10102014 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇMİMARLIK BÖLÜMÜ BİTİRME

10102014 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇMİMARLIK BÖLÜMÜ BİTİRME
ŠTEVILKA 100140120142 DATUM 10102014 ZADEVA SISTEMIZIRANJE DELOVNIH MEST V





10.10.2014



KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ

İÇMİMARLIK BÖLÜMÜ BİTİRME ÇALIŞMASI ESASLARI


Bu yönerge Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık Bölümü ders programında yer alan (TEZ 400) Bitirme çalışmasıyla ilgili esasları kapsar.

Bitirme çalışması, öğrencinin kayıtlı olduğu iç mimarlık Bölümünün anabilim dallarında ve ders planındaki derslerde edinilen bilgilerin sistematik bir şekilde kullanılmasını sağlayan, bilimsel bir yöntemle, çeşitli kaynaklardan yararlanarak yapılan tasarım yeteneğini ölçen ve bu yeteneği belgeleyen, jüri tarafından yürütülen bir proje tasarım çalışmasıdır. Bitirme Çalışmasının temel niteliği, sonucu bir içmimari çözüm ve detayların üretilmesine yönelmiş olan bir “proje” çalışmasıdır.


MADDE 1. Bitirme Çalışmasının Amacı ve Kapsamı:

Bitirme çalışmasının amacı; bu döneme kadar alınmış kuramsal ve uygulamalı derslerden edinilmiş bilgilerin ışığında öğrencinin gerekli bilgi ve gelişme sahibi olduğunu, “İstenilen mesleki düzeye ulaştığını” kanıtlayan bir bitirme çalışmasını ortaya koyması, diğer yandan da genel eleştiriler yoluyla, öğrencinin yetişme olgusunun bu son aşamada daha da geliştirilmesinin sağlanmasıdır.

Öğrenci bitirme çalışmasının konusu olarak verilen problem hakkında ve tüm öğrenimi boyunca edindiği bilgilerin sınandığı çeşitli aşamalardan ( konu ile ilgili ön araştırma sunumu, eskiz sınavı, proje önerisinin ara değerlendirilmesi ) geçer. Sonra tasarımını geliştirerek bitirme jürisine sunar.


MADDE 2. Bitirme Çalışmasını Alabilme Koşulları:

Bir öğrencinin Bitirme Çalışmasını alabilmesi için, 7. yarıyıl İçmimari Proje dersi dâhil, bütün yarıyıllardaki proje derslerini başarmış olması şarttır.


MADDE 3. Bitirme Çalışması Jürisi/Jürilerin Oluşturulması ve Koordinasyonu:


a. Ön Jüri ve Jüriler

Bitirme Çalışması Jürisi her yarıyıl için Bölüm Kurulunca aşağıdaki düzende oluşturulur.

Bu çalışma esasları ile tanımlanmış Amaç ve Kapsam çerçevesinde verilecek olan Bitirme Çalışması konusunun belirlenmesi ile tüm hazırlıklarının baştan sona yerine getirilmesi için; Bölüm Kurulu toplanır. Bütün öğretim elamanları Bitirme Çalışması konusu ile ilgili önerilerde bulunur.

Bölüm kurulunca belirlenen Bitirme Çalışmasının içeriğini ve takvimini hazırlamak üzere öğretim üye ve elemanlarından oluşan bir “Ön Jüri” oluşturulur.

Ön Jüri’nin belirlenmesinin ardından, Bölüm Kurulu, salt çoğunluğu İç Mimarlık Bölümü’ne bağlı öğretim üyeleri ve öğretim görevlilerinden oluşmak üzere, seçimle, Bitirme Çalışması jürisini oluşturur ve görevlendirir. Jüriye başka üniversitelerden üye çağrılabilir.

Öğrenci sayısının “Bitirme Çalışması”nda belirlenen çalışma düzeni açısından fazla olması halinde Bölüm Kurulu her biri 15 civarında öğrenci olmak üzere, yukarıdaki esaslara uygun olarak birden fazla jüri oluşturabilir. Öğrencilerin jürilere dağılımı kura ile yapılır.

Bölüm Kurulu, Bitirme Çalışması “Ön Jüri”sini Bitirme Çalışması’nın verileceği dönemden bir önceki yarıyıl sonunda, Bitirme Jürisinin diğer üyelerini ise ilgili yarıyılın ders görevlendirmeleri ile beraber belirler.

Bölüm Kurulu, jüriler ve jüri üyeleri arasında koordinasyonu sağlamak üzere, jüri başkanları dışında bir koordinatörü İç Mimarlık Bölümü Öğretim üyeleri arasından seçer ve görevlendirir. Her jüri için araştırma görevlileri arasından bir raportör de belirlenir.








b.Bitirme Çalışması Koordinatörü:

Bitirme çalışması koordinatörü, öğrencilerin jürilere dağıtılmasında, kura çekiminde, bitirme çalışmasının yürütülmesi sürecinde öğrencilere verilecek bilgilerin duyurulması, Jüri üyeleri ve jüriler arası koordinasyonun sağlanması ile görevlidir. Ayrıca jüri çalışmaları sona erdiğinde bu çalışmalara ilişkin raporu hazırlayıp Bölüm Başkanlığı’na teslim eder.


