14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX STRATEGISCH PLAN ÖZGÜR

14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX STRATEGISCH PLAN ÖZGÜR
BIJLAGE 2 MODEL RAPPORT VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN KANAALPLAATVLOEREN
VOORBEELD VAN EEN VERSLAG VAN FEITELIJKE BEVINDINGEN IN VERBAND




Naam vereniging

14

















feitelijke vereniging FLUX






- Strategisch Plan -






Özgür Balci

Emine Karanfil

Nuray Köse

Yeliz Güner

Rukiye Karanfil

Aykut Cirik

Leyla Yildirim



Opbouw



Voorwoord 3


Missie, visie en waarden 4


Doelstellingen 6


Activiteiten 8


De vereniging 9


Bijlagen


Voorwoord


Op 12 mei 2004 organiseerde de Associatie Universiteit Gent een infonamiddag rond het hoger onderwijs. Het project richtte zich specifiek naar allochtone laatstejaarsleerlingen uit het secundair onderwijs en het doel was de beeldvorming rond het hoger onderwijs bij allochtone jongeren in een positief daglicht stellen.
Docenten en vakspecialisten werden uitgenodigd om hun zegje te doen over de problematiek. Allerhande wetenschappelijke theorieën, verklaringen en statistieken werden gretig gebruikt om de speeches op een professionele manier te ondersteunen. Wij, Turkse studenten uit het Gentse, waren ook uitgenodigd om onze hoger onderwijs –ervaringen, die we gedurende een aantal jaren hadden opgedaan, te delen met potentiële allochtone studenten.

Het project lokte echter niet de verwachte interesse bij de doelgroep…


Maar de infonamiddag had er wel voor gezorgd dat we met andere Turkse studenten op een informele wijze in contact traden. We stelden de onderwijsproblematiek van de allochtone jongeren sterk in vraag en kwamen tot de conclusie dat we pas iets konden doen nadat we ons zouden verenigen.


Via het forum www.turksestudent.be intensifieerden onze contacten en draaiden ze eind september 2004 uit tot een eerste informele vergadering gevolgd door andere. Al snel bleek dat we een sterk multidisciplinair team hadden samengesteld. Twee toekomstige Turks-Vlaamse psychologen, bestuurskundigen, een advocate, een architecte, een informaticus, een ingenieur, een handelswetenschapper en een communicatiespecialiste en politicoloog…

We zijn er sterk van overtuigd dat de meerwaarde die deze groep kan bieden voor de onderwijsproblematiek van de Turkse jongeren niet kan worden ontkend.


We hebben ervoor geopteerd om onze ideeën eerst en vooral op papier te zetten. Het document dat u nu leest is het resultaat van een eerste versie van een strategisch plan dat we in samenspraak hebben uitgewerkt. Met dit plan willen we de bakens voor de toekomst vandaag al uitzetten, dit is zowel nodig als nuttig. Niet alleen voor de Turkse student zelf, maar ook voor de Turkse en de Vlaamse gemeenschap hier in Vlaanderen. Volgens ons is een degelijke opleiding een belangrijke stap richting integratie en multicultureel dialoog. Bovendien biedt het plan ons een houvast en is sterk richtinggevend, aan de andere hand wordt extern het imago van onze vereniging gevormd.


Het was alleszins geen gemakkelijke oefening om in groep het evenwicht te vinden van vragen zoals: Wie zijn we? Wat moeten we? Wat willen we? Wat kunnen we?... Toch hopen we, minstens met voldoening, geslaagd te zijn in onze opzet.


Veel leesplezier!





De voorzitter


Özgür Balci - Oktober 2004




1Missie, visie en waarden


Wij zijn een groep Turkse studenten uit het Gentse die zich verenigen. We voelen ons maatschappelijk betrokken en we zijn sterk geëngageerd om de onderwijsproblematiek van de Turkse jongeren aan te pakken.


Wij willen dat de ondervertegenwoordiging van de Turkse jongeren in het hoger onderwijs wordt weggewerkt. We zijn jong, wat niet automatisch wil zeggen dat we dromen. We staan sterk in onze schoenen om te weten dat dit een moeilijk te verwezenlijken opdracht is op korte termijn. Niettemin houdt dit ons niet tegen om optimistisch te werk te gaan en op middellange termijn resultaten te verwachten. Het hoger onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn en een verdere laagdrempeligheid specifiek naar allochtonen toe, moet worden aangemoedigd. We vragen geen positieve discriminatie in de zin dat allochtonen in zekere zin bevoordeeld zouden worden, wel verwachten we positieve actie van de onderwijsinstellingen. Zowel het hoger onderwijs als het secundair onderwijs moeten er alles aan doen om gelijkheid voor iedereen te waarborgen.



