SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE

STADGAR FÖR DET SVENSKA DAISYKONSORTIET SDK BAKGRUND
1 SVENSKA FOLKSÅNGEN (MUSIKEN AF OTTO LINDBLAD) UR SVENSKA
2 (2) 1 (2) ANSÖKAN TILL SFI – SVENSKA

2008 1208 SVENSKA KYRKANS FÖRSTA KVALITETSSÄKRADE ARBETSPLATS EN
25 BESLUT 20090429AK (GRUNDVERSION) BESLUT 20090507STYRELSEN KORRIGERAD20090731STYRELSEN ALLSVENSKA SERIERNA
3 Svenska Hundklubben Protokoll Csmöte 20080525 Klubbstuga i

Hej Namn

SVENSKA SVENSKA BÅGSKYTTEFÖRBUNDET MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND AND FÉDERATION INTERNATIONALE BÅGSKYTTEFÖRBUNDET

MEMBER OF SVERIGES RIKSIDROTTSFÖRBUND

AND

FÉDERATION INTERNATIONALE DE TIR A L’ARC


Nykvarn, Sweden 2021-12-24





Idrottens ideella ledare, projekt inom RF 2006-2008

Nulägesanalys, Svenska Bågskytteförbundet(SBF).

Mtrl insamlat genom projektgrupp(PG) på frågeunderlag från projektledare inom RF.


Aktivitetsledare (AL):

Inom SBF definierar vi dessa som de som huvudsakligen håller i den regelbundna tränings och tävlingsverksamheten.


SBF:s AL är till stor del män, ca 80% är bedömningen, vilket i stor del beror på att de flesta ledare själva är skyttar och detta återspeglar hur det ser ut bland utövarna. Åldersstrukturen bland AL är skiftande men vi tror oss kunna säga att merparten är mellan 40-65 år. Inom SBF är det ytterst vanligt att AL är svensk eller i några fall med ursprung från nordiskt grannland. Vilket även det kan härledas till hur det ser ut bland utövarna. Yrkesspridningen respektive utbildningsnivån är mycket väl spridd med god representation från alla led. De flesta AL är föräldrar till nu eller tidigare utövare av bågskytte, och de är också i mycket hög utsträckning även aktiva utövare. I de flesta fall så gör man i föreningarna inte någon större skillnad på AL gentemot nybörjare eller elit, i de större föreningarna har man dock ofta detta något uppdelat, men vi bedömer att det som står ovan egentligen inte påverkas alls av skyttarnas nivå.


AL arbetar oftast med träning av skyttar, mtrl-vård, anläggningsskötsel, resor till tävlingar och utbildning, alltså i stort sett allt som händer på och omkring en bågskytteklubb på regelbunden basis. AL lägger ned varierande tid alltifrån 3-5 timmar i veckan upp till kanske 20-30 timmar/vecka. Det beror mycket på livssituation, intresse, planering och struktur inom föreningen. De flesta SBF:s föreningar är små varför AL oftast är den som ”är” föreningen i mötet med utövarna, alltså den som är där på träning och tävling.

Mötesplatsen i föreningen är klubbens bana eller lokal och då i samband med träning och tävling det ger att det normala kommunikationssättet är samtal men givetvis har mail osv. en stor roll numera. Då de olika AL:s bakgrund ofta skiljer sig åt faller det sig också naturligt att deras olika kompetenser alla värderas högt i en förening då du oftast måste vara behjälplig på skiftande områden, generell kompetens i form av förmåga att lära ut osv är givetvis central i själva instruktionsarbetet. Beroende på storlek på grupperna så kan flera AL arbeta med samma grupp. Ersättning utgår endast för utlägg, såvitt vi kan bedöma utgår inte ersättning till AL inom egen förening inom SBF. Inget av ovan påverkas av hur skyttarnas nivå skiljer sig åt såvitt vi kan bedöma, dock finns givetvis undantag men då är det oftast att det är en extern AL som tar sig an en viss grupp aktiva, ex elitungdomar.


AL rekryteras bland aktiva medlemmar, oftast skyttar, det är ofta svårt att engagera föräldrar som själva ej utövar bågskytte beroende på att de uppfattar det som svårt. Föreningarna erbjuder utbildning inom SBF.s program för att hålla kunskaper och intresse vid liv, det finns också goda exempel på gemensamma resor till större evenemang. Utbildningen är också SDF och SBF:s väg till att rekrytera och behålla AL.


Organisationsledarna (OL)

Definieras som de som är förtroendevalda.