MADDE 4. Bitirme Çalışmasının Verilmesi:

Bitirme Çalışmasının konusu Bölüm Kurulu’nca her yarıyıl seçilen Bitirme Çalışması Jürisi tarafından Bitirme Çalışması Esasları çerçevesinde hazırlanacak çalışma programı ile birlikte Bitirme Çalışmasını almaya hak kazanmış öğrencilere yarıyılın ilk haftası içinde verilir.


MADDE 5. Bitirme Çalışması İle İlgili Sınav ve Kontroller:

Bitirme çalışmasında öğrenci çalışmalarının takibi ve sonuçlandırılması için gerekli aşamalar ve bu aşamalarda yapılacak işlemler jüri tarafından belirlenir ve çalışma programı kapsamında açıklanır. Bitirme çalışması yarıyıl içi ve yarıyıl sonu çalışmalarından oluşmaktadır.

Yarıyıl içi çalışmaları ön araştırma sunumu ve iki ara jüri olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme toplam notun %30 unu oluşturur. Yarıyıl sonu çalışması ise final jürisiyle değerlendirilir ve toplam notun %70 ini oluşturur.

Ön araştırma dosya tesliminde ve ara Jürilerde öğrencilerden yapmış oldukları çalışmaları sözlü sunmaları istenir. Tüm jürilerde öğrencilerden istenilen dokümanlar, ilgili dönem için görevlendirilmiş jüri üyeleri tarafından belirlenerek her yarıyılın ilk haftasında bir program dahilinde öğrencilere ilan edilir.

Ön araştırma dosyasında öğrencilerin, temel tasarım kurgusunu (tasarım konsepti; tasarım yaklaşımı; tasarımın işlevsel yapısı;…vb) ve bu kurgu doğrultusunda yaptığı araştırmaları (örnek projeler üzerinden yapılan çeşitli analizler; tasarımı ile ilişkili malzeme, aydınlatma, yasa ve yönetmelikler.. vb konularda literatür taramaları) akıcı ve sistematik bir şekilde yazılı ve görsel doneler ile ifade etmeleri gerekmektedir.

Ön araştırma dosya teslimi sözlü sunumunda ise öğrenciden öncelikli olarak beklenen; tasarıma yönelik temel düşüncelerini (Tasarım konseptini), tasarıma yaklaşım biçimini, tasarımının özgün yönünü ve eskizler ile görselleştirilmiş ilk tasarım kararlarını aktarmalarıdır.


MADDE 6. Bitirme Çalışmasının Teslimi ve Değerlendirilmesi:

Bitirme Çalışması, projenin verildiği yarıyılı izleyen sınav döneminin başladığı ilk gün Bitirme Çalışması Jürisine sunulmak üzere Jüri Raportörleri tarafından resmi kayıtla teslim alınır.

Jüri, bu belgeler üzerinde toplu olarak yaptığı incelemelerden başka; Bitirme Çalışması öğrencilerine açık oturumlarda, her öğrenciye çalışmalarını açıklama olanağı verir. Kesin değerlendirme, yıl içi ve yılsonu çalışmalarının değerlendirmelerine bağlı olarak yapılır.

Jüri bütün toplantılarını salt çoğunluğu ile yapar ve kararlarını toplantıda bulunan üyelerin oy çokluğu ile alır.

Bitirme Çalışmasının başarılmış sayılması için en az 50 (CC) seviyesinde not alınmış olması gerekir.



MADDE 7. Bitirme Çalışmasında Başarısızlık Durumu ve Tekrar:

Yarıyıl içi değerlendirmelerinden en az birine katılamayan öğrenciler final jürisine de katılamazlar.

Bitirme Çalışmasını süresinde teslim etmeyen öğrenciler final jürisine de katılamazlar.

Final jürisine katıldığı halde bitirme projesinden başarısız sayılan öğrencilere bu ders için bütünleme sınavı ve mezuniyet sınavı yapılmayacaktır.

Bitirme çalışmasını teslim edip başarısız olan öğrenciler, aynı konuyu bir kereye mahsus olmak üzere tekrar çalışabilir. Fakat ikinci kere aynı şekilde başarısızlık durumu söz konusu olursa, öğrenciler takip eden dönemde aynı konuyu üçüncü kez çalışamaz.


Bu esaslar 2014-2015 eğitim öğretim yılı Bahar Döneminden itibaren geçerlidir.


Bu esaslarda yazılı olmayan genel hususlar (hükümler) için “Bitirme Çalışması Alınması,  Teslimi ve Sınavları ile İlgili Senato Esasları” geçerlidir.





Tags: üni̇versi̇tesi̇, tekni̇k, mi̇marlik, fakültesi̇, i̇çmi̇marlik, karadeni̇z, bi̇ti̇rme, 10102014, bölümü