“CONVIURE EN UN MÓN DE DIFERÈNCIES” L’ACTIVITAT CONVIURE EN

“CONVIURE EN UN MÓN DE DIFERÈNCIES” L’ACTIVITAT CONVIURE EN






A qui s'adreça:


CONVIURE EN UN MÓN DE DIFERÈNCIES”


L’activitat "Conviure en un món de diferències" està impulsada pels Serveis Municipals de Capacitats Diverses i de Promoció de la Gent Gran (Casal Anna Murià) i la Fundació Privada Amat Roumens (FUPAR) . Es tracta d’una activitat dinamitzada per persones amb discapacitat intel·lectual i persones grans que tenen per objectiu reivindicar una societat més tolerant, diversa i respectuosa amb els drets de tothom.



Antecedents


El Projecte “CONVIURE EN UN MÓN DE DIFERÈNCIES” neix en el si del Servei de Capacitats Diverses, que dins del seu Pla Local d’Atenció a les Capacitats Diverses i Accessibilitat dissenya una acció de sensibilització que consisteix en la confecció del material per fer una exposició itinerant sobre inclusió, diversitat i valors. Aquest material s’elabora amb els infants de l’espai del Casal d’Estiu municipal inclusiu de Creu Roja Terrassa amb el reconegut il·lustrador Joan Turu i joves del Centre Ocupacional de FUPAR (persones amb discapacitat intel·lectual), realitzat el 12 de juliol de 2017 a l'IES Terrassa.


L’impuls del treball en xarxa, des del treball transversal entre diferents serveis municipals caracteritza aquest projecte. Així mateix s’impregna d’una mirada interseccional que impulsa l’acceptació de la diversitat i la no discriminació de les persones per motiu d’origen, gènere, diversitat sexual, capacitats, imatge o edat.


L'experiència entre els infants i persones amb i sense discapacitat pintant els murals que prèviament va dibuixar l'il·lustrador va ser una activitat enriquidora i gratificant per tots i totes les participants sumant capacitats. El material de l’exposició resultant van ser 10 plafons amb il·lustracions de gran format (250cm x 122cm),que expliquen temàtiques diferents: «La diversitat no ens limita, no ho facis tu», «Les paraules boniques valen molt i costen poc», «L'essencial és invisible als ulls», «Si deixem d'etiquetar-nos, ens deixarem ser!» i «Conviure en un món de diferències».


De setembre de 2017 al desembre del 2018 la mostra ha itinerant per un total de 13 espais i equipaments. Entres altres, l’han acollit cinc biblioteques municipals, l’Arxiu Municipal, l’Escola Municipal d’Educació Especial El Pi, l’Escola Goya, l’Escola Nova, l’Escola Abat Marcet i Canal Terrassa.


La Fundació Privada Amat Roumens (FUPAR) proposa amb el suport dels plafons amb il·lustracions, fer una activitat sobre els valors dirigida a infants sent els dinamitzadors figures tant importants com les persones grans i persones amb discapacitat intel·lectual.


Dissenyen junts el format de l’activitat amb el suport tècnic de professionals de l’entitat i dels serveis municipals i presenten l’activitat dins de la «Guia d’activitats» que el Servei d’Educació ofereix a totes les Escoles de la ciutat.






Descripció de l’activitat


Taller d’educació en valors dinamitzat per persones amb discapacitat intel·lectual i persones grans on l’objectiu és visibilitzar i posar en valor diferents diversitats existents a la societat, com ara edat, capacitats, sexualitat, gènere, origen o religiosa, a través d’una mirada interseccional que va més enllà de les reivindicacions particulars de cada col·lectiu.


L’activitat utilitza, entre altres recursos, els plafons amb il·lustracions de Joan Turu com a suport a les accions que es desenvoluparan durant l’activitat.


Es una activitat on el que es pretén es que els infants aprenguin a conviure en un món de diversitat on totes i tots hi aportem les nostres experiències i capacitats i poder reflexionar cap el món que volem viure.


S’adreça a alumnes de cicle mitjà i superior de primària.


L’ activitat és organitzada pel Casal de Gent Gran Anna Murià (Servei de promoció de la Gent Gran), la Fundació Privada Amat Roumens (FUPAR) i l Oficina de Capacitats Diverses.


Es realitza al Claustre del Convent de Sant Francesc de Terrassa.


Te lloc previ sol·licituds, els dimecres al matí.


L’activitat té una durada aproximada de 75 minuts .


Els participant del projecte són: 6 persones grans del Casal municipal de Gent Gran, 7 persones de FUPAR (Fundació President Amat Roumens), entitat que atent a persones amb discapacitat intel·lectual i 4 persones coordinadores del programa.



