0 SV EUS LOKALA OCH REGIONALA MYNDIGHETERS

0 SV EUS LOKALA OCH REGIONALA MYNDIGHETERS
6 ERANSKINA LOKALA AISIALDIRAKO BILTOKI GISA ERABILTZEKO GAITASUN ZIURTAGIRIA
7 DET NATIONALE INDIKATORPROJEKT NOVEMBER 2003 TIL LOKALADMINISTRATORERNE VEJLEDNING

DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELING SØNDERJYLLAND NU KOMMER DET TIL
FRILUFTSFRÄMJANDET J ANUARI 2016 NORRTÄLJE LOKALAVDENING KVISTHAMRABACKEN RÅDMANSGATAN 35
HALLO ALLE HAR SENDT NEDENSTÅENDE INDLÆG TIL 5 LOKALAVISER

Swedish Association of Local Authorities and Regions (SALAR) / Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)

- 0 -

 0  SV EUS LOKALA OCH REGIONALA MYNDIGHETERS  0  SV EUS LOKALA OCH REGIONALA MYNDIGHETERS



SV

EU:s lokala och regionala myndigheters bidrag till halvtidsöversynen av Europa 2020-strategin


Utvärdering av flaggskeppsinitiativet

En industripolitik för en globaliserad tid


Nästan tre år efter lanseringen av Europa 2020-strategin har Regionkommittén inlett en omfattande utvärdering av strategin som förberedelse för halvtidsöversynen, som planeras till 2014.


Som en del av utvärderingen kommer svaren på detta frågeformulär om nuläget för flaggskepps­initiativet En industripolitik för en globaliserad tid att diskuteras på en konferens den 10 april 2013 i Bryssel.


Denna konferens är den tredje i en rad evenemang och övervakningsinitiativ som rör Europa 2020-strategins flaggskeppsinitiativ och som anordnas som förberedelse för halvtidsöversynen 2014. Ytterligare information om konferensen finns på ReK:s webbplats1. Genom att delta i denna enkät kan du



Om du vill delta i denna enkät, vänligen fyll i detta frågeformulär på valfritt EU-språk i det utrymme som ges nedan och skicka in den i textformat till


[email protected]

senast den 1 mars 2013


Frågeformuläret kommer att finnas tillgängligt på alla språk i mitten av januari.


För ytterligare information om denna enkät och upplysningar om hur man blir medlem i övervakningsplattformen för Europa 2020, se

http://portal.cor.europa.eu/europe2020/


Uppgiftslämnare2


Avsändarens namn:

Fredrik Berglund

Kontaktuppgifter:
(adress, telefonnummer, e-post)

Hornsgatan 20

118 82 Stockholm

[email protected]

På vems vägnar:

(namnet på den lokala eller regionala myndigheten)

Sveriges Kommuner och Landsting

Typ av organisation:

Stad/Kommun Region

Län/provins Sammanslutning av lokala och/eller regionala myndigheter

Annan (ange vilken)

Land:

Sverige

Medlem i övervakningsplattformen för Europa 2020:

Ja Nej



Aktuella politiska utmaningar och svar på regional och lokal nivå


1) Vilka är de största utmaningarna för industrin i din region/kommun?


Svara med utgångspunkt i konkurrenskraft (marknadsutveckling, marknadspositionering, konkurrenter) och sysselsättning (att hitta den nödvändiga arbetskraften med den rätta kompetensen, möjligheten att skapa nya arbeten).

SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.


Konkurrenskraft: Att möta den globala konkurrensen och ha förmåga att skapa unika produkter, tjänster och produktionsförutsättningar.


Sysselsättning: Företrädare för industrin framför att det saknas personal med rätt utbildning. Detta ses som ett stort hinder för utvecklingen av företag inom industrinäringen.


2) Har dessa utmaningar ändrats sedan 2010 (när Europa 2020-strategin lanserades)? Om ja, på vilket sätt?


Skilj mellan strukturella problem och problem som beror på konsekvenserna av den ekonomiska och finansiella krisen.

De strukturella problemen består.


3) Hur hanterar er regionala/lokala politik dessa utmaningar?


Ange om ni (i) arbetar utifrån en lokal/regional industristrategi, (ii) direkt stöder företag och nätverk/kluster, (iii) uppmuntrar till starkare förbindelser mellan företag, universitet, offentliga och privata forskningsinstitutioner, (iv) förbättrar företagsklimatet, bland annat genom att förenkla de administrativa förfarandena, (v) har en proaktiv industripolitik som fokuserar på bestämda aktiviteter eller sektorer, eller om det handlar om en blandning av dessa åtgärder.


