RAPPORT DEN 9 NORDISKE FOLKEHELSEKONFERANSEN I ØSTERSUND SVERIGE 1012JUNI

      FORMULE 23 RAPPORT
PRESS RELEASE SKF HALVÅRSRAPPORT 2000 STADIG
31 RAPPORT DE LATELIER SUR LA FIXATION

37 RAPPORT OM BEHANDLINGEN AF ANSØGNINGER OM
FRAMDRIFTSPLANRAPPORT – PHDKANDIDAT SENDES FAKULTETETS FORSKERUTDANNINGSUTVALG INNEN FRIST
PREMESSA NEL RAPPORTO SULLO STATO DELL’ECONOMIA PRESENTATO

Den 9


Rapport


Den 9. Nordiske folkehelsekonferansen i Østersund, Sverige 10.-12.juni 2008

Investering i folkehelsen - for en mer rettferdig og bærekraftig fremtid”.


Konferansen hadde til hensikt å vise folkehelsearbeidets muligheter til å bidra til helse, sosial og økonomisk utvikling i et lokalt og regionalt perspektiv. De gjennomgående undertemaene var: Helse, økonomi og regional og lokal utvikling, Kunnskapsbaserte teorier og metoder i folkehelsearbeidet og Folkehelsestrategier for å fremme helse og forebygge sykdom og uhelse. Mer enn 600 deltakere, de fleste fra Norden, deltok i diskusjoner, forelesninger, seminarer og workshops.


Professor Sir Michael Marmot som leder verdenskommisjonen om sosiale helsedeterminanter var hovedtaler på konferansen første dag. Han viste hvordan helseforskjeller innen og mellom land er sosialt skapt og derfor fullt mulig å gjøre noe med. Hvordan står det så til i de Nordiske land presentere professor Signil Vallgårda gjennom å vise en analyse av forskjellene mellom de nordiske land når det gjelder å redusere de sosiale helseforskjellene.


Stikkord for resten av konferansen var: Helse i skolen, helse- og miljøkommuner, regionale endringer og folkehelsearbeid, de nordiske velferdsstater som helseprodusenter, foreldrestøtte og førskolearenaen, nye former for helseinformasjon, ikke smittsomme sykdommer, livsstil på resept, helsefremmende arbeid og kostnadseffektivitet, deltakelse og helse, universell utforming, fra forskning til politikk, kommunale virkemidler i folkehelsearbeidet m.m.


Jeg deltok også bl.a. på dette:

- Seminaret om ”design for alle” ble fokus satt på hvordan det fysiske miljøet påvirker vår helse på ulike måter. Hvordan utforme det fysiske miljøet slik at flere grupper inkluderes og hvilke gevinster gir det ble diskutert.

- I foredraget til folkehelseminister Maria Larsson fikk vi vite at WHO skal holde den første globale konferansen om alkohol i Sverige, der hensikten er å utarbeide en verdensomspennende strategi mot alkohol.

- Hans Rosling visualiserte folkehelsa på en helt unik måte. Han er professor i global helse på Karolinska instituttet og er en historieforteller som evnet både å vise og forklare de lange perspektivene.

- Olle Lundberg la fram funn fra forskning om de ”De nordiske velferdstatsmodellene”. Sosialpolitikk og velferdsstatens institusjoner er potensielt viktige instrumenter for å påvirke folkehelsa. Generelt kan man si at både velferdspolitikkens innretning og sjenerøsitet har betydning. I foredraget ble dette belyst med familiepolitikk, alkoholpolitikk og trygd og pensjoner. Avslutningsvis ble det diskutert om erfaringene fra Norden kunne tjene til policy endringer i andre land.

- Parallellsesjon om ”Gevinster ved å samarbeid mellom forskning og praksis” var også veldig interessant. Der ble det fokusert på nødvendigheten av samarbeid for å utvikle forebyggende strategier på mange måter og på ulike områder. Forskning og praksis har ulike vilkår og formål som fordrer samarbeid på felles målsetninger.


Folkehelsekonferansen er en tradisjonsrik møteplass (fra 1987 har den blitt arrangert hvert 3. år) som setter nordisk folkehelse og folkehelsepolitikk på dagsorden. Selv om de er forskjellige, har de nordiske velferdsstater felles utfordringer i folkehelsearbeidet og har lange tradisjoner for samarbeid på internasjonale arenaer. Konferansen hadde som bakteppe å gi kontinuitet til det nordiske fellesskapet i en globalisert verden.



Takk for finansiell støtte!


Vennlig hilsen


Annett Arntzen

Førsteamanuensis, Avdeling for Samfunnsfag

Høgskolen i Vestfold






0 MODÈLE DE RAPPORT DEXAMEN DES OFFRES DESTINÉ À
1 PRESSMEDDELANDE FRÅN SCRIBONA AB 19980824 KOMPLETTERANDE DELÅRSRAPPORT JANUARI
1 RAPPORT ON BEAUFORT EQUIVALENT SCALES RALF LINDAU INSTITUT


Tags: 1012juni, sverige, østersund, rapport, nordiske, folkehelsekonferansen