NÄMND FÖRVALTNING DATUM 20120123 SOCIALNÄMNDEN BESPARINGSFÖRSLAG I BUDGET 2012

Socialnämnden 20010110 1 (26) Åsasalen Kommunhuset kl 1300 –
Socialnämnden 20010314 60 (86) Åsasalen Kommunhuset kl 1300 –
Vårgårda Kommun Sammanträdesdatum Sida utbildningsnämnden 20040810 1(14) Plats




NÄMND FÖRVALTNING DATUM 20120123 SOCIALNÄMNDEN BESPARINGSFÖRSLAG I BUDGET 2012

Nämnd, förvaltning Datum

2012-01-23



Socialnämnden






Besparingsförslag i

budget 2012 och plan 2013 - 2014


Kommunfullmäktige har den 30 november 2011 beslutat om ett ”effektiviseringskrav” på samtliga nämnder på totalt 5,9 mkr. Effektiviseringskravet på socialnämndens budget är 1 % och 2,522 mkr. Nämnderna ska återkomma med förslag i februari hur detta ska verkställas, förslag som ska fastställas i fullmäktige i mars 2012.


Nedanstående förslag ska ses mot bakgrund av att socialnämnden under november och december 2011 beslutat om besparingar avseende år 2012 på sammanlagt 4.0 miljoner. Besparingarna år 2012 innebär en neddragning med 2,0 miljoner inom LSS-verksamheten (senareläggning av driften av gruppbostad) och 2.0 miljoner inom äldreomsorgen som bl a medför minskat antal platser inom särskilda boende och minskad nattbemanning av sjuksköterskor. Motivet för besparingarna inom äldreomsorgen och LSS-verksamheten är att täcka kostnader för HVB placerade barn och ungdomar år 2012.


En genuin önskan om ett ökat antal invånare i Älmhults kommun medför också nya och ökade krav på vård och omsorg. Redan idag ser vi en ökad efterfrågan på hemtjänst från kommunens äldre invånare. Framförallt handlar det om att fler äldre väljer att bo kvar hemma även när behovet av vård och omsorg är omfattande, vilket är helt i linje med socialnämndens målsättning.


Det pågår en stor nationell satsning från Sveriges Kommuner och Landsting/SKL om Stärkta strukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten och angränsande verksamhet. Denna lyfter fram kravet på att utveckla kvalitéen och ge en mer sammanhållen vård och omsorg till de mest sjuka äldre. Detta ställer ökade krav på bl a samarbete och samordning med landstinget men också stora krav på dokumentation, registrering i kvalitetsregister, analys och uppföljning.


Sammantaget ökade krav på kvalité och en ökad efterfrågan på vård och omsorg möts med en oförändrad och i vissa delar minskad budget inom äldreomsorgen och inom omsorgen om människor med funktionsnedsättningar. Det kräver effektiviseringar för att i någon mån kunna svara upp på förväntningar om bemötande och kvalité.


Det är mot bakgrund av ovanstående som ledningsgruppen för socialförvaltningen presenterar nedanstående förslag till besparingar.




Introduktionsboende på Nicklagården

Älmhults kommun har behov av att snabbt hitta en lösning för introduktion av ensamkommande flyktingbarn. I HVB-hemmet i Markaryd finns idag fyra asylsökande pojkar födda 1995. Bedömningen är att flertalet av dem inom kort kommer att få positivt besked på sin asylansökan och ska då erbjudas introduktion, stöd, skola och boende i Älmhult.


En del av Nicklagårdens lägenheter bedöms kunna fungera mycket väl som boende för ensamkommande flyktingbarn som fått permanent uppehållstillstånd. Inledningsvis är behovet 4 platser/lägenheter med tillhörande gemensamhetsutrymme. Personal både dag och natt måste finnas i boendet. Möjligheterna till utbyte med övriga Nicklagården kan bli flera, t ex praktik, arbetsuppgifter, kulturaktiviteter och personal. Att använda en del av Nicklagårdens lediga lägenheter för introduktionsboende för ensamkommande flyktingbarn blir en besparing på så sätt att det ger minskade hyreskostnader för äldreomsorgen.


Konsekvenser och risker

Förslaget bedöms i huvudsak vara positivt. Samordningsvinster kan uppnås med olika form av utbyte och samarbete när det gäller personal, kunskaper och arbetsuppgifter. Läget är centralt i Älmhult vilket underlättar ungdomarnas introduktion med närhet till skola, föreningar och fritidsaktiviteter.


Minskade kostnader

300 000 kronor

Hyreskostnaden för det antal rum som kan bekostas av flyktingverksamhet.