14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX  STRATEGISCH PLAN  ÖZGÜR



Dat we geen resultaten op korte termijn mogen verwachten, kunnen we verklaren aan de complexiteit van onze taak. We willen namelijk de fundamenten van de Turkse opvatting over “verder studeren” veranderen en een trend inzetten waarbij verder studeren niet als saai, maar als ‘cool’ wordt ervaren bij de jongeren. Niet als ‘veel te moeilijk’, maar wel als haalbaar gezien wordt. Als we dit willen doen, moeten we heel dicht bij de ouders, maar vooral bij de jongeren staan. Een constante vergadercultuur zonder enige performantie op het werkveld zal weinig resultaten opleveren. Daar zijn we ons van bewust. Een té wetenschappelijke benadering van de problematiek zoals het gebruik van oorzaken, grafieken, cijfers over aantal studerenden, etc… tijdens onze uiteenzettingen houden we liever op een laag pitje, zoniet volledig terzijde. Dit bevordert onze communicatie met 18-jarigen niet. Integendeel, de lat hoog leggen bij ons uitleg zou kunnen resulteren in het feit dat potentiële studenten liever het hazepad kiezen. Daarom zijn we een elitaire benadering en imago liever kwijt dan rijk.


Verder willen we als vereniging zorgen voor de culturele ontplooiing van onze Turkse studenten. We willen de Turkse alsook de Vlaamse cultuur van onze studenten verrijken door het organiseren van culturele activiteiten. Immers, men kan pas andere horizonten verkennen als men eerst de eigen cultuur degelijk verworven heeft. Het perfect spreken, schrijven en begrijpen van de Turkse taal is dan ook onontbeerlijk als we onze doelgroep op een kwalitatieve manier willen benaderen.





Onze waarden zijn: multiculturaliteit, solidariteit, tolerantie, politieke onafhankelijkheid, laagdrempeligheid en een open sfeer waarbij éénieder zich zelf kan zijn en zichzelf kan ontplooien.


Dat we vooral de Turkse leerlingen willen aanspreken betekent uiteraard niet dat we een gesloten houding ten opzichte van andere bevolkingsgroepen zullen aanhouden. Deze redenering zou té sterk aansluiten bij een bepaalde Vlaamse partij. Die eer willen we hen niet aandoen. We staan open voor Vlamingen, maar ook voor elke andere allochtone bevolkingsgroep, denken we maar aan de grote groep Maghrebijnse jongeren en hun culturele inbreng. Multiculturaliteit, verschillende culturele groeperingen naast elkaar, zou aldus op termijn kunnen evolueren naar een vorm van interculturaliteit waarbij verschillende culturele kernen niet naast, maar met elkaar verweven kunnen geraken. Dit kunnen we enkel maar aanmoedigen.

Solidariteit en verdraagzaamheid zijn voor ons een constante die we altijd hoog in het vaandel zullen dragen.

Met politieke onafhankelijkheid willen we benadrukken dat we als vereniging geen strategische pion willen worden van partijen of (kandidaat)-politici. We willen op een onafhankelijke manier te werk gaan en niet op initiatieven van mensen die er belang bij zouden kunnen hebben. Dit betekent echter niet dat we niet open staan voor een open debat cultuur, met dien verstande dat dit op een objectieve manier gebeurt en zonder belangenvermenging.

Laagdrempeligheid houdt in dat we een heel gemakkelijk te benaderen organisatie moeten zijn. Hiertoe moeten interne en externe communicatie vlot verlopen. We moeten de jongeren benaderen zoals zij dat graag hebben: veelal op een jeugdige manier, maar tegelijkertijd serieus. Laagdrempeligheid is niet alleen belangrijk voor onze vereniging, maar ook voor de onderwijsinstellingen. Hiervoor zullen we de nodige contacten leggen en hen uitnodigen om in samenspraak op geregelde tijdstippen infodagen te organiseren.


