BLÅHAKEMÄRKNINGEN JAG GISSAR ATT DE FLESTA AV OSS SOM








GÄVLE FÅGELKLUBB

BLÅHAKEMÄRKNINGEN JAG GISSAR ATT DE FLESTA AV OSS SOM


BLÅHAKEMÄRKNINGEN


Jag gissar att de flesta av oss som skådar fågel någon gång besökt ”Tippen” ute på Avan och Kjell Wallins lilla ”märkningscentral”. Ofta dyker vi upp en morgon, följer med under det att näten kontrolleras och tittar på när Kjell märker det som fastnat. Men, det ligger mycket arbete bakom denna, till synes, lugna tillställning. Gångarna där näten sätts upp ska röjas, pinnar till näten ska fixas, nät ska lagas mm. Över 10000 blåhakar, som det blivit under åren, märker ju inte sig själva.


Vi har i Gästrikland inte så många aktiva ringmärkare och därför tyckte vi i styrelsen att det vore trevligt att uppmärksamma detta i höstprogrammet. Det är ju nu under hösten som Kjell och hans gäng är mest aktiva med märkningen.

Jag ringde upp Kjell en vardagskväll för att ta reda på hur allt startade egentligen.

Kjell berättade att det hela började 1977 då Ringmärkningscentralen uppmanade till märkning av blåhakar. Då volymerna från märkning i Uppland inte riktigt räckte hörsammade bl a Lars Strindberg uppmaningen och startade märkning av fågel på Tippen. 1978 hoppade Hans Ellegren och Per Aspenberg på. Det rullade på ett par år men 1988 höll verksamheten på att dö ut så Kjell tillsammans med bl a Hans Wallén gjorde nya försök. Kjell berättar vidare att märkningen från början var förlagd nere vid ”vassen” där det då var helt rent från den vass som idag är ett par meter hög.

Oftast har märkningen skett på helgerna men under två veckor varje höst har Kjell haft elever från olika mellanstadieskolor på besök. Detta har varit möjligt genom att Kjell de första åren fick ekonomiskt stöd av landstinget och senare kommunen så att han har kunnat vara tjänstledig från sitt vanliga arbete under denna tid. Allt började med att Tranmurskolan ville komma på besök under sina temaveckor då de arbetade med ”luft”. Kjell hjälpte till med detta någon dag. Han kände då att detta var något att satsa på, så från 1991 har detta upplägg gällt.


Vad har då Kjell fångat förutom blåhakarna förstås? Han berättar att då biotopen har förändrats relativt mycket över åren så har även artsammansättningen förändrats. Förut bestod allt av muddermassor och då fångades många blåhakar men även många lövsångare. Idag fångas många svarthättor och järnsparvar som inte alls var vanliga på Tippen förr. Blåhakarna, vilka i början var grunden till att allt började, har tyvärr också avtagit till stor del. Vad har fångats som varit lite speciellt? Kjell funderar och tar då fram bl a två återfynd av unga blåhakar som kommit från Norge och en kontroll av egen märkt sävsångare efter 7 år!!! Andra roliga och även blodiga bekantskaper (blodiga händer alltså) är två stenfalkar och en lärkfalk. Det är alltså inte så vanligt att man får rovfåglar i näten. Två dvärgsparvar och diverse videsparvar har man också fångat men de tunga rariteterna som man t ex hittar ute på Eggegrund letar sig inte in mot detta område. Det ligger rent geografiskt inte på rätt ställe för sådana arter säger Kjell.

Kjell, som just gått i pension från lärarjobbet på Lillhagsskolan i Bomhus, kommer tillsammans med sina kamrater i år köra tre veckor med besökande elever. Mellan veckorna 35-37 kommer alltså ca 500 mellanstadieelever ut till Tippen och får då se fåglar på nära håll. Ringmärkning kommer även ske under vecka 34 och troligtvis även vecka 38. Fågelklubben önskar Kjell fortsättningsvis lycka till med märkningen och vi hoppas att han får en trevlig semester då han senare i höst åker till Australien.

/Micke Svensson


BLÅHAKEMÄRKNINGEN JAG GISSAR ATT DE FLESTA AV OSS SOM


Kjell (till höger) tillsammans med ringmärkarkamrater. Foto: M. Alexandersson

BLÅHAKEMÄRKNINGEN JAG GISSAR ATT DE FLESTA AV OSS SOM








Inte alla blåhakar vill låta sig fastna

i näten. Foto: M Alexandersson


3






Tags: blåhakemärkningen jag, flesta, blåhakemärkningen, gissar