Ge exempel (eller åtminstone internetreferenser3).


SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.


Men rent generellt arbetar SKL för:

  • att minska hindren för att driva och etablera företag genom att förenkla regler, reglers tillämpning och service i myndighetsutövningen.

  • Att skapa verktyg och plattformar till stöd för näringslivets kompetensförsörjning i kommuner och regioner.

  • Att utveckla och främja innovationsupphandlingar vid offentlig upphandling.



RUTA 1 – En industripolitik för en globaliserad tid


Europa 2020-strategins flaggskeppsinitiativ En integrerad industripolitik för en globaliserad tid, som kommissionen antog den 28 oktober 2010, fastställer en strategi som syftar till att stimulera tillväxten och skapandet av arbetstillfällen genom att man bevarar och stöder en stark, diversifierad och konkurrenskraftig industriell bas i Europa som erbjuder välbetalda arbeten och samtidigt är mer resurseffektiv4. Flaggskeppsinitiativet betonar tio nyckelinsatser för den europeiska industrins konkurrenskraft:

  1. "Konkurrensanalys", dvs. en analys av konkurrenskraftseffekterna av alla politiska förslag.

  2. "Kontroll av ändamålsenligheten" i gällande lagstiftning för att minska lagstiftningens kumulativa effekter och på så sätt sänka kostnaderna för företagen i EU.

  3. Förenklade lånemöjligheter för och stöd till internationaliseringen av små och medelstora företag.

  4. En strategi för att stärka den europeiska standardiseringen.

  5. Effektivare infrastruktur och tjänster i Europa på områdena transport, energi och kommunikation för att stödja den europeiska industrin.

  6. En ny råvarustrategi för att skapa de rätta grundförutsättningarna för en hållbar tillgång till och hantering av inhemska primära råvaror.

  7. Sektorspecifik innovation ska behandlas genom särskilda åtgärder som bl.a. gäller avancerad tillverkningsteknik, byggverksamhet, biobränslen samt väg- och järnvägstransporter, särskilt med sikte på ökad resurseffektivitet.

  8. Åtgärder för att förbättra grundförutsättningarna och stödja innovation i de energiintensiva industrierna.

  9. En politik för rymdindustrin som skapar en stabil industriell bas och som omfattar hela försörjningskedjan.

  10. Årlig rapportering om EU:s och medlemsstaternas konkurrenskraft, industripolitik och resultat.

Dessa insatser genomförs med hjälp av mer än 70 åtgärder. På GD Näringslivs webbplats kan man se nuläget för åtgärderna5.


Mer information om En industripolitik för en globaliserad tid från lokala och regionala myndigheters perspektiv finns i Regionkommitténs publikation Delivering on the Europe 2020 Strategy. Handbook for Local and Regional Authorities6 ("Att uppnå resultat inom ramen för Europa 2020-strategin – Handbok för lokala och regionala myndigheter"). Allmän information om Europa 2020-strategin finns på strategins officiella webbplats7.



På vilket sätt är flaggskeppsinitiativet En industripolitik för en globaliserad tid relevant för din kommun eller region?


4) Vad gäller industripolitiken, hur skulle du bedöma det stöd som din kommun/region har mottagit från EU-politikområdena hittills? Har stödet varit tillräckligt med tanke på de utmaningar som ni möter på detta område? På vilka områden har EU-finansierade investeringar gett ett mervärde (t.ex. infrastruktur, kompetens, innovation osv.)?


Fokusera på de olika nuvarande områdena av EU:s politik (Europa 2020-flaggskeppsinitiativet "En industripolitik för en globaliserad tid", strukturfonderna, det sjunde ramprogrammet, ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation osv.).


Redogör både för vilka politiska verktyg som använts och för finansieringen.


SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.


5) Europa 2020-strategins flaggskeppsinitiativ En industripolitik för en globaliserad tid8 (se Ruta 1 ovan), ändrat genom kommissionens meddelande En starkare europeisk industri för tillväxt och ekonomisk återhämtning9 av den 10 oktober 2012, fastställer en förnyad industripolitik som bygger på de fyra hörnstenar som presenteras i Ruta 2 nedan.


Vilka av dessa hörnstenar är mest relevanta för er särskilda lokala/regionala situation?

SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.


För Sveriges del så ser SKL att det är ”Investeringar i innovation” och ”Humankapital och kompetens” som är mest intressanta.



