PLA D’ACCIÓ TUTORIAL INS MONTSERRAT MIRÓ I VILÀ PLA








IES Montserrat Miró i Vilà

Pla d’Acció Tutorial INS MONTSERRAT MIRÓ I VILÀ






PLA D’ACCIÓ TUTORIAL


Aspectes Generals







INS Montserrat Miró i Vilà




1. L’ACCIÓ TUTORIAL I LES FUNCIONS DEL TUTOR/A



El Pla d’Acció Tutorial (PAT) que es presenta en aquest document s’ha d’entendre com una eina oberta i flexible i no pas com una proposta tancada d’actuació. S’aposta per cercar una acció tutorial compartida que permeti anar ampliant i millorant aquesta proposta al llarg del curs i per a cursos posteriors.


Pel que fa a l’acció tutorial, el document “Acció tutorial a l’educació secundària” al qual remet el document per a l’organització i el funcionament dels centres públics d’educació secundària indica que:


L’acció tutorial, que comporta el seguiment individual i col·lectiu dels alumnes, ha de contribuir al desenvolupament de llur personalitat i els ha de prestar l’orientació de caràcter personal, acadèmic i, si escau, professional que els ajudi a assolir la maduresa personal i la integració social. (...)L'exercici de l'acció tutorial és responsabilitat del conjunt de professors que intervé en un mateix grup en la mesura que l’activitat docent implica a més del fet d’impartir els continguts propis de la matèria el seguiment i l’orientació del procés d’aprenentatge i l’adaptació dels ensenyaments a la diversitat de

necessitats educatives que presenten els alumnes i les alumnes. Tanmateix, per coordinar l’acció tutorial el director o directora del centre ha de designar un tutor o tutora per a cada grup d’alumnes(…) És propi del treball en equip dels tutors la planificació de les actuacions a dur a terme, amb la col·laboració dels professors especialitzats en orientació, el seguiment del seu desenvolupament i l’avaluació dels resultats”



Així, tot i que cada professor en la seva pròpia tasca docent té implícita la funció tutorial, aquesta queda representada pel tutor , que és qui ostenta la responsabilitat sobre el grup. Les principals funcions que se li atribueixen són:


a) amb l’alumnat


b) amb el professorat

c) amb les famílies









2. PROGRAMACIÓ DEL PAT: DESCRIPCIÓ DELS EIXOS GENERALS.


La programació del PAT al nostre centre es duu a terme a partir de la concreció de cinc eixos generals que considerem necessaris treballar al llarg de l’etapa d’ESO dins dels crèdits de tutoria que la conformen.

Aquests eixos o “blocs de continguts” són els següents:


1. Activitats Comunes a tots els cursos

2. Tècniques d’estudi i Competències Bàsiques

3. Formació per la Convivència i Educació en Valors

4. Educació per la Salut

5. Orientació Acadèmica i Professional


2.1 Eix 1. Activitats comunes a tots els cursos (AC)

1. Sessions de presentació i acollida

2. Dinàmiques de presentació del grup per afavorir la cohesió grupal

3. Elecció de delegat/da

4. Elecció de matèries optatives

5. Preparació de l’avaluació

6. Preparació del crèdit de síntesi

7. Preparació/informació de festes, actes i sortides


2.2. Eix 2. Tècniques d’Estudi i Competències Bàsiques

Tot i que les tradicionalment anomenades tècniques d’estudi així com el treball de les competències bàsiques s’han de potenciar des de totes les àrees i a tots els cursos, considerem que des de l’acció tutorial es pot fer una important tasca de coordinació que permeti dotar de coherència el procés.


2.3. Eix 3. Educació per la salut (EPS)

Es proposa treballar aquest eix a partir dels següents blocs de continguts:


Bona part d’aquest eix es duu a terme a partir de xerrades externes ofertes per professionals experts en els diferents àmbits, que venen al nostre centre dins de les hores de tutoria (preferentment).


2.4. Eix 4. Formació per la convivència i educació en valors

Amb aquest eix es pretén, de manera general, formar per a la convivència, prevenir i intervenir en els conflictes.

La tutoria, a més de ser un espai per parlar de problemes, conflictes i incidències quotidianes del grup, hauria d’incorporar activitats relacionades amb:


2.5. Eix 5. Orientació acadèmica i professional

L’Orientació ha de plantejar-se com un procés continu al llarg de totes les etapes. Al primer cicle es pot iniciar aquest procés amb el treball de l’autoconeixement. Però, és a segon cicle quan s’ha de fer un treball més explícit envers les opcions acadèmiques i professionals que permetin als alumnes definir el seu objectiu professional . Així doncs, ubiquem aquest eix a 3r i 4t d’ESO i proposem treballar-ho a partir dels dossiers d’orientació elaborats pel centre així com a partir de xerrades ofertes per la orientadora i per professionals de l’Ajuntament. Aquestes xerrades s’adrecen tant a alumnes com a pares i es complementen amb atencions individuals sempre que es troba necessari.

5






Tags: d’acció tutorial, pla d’acció, montserrat, d’acció, tutorial