14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX  STRATEGISCH PLAN  ÖZGÜR


2Doelstellingen


Opdat onze missie en visie niet bij loze woorden mogen blijven, moeten ze vertaald worden in doelstellingen. Om een overzichtelijk geheel te bewaren, hebben we een onderscheid gemaakt tussen instroom, doorstroom en uitstroom. Deze zijn de drie fasen van de schoolloopbaan waar wij ons specifiek op zullen concentreren. Naast deze fasen is het ook belangrijk dat de student thuis in een stimulerende omgeving kan studeren. Daartoe zullen er informatieavonden georganiseerd worden naar de ouders toe.



Onder instroom verstaan we het proces van toestroom in het hoger onderwijs. De instroom van Turkse jongeren in het hoger onderwijs willen we zowel kwantitatief als kwalitatief sterk bevorderen. Om dit te verwezenlijken zullen we voor een stuk beroep moeten doen op het Centrum voor LeerlingenBegeleiding, CLB. Er wordt vermoed dat ze vaak de capaciteiten van allochtone leerlingen onderschatten en daardoor verkeerd doorverwijzen. Ook wijzelf zullen regelmatig scholen bezoeken waar Turkse leerlingen in hun laatste jaar zitten en vragen kunnen stellen. Dit wil echter niet zeggen dat we enkel de problematiek vanuit een kwantitatief oogpunt bekijken. Niet alleen het aantal studenten dat zich in een eerste bachelorjaar inschrijft is belangrijk, ook de slaagkansen willen we stimuleren.



Doorstroom betekent het overgangsjaar naar een volgend jaar. Elke student individueel begeleiden is geen haalbare zaak. Maar via het aanspreken van de Turkse studentengemeenschap willen we eerstejaarsstudenten in contact brengen met tweede –of derderjaarsstudenten om te zorgen voor een peter-metersysteem. Vragen stellen tijdens de lessen is voor heel wat Turkse studenten een harde dobber, daar kunnen we van meespreken. Enerzijds dient deze terughoudendheid weggewerkt te worden en anderzijds moet het via lobbying mogelijk zijn om algemene monitoraatsessies voor Turkse studenten te organiseren. Dit zal uiteraard gemakkelijker gedaan worden als de groep allochtone studenten groot is. We zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze de slaagkansen sterk zullen verhogen.



14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX  STRATEGISCH PLAN  ÖZGÜR











Onder uitstroom verstaan we het proces waarbij afgestudeerden (of laatstejaars) zich aanbieden op de arbeidsmarkt. Om niet verder te studeren wordt vaak als reden aangehaald dat de kansen op de arbeidsmarkt gering zouden zijn. Deze opvatting willen we veranderen. Naar het voorbeeld van de Alumni-verenigingen willen we een database aanleggen van Turkse hooggeschoolden om aan interne en externe netwerking te doen. De werkgeversorganisaties, de VDAB en de lokale werkwinkels zullen hier een cruciale rol moeten vervullen. Er moet tevens een dringende mentaliteitswijziging komen bij de Vlaamse werkgevers. Wervings –en selectieprocedures dienen herzien te worden. Hierover dient een debat te worden opgezet. We zullen de nodige confrontatie niet wijken.


14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX  STRATEGISCH PLAN  ÖZGÜR




3Activiteiten

Onze activiteiten delen we in naar de fase waartoe ze behoren, respectievelijk instroom, doorstroom en uitstroom en naar de doelgroep waartoe ze gericht zijn: ouders, jongeren uit het secundair onderwijs, studenten en andere actoren zoals middelbare scholen, universiteiten, hogescholen, CLB, de StapGent, FZO-VL, VDAB…



Ouders

Jongeren

Studenten

Andere actoren


Instroom


  • Informatie-avonden in wijken door onze verschillende consulenten: bv. getuigenissen van mensen die gestudeerd en niet gestudeerd hebben/ kansen op arbeidsmarkt…

  • Ouders moeten hun kinderen effectief aanzetten tot verder studeren.

  • Schoolbezoeken, jeugdcentra, SID-IN beurzen,…

  • Via het delen van ervaring ervoor zorgen dat de drempelvrees wordt weggewerkt.

  • Begeleiding bij de keuze van een opleiding. Wat zijn de interesses en welke mogelijke opleidingen?

  • Instappen in het peter-meterschap systeem.

  • Alle info mbt praktische kant van zaken. Hoe worden de lessen gegeven, het belang van studiepunten, monitoraat..