RUTA 2 – En industripolitik för en globaliserad tid: uppdatering 2012

Flaggskeppsinitiativet om industripolitik, ändrat genom kommissionens meddelande av den 10 oktober 2012, lägger större vikt vid kortsiktiga, tillväxtfrämjande åtgärder som följer av den ekonomiska krisen och dess inverkan på EU:s industri. Flaggskeppsinitiativet bygger på ett omfattande samråd med intressenter, som genomfördes under första halvåret 2012, och som betonade krisens konsekvenser vad gäller förlust av arbetsplatser, den industriella produktionens nedgång och ett mycket lågt företagsförtroende. Dessa kortsiktiga problem går hand i hand med problemen för EU-industrins strukturella konkurrenskraft. Kommissionens svar bygger på dessa fyra "hörnstenar i en stärkt industripolitik", som ska behandlas genom partnerskap som inbegriper EU, medlemsstaterna och näringslivet:


  • Investeringar i innovation med fokus på sex prioriterade områden med stor potential (avancerad tillverkningsteknik för ren produktion, viktig möjliggörande teknik, biobaserade produkter, hållbar industripolitik, hållbart byggande och hållbara råvaror, rena fordon och fartyg, smarta nät).

  • Bättre marknadsvillkor, både på den inre marknaden, med särskilt fokus på varor, företagande och skyddet av immateriell äganderätt, och på internationella marknader.

  • Tillgång till finansiering och kapitalmarknader genom bättre mobilisering och inriktning av offentliga medel, även från EIB, och genom att frigöra privata medel.

  • Humankapital och kompetens för att skapa nya jobb och bättre prognostisera och investera i den kompetens som behövs för att främja industrins konkurrenskraft10.




Är ditt lands politik relevant för din kommun eller region?


6) För att bidra till uppnåendet av dessa mål har varje land fastställt egna mål, som finns på http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/targets_sv.pdf. Är ditt lands mål passande för den lokala/regionala situationen?


Redogör för detta, och tänk på att "En industripolitik för en globaliserad tid" potentiellt kan bidra till minst följande mål i Europa 2020-strategin:

- Direkt: 75 % av åldersgruppen 20–64 år ska ha arbete, 3 % av EU:s BNP ska investeras i forskning och innovation (offentliga och privata investeringar).

- Indirekt: Växthusgasutsläppen ska minskas med 20 % jämfört med 1990, 20 % av all energi ska komma från förnybara energikällor, energieffektiviteten ska förbättras med 20 %.

SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.

SKL ställer sig bakom Sveriges fastställda mål för Europa 2020.


7) Anser du att politiken för industriell konkurrenskraft i ditt lands nuvarande nationella reform­program11 (2012) överensstämmer med din kommuns eller regions behov?


Om inte, hur skulle du ändra det nationella reformprogrammet för nästa år?

SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.


8) Vilka åtgärder som rör politiken för industriell konkurrenskraft skulle vara mer nyttiga på kort sikt?

SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.



Förvaltning och finansiering


9) Får politiken för industriell konkurrenskraft i din kommun/region tillräckliga finansiella medel? Utöver EU-finansiering (som ni beskrev i svaret till fråga 4), i hur hög grad har ni tillgång till andra medel (t.ex. offentlig-privata partnerskap, finansieringsteknik)? Tror du att ni kommer att ha tillräckliga medel till att genomföra era politiska program på detta område i framtiden?

SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.


10) Vilken typ av samarbete/samordning sker mellan din region/kommun och de nationella och europeiska myndigheterna i anslutning till politiken för industriell konkurrenskraft?


Anser du att det behövs ett ännu starkare samarbete mellan de olika myndighetsnivåerna på detta område? Om så är fallet, förklara.

SKL företräder alla kommuner i Sverige och kan endast tala för kommunerna i allmänhet. Det gör att vi inte kan svara på frågorna utifrån en specifik region eller kommun.


11) Innebär de kommande partnerskapsavtalen (inom den nya sammanhållningspolitiken för 2014–2020) en möjlighet till bättre samordning mellan olika myndighetsnivåer inom industripolitiken? Om så är fallet, varför? Vilken roll kunde de olika aktörerna ha (andra myndighetsnivåer och andra intressenter)?

Partnerskapsöverenskommelsen ska beskriva hur Sverige ska genomföra sammanhållningspolitiken 2014-2020. Detta omfattar förvaltande myndigheters roll, den lokala och regionala nivåns delaktighet i genomförandet, fondsamordning mm. Socialfonden, regionalfonden och landsbygdsfonden kommer fortsättningsvis förvaltas av separata myndigheter i Sverige. Om än att ambitionen är bättre samordningen, återstår det att se om detta sker då fonderna fortsättningsvis sker i stuprör, dvs. olika förvaltande myndigheter. SKL har/hade förordat en gemensam förvaltande myndighet.


