UITLEG CITORAPPORTAGEFORMULIER MET HET RAPPORT WILLEN WIJ EEN ZO

E VERHULP ‘DE UITLEG VAN CAOBEPALINGEN’ ARBEIDSRECHTELIJKE ANNOTATIES 20031
UITLEG BIJ AVONDSLUITING “SELMA” DE TEKST DIE BIJ DE
UITLEG BIJ DE NIEUWE KWARTAALBESTANDJES 2019 SINDS 2015 BIEDEN

UITLEG BIJ DE NIEUWE KWARTAALBESTANDJES 2021 VANAF 2021 BIEDEN
UITLEG CITORAPPORTAGEFORMULIER MET HET RAPPORT WILLEN WIJ EEN ZO
UITLEG PRESENTATIE NORMERING WATERVEILIGHEIDSBELEID DIT DOCUMENT BEVAT DE UITLEG


UITLEG CITORAPPORTAGEFORMULIER MET HET RAPPORT WILLEN WIJ EEN ZO



Uitleg Cito-rapportageformulier


Met het rapport willen wij een zo goed mogelijk beeld geven van de vorderingen en ontwikkeling van uw kind bij ons op school. Niet alleen wordt het resultaat beoordeeld, ook de inzet die uw kind voor het betreffende vak toont wordt meegenomen in de beoordeling.


Naast het gewone rapport hebben we ook een Cito-rapportageformulier. Hierop staan de uitslagen vermeld van de methode onafhankelijke toetsen die wij afnemen voor ons leerlingvolgsysteem.

Onafhankelijk betekent dat ze niet gekoppeld zijn aan onze eigen lees-, taal- of rekenmethode.

De toetsen zijn door het Cito (Centraal Instituut voor Toets Ontwikkeling) ontwikkeld. De normering van deze Cito-toetsen is landelijk vastgesteld. De bij de Cito behaalde scores worden omgezet in vaardigheidsscores en in niveaus. Hierdoor krijgt u een beter inzicht in hoe uw kind, vergeleken met zijn of haar leeftijdgenootjes, presteert.

In de laatste kolom geven wij aan wat het uitstroomprofiel per vakgebied kan zijn.


Er worden vijf niveaus onderscheiden:

Niveau




A

4.0 – 5.0

Zeer goed tot goed

leerling behoort bij de +/- 25% landelijk hoogst scorende leerlingen

Richting VWO

B


3.0 – 4.0

Ruim voldoende tot voldoende

leerling behoort bij de +/- 25% net boven het landelijk gemiddelde scorende leerlingen

Richting HAVO

C


2.0 – 3.0

Voldoende tot matig

leerling behoort bij de +/- 25% op of net onder het landelijk gemiddelde scorende leerlingen

Richting VMBO TL- GL- Kader

D


1.0 - 2.0

Matig tot zwak

leerling behoort bij de +/- 15% ruim onder het landelijk gemiddelde scorende leerlingen

Richting VMBO Kader- Basis

E

0.0 – 1.0

Zwak tot zeer zwak

leerling behoort bij de +/- 10% landelijk laagst scorende leerlingen

Richting VMBO Basis- LWOO- Pro



De toets momenten worden bepaald volgens de officiële Cito planning. De afnamefrequentie van de verschillende toetsen varieert van één tot twee keer per jaar. Halverwege het schooljaar in januari en aan het eind van het schooljaar in mei/juni worden de Cito-toetsen afgenomen.


Naast de Cito-toetsen gebruiken wij toetsen die bij onze eigen methodes horen.

Ook vinden wij het belangrijk om naar het gehele kind te kijken in zijn of haar ontwikkeling. We kijken o.a. naar werkhouding, de inzet, de huiswerkattitude in de bovenbouw en de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind. We kijken dus naar het gehele kind.








Binnen ons leerlingvolgsysteem maken wij gebruik van de volgende Cito-toetsen:


De DMT (Drie Minuten Toets):

Deze toets wordt twee keer per jaar afgenomen in de groepen 3 t/m 8. Met deze toets stellen we de technische leesvaardigheid vast. Om teksten te kunnen begrijpen moeten kinderen snel en goed woorden kunnen lezen. Zij moeten dus letters om kunnen zetten en verklanken in woorden.

Wijze van afname: De kinderen lezen in één minuut zoveel mogelijk woorden van een kaart. Er zijn drie kaarten, oplopend in moeilijkheidsgraad. In de groepen 3 en begin 4 worden alle kaarten afgenomen. Vanaf groep 5 beginnen we met het afnemen van de moeilijkste kaart (kaart 3) en nemen we alleen de kaarten 2 en 1 af als er onvoldoende wordt gescoord op kaart 3.