  • CLB’s en middelbare scholen aanspreken om een gepaste verwijzing mogelijk te maken.

  • In samenspraak infodagen organiseren.




Doorstroom


  • Moeten zorgen voor een stimulerende omgeving en steun.

  • Informatie mbt studiefinanciering kan verkregen worden.



  • Slaagkansen optimaliseren door het peter meterschaps-systeem.

  • Positieve en negatieve ervaringen delen.

  • Studietips.




Uitstroom




  • Naar proclamatie gaan.






  • Opnemen in Alumni en zorgen voor interne en externe netwerking.

  • Uitnodigingen op infodagen.

  • Wervings –en selectie-mentaliteit van WG’s in vraag stellen..

  • Studeren moet lonen.


Algemeen




  • Verder studeren moet een centraal thema worden binnen de Turkse gemeenschap.


Nieuwe trend:

  • Van ‘saai’ naar ‘cool’

  • Van ‘te moeilijk’ naar ‘haalbaar’.

  • Culturele activiteiten organiseren en bijwonen.

  • Turkse taallessen.



D14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX  STRATEGISCH PLAN  ÖZGÜR é kritieke succesfactor doorheen het hele proces is DRAAGVLAK van de doelgroepen. Een breed draagvlak en een positieve benadering van elke groep zullen sterk bijdragen in onze opzet.


4De vereniging

4.1Organisatorisch


Omdat betrokkenheid van elkéén heel belangrijk is, willen we in onze vereniging hiërarchie uitsluiten. Een verticaal organogram hanteren we dan ook niet. We geven de voorkeur aan een platte organisatiestructuur, waarbij verschillende functiecellen met elkaar in verband moeten worden gebracht door een coördinator.


14 FEITELIJKE VERENIGING FLUX  STRATEGISCH PLAN  ÖZGÜR


*De grijze cellen vormen de externe functies, de witte zijn de intern ondersteunende functies.



Cel

Takenpakket

Instroom

  • Zorgen voor de uitbouw van een consulentennetwerk. Dit zijn alle studenten die het project willen steunen door mee te werken aan onze activiteiten.

  • Organisatie van info-avonden voor jongeren en ouders. Powerpoint-presentaties maken, studenten uitnodigen om hun ervaringen te delen, etc..

  • De boodschap die in deze fase moet doordringen is: “studeren is IN, is cool,..”, dit is de tweede stap van van de AIDA1, nl. interesse stimuleren. Interesse wordt gevolgd door wens (ik wil verder studeren) en actie (ik ga verder studeren).

  • Begeleiding en doorverwijzing bij de keuze van een opleiding. Matchen van leerlingen met studenten.

  • Uitleggen van hoe het hoger onderwijssysteem in mekaar zit: studiepunten, bachelor, master, universiteit, hogeschool…

  • Introductie in het peter-meterschapsysteem

Doorstroom

  • Alle activiteiten om de slaagkansen van de Turkse eerstejaarsstudenten te optimaliseren.

  • Het peter-meterschaps-systeem opvolgen en lobbyen om eventueel bij zware problemen algemene monitoraatsessies te verkrijgen.

  • Zorgen voor studietips.

Uitstroom

  • Uitbouw van een Alumni-vereniging. Wie studeert af, waar werken ze, welke organisaties willen Turkse hooggeschoolden in dienst...

  • Contacten onderhouden met de VDAB, lokale werkwinkels, en eventueel werkgevers.

  • Wervings –en selectieproces in vraag kunnen stellen.

Public Relations

  • Verantwoordelijk voor alle communicatie. Hoe komen we over, hoe willen we overkomen? Hoe communiceren we? Welke communicatiekanalen hebben we ter beschikking, website, e-mail, briefwisseling en algemene communicatie met andere actoren.

  • Zoeken naar mogelijkheden om tijdens beurzen en infodagen standen op te richten.

Juridische bijstand en geschillenbeslechting

  • Uitleg omtrent de juridische aard van de vereniging. Aansprakelijkheid, manier van beslissen,..jaarvergaderingen.

  • Geschillenbeslechting in situaties waarbij leerlingen ervan overtuigd zijn dat ze ten onrechte als niet geslaagd werden verklaard. Eventueel de klassenraad schriftelijk opnieuw bijeen roepen.

