PEER LEARNINGMODELLEN VID SJUKGYMNASTIKEN PÅ SUNDERBY SJUKHUS DEN

PEER LEARNINGMODELLEN VID SJUKGYMNASTIKEN PÅ SUNDERBY SJUKHUS DEN






Peer learning-modellen vid sjukgymnastiken på Sunderby sjukhus

Peer learning-modellen vid sjukgymnastiken på Sunderby sjukhus



Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är en mycket viktig del av utbildningen till sjukgymnast. För att klara detta praktiskt och med god kvalitet, bedriver vi handledningen enligt ”Peer learning-modellen,”en evidensbaserad pedagogik, som blivit alltmer vanlig under senare år. ”Peer” är det engelska ordet för ”jämlike” och innebörden är att man lär sig av och tillsammans med en jämlike. Peer learning hos oss innebär att en handledare har hand om två studenter, som gör sin VFU tillsammans. Syftet med att använda sig av Peer learning generellt, är att öka antalet praktikplatser, utveckla pedagogik och metod i den kliniska utbildningen samt att underlätta handledningen.

Peer learning uppstår genom att studenterna iakttar varandra och för dialog, att de får försvara idéer och förslag, diskuterar undersökningsfynd och behandlingsförslag, samt har gemensam reflektion och utvärdering.

Peer learning utvecklar också förmågan till teamarbete och att kommunicera med andra. Kunskap, skicklighet och djupare förståelse byggs upp genom diskussioner och interaktion med en jämlike, samt av att man får lära någon annan.

En viktig förutsättning för inlärning är att det finns trygghet i inlärningssituationen. Att ha sällskap av och få arbeta tillsammans med en jämlike under VFU, ger bättre förutsättningar för en god inlärningsmiljö.

Det finns många dokumenterade fördelar med Peer learning-modellen men även vissa nackdelar. De vanligaste problemen som kan uppstå är att studenter är mycket ojämna i kunskaper och förmågor och därför har svårt att nyttja varandra. Det kan också röra sig om två studenter som inte kommer överens, kanske tävlar mot varandra och är osams. Även om detta inte är vanligt vet vi att det kan inträffa.


För att få den bästa inlärningssituationen, skall du tänka på några viktiga saker:

- All personlig feedback skall du få individuellt av din handledare.

- Du skall inte bli jämförd med din ”peer” vid bedömning.

- All bedömning skall ske individuellt vid bedömningssamtal mellan dig och din

handledare.

osäker och att inte veta. Du är här för att lära. Det är viktigt att reflektera och tänka

högt, både tillsammans med din ”peer” och din/dina handledare.






Tags: sunderby, learningmodellen, sjukhus, sjukgymnastiken