ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017








ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017 ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017








Arbejdsmiljøstrategi og –indsatser

for Aarhus Universitetshospital

2016 – 2017




ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017








ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017

ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017

Godkendt af HMU d. 16. marts 2015

AUH skal samles under fælles tag. Fra at være fordelt på fem matrikler skal hospitalet i 2019 være samlet i Skejby.
Det er danmarkshistoriens største hospitalsbyggeri med både nybyggeri og ombygning.

Det nødvendiggør omfangsrige organisatoriske ændringer og tilpasninger. Det giver på den ene side store muligheder for at udvikle nye og bedre måder at organisere arbejdet på, men det er en stor udfordring for både ledere og medarbejdere. Dette vil under alle omstændigheder påvirke kerneopgavens løsning og arbejdsmiljøet, og har derfor et stort fokus i Arbejdsmiljøstrategien 2015 – 2017.


Denne Arbejdsmiljøstrategi lægger sig op ad Agenda 15 på AUH, hvor der er udpeget 4 strategiske områder: vi rykker sammen; patienten og arbejdsmiljø; uddannelsesopgaven og udvikling under lav økonomisk vækst.

Agenda 15 forholder sig til de ledelsesmæssige fokusområder i 2015. Arbejdsmiljøstrategien gælder også i 2016 og 2017. De kommende års ledelsesmæssige fokusområder vil blive tænkt ind i de arbejdsmiljømæssige indsatser.


Det Brugerinddragende Hospital”, hvor inddragelse af patienten styrkes, har betydning for, hvordan den enkelte medarbejder udfolder sin faglighed. Oplevelsen af, at man kan hjælpe patienten og sikre en faglig kerneopgave af høj kvalitet, er afgørende for arbejdsmiljøet. Og samspillet mellem kerneopgaven, medarbejdernes kompetencer og trivsel er afhængig af patientnær ledelse, som også har høj grad af fokus på arbejdsmiljø.


Når vi i perioden 2015 – 2019 rykker sammen, giver de nye rammer mulighed for at løse kerneopgaven på en ny måde, herunder at være mere effektive. Det vil være et nyt og yderst moderne hospital – en god ramme for et godt arbejdsmiljø.

Kravet om 8 procent mere effektiv drift betyder, at vi reducerer antallet af senge. Sengelukningerne vil fordre en omfattende omlægning og nytænkning af eksisterende patientforløb og forventes at betyde en øget ambulant kapacitet, der tilsammen vil udfordre arbejdsmiljøet og kræve et konstant fokus.


Arbejdsmiljøstrategien for Aarhus Universitetshospital 2015 – 2017 indeholder fire af HMU udpegede fokusområder, der lægger sig op ad fokusområderne valgt af Region Midt:



Hvert fokusområde indeholder konkrete indsatsområder, som bringes op på det enkelte Center MEDudvalg (CMU) og Lokal MEDudvalg (LMU). Det er op til det enkelte udvalg at afgøre, om alle indsatsområder er relevante for deres arbejdsområder, og om der er andre indsatsområder, som det enkelte udvalg vil sætte i værk. Nogle indsatsområder kan vægte tungere end andre i en given periode.


De lokale arbejdsmiljøindsatser udarbejdes af det enkelte CMU og LMU ved at ændre på teksten i henholdsvis de blå og de røde bokse i arbejdsmiljøstrategien. Bokse, der ikke vedrører det enkelte CMU eller LMU kan slettes.

Arbejdsmiljøstrategien med den ændrede tekst udgør herefter den lokale arbejdsmiljøstrategi.


Arbejdsmiljøstrategien sendes til Arbejdsmiljøteamet på mail: [email protected]. Arbejdsmiljøstrategierne lægges på arbejdsmiljøportalen på intranettet for at muliggøre videndeling centre og afdelinger imellem.

Forandringer og omstilling


Formål:

At opnå, at kerneopgaven udføres med høj kvalitet samtidig med, at det gode fysiske og psykiske arbejdsmiljø bevares, når vi rykker sammen.


Succeskriterier:

(Succeskriterierne er gældende for fokusområdet ”Forandring og omstilling” og for ”Sundhed og trivsel”)


Succeskriteriet er, at AUH’s sociale kapital øges. Dette måles blandt andet på resultaterne af de 4 landsdækkende spørgsmål i trivsel på din overordnede afdeling i TULE, hvor svarene forventes, at ligge mindst 7 % højere end 2014-tallene.

