STIGEN — EN MODELL FÖR ARBETSLIVSINRIKTAD VERKSAMHET INOM DAGLIG

ARGENTINIEN TROTZ SEINER GÜNSTIGEN VORAUSSETZUNGEN BEFINDET SICH ARGENTINIEN
ÜBERSICHT ZU DEN ERGEBNISSEN IM PROJEKT «EDKPROJEKTE ZUR LANGFRISTIGEN
BEZIEHUNGSDYNAMIK IN LÄNGERFRISTIGEN BERATUNGSKONTEXTEN SEMINARUNTERLAGEN FÜR DIE TEILNEHMERINNEN DER

Fragebogen zur Geistigen Leistungsfähigkeit für Ältere Personen (iqcode) (von
KEITH JARRETT HET IS BEANGSTIGEND EN EENZAAM DAAR ALLEEN
NATURSTIGEN RÄTT OCH FEL I NATUREN VÄLKOMMEN UT PÅ

Stigen — En modell för arbetslivsinriktad verksamhet inom daglig verksamhet i Härryda kommun

Stigen — En modell för arbetslivsinriktad verksamhet inom daglig verksamhet i Härryda kommun

 Stigen riktar sig till de personer som har beslut om daglig verksamhet enligt lagen (1993:387) om stöd och service till funktionshindrade (LSS). Syftet med Stigen är att tydliggöra uppdraget och strukturera de aktiviteter som erbjuds inom daglig verksamhet i tre olika steg. En person med daglig verksamhet kan befinna sig i flera av de olika stegen samtidigt och kan även flytta sig mellan olika steg i olika perioder. Förutom särskilda undantagsfall börjar samtliga personer sin dagliga verksamhet i steg ett.


Ett fjärde steg, Lönearbete, har lagts till Stigen men ingår inte i uppdraget för daglig verksamhet. Daglig verksamhet ska dock i dess utformning och innehåll i stort vara så arbetslikt som möjligt och på sikt kunna leda till ett lönearbete för de personer som har förutsättningarna att klara arbetslivets krav. Steg fyra tydliggör således syftet med de tre föregående stegen och det övergripande syftet med daglig verksamhet som helhet.


Steg 1

Arbete i respektive daglig verksamhet. Under denna period deltar brukaren, enligt ett uppgjort schema, i de arbetsuppgifter som förekommer i de olika verksamheterna. Steg 1 innefattar även en kartläggning där personalen lär känna brukaren och även få en inblick i dennes färdigheter och förmågor.


Steg 2

Praktikplats i grupp eller individuellt med stöd av personal. Brukaren utför aktiviteter inom eller utanför ramen för kommunal verksamhet. Personal från daglig verksamhet och brukarna ansvarar gemensamt för att arbetsuppgifterna inom steg 2 blir utfört.


Steg 3

Extern praktikplats. De två föregående stegen kan ses som förberedande inför steg 3 som innebär att en brukare har sin dagliga verksamhet förlagd hos en privat arbetsgivare. För att erbjuda en extern praktikplats krävs att individen över tid klarar av steg ett och/eller steg två. Tiden i de olika förberedande stegen kan dock variera beroende på individ. De olika praktikplatserna är specifikt framtagna platser som ska spegla den enskilde brukarens arbetsförutsättningar och intresseområden. Vid en eventuell praktikstart erbjuds brukaren och arbetsgivaren hjälp med introduktionen på arbetsplatsen. Introduktionen syftar till att stödja individen i arbetssituationen utifrån praktiska och sociala aspekter. Introduktionen syftar även till att stödja arbetsgivaren i ett inledande skede när det krävs mer handledning i konkreta arbetsuppgifter.


Steg 4

Lönearbete. Det innebär anställning med eller utan statsbidrag på den reguljära arbetsmarknaden.

I de fall det blir aktuellt med statsbidrag ska kontakt tas med Arbetsförmedlingen. En handläggare på Arbetsförmedlingen sköter förhandling gällande nivån på det ekonomiska bidrag som ska utgå till arbetsgivaren. Personal från daglig verksamhet utgör ett stöd för alla parter i diskussionen eftersom de har en etablerad kontakt med både arbetsgivaren och brukaren. Exempel på anställning med statsbidrag kan vara lönebidrag, utvecklingsanställning, trygghetsanställning och offentligt skyddat arbete.


