LMUSAK 1307 VEDLEGG 2 PSYKOLOG MORTEN NYSTRØM GML KJELSÅSVEI

LMUSAK 1307 VEDLEGG 2 PSYKOLOG MORTEN NYSTRØM GML KJELSÅSVEI






Psykolog Morten Nystrøm

LMU-sak 13/07 vedlegg 2



Psykolog Morten Nystrøm

Gml. Kjelsåsvei 17

0489 Oslo

Oslo 05.06.07



Studiedirektør Siri Margrethe Løksa

Sosialkonsulent Torgeir Hansen

UMB

Pb 5003

1432 Ås




Rapport fra psykologtjenesten ved UMB /SiÅs våren 2007



Undertegnede har ansvaret for psykologtjenesten for studenter og ansatte tilknyttet SiÅs og er blitt bedt om en kort rapport fra dette før 06.06. Det er imidlertid fortsatt studenter som er i behov av og benytter psykologtjenesten ved dette tidspunkt. Rapporten vil således dreie seg om forløp f.o.m. jan. 07 og t.o.m. dags dato.


I løpet av våren har 18 studenter benyttet seg av tilbudet og det har vært avholdt omlag 50 konsultasjoner i kontoret som er til disposisjon. Henvendelsene har vært koordinert av sosialkonsulenten og de fleste studenter har vært til en avklarende samtale her mens enkelte har ønsket å komme direkte til psykolog. Et par henvendelser har dreid seg om problematikk som etter første konsultasjon har vist seg å høre hjemme i somatisk helsevern og studentene har fått råd om hvordan gå fram videre med dette. Utover dette vurderes det at alle henvendelsene har vært relevante.



I timene har det kommet fram ulik problematikk der enkelte fellestrekk kan påpekes. Generelt gjelder det at mange opplever relativt stort press i forhold til prestasjoner og at dette har gitt seg utslag belastningsplager. Flere har utvist symptomer forenlig med depresjon med tungsinn, initativløshet og søvnvansker i varierende grad. Det har ikke vært avdekket truende selvmordsfare men enkelte har gitt uttrykk for livstretthet og manglende framtidsperspektiv.

Flere har slitt med årstidsavhengig stemningsforstyrrelse og i et par saker har dette blitt forsterket av å være fra et hjemland med andre betingelser i forhold til lys og klima. Enkelte studenter har også hatt store problemer med å forstå kulturelle koder i forhold til medstudenter og studiemåte. En student har opplevd seg trakassert av en fra det akademiske personale, opplevelsene av dette har vært i form av det en kan kalle mobbing og erting. Enkelte har gitt uttrykk for plager i angst spekteret, med ett tilfelle av begrensende sosial fobi og ett relativt markert tilfelle av panikklidelse. Problemer knyttet til rusmiddelbruk har i en sak vært knyttet til benyttelse relativt store mengder cannabis og i to saker foreldres bruk av alkohol og opiater.




I samtalene har det blitt vektlagt mestring av presenterte problemer med fokus på korttids intervensjoner. Studentene har fått en forståelse av viktigheten av samarbeid med andre for å endre sin situasjon. En kan her nevne sosialkonsulent, studieveileder, pedagogisk personale. Det har også vært stimulert til samarbeid med lege i enkelte saker, drøftinger har også funnet sted rundt ønskede og uønskede effekter av medikasjon.

Enkelte studenter har ønsket dokumentasjon fra psykolog og dette har blitt gjort i et moderat omfang.


Det er grunn til å peke på at en slags venteromsfunksjon med et par stoler bør være tilgjengelig ved slik virksomhet som psykolog betjener. Ideelt sett bør et slikt sted der en venter på å bli kalt inn også i noen grad være beskyttet for mengder av uvedkommende. Denne funksjonen har blitt forverret inneværende semester og undertegnede er i tvil om det er forsvarlig å la studenter som skal til psykolog gå på måfå rundt tredemøller og spinningsykler, dette er i alle fall ikke ønskelig. Kontoret i seg selv har fungert tilfredstillende.


Igjen bør det pekes på at samarbeidet med ansatte ved GG –hallen har fungert utmerket. Samspillet med sosialkonsulenten har vært godt.








Morten Nystrøm


2






Tags: kjelsåsvei 17, morten, psykolog, vedlegg, lmusak, nystrøm, kjelsåsvei