A CADEMISCH CENTRUM VOOR HUISARTSGENEESKUNDE (ACHG) KAPUCIJNENVOER 33

VISITATIEFORMULIER PRAKTIJKOPLEIDINGSINSTELLING POSTACADEMISCHE OPLEIDING TOT PSYCHOTHERAPEUT
A CADEMISCH CENTRUM VOOR HUISARTSGENEESKUNDE (ACHG) KAPUCIJNENVOER 33
R EFERENTIELIJST ACADEMISCH MEDISCH CENTRUM AMSTERDAM KUNSTSTOF LAMELLEN




Beste collega,

AA CADEMISCH CENTRUM VOOR HUISARTSGENEESKUNDE (ACHG) KAPUCIJNENVOER 33 cademisch Centrum voor Huisartsgeneeskunde (ACHG)

Kapucijnenvoer 33 - blok j - bus 7001

B-3000 Leuven

Tel: +32(0)16 337 468 Fax: +32(0)16 337 480

[email protected]

www.achg.be

A CADEMISCH CENTRUM VOOR HUISARTSGENEESKUNDE (ACHG) KAPUCIJNENVOER 33

Betreft: Video-opdracht en opdrachten atelierweek november 2010



Beste collega,

Beste stageleider 4de master,

Vanaf dit jaar wordt van de studenten verwacht dat ze tijdens hun stage, naast de door u gekende taken beschreven in de stagemap, een aantal opdrachten uitvoeren. Via dit schrijven brengen we u graag op de hoogte van deze opdrachten, van onze motivatie om ze aan de studenten te geven en van de afspraken die we met hen gemaakt hebben om te voorkomen dat deze geen extra belasting zouden betekenen voor uw opdracht als stageleider.

Het betreft enerzijds een video-opdracht en anderzijds een aantal opdrachten voor de atelierweek.

A CADEMISCH CENTRUM VOOR HUISARTSGENEESKUNDE (ACHG) KAPUCIJNENVOER 33 Video-opdracht

De studenten registeren tijdens hun stage in de huisartsenpraktijk een consultatie op video. We gebruiken dit beeldmateriaal om op een efficiënte en betrouwbare manier hun handelen in de praktijk te evalueren en hen hierover feedback te geven.

In het eerste jaar van de huisartsenopleiding (ofwel het 4de jaar master geneeskunde) krijgen de studenten voor het eerst een consultatietraining. Waar in de voorbije jaren adequate communicatietechnieken werden ingeoefend, zullen ze nu de theorie in de dagelijkse praktijk moeten omzetten. Een deel van deze training krijgen ze in de Universitaire Groepspraktijk waarbij ze onder het toeziend oog van een collega-student en een docent consultatie voeren. Vervolgens geven per consultatie beide observatoren op een constructieve manier feedback. Daarnaast worden ook tijdens de stage (in uw praktijk) 1 à 2 consultaties op video opgenomen. Dit beeldmateriaal is enerzijds erg nuttig omdat het de studenten aanzet om het consultatiemodel dat zij in de ‘theoretische weken’ aangeleerd hebben mee te nemen naar en in te oefenen in uw praktijk. In dit kader kan het ook voor u een nuttig middel zijn om hen in dit leerproces te begeleiden. Anderzijds is de videoregistratie op 3 manieren een ideaal toets-en feedbackinstrument.

Ten eerste laat het de studenten toe om hun eigen zwakke en sterke punten te analyseren. Ten tweede wordt de opname gebruikt als basis voor feedback tijdens een contactmoment van de student met één van de drie docenten consultatietraining (B. Schoenmakers, G. Van Boxem, D. Dewilde). Ten derde maakt de beoordeling deel uit van het uiteindelijke geschiktheidsattest voor toetreding tot het beroep.

We maakten volgende duidelijke afspraken met de studenten om te voorkomen dat deze opdracht een té grote belasting zou inhouden voor uw praktijk:

In bijlage vindt u instructies die zowel een aantal inhoudelijke als een aantal logistieke punten aanhalen. U vindt er tevens een poster die u in uw wachtzaal (of in uw consultatieruimte) kan ophangen om desgewenst uw patiënten op de hoogte te brengen. De studenten beschikken over al dit materiaal via hun digitaal leerplatform (Toledo). Op de komende info-avonden voor stageleiders zullen wij u nog meer uitleg geven.



A CADEMISCH CENTRUM VOOR HUISARTSGENEESKUNDE (ACHG) KAPUCIJNENVOER 33 Opdrachten voor de atelierweek

Tijdens de theoretische lessen krijgen de studenten opdrachten die zij tijdens hun huisartsenstage moeten uitvoeren, zodat de leerefficiëntie op de werkvloer verhoogt.

De aard van deze opdrachten kan sterk variëren, bvb. het inoefenen van het schouderonderzoek, het observeren van het multicultureel consult, een praktische oefening met het elektronisch medisch dossier. Tijdens de laatste week van de theoretische ‘Verdiepingsweken (vroegere ITW)’ worden allerlei ateliers georganiseerd waarin de studenten de resultaten van deze opdrachten verder uitwerken (bv. contact met intercultureel bemiddelaar, etc.). De eindproducten hiervan worden gebundeld in een gezamenlijke WIKI huisartsgeneeskunde. Uiteraard houden we u van de ontwikkeling hiervan op de hoogte.

Het initiatief en het uitwerken van de opdrachten voor deze atelierweek liggen volledig bij de studenten zelf. Zij vinden de nodige instructies en informatie hierover op Toledo. We vertrouwen erop dat deze opdrachten ook voor u tot aangename en boeiende interactiemomenten kunnen leiden met uw student.



We houden eraan u te danken voor uw bereidwillige medewerking aan de opleiding van deze toekomstige huisartsen. Met eventuele vragen, opmerkingen en aanvullingen kunt u uiteraard altijd bij ons terecht.



Prof. dr. Bert Aertgeerts, Prof. dr. Jan Degryse, Prof. dr. Jan De Lepeleire, Prof. dr. Chris Geens, Dr. Ann Roex, Prof. dr. Birgitte Schoenmakers





Tags: (achg) kapucijnenvoer, centrum, huisartsgeneeskunde, kapucijnenvoer, (achg), cademisch