Hospitalsniveau

Indenfor Forandringer og omstillinger vil der fra hospitalsniveau blive sat fokus på:


Der er udarbejdet metoder, kursustilbud og konsulentbistand, som kan benyttes af afdelingerne på Aarhus Universitetshospital til de store forandringer før, under og efter AUH under fælles tag.


Metoderne kan understøtte arbejdet med kerneopgaven – og bidrage til et godt arbejdsmiljø, god kvalitet og høj effektivitet. Metoderne lægger op til, at medarbejdere involveres i forandringsprocessen frem mod AUH under fælles tag. Herved udvikles løsninger tæt på den kliniske praksis.

Materialet vil blive udviklet løbende undervejs ud fra de erfaringer, afdelingerne får via arbejdet med kerneopgaven før, under og efter indflytningen til AUH under fælles tag.

Der udbydes kurser for arbejdsmiljøgrupper, tillidsrepræsentanter og andre af ledelsen udpegede personer.


Der vil være mulighed for at rekvirere konsulenthjælp undervejs i processen, hvis afdelingen skønner, at det er nødvendigt.



ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017

Figur:

I en forandring foregår der meget ”over stregen” og meget ”under stregen”.

Ofte har vi meget fokus på alt det ”over stregen”: nye måder at arbejde på, nye ledere og nye kolleger, de nye lokaler vi skal flytte i.

Men i en forandring foregår der også meget ”under stregen”: Forandringer handler om mennesker - der er følelser på spil, der er masser af holdninger, ideer, ønsker, håb, drømme og frygt for det nye.


Kilde: Gitte Riis-Holm, HR Udvikling, AUH





En flytning eller omfattende forandringer i vores arbejdsliv indebærer ikke kun det positive ved det nye, men er også behæftet med nostalgien ved ”det gamle”, usikkerheden ved nye måder at løse opgaverne på, og måske tankerne om at skulle arbejde sammen med nye kolleger.


I denne indsats arbejdes der med at udbrede viden om, hvordan vi reagerer på forandringer, og hvorfor nogle mennesker oplever forandringer som en positiv udfordring, mens andre frygter dem.

Der vil blive arbejdet med, hvordan ledelse, arbejdsmiljøgrupper, tillidsrepræsentanter og kolleger via dialog om trivsel i forandringer, kan skabe en gensidig forståelse for, at der kan være forskellige måder at reagere på forandringer. Omdrejningspunktet er, at vi kun kan lykkes med forandringer, hvis alle bidrager og involverer sig.


Der er arrangeret stormøder med oplæg af Peter Lund Madsen om, hvordan den enkelte reagerer på forandringer.

Der er tilbud til afdelingerne om at kunne rekvirere en konsulent til et personalemøde.



Forslag til indsatser indenfor forandringer og omstillinger for centeret




Forslag til indsatser indenfor forandringer og omstillinger for afdelingen

AL: Opmærksomhed på ændrede/nye arbejdsgange ifm Masterplanen - "Åbent værksted"

2016-2017: Besparelser på vej - medfører ? Plan for LMU-møder, personaleinddragelse ect.

Kommende flytning…

Besparelse….




ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017

ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017

Sundhed og trivsel


Formål:

At give alle mulighed for at bidrage aktivt til skabelse af en god arbejdsmiljøkultur med et forebyggende sigte.


Succeskriterier:

(Succeskriterierne er gældende for fokusområdet ”Forandring og omstilling” og for ”Sundhed og trivsel”)


Succeskriteriet er, at AUH’s sociale kapital øges. Dette måles blandt andet på resultaterne af de 4 landsdækkende spørgsmål i trivsel på din overordnede afdeling i TULE, hvor svarene forventes, at ligge mindst 7 % højere end 2014-tallene.


Hospitalsniveau

Indenfor Sundhed og trivsel vil der fra hospitalsniveau blive sat fokus på:


I denne indsats sættes fokus på social kapital i det tværfaglige samarbejde, samarbejdet på tværs af afdelinger og i det enkelte team med fælles fokus på kerneopgaven. Der vil være særlig fokus på afdelinger, der brydes op og gendannes i en anden organisation.