12) Lämna gärna andra synpunkter som du har på de frågor som behandlas i detta frågeformulär.

SME har svårt att nå ut på en internationell marknad utan bra kunskaper inom språk och IT. Detta är en viktig fråga för EU och enskilda medlemsländers behov och förutsättningar borde utredas



DELA MED DIG AV GOD PRAXIS


Inför ReK:s konferens den 10 april 2013 och med tanke på möjligheten att dela med sig av god praxis inom de områden som omfattas av En industripolitik för en globaliserad tid, får du gärna lämna in exempel på sådana. För att göra det, fyll i formuläret på vår webbplats:

http://portal.cor.europa.eu/europe2020/MonitoringFlagships/Pages/Welcome.aspx



 0  SV EUS LOKALA OCH REGIONALA MYNDIGHETERS

BLI MEDLEM I ÖVERVAKNINGSPLATTFORMEN FÖR EUROPA 2020


Bli medlem för att bidra till att föra fram EU:s kommuners och regioners röst vid genomförandet av Europa 2020-strategin på EU-nivå och i ditt land.
För mer information, se
http://portal.cor.europa.eu/europe2020/Knowledge/Pages/BecomeaMember.aspx






TACK FÖR DIN MEDVERKAN!

1 http://cor.europa.eu/en/activities/europe2020/Pages/industrial-policy.aspx.

2Hantering av personuppgifter: För att bidraget ska kunna behandlas krävs det att dina personuppgifter (namn, kontaktuppgifter etc.) registreras i ett dataregister. Inga frågor är obligatoriska. Svaren kommer att sparas i 5 år efter det att vi mottagit det ifyllda frågeformuläret. För ytterligare information eller utnyttjande av dina rättigheter i enlighet med förordning (EG) nr 45/2001 (t.ex. att få tillgång till, korrigera eller radera dina uppgifter), kontakta den registreringsansvarige genom att skicka ett e-postmeddelande till [email protected]. Vid behov kan du även kontakta den ansvarige för ReK:s dataskydd ([email protected]). Du har även rätt att när som helst vända dig till Europeiska datatillsynsmannen (www.edps.europa.eu). Notera att frågeformuläret med svar och kontaktuppgifter kommer att publiceras på internet. Enkäten kan komma att vidarebefordras till föredragandena för ReK och andra EU-institutioner för information. Om du inte ger ditt tillstånd till det, vänligen meddela oss.

3 Du kan också lämna in exempel på god praxis till ReK:s onlinedatabas för politiska fall som rör Europa 2020-strategin: http://portal.cor.europa.eu/europe2020/MonitoringFlagships/Pages/Welcome.aspx.

4Ytterligare information finns på

http://ec.europa.eu/enterprise/policies/industrial-competitiveness/industrial-policy/europe-2020/index_en.htm.

5 http://ec.europa.eu/enterprise/policies/industrial-competitiveness/industrial-policy/europe-2020/index_en.htm.

6 Handboken kan hämtas på:

http://portal.cor.europa.eu/europe2020/SiteCollectionDocuments/Europe%202020%20Handbook%20for%20Local%20and%20Regional%20Authorities.pdf.

7 http://ec.europa.eu/europe2020/europe-2020-in-a-nutshell/flagship-initiatives/index_en.htm.

8 http://ec.europa.eu/enterprise/policies/industrial-competitiveness/industrial-policy/index_en.htm.

9 http://ec.europa.eu/enterprise/policies/industrial-competitiveness/index_en.htm.

10 Denna hörnsten behandlas i en annan enkät av ReK (tidsfrist den 21 januari 2013) som finns på

http://portal.cor.europa.eu/europe2020/news/Pages/Survey-of-the-EU-local-and-regional-authorities-on-the-Europe-2020-Agenda-for-new-skills-and-jobs-Flagship-Initiative.aspx.

11 Ert lands nuvarande nationella reformprogram finns här:

http://ec.europa.eu/europe2020/europe-2020-in-your-country/index_sv.htm.

CDR217-2013_00_00_TRA_TCD EN/SN-(HF)-Sv/TÖ-SW/hh-ib .../...


HAUSORDNUNG DAS LOKAL…………… VERFOLGT EINE TRANSPARENTE UND DISKRIMINIERUNGSFREIE EINTRITTSPOLITIK
INNKALLING TIL ÅRSMØTE I LOKALAVDELING VERDENS BARN OSLO
KARLSHAMNS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING NORMER FÖR BIDRAG TILL DE LOKALA


Tags: lokala och, den lokala, myndigheters, regionala, lokala