Inom OL är det en jämnare könsfördelning än bland AL vilket troligen beror på att det är lättare att använda sin yrkeskompetens inom en styrelse än som tränare. Åldersfördelningen är något mer spridd än bland AL, ser ut som att man kan tänka sig att vara OL under större en period av sitt liv än man kan tänka sig vara AL, dock därmed inte sagt att den totala tiden är längre, det kan vara så att man tycker det är lättare att gå in och ut som OL än som AL. Etnisk bakgrund förutom svensk förekommer men i mycket liten utsträckning. Yrke och utbildning kan inte direkt skiljas ut som annorlunda för OL än AL, men vi antar att det kan finnas inslag av mer administrativ bakgrund bland dessa. Då det inte finns någon skillnad mellan liten förening eller stor samt mellan elit och motionsklubb kan vi inte heller skilja ut skillnader på ovan mot den bakgrunden. Många OL, kanske upp mot hälften, har inte varit aktiva själva men är ofta föräldrar till nu utövande eller tidigare utövande barn.


OL arbetar oftast med styrelsearbete och lägger ner några timmar per månad, detta skiljer sig dock åt när man jfr små med stora föreningar. Styrelsemöten, telefon och mail är de främsta kommunikations och mötesplatserna. Organisationsförmåga, ansvarstagande och leveransförmåga värdesätts högt. Oftast rekryteras OL inom föreningens medlemmar, ersättning utgår endast för utlägg, samt dessa erbjuds oftast ingen utbildning för sina uppdrag, även om förbättringar skett senaste åren. OL hamnar ofta på sidan om verksamheten som i den lilla föreningen oftast drivs av AL, vilka i sin tur ser OL mer som ett hinder än en möjlighet för föreningen. Det gör att OL kan känna sig icke behövda vilket minskar engagemang och längd på uppdraget.


Övriga ledare/funktionärer(Övr)

Definieras som den tillfälliga hjälpen föreningarna nyttjar vid oregelbunden verksamhet som egna arrangemang för externa besökare.


Här är oftast könsfördelningen sådan att kvinnorna är i majoritet, de ställer gärna upp på tillfälliga arbetsinsatser även om det är stora och tidskrävande arrangemang, de har ju i alla fall något definierat slut, då man sedan kan återgå till sitt. Kön och ålder ser vi ingen skillnad på jfr med AL och OL, det rör sig inom hela spektrat. Övr är oftast inte själva utövare utan resurspersoner som finns i och omkring föreningen. Däremot kan de ha varit aktiva och känner att det är kul att komma tillbaka tillfälligt och få kontakt samtidigt som man gör en insats. Övr rekryteras via kontakter och belönas oftast med en klapp på axeln eller vid större arrangemang med en gemensam fest eller liknande. Ersättning utgår endast för utlägg.


Tväruppdrag


Det är i den mindre föreningen mycket vanligt att man agerar både AL och OL liksom att man sedan är Övr vid exempelvis tävlingsarrangemang. Även i de större föreningarna sker det oftast tväruppdrag mellan AL resp OL ihop med Övr, men inte lika ofta mellan AL och OL.


Förbundssatsningar


SBF har nyligen förnyat sitt steg-mtrl för tränare, SBF genomför årligen en högre tränarutbildning. Nytt mtrl är under utarbetande för OL. Det finns också utbildningsmtrl och manualer för Övr i form av manualer tävlingsarrangemang.




Projektgruppen för Idrottens Ideella ledare inom Svenska Bågskytteförbundet




Genom



Cenneth Åhlund

Generalsekreterare

Svenska Bågskytteförbundet



Svenska Bågskytteförbundet Phone +46 (0) 8 550 36 133

Cenneth Åhlund Cellphone +46 (0) 708 103 133

Blåbärsvägen 3 Fax +46 (0) 8 550 36 133

155 31 NYKVARN [email protected]

www.bagskytte.se


ALLMÄNLYDNADSLÄRARUTBILDNING 20102011 SVENSKA BRUKSHUNDKLUBBEN 20220102 KRITERIER MÅL SOM
ANCESTRYCOM INC FULLFÖLJER KÖPET AV SVENSKA GENLINE AB LONDON
ANMÄLAN VÄSTSVENSKA UNGDOMSSPELEN 09 U11 DAMSINGEL SANDRA BAEZA 99


Tags: bågskytteförbundet member, svenska bågskytteförbundet, féderation, riksidrottsförbund, sveriges, bågskytteförbundet, internationale, member, svenska