Der vil være forskellige initiativer på dette område, som dels kan henvende sig i bredden til AMG fra forskellige afdelinger eller være afdelingsspecifikke tiltag, der retter sig mod den enkelte afdelings særlige udfordring.

Der tilbydes gratis konsulenthjælp til specifikke tiltag på afdelings- eller centerniveau.


ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017


















Billede:

Fejring af kåringen af Aarhus Universitetshospital til Danmarks Bedste Hospital



Trivsel på arbejdspladsen handler både om, hvad der sker mellem mennesker og den enkelte medarbejders trivsel og psykiske arbejdsmiljø.


I dette indsatsområde vil der være initiativer til at arbejde med balance i arbejdslivet med fokus på stor arbejdsmængde og tidspres, samt uklare krav i arbejdet. Emner kan være klarhed i fagligt niveau samt kvalitets- og serviceniveau, prioritering og mod til kulturændring.


Ledernes arbejdsmiljø vil være i fokus – både fordi det er vigtigt for lederne, men også fordi ledernes arbejdsmiljø har betydning for medarbejderne.


Der tilbydes kurser for arbejdsmiljøgrupper og tillidsrepræsentanter i metoder til at arbejde med balance i arbejdslivet og mindfulness.


Der tilbydes gratis konsulenthjælp indenfor dette område.



Forslag til indsatser indenfor sundhed og trivsel for centeret




Forslag til indsatser indenfor sundhed og trivsel for afdelingen

AL: SYGEFRAVÆR

AL afholder 2x årligt fælles personalemøde med opsamling af ½ års arbejde samt orientering om kommende arbejdsopgaver

Der arrangeres både sommerfest og nytårskur.


SENGEAFSNIT: Fokus på den gode og tidlige dialog mellem leder og medarbejder

Nogle medarbejdere har vist tegn på stress - tidlig indsats og de forskellige tilbud regionen kan stille til rådighed har givet et godt resultat og faktisk holdt medarbejdere i arbejde.

Plejepersonale i både amb og K-sengeafsnit har arbejdet med læringsmiljø - arbejdet fortsætter.


AMB:

SEK:

Lægerne:






ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017



Ulykkesforebyggelse


Formål:

Alt arbejde, der udføres på Aarhus Universitetshospital, kan udføres uden risiko for at komme til skade.


Succeskriterier:

At antallet af arbejdsulykker med fravær reduceres med 10% i perioden 2014 til 2017


Hospitalsniveau

Indenfor ulykkesforebyggelse vil der på hospitalsniveau blive sat fokus på:


Der vil være fokus på sikkerhedskultur og adfærd i forhold til at undgå ulykker.


Arbejdsmiljøgrupperne indsender arbejdsulykkesanalyserne til arbejdsmiljøteamet, som vil benytte det til forebyggende arbejde og gensidig læring.

Der tilbydes kurser i håndtering og læring af arbejdsulykker for arbejdsmiljøgrupperne. Ledelsens bevågenhed er særlig væsentlig for at nedbringe antallet af ulykker.


Der vil være særligt fokus på nyansatte og øvrigt personale ift. oplæring og træning i nye funktioner eller nye lokaler.


Denne indsats er delt i to: vi vil sætte fokus på forebyggelse af vold, trusler og chikane fra patienter og pårørende. Derudover vil vi sætte fokus på mobning og chikane personalet imellem.


Patienter og pårørende:

Der er en opdatering på vej i arbejdsmiljølovgivningen, så den kommer i overensstemmelse med Straffeloven, således at lovgivningen også omfatter hån, skældsord og anden fornærmende tiltale både på arbejde og i fritiden.


Arbejdsmiljøsystemet (APV-databasen) er nu blev udvidet med et modul til registrering af vold, trusler og chikane (VTC-modul).

I indsatsen implementeres VTC modulet.


Der vil blive arbejdet med forebyggelse af vold, trusler og chikane med særligt fokus på forebyggelse af hån, skældsord og anden fornærmende tiltale ansigt til ansigt eller i forbindelse med telefonsamtaler, mails og de sociale medier.


Personalet imellem:

Der vil blive udarbejdet en retningslinje omhandlende mobning og chikane personalet imellem.


Der tilbydes gratis konsulenthjælp indenfor dette område.



Mange arbejdsulykker på AUH skyldes fald.