Funktionsnedsättning - nedsatt arbetsförmåga och möjlighet till anställning

En funktionsnedsättning kan vara ett resultat av till exempel en sjukdom, en medfödd eller förvärvad skada, men det ska inte hindra den enskildes möjligheter att vara delaktig i arbetslivet. En nedsatt arbetsförmåga kan kompenseras med hjälp av ekonomiskt stöd, ändrad arbetsorganisation, alternativa arbetssätt eller en fysisk anpassning av arbetsplatsen. För att underlätta för personer med funktionsnedsättning som medför en nedsatt arbetsförmåga har Arbetsförmedlingen en rad olika möjligheter att tillgå. Nedan följer kortfattade beskrivningar av de olika möjligheterna som nämns i steg 4 i Stigen, Härryda kommuns arbetsmodell för arbetslivsinriktad verksamhet.


För samtliga anställningsformer nedan krävs det att den anställde får lön och andra anställningsformer som följer respektive branschs kollektivavtal, vilket även innefattar försäkringar. Arbetsgivaren erhåller ekonomiskt stöd månadsvis i efterkott efter inlämnad rekvisition till arbetsförmedlingens ekonomiavdelning. För att bedöma nivån på det ekonomiska stödet till en arbetsgivare görs en arbetsanalys av arbetsförmågan i relation till arbetsuppgifterna för att bedöma nivån på det ekonomiska bidraget. Det gäller för samtliga av anställningsformerna nedan.


Anställning med lönebidrag (LBI)

Individen får arbete — arbetsgivaren får ekonomisk hjälp. En nedsatt arbetsförmåga som påverkar den enskildes möjlighet till att utföra arbetsuppgifter kan arbetsförmedlingen kompensera ekonomiskt med ett lönebidrag. Lönebidrag till en arbetsgivare får i regel lämnas i längst fyra år och ska omprövas årligen.


Offentligt skyddad anställning (OSA)

OSA syftar till att ge vissa grupper med funktionshinder som medför nedsatt arbetsförmåga möjlighet till anställning. Stöd lämnas till offentlig arbetsgivare (exempelvis en kommun) som anordnar ett skyddat arbete. Det är bland annat personer som är berättigade till insatser enligt lagen om stöd och service till funktionshindrade (LSS) som har rätt till en OSA-anställning.


Utvecklingsanställning

Detta är ett arbetsmarknadspolitiskt program som syftar till att ge den enskilde ett anpassat arbete i kombination med utvecklingsinsatser för att öka förutsättningarna för framtida arbete eller utbildning. Ekonomiskt stöd lämnas under högst ett år till en arbetsgivare. Därutöver kan ett anordnarbidrag för särskilda kostnader lämnas med högst 130 kronor per dag.


Trygghetsanställning

En trygghetsanställning kan förekomma och är ett alternativ till ett skyddat arbete hos Samhall. Syftet är att en arbetsgivare kan erbjuda anpassade arbetsuppgifter för personer där alternativet är anställning hos Samhall. För att ge stabilitet i det ekonomiska åtagande som en trygghetsanställning innebär behöver inte nivån på det lämnade stödet omprövas oftare än vart fjärde år. Även här finns möjlighet till anordnarbidrag för särskilda kostnader med högst 130 kronor per dag.


STAND 1522017 FORMBLATT A ZUR ANERKENNUNG EINER SONSTIGEN PRAKTISCHEN
STIGEN — EN MODELL FÖR ARBETSLIVSINRIKTAD VERKSAMHET INOM DAGLIG
TIL PROSJEKTLEDER ANDERS TØMMERSTIGEN HORTEN KOMMUNE PROJEKTAVDELINGEN 10 OKTOBER


Tags: arbetslivsinriktad verksamhet, för arbetslivsinriktad, modell, daglig, arbetslivsinriktad, stigen, verksamhet