VATTEN OCH HYGIEN RENT VATTEN ÄR LIVSVIKTIGT FÖR MÄNNISKANS

NATRIUMS REAKTION MED VATTEN 1) I DETTA FÖRSÖK
1 PROVFISKE EFTER KRÄFTA I SJÖAR OCH VATTENDRAG VERSION
4(4) CHECKLISTA – DRICKSVATTENRESERVOARER KOMMUN 8 

8 EGENKONTROLLPROGRAM FÖR VATTENVERK ENLIGT LIVSMEDELSVERKETS FÖRESKRIFTER OM DRICKSVATTEN
9 JANUARI 2017 ANBUDSFÖRFRÅGAN AFFÄRSVERKET MALAX VATTEN BEGÄR ANBUD
ANLÄGGARINTYG AUTOMATISK VATTENSPRINKLERANLÄGGNING ANLÄGGARFIRMANS ANLÄGGNINGSNR   REGELVERK OCH

Vatten och hygien

Vatten och hygien


Rent vatten är livsviktigt för människans överlevnad. Dessvärre dör två miljoner barn varje år på grund av smutsigt vatten, dåliga toaletter och usel kunskap om hygien. Ungefär 1,1 miljard människor saknar tillgång till rent vatten. Eftersom situationen ser olika ut i olika områden i världen finns det många orsaker. Här följer några av dem:


Torka: Vissa länder har en regnperiod som ska ge tillräckligt med vatten för att räcka ett helt år. I till exempel Namibia, varar regnperioden från november till mars. Uteblir regnet under denna period torkar vattendragen ut.


Ökenspridning: Ökenspridning orsakas inte bara av klimatförhållanden, utan även av hur människan använder naturen. Nedhuggning av träd är en faktor som kan orsaka ökenspridning. Träd och växter skyddar bördig jord mot vind- och vattenerosion, men i vissa områden råder det brist på bränsle, varpå människor tvingas hugga ner träden som skyddar deras jord. På detta sätt sprids ökenområden.


Förorening: Många industrier renar inte sina utsläpp, och sprider därmed ut giftiga ämnen i vattendrag. Detta förgiftar både vatten, fisk och människor.


Krig: Vatten kan användas som vapen i krig. Det händer till exempel att vattenreningsverk bombas och eftersom det kan vara mycket svårt att få tag i reservdelar för att laga reningsverken, tvingas människor att använda smutsigt vatten. I till exempel Irak har barnadödligheten skjutit i höjden bland annat på grund av att det saknas möjligheter att rena vattnet, ett irakiskt barn drabbas i genomsnitt av 14 diarrésjukdomar per år.


Hygien: Cirka 2,6 miljarder människor saknar hygieniska toaletter. Det är ungefär hälften av alla människor i utvecklingsländerna. Människor tvingas att använda öppna fält, sjöar och floder som latriner, vilket gör att de små vattenresurser som finns förorenas.


Stora hälsorisker

Brist på rent vatten har allvarliga konsekvenser för människors, särskilt barns, hälsa. 88 procent av alla sjukdomar som barn drabbas av anses bero på brist på rent vatten. Ungefär 4 000 barn under fem års ålder dör varje dag i sjukdomar som är orsakade av smutsigt vatten och dålig hygien.

En av de värsta sjukdomarna är diarré som varje år leder till att cirka två miljoner barn under fem år dör genom uttorkning. Dessa barn skulle ha kunnat botas med socker/saltlösning, en blandning som hjälper kroppen att hålla kvar vattnet i kroppen. En liten påse socker/saltlösning, som kan rädda livet på ett barn, kostar mindre än en krona. Tyvärr saknar många människor kunskap om detta.

Vattenbrist får särskilt stora konsekvenser i flickors och kvinnors vardagsliv, eftersom det oftast är deras ansvar att hämta vatten. På många ställen är det långt till vattendragen och kvinnor och flickor tvingas gå flera kilometer varje dag med vattendunkar som kan väga upp till 30 kilo. Detta gör att många flickor inte har tid att gå i skolan.


Kibera – ett exempel på UNICEFs vattenprojekt

Kibera är en kåkstad i Nairobi, Kenyas huvudstad, med ungefär en miljon invånare. Under de senaste årtiondena har många människor från landsbygden flyttat till Nairobi och andra stora städer för att söka arbete. Eftersom alla människor inte har kunnat skaffa ordentliga bostäder, har de bosatt sig i kåkstäder som Kibera.


Människorna i Kibera får inte bygga permanenta hus och därför är alla bostäderna där byggda av lera, träpålar och plåt. Faciliteter som vatten, elektricitet, toaletter och dränering saknas ofta och många i Kibera lever i arbetslöshet och stor fattigdom.

Bristen på rent vatten och toaletter är ett stort problem. Det är inte ovanligt att människor i Kibera utför sina behov i små plastpåsar som de kastar ut på gatan. Sjukdomar som orsakas av smutsigt vatten, som till exempel diarré och kolera, är mycket vanliga.


Människorna i Kibera arbetar aktivt för att förbättra sin situation. Organisationen Kibera Community Selfhelp programme (Kiberas självhjälpsprogram) arbetar för bättre levnadsförhållanden i Kibera. Organisationen kontaktade UNICEF i Kenya och bad dem stödja deras arbete, vilket blev början till ett samarbete som har lett till förbättrade levnadsvillkor får många människor i Kibera.


Med stöd av UNICEF i Kenya installerades vattentankar som förser Kiberaborna med rent vatten. 20 liter rent vatten kostar ungefär 1,50 kronor och dessa pengar går sedan till underhåll av tankarna.


UNICEF i Kenya har också hjälpt till att utbilda människor som kan sköta underhållet av vattentankarna. På detta sätt kan man undvika att Kiberaborna blir beroende av pengar och kunskap utifrån för att hålla projektet vid liv.


Stödet från UNICEF har också lett till att man byggt toaletter och rännstenar samt köpt in skottkärror, som på ett enkelt och effektivt sätt har lett till förbättrade hygieniska förhållanden i Kibera. Än finns det emellertid många Kiberabor som inte har tillgång till dessa faciliteter.



ANLÄGGARINTYG AUTOMATISK VATTENSPRINKLERANLÄGGNING ANLÄGGARFIRMANS ANLÄGGNINGSNR REGELVERK OCH UTGÅVA NYANLÄGGN
ANMÄLAN OM DAGVATTENANLÄGGNING ENLIGT 9 KAP 2 § (1998808)
ANSÖKAN OM UNDERSTÖD FÖR HANTERING AV VATTEN I STÄDER


Tags: vatten och, rent vatten, vatten, människans, livsviktigt, hygien