Cultuur Algemeen

  • Het organiseren van activiteiten mbt cultuur andere dan de Turkse (benutten van cultuurcheques, bezoek aan musea,…)

  • Sportmanifestaties en eventueel reizen.

Turkse Taal en Cultuur

  • In samenspraak met de leraar/lerares Turks een programma uitwerken van Turks op hoog niveau.

  • Alles wat te maken heeft met Turkse cultuur.

Informatica

  • Zorgen voor de digitale uitbouw van de vereniging. Website, e-mail, database..

De coördinator

  • Zorgt voor het goede verloop, de opvolging en voor de interne samenhang van alle processen.

  • Hij/zij is tevens richtinggever en motivator van de groep.

  • Zorgt ervoor dat alle neuzen in dezelfde richting komen te staan.





4.2Juridisch


FLUX is een feitelijke vereniging, aangesloten bij de Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen.


Als oprichters van de vereniging hebben wij besloten om FLUX op te richten overeenkomstig de VZW-Wet, zodat een latere overgang naar het VZW-statuut gemakkelijker zou verlopen.


Hieruit volgt dat FLUX bestaat uit een Algemene Vergadering, een Raad van Bestuur en een Dagelijks Bestuur.


In de Algemene Vergadering zetelen alle werkelijke leden van FLUX. Deze werkelijke leden hebben stemrecht op de Algemene Vergadering. Daarnaast zijn er ook toegetreden leden die geen partij zijn bij het VZW-contract: zij zijn lid van de vereniging, maar hebben geen stemrecht.


De Raad van Bestuur bestaat uit 7 bestuursleden: Emine Karanfil, Rukiye Karanfil, Aykut Cirik, Nuray Köse, Yeliz Güner, Özgür Balci en Leyla Yildirim. Deze zijn verkozen voor 3 jaar (2004-2007).


Het orgaan van Dagelijks Bestuur bestaat uit een voorzitter (Özgür Balci), een secretaris (Emine Karanfil) en een penningmeester (Nuray Köse). Deze zijn verkozen voor één jaar (2004-2005).


Wat betreft haar structuur hebben de oprichters van FLUX doelbewust gekozen voor nevengeschikte relaties: zie het hoofdstuk “Organisatie”.



5Bijlagen


Een greep uit artikels geschreven op www.turksestudent.be over de onderwijsproblematiek van Turkse jongeren en over de infodag dat georganiseerd werd.


Het is makkelijk achteraf gezegd, maar ik had eigenlijk verwacht dat er bijna geen mensen zouden komen. Dit omdat vorig jaar iets gelijkaardigs is georganiseerd met hetzelfde weinige succes, met het verschil dat het nu om de Associatie Universiteit Gent" ging.
Ik denk dat het concept gewoon verkeerd is. Waarom zou een allochtone student die van plan is hogere studies aan te vatten, minder op de hoogte zijn en een aparte infodag nodig hebben?

Waarom ik gisteren daar stond? Toen ik de brief ontving van de Hogeschool en andere vrienden zeiden dat zij niets ontvangen hadden, dacht ik dat er maar een weinig mensen werden opgeroepen. Dus heb ik ingestemd.

Bron: www.turksestudent.be, 13 mei 2004, auteur: Mehmet



Je hebt gelijk Mehmet, het concept is helemaal foutief aangepakt...
Allochtone studenten die al beslist hebben om hogere studies aan te vangen, zijn daar effectief ook mee bezig om zoveel mogelijk geïnformeerd te zijn en zijn actief.
Doelgroep was eigenlijk die groep allochtonen die daar twijfels rond hebben, of die een extra steun nodig hebben om met hun gedachten in die richting te evolueren. Juist die leerlingen waren er spijtig genoeg niet aanwezig. Dus volgens mij is deze organisatie in zijn geheel mislukt.

Dat ligt vooral aan de foutgelopen reclamecampagne. Onder andere had ik nog voorgesteld om affiches op te hangen op plaatsen waar allochtone leerlingen heel vaak komen, zoals de bussen en trams van De Lijn, om een of andere reden is dat niet gelukt, ik ben het nog niet te weten gekomen. Ten tweede hebben scholen en CLB's alweer niet goed genoeg hun job gedaan. En ten derde is het opzet veel te laat gestart en ondernomen.. Ik zwijg nog over het nut van de infovergaderingen voor ouders in verenigingen..