Technisch Lezen, AVI-toets

Deze toets wordt twee keer per jaar afgenomen in de groepen. In groep 3 wordt de eerste AVI-toets in maart/april afgenomen. Als de kinderen in het hoogste niveau (AVI-plus) zijn aangekomen wordt de AVI-toets niet meer afgenomen. De AVI-toets is een individuele leestoets waarin de kinderen een stuk tekst lezen. We meten hiermee de technische leesvaardigheid van leerlingen.


Begrijpend Lezen:

Deze toets wordt één keer per jaar afgenomen in de groepen 3, 5, 6, 7 en 8. In groep 4 wordt de toets tweemaal afgenomen.

De toets bestaat uit het lezen van een aantal teksten en vervolgens het beantwoorden van de bijbehorende vragen. Met deze toets kunnen wij het begrijpend leesniveau vaststellen.


Spelling:

Deze toets wordt twee keer per jaar in de groepen 3 t/m 7 afgenomen en éénmaal in groep 8.

Door middel van een dictee kunnen wij de spellingvaardigheid vaststellen.


Rekenen en Wiskunde (rekenen):

Deze toets wordt 2 keer per jaar in de groepen 3 t/m 7 afgenomen en éénmaal in groep 8.

De toets bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder: Getallen, Automatisering, Hoofdrekenen, Meten en Tijd. In groep 6 komen Cijferen en Breuken daarbij en vanaf groep 7 Verhoudingen en Procenten.

Met deze toets kunnen wij de algemene rekenvaardigheid vaststellen.


Studievaardigheden

Eind groep 7 en halverwege groep 8 nemen we deze toets af. De toets bevat opgaven over kaartlezen, lezen van tabellen, schema’s en grafieken, samenvatten van studieteksten en het opzoeken van informatie.


In groep 8 nemen wij de Centrale Eindtoets af:

Deze toets wordt in april van het schooljaar afgenomen.

Het Cito kijkt de toets na en hiervan ontvangt u een aparte uitslag.




Toelichting bij de uitdraai uit het leerlingvolgsysteem ‘Vaardigheidsgrafieken’:

Bij het rapport ontvangt U een uitdraai van ons leerlingvolgsysteem (LVS) Parnassys.

Het is een weergave van de ontwikkeling van uw kind op de 4 hoofdvakgebieden, te weten: technisch lezen (AVI en DMT), spelling, begrijpend lezen en rekenen en wiskunde.

Op dit overzicht kunt U zien welke toetsen er afgenomen zijn. Stel uw kind zit in groep 4, dan worden alle toetsen die in november t/m maart afgenomen worden M4 genoemd (Midden-groep 4) en alle toetsen van april t/m juli heten E4 (Eind groep 4).


De uitslag op de toets n.m. het aantal goed wordt vertaald naar een vaardigheidsscore en de niveauwaarde / letter (A t/m E). De letters geven aan hoe uw kind de toets heeft gemaakt vergeleken met zijn leeftijdsgenoten. BV een 2.8 betekent een hoge C, bijna een B-niveau.


In de grafiek geeft de zwarte lijn de vaardigheidsgroei van uw kind weer.

Op de verticale lijn van de grafiek staan de vaardigheidsscores; zij variëren per vakgebied.

Op de horizontale lijn staan de schooljaren, midden (bv. 3-II) of eindtoets (3-III) en de datum vermeld. De kleuren van de lijnen komen overeen met de niveaus (A t/m/ E).

Naast elke grafiek kunt u dezelfde toets gegevens lezen.

Voor technisch lezen AVI is er een uitzondering. Op de verticale lijn in de grafiek staan de niveauwaarden i.p.v. de vaardigheidsscores. Dit is omdat AVI geen officiële Cito-toets is, maar wel een landelijke genormeerde toets.

Vaardigheidsscores (Vaard.)

Nadat een leerling de toets heeft gemaakt, kijkt de leerkracht hoeveel opgaven de leerling goed heeft gemaakt (score). Om de score van een toets uit groep 3 te kunnen vergelijken met een toets uit groep 4 wordt de score omgezet naar een vaardigheidsscore. Dit is een score op een speciale meetlat. Hoe hoger de leerling op een meetlat scoort, des te groter de vaardigheid. In groep 3 zal een gemiddelde leerling lager op de meetlat scoren dan in groep 4. Met de meetlat brengen we, net als bij lengte, de groei van een leerling helder in beeld.


Niveauwaarde (NW)

ParnasSys leidt van de ABCDE-niveaus een niveauwaarde af. Dit is een waarde tussen 0 en 5: een leerling met niveau A behaalt een niveauwaarde tussen 4 en 5, met niveau B tussen 3 en 4, etc.


Deze uitdraai zal jaarlijks toegelicht/ uitgelegd worden tijdens de kennismakingsavond in september.

Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd bij de leerkracht terecht.




 





Tags: uitleg, willen, rapport, citorapportageformulier