Placering av barn och unga på HVB och i familjehem

Behovet av vård av barn och unga utanför det egna hemmet har ökat kraftigt under de senaste åren, särskilt behovet av vård i HVB. Antalet vårddygn har ökat från 1200 år 2008 till över 3400 vårddygn år 2011. En stor del av 2011 års placeringar har emellertid upphört, beräknas upphöra under 2012 eller kommer att övergå från HVB-placering till familjehemsplacering under 2012. Bedömningen är därför att antalet vårddygn kommer att minska under 2012, det gäller både i HVB och i familjehem. Se bilaga.


Följande bugetförslag bygger på antagandet att behovet av vårddygn under kommande år i princip kommer att motsvara de placeringar som är beslu­tade idag och att nya placeringar kommer att vara begränsade både till antal och längd. Det förutsätter dock en förstärkning av öppenvårdsresur­ser­na på hemmaplan med motsvarande 1,0 tjänst från halvårsskiftet. Finansiering beräknas ske inom ramanslaget för externa placeringar. För att ”betala sig själv” måste den förstärkta öppenvården spara drygt 900 vårddygn i familjehem eller 100 – 150 dygn i HVB per år. Effekten av en sådan förstärkning kan inte förväntas förrän på sikt.


Den tillfälliga förstärk­ningen av budgeten med 4 milj. kronor upphör 2013. Den totala budgeten för externa place­ringar kommer då att vara 4.765,0 kkr vilket kan jämföras med budget 2011: 6.537,0 kkr. En möjlighet är då att socialnämnden överväger att en del av de 2 milj. kronor som överförts från äldreomsorgen år 2012 kan förstärka budgeten för externa placeringar även från år 2013.


Konsekvenser och risker

Det är alltid mycket svårt att förutsäga hur behovet av externa placeringar kommer att se ut. Behovet kan för­ändras mycket snabbt och till följd av händelser som står utanför nämndens kontroll. Socialnämnden har en lagreglerad skyldighet att se till att den som behöver det erbjuds vård eller boende i ett annat hem än det egna (6 kap. 1 § SoL). Konsekvensen kan därför bli att budgeten överskrids.


Minskade kostnader

2012: 1 802 000 kronor 2013: 1 772 000 kronor


Neddragning av vikariekostnader inom Daglig verksamhet och Mobila teamet

Kompaniet är kommunens dagliga verksamhet och en rättighet för människor som tillhör LSS personkretsen. Mobila teamet inom kommunens socialpsykiatri möter, stödjer och arbetar med människor med psykiska funktionsnedsättningar. Möjlighet finns att inom båda verksamheterna ta bort budgeten för vikarier, 200 000 kronor inom Kompaniets verksamhet och 40 000 kronor inom Mobila teamet. Båda verksamheterna har hittills löst vakanser, sjukdom och semestrar utan att ta in vikarier.


Konsekvenser

Förslaget bedöms inte ha några negativa konsekvenser då verksamheterna löst frånvaron utan att ta in vikarier.


Minskade kostnader

240 000 kronor


Utskrivningsklara – minskad budget

För utskrivningsklara patienter finns budgeterat 250 000 kronor för år 2012. Det har hittills under år 2011 varit möjligt att ta hem patienter och erbjuda vård och omsorg i särskilt boende, korttids eller ordinärt boende. Endast en mindre summa av de budgeterade medlen har använts under året. Detta förslag innebär att minska budgeten för utskrivningsklara patienter till

100 000 kronor.


Konsekvenser

Det finns en risk för överskridande av budgeten eftersom det är omöjligt att med säkerhet förutse framtida behov. Risken för överskridande av budgeten på denna post är större om antalet platser inom särskilda boende och korttids minskar.


Minskade kostnader 150 000 kronor


Virestads hemtjänst

Detta förslag innebär att samordna lokalerna för hemtjänstens personal i Virestad med särskilda boendet Pehr Hörbergsgården. Lokalen för hemtjänst och hemsjukvård sägs upp och personal och verksamhet flyttar till Pehr Hörbergsgården där det finns lediga lokaler. Det blir en engångs/investeringskostnad för att utrusta en lokal med ljuddämpande plattor. Uppsägningstid gör att det inte blir helårseffekt år 2012 på minskningen av hyreskostnader.


Konsekvenser

Personal får byta arbetsplats. Samordning av personal bedöms positivt, det blir närmre till chef. Flyttning av verksamheten till särskilda boendet bedöms också positivt ur säkerhetssynpunkt t ex när gäller förvaring av läkemedel och medicintekniska produkter.


Minskad kostnad

30 000 kr år 2012, 60 000 kr år 2012 och 2013


Förslag till beslut

Socialnämnden föreslås besluta att anta ovanstående förslag som svar till kommunfullmäktige på effektiviseringskrav för 2012 och plan för 2013 och 2014





Kulla Persson Kraft

Socialchef





































Tags: budget, socialnämnden, datum, besparingsförslag, nämnd, förvaltning, 20120123