Ik kan nog zo blijven doorratelen, maar dat heeft geen zin meer..

Toch heel veel dank aan de mensen die er aanwezig waren, ik hoop dat jullie er toch wel op de een of andere manier van genoten hebben.

Bron: www.turksestudent.be, 13 mei 2004, auteur: Semerqand



“Inderdaad, de infodag is uitgedraaid op een flop. In hoeverre dit te wijten is aan de organisatie van de Associatie UGent, weet ik niet. Wel heb ik gezien dat er meer allochtone studenten waren dan niet-studenten, dat er meer autochtone volwassene geïnteresseerden waren dan allochtone, dat we alweer ondervertegenwoordigd waren als het gaat over (hoger)onderwijs.

Ik voelde aan dat de Associatie iets had van "we gaan eens een infodagje organiseren voor die allochtoontjes zodat de drempel naar het hoger onderwijs wordt verlaagd, of, we gaan een paar allochtone studenten laten spreken over hun ervaringen zodat anderen kunnen leren uit hun ervaringen". Alsof dat een bepalende factor is om te beslissen of je nu gaat verder studeren of niet. Het is volgens mij de eigen motivatie dat telt, niet de door anderen ingepompte versie ervan. Deze is namelijk van korte duur.

Ik vraag mij af of het doel dat werd nagestreefd, nl. meer allochtonen naar het hoger onderwijs trekken, bereikt kan worden door het organiseren van zulke infodagen. Het is natuurlijk vriendelijk van de Associatie om op eigen initiatief zoiets te organiseren, speciaal dan nog voor ons. Voor allochtonen. Gratis. Heel lief zou ik zeggen, maar als je iets aanbiedt waarnaar geen vraag is, dan sta je daar gewoon maar. Dit is gewoonweg de simpele wet van V en A. Het leek een beetje op ijsjes verkopen aan het strand, maar dan in de winter. We kunnen misschien wel kritiek geven op de organisatoren dat het té laat werd bekendgemaakt, dat de reclame niet goed was verspreid...en dat daardoor de opkomst mager was. Maar wat je ook doet, hoe je het ook organiseert en of je nu allochtone studenten uitnodigt om hen te laten praten over hun ervaringen of niet, of ervoor zorgt dat er broodjes en drank in overvloed aanwezig zijn,.. Het probleem zit hem in de vraag en de vraag dat zijn wij, allochtonen.

De vice-rector stelde tijdens zijn uiteenzetting dat er naast inzet en motivatie een stimulerende omgeving onontbeerlijk is voor goede resultaten. Met stimulerende omgeving doelde hij (mijns inziens) op "het gezin". Ja, inderdaad, "het gezin", daar waar wij allochtonen vaak tekort schieten wanneer het gaat over het creëren van een stimulerende omgeving. Hoeveel allochtone ouders waren er aanwezig op de infodag? Ik heb er alvast geen enkele gezien. Hoeveel allochtone ouders zouden er aanwezig zijn indien een gerichte en tijdige bekendmaking van de infodag had plaatsgevonden? Alweer te weinig...

Het is helaas zo dat de focus van de meeste allochtone ouders gericht is op het materialisme. Op "het hebben van", niet op "kennis hebben van". Sommige allochtone ouders hanteren beide invalshoeken: een beetje investeren in "kennis" van zoon -of dochterlief om dan uiteindelijk het beoogd doel te bereiken: "het hebben van". Een richting filosofie is dan niet interessant, omdat het een investering is in het verstand, niet in de portefeuille. Zo wil de traditie die hier van 3500 km verder is gebracht, zo zal het zijn.