En regional opmærksomheds-kampagne igangsættes i løbet af 2015. Arbejdsmiljøgrupperne bliver introduceret til kampagnen med henblik på udbredelse i egen afdeling. De får en pakke med kampagnematerialer samt værktøjer til påvirkning af adfærden og sikkerhedskultur.




Forslag til indsatser indenfor ulykkesforebyggelse for centeret




Forslag til indsatser indenfor ulykkesforebyggelse for afdelingen

AL:

SENGEAFSNIT: Generelt få ulykker - fortsat opmærksomhed herpå.

Brugt Fald-kampagnen som orientering men ikke arbejdet konkret med materialet.


AMB:

SEK:

LÆGERNE:





ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017






















Ergonomi og forflytninger


Formål:

At alt arbejde, der udføres på AUH, kan udføres uden risiko for nedslidning eller skader i bevægeapparatet.


Succeskriterier:

At antallet af arbejdsulykker med fravær – som kan relateres til ergonomi og forflytninger – reduceres med 10% i perioden 2014 – 2017.

At antal APV sager omhandlende uhensigtsmæssig indretning af skærmarbejdspladser falder med 20% i perioden 2014 – 2017.


Hospitalsniveau

Indenfor ergonomi og forflytninger vil der fra hospitalsniveau blive sat fokus på:


Forflytning af patienter er en del af sundhedspersonalets kerneopgave. Forflytninger er belastende for bevægeapparatet, hvis der ikke bruges forflytningshjælpemidler.


Der udarbejdes en kampagne med fokus på, at den enkelte medarbejder vælger forflytningshjælpemidler, når det er nødvendigt.


Desuden vil der blive arbejdet med, hvordan den fremtidige organisering af forflytning skal være, når vi rykker sammen under fælles tag.


ARBEJDSMILJØSTRATEGI OG –INDSATSER FOR AARHUS UNIVERSITETSHOSPITAL 2016 – 2017















Kampagnen ”Har du flyttet dig i dag” fortsætter. Kampagnen omhandler korrekt brug og indretning af computerarbejdspladser.

Der vil være særlig fokus på arbejdsmiljøet, når computere benyttes i flere og flere arbejdsfunktioner.

Der laves tiltag for arbejdsmiljøgrupperne i at få øje på, og tage handling på udfordringerne i forhold til dette område – herunder arbejdsmiljø ved skærmarbejdspladser i et fremtidsperspektiv.

Der vil være tværfagligt fokus på arbejdsmiljørigtigt indkøb og indretning i forhold til IT- udstyr.


Der arbejdes på at udarbejde metoder for den enkelte arbejdsmiljøgruppe i forhold til at udarbejde en APV for at sikre arbejdsmiljøet i forbindelse med indførelse af ny teknologi.


Der vil blive tiltag for arbejdsmiljøgrupperne i forhold til risikovurdering ved indførelse af ny teknologi, som en del af APV.



Forslag til indsatser indenfor ergonomi og forflytninger for centeret




Forslag til indsatser indenfor ergonomi og forflytninger for afdelingen

AL:
De fysiske arbejdsmiljø på operationsgangen - nye søjler installeret - opfølgning ? ved ergonomisk vejleder evt - mange dårlige rygge !!


SENGEAFSNIT: På sengeafdelingen arbejdes løbende med forflytningsteknikker. Forundret over nedlæggelse af forflytningsinstruktør…


AMB:

SEK:Har du flyttet dig nok i dag??

LÆGER:




Andre indsatser


Hvis det enkelte CMU eller LMU vurderer, at der er behov for særlige indsatser indenfor deres område, skrives det i de nedenstående bokse.


Forslag til andre indsatser for centeret



Forslag til andre indsatser for afdelingen

AL: Opdatering af afdelingens politikker samt udbredelse heraf - vi er ikke helt i hus med opdateringen. Fast emne på årshjulet. Vil arbejde på udbredelse af kendskabet til resten af personalegruppen - orientering på personalemøder

APV + TULE i feb 2017


LÆGER: Påbudet fra Arbejdsstilsynet vedr lægernes arbejdsmiljø - hvilke problemstillinger er løst og hvilke skal arbejdes videre med







Tags: aarhus universitetshospital, på aarhus, –indsatser, universitetshospital, arbejdsmiljøstrategi, aarhus