadır. Bu nedenlerle Türkiye’nin bu pazar içerisinde yerini biran önce alması ve işletme yöntemlerinin hızla seçilerek Beypazarı yataklarının devreye sokulması gereklidir. Diğer taraftan trona erime katsayısı yüksek olması nedeni ile kolayca sıvı faza geçebilen bir mineral özelliğine sahiptir. Bu husus, dogal kaynaklardan yapılan eldenin Solvay yöntemine göre yaklaşık % 30 daha ekonomik olması da gözönüne alındığında, söz konusu mineralin en kısa süre içerisinde değerlendirme gerekliliğinin ne denli zorunlu olduğunu ortaya koyan diğer bir özellik olarak belirmektedir.


Kaynakça

[1] Suner, F., (1998), Beypazarı Trona Yatakları, Doktora tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü

[2] DPT, (1995), Kimya Sanayi Hammaddeleri,Yedinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Özel İhtisas

Komisyonu Raporu, Ankara

[3] Pechey, R., (1998), Soda Ash Review, A natural Bias for Trona, Industrial Minerals, May, 23-33

[4] Kendall,T., (1994), Soda Ash, A Bigger Slice of the Alkali Pie, Industrial Minerals, June, 59 –77

[5] Saygılı- Nassün,G.,Erdöl,N.,Okutan,H.,Yüzer,H.,İşbilir,F. and Ekinci,E. (1994), Turkish Trona, Integrated Process Development and Cost Estimation, Industrial Minerals, April, 91 - 93



HTTPWWWFILOSOFICONETPOETICARISTOTELEHTM ARISTOTELE POETICA 1 LA POESIA È IMITAZIONE DIVISIONE
HİZMET İŞLERİ KABUL TUTANAĞI İŞIN ADI YÜKLENICININ ADITICARI
KOCAELİ TİCARET ODASI BAŞKANLIĞI’NA TICARI AMAÇLA TAŞINMA EŞYASI TAŞIMACILIĞI


Tags: ticari mineralleri:, iki ticari, ticari, minerali, mineralleri, önemli