Uiteraard geldt deze bemerking ook voor autochtonen, al komt dit bij hen (vooral de laatste jaren) veel minder voor. Zij mogen een richting kiezen die hen interesseert en later zien ze wel. Wij moeten eerst aftasten of de richting die we gaan kiezen een bepaalde, liefst hoge, arbeidsmarktwaarde heeft, want het doel dat we moeten bereiken is, zoals gezegd, sterk materialistisch getint. De vraag die in onze koppen schuilt, is : "ga ik werk kunnen vinden door deze richting te kiezen" en niet "wat ga ik leren tijdens mijn studentenloopbaan en of het geleerde interessant zou kunnen zijn waardoor ik mij verder zou kunnen verdiepen in de materie". Deze laatse invalshoek zal er impliciet voor zorgen dat de kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk hoger zullen liggen dan de eerste invalshoek. Dit omdat je je door je expertise gaat onderscheiden van anderen die hetzelfde papiertje in handen hebben. Deze onderscheiding zal nodig zijn, des te meer omdat wij een vreemde naam hebben waardoor werkgevers eerder voor autochtonen zullen opteren dan voor allochtonenn in vergelijkbare analoge situaties. Want een vreemde naam wordt al vlug gelinkt met botsende culturen, waarden en normen, met een aangepast personeelsbeleid, vandaag zelfs met terrorisme... Kortom, met problemen. Voor sommige Vlamingen zijn het net synoniemen geworden die twee: allochtonen en problemen. Dat is echter hun probleem, waar wij weinig aan kunnen doen.

Een andere absurditieit binnen de wereld van allochtoniërs is de reden waarom studenten voor een bepaalde richting kiezen. Deze richtingen noem ik de sociaal wenselijke richtingen. Immers, er worden maar een paar beroepen en diploma's in onze omgeving erkend. U kent ze waarschijnlijk: advocaat, arts, ingenieur, soms ook architect. U moet maar eens zeggen aan uw allochtone omgeving dat u bijvoorbeeld bestuurskunde, kunstwetenschappen, arabische talen en culturen studeert. Hun reactie zal gekenmerkt worden door gefronsde wenkbrauwen met een groot vraagteken boven hun hoofd. De volgende vraag die hoogstwaarschijnlijk zal volgen is :"Ga je er veel geld mee verdienen later?". Materialisme in de puurste vorm.


Hoeveel allochtone studenten hebben er zich niet aan laten vangen en een jaar , zoniet jaren verloren door (en soms zelfs bewust) te kiezen voor een verkeerde -sociaal wenselijke- richting? Domweg omwille van het aanzien en van het imago. Dit heeft er vaak voor gezorgd dat vele kandidaat studenten (ook vandaag) er al na een paar maanden afhaakten of het niet meer zagen zitten door de slechte resultaten. Kiezen voor individueel wenselijke richtingen is de boodschap. Uiteraard kan dit toevallig ook een sociaal wenselijke richting zijn, maar waar het hem over gaat is de motivatie. De motivatie zal van korte duur zijn bij sociaal wenselijke richtingen, maar van lange duur bij individueel wenselijke richtingen. Dat is althans mijn stelling.”

Bron: www.turksestudent.be, 16 mei 2004, auteur: OzguR



Wat foutliep in de gehele zaak moet volgens mij eens besproken worden met alle medewerkers aan tafel, zodat er vooruitgang kan geboekt worden in de toekomst in dat soort initiatieven.
Ik wil toch even stilstaan bij het feit dat het nog enkele jaren zal vergen om de Turkse en Marrokaanse ouders te betrekken in zulke infodagen.. Wat vaststaat is dat het toch geen utopie is en dat we er wel alles voor kunnen doen om deze vooruitgang te versnellen.


Ik heb al eerder geschreven dat ouders op de hoogte moeten gebracht worden en meer gesensibiliseerd worden. Dit is allemaal mogelijk, als er toch enkele mensen zijn die op vrijwillige basis en zeker niet vanuit hun opportunisme zullen handelen.


Wat betreft de studiekeuze en sociale wenselijkheid kan ik heel goed inkomen in OzguR's stelling..
Zolang er geen intrinsieke motivatie is, zal het moeilijk lukken om ergens te geraken. Daarom vind ik het broodnodig om naast de studenten zelf ook de ouders aan te spreken om eerder een verandering te bewerkstelligen in de houding van de ouders. Deze aanpak zal nog steeds meer effect hebben, gezien de waarden en normen van onze cultuur.


Ik zou de discussie nog willen uitbreiden en andere factoren proberen te bespreken die ook heel grote invloed hebben op de kwestie, maar dit is niet de geschikte plaats.. Ik heb geprobeerd om de volgens mij belangrijkste zaken kort te bespreken. Hier is absoluut nog niet alles gezegd geweest.
Stof voor de nabije toekomst?

Bron: www.turksestudent.be, 16 mei 2004, auteur: Semerqand.



1 AIDA: Attention, Interest, Desire, Action.





Tags: feitelijke vereniging, een feitelijke, vereniging, strategisch, feitelijke, özgür