AUTOBRANSJENS LEVERANDØRFORENING NORWEGIAN ASSOCIATION OF IMPORTERS OF SPAREPARTS ACCESSORIES

AUTOBRANSJENS LEVERANDØRFORENING NORWEGIAN ASSOCIATION OF IMPORTERS OF SPAREPARTS ACCESSORIES






AUTOBRANSJENS LEVERANDØRFORENING NORWEGIAN ASSOCIATION OF IMPORTERS OF SPAREPARTS ACCESSORIES

AUTOBRANSJENS LEVERANDØRFORENING

Norwegian Association of importers of Spareparts,

Accessories and Garage Equipment


PRESSEMELDING



Ny lovgivning fra EU-kommisjonen gir like muligheter og fri konkurranse i ettermarkedet for bilbransjen


Bilprodusenter blir nå forpliktet til å oppgi detaljerte identifikasjonsdata for reservedeler



Brussel, 16. juni 2011 – EU-kommisjonen endret i dag utslippsstandarden Euro 5 ved å vedta en ny lov som bestemmer at identifikasjonsdata for reservedeler til personbiler skal oppgis. Den nye loven forplikter bilprodusenter over hele Europa til å gjøre alle disse dataene tilgjengelig for uavhengige verksteder, merkeuavhengige leverandører og reservedelsgrossister, på en slik måte at dataene kan brukes til enklere identifisering av stadig mer komplekse reservedeler. Tidligere ble disse dataene holdt tilbake av mange uavhengige aktører på markedet.


Det uavhengige ettermarkedet består ikke bare av de uavhengige verkstedene som vi alle kjenner til, men også produsenter, forhandlere og grossister av reservedeler, samt infrastrukturen som sørger for rask distribuering av reservedeler til verkstedene. Dette ettermarkedet er til sammen nesten like stort som produsentmarkedet, selv om knapt noen vet det eller ville trodd det.


Med endringen av Euro 5 har EU-kommisjonen styrket to av EUs viktigste mål. For det første fremmer denne endringen rettferdig konkurranse i servicemarkedet, ettersom alle tilbydere nå har rett på de nødvendige dataene og dermed får den samme informasjonen, noe som innebærer at alle stiller likt for innpass på markedet. Rettferdig konkurranse i henhold til konkurransereglene i EU forutsetter at informasjonen som kreves for fri markedstilgang, gjøres tilgjengelig. Forestill deg at en programvareutvikler ikke får noe data om operativsystemet fra produsenten. Det ville resultert i at det ikke ble utviklet programmer fra andre produsenter. SAP eller Adobe, for å nevne et par, ville sannsynligvis ikke eksistert. Dette er riktignok et ekstremt eksempel, men det viser hvor viktig det er med fri tilgang til informasjon hvis vi vil ha rettferdig konkurranse. Og hvor viktig denne rettferdige konkurransen er for oss, ser vi i rettsavgjørelsene når markedsaktører får store bøter bare for forsøk på å svekke markedstilgangen.


For det andre vil retten til rimelig mobilitet til konkurransestyrte priser også bli styrket. Hvor viktig EU synes mobiliteten er for sine innbyggere, gjenspeiles i hensynet til hvordan nåværende og fremtidig privat og offentlig transport skal brukes.


Før loven trådte i kraft, var flermerke-markedsaktører ugunstig stilt på grunn av at bilprodusenter holdt tilbake informasjon. Bilprodusentene ga ut kataloger med kun sine egne delenummer, såkalte OE-nummer, som knyttes til kjøretøyet ved hjelp av det unike understellsnummeret. Andre leverandører hadde imidlertid ikke tilgang til understellsnummeret, noe som gjorde det stadig vanskeligere å få en entydig identifisering av kjøretøyet, samt kjøretøyets utstyr og reservedeler. Uavhengige aktører måtte legge mye arbeid i nøyaktig identifisering av delene. Stadig mer komplekse modellvarianter, utstyrsalternativer og elektronikksystemer gjorde dette arbeidet enda vanskeligere. Det var nettopp denne svekkelsen som gjorde at EU så en graverende ubalanse i konkurransen, og følgelig reagerte med lovendringen. Unødvendige ekstra anstrengelser og tilleggsutgifter kan nå elimineres, og vi kan få en stabilisering av prisene. Når alt kommer til alt, hvis det uavhengige ettermarkedet får de samme mulighetene i markedet og dermed blir i stand til å produsere, distribuere og tilpasse reservedeler på en mer kostnadseffektiv måte, vil hele servicemarkedet oppleve økt priskonkurranse.


Side 2.




Konkurranseevnen i det uavhengige markedet for reservedeler og reparasjoner (for det meste SMB) har vært unødvendig svekket. Et stort salgspotensial i ettermarkedet har rett og slett ikke vært utnyttet. Reparasjoner tok urimelig lang tid og produsentene hadde kunstig begrenset priskonkurranse. Den noe uklare lovgivningen utgjorde også en trussel for 4,6 millioner arbeidsplasser i Europa. På grunn av dette og andre forhold har FIGIEFA, interesseorganisasjonen for uavhengige bildeldistributører i Brussel, siden 2009 bedt EU-kommisjonen om å endre loven for å løse dette problemet.


"Vi er svært fornøyde med EU-kommisjonens avgjørelse," sier Michel Vilatte, presidenten i det europeiske forbundet for det uavhengige ettermarkedet. "Dette er en god dag for Europas bilister! Denne avgjørelsen legger grunnlaget for at uavhengige leverandører på ettermarkedet kan være et reelt alternativ til bilprodusentenes servicenettverk." FIGIEFA-presidenten tar imidlertid forbehold: "Den nye loven er et skritt i riktig retning. Vi ber allikevel EU-kommisjonen om å følge opp implementeringen nøye for å sikre at bilprodusentene overholder sine forpliktelser." Og han legger til: "Kun hvis det uavhengige ettermarkedet får informasjonen de trenger i et anvendelig, elektronisk format, kan det tjene sin hensikt." Autobransjens Leverandørforening ABL ønsker også det nye lovverket velkommen da det også styrker konkurransen i det Norske markedet.



* * *


Autobransjens Leverandørforening ABL er medlem i det europeiske foreningen i Brussel for det uavhengige ettermarkedet, www.figiefa.eu. Les mer og se video på www.yes2euro5.eu.



Se også www.autobransjen.no eller ta kontakt med Arild Hansen tlf 907 74 601.

[email protected]









Tags: accessories and, norwegian, importers, leverandørforening, association, accessories, autobransjens, spareparts