Objectius


- Treballar valors com la tolerància, solidaritat, respecte i acceptació.

- Aprendre a respectar les persones amb les seves diferències.

- Aprendre a respectar l’entorn.

- Canviar la visió vers l’envelliment i la persona amb capacitats diverses.
















Fitxa de l’activitat: “CONVIURE EN UN MÓN DE DIFERÈNCIES”


A QUI S’ADREÇA

Alumnes de cicle mitjà i superior de primària.


ORGANITZEN

Casal de Gent Gran Anna Murià

Fupar

Oficina de Capacitats Diverses i Accessibilitat


LLOC ON ES REALITZA

Claustre del Convent de Sant Francesc de Terrassa


EIXOS TRANSVERSALS DEL CURRÍCULUM

Educació per la igualtat d’oportunitats

Els colors de la Diversitat

Educació per la Pau


RELACIONS AMB LES DISCIPLINES DEL CURRÍCULUM

Coneixement del medi natural i social.

Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania.

Cultura i societat: relacions intergeneracionals.


OBJECTIUS

Treballar valors com la tolerància, solidaritat, respecte i acceptació.

Aprendre a respectar les persones amb les seves diferències.

Aprendre a respectar l’entorn.

Canviar la visió vers l’envelliment i la persona amb capacitats diverses.


DESCRIPCIÓ

Activitat on el que es pretén es que els infants aprenguin a conviure en un món de diversitat on totes i tots hi aportem les nostres experiències i capacitats.


CALENDARI

Els dimecres al matí.

Duració una hora i quart aproximada, de 10h a 11:15h.


MATERIAL

10 plafons de 250 cm/122 cm de fullola de 4mm amb dibuixos de Jordi Turu.

30 suports de fusta per aguantar els plafons en posició vertical.

30 falques de festa per fixar els plafons amb els suports.

Díptics informatius de l’activitat.

Llibretes de paper reciclat elaborades des de Fupar


PARTICIPANTS


6 persones grans del Casal municipal de Gent Gran

7 persones de FUPAR (Fundació President Amat Roumens), entitat que atent a persones con discapacitat intel·lectual

4 persones coordinadores del programa


2 educadors per escola

25 alumnes aproximadament per sessió


Cronograma fases del projecte


Exposició itinerant Joan Turu. De setembre de 2017 a desembre de 2018. De la mà d'entitats Comissió de Comunicació de la Taula local de Capacitats Diverses. La mostra ha itinerant des de finals de 2017 per un total de 13 espais i equipaments. Entres altres, l’han acollit cinc biblioteques municipals, l’Arxiu Municipal, l’Escola Municipal d’Educació Especial El Pi, l’Escola Goya, l’Escola Nova, l’Escola Abat Marcet i Canal Terrassa. Entre setembre i desembre del 2019 (abans de començar segona edició), també estarà a Escola Lumen, Canal Terrassa i Escola Canigó.


Activitat per a escoles. De gener a maig del 2019, té lloc la primera edició de la mà de Fupar i del Casal municipal gent gran Anna Murià. La Segona edició tindrà lloc entre gener i juny de 2020.


Exposició itinerant de dibuixos/banderes infantils resultant de les activitats durant el curs 2018-2019. D'octubre a mitjans de febrer 2020 (casals gent gran Generalitat), i de mitjans febrer a juny 2020. (claustre Sant Francesc i Casal Anna Murià)


Recursos


El Servei de capacitats Diverses aposta pel projecte i és l’encarregat de la dinamització dl projecte i assumeix les despeses en matèria de manteniment del material de la exposició i despeses en suports de difusió amb un import aproximat de 2000€.


La Fundació Privada Amat Roumens ( FUPAR ) i el Casal Anna Murià, aporten 13 participants (7 persones amb discapacitat intel·lectual i 6 persones grans) i dos tècnics de referencia respectivament. Fupar també dinamitza contacte amb escoles, calendaris de participació, elaboració i preparació de material que es portarà a terme en el Claustre, a més d’elaborar les llibretes artesanals que posteriorment es regalen a cadascun dels alumnes que participen en l’activitat.



Difusió

Trobareu informació als enllaços següents:


https://www.terrassa.cat/conviure-diferencies

https://www.terrassa.cat/exposicio-itinerant-joan-turu

noticies

https://terrassadigital.cat/reproduccio-en-gran-format-duna-obra-delillustrador-

joan-turu/

https://www.youtube.com/watch?v=TAkVM2Uvj9E&feature=youtu.be

https://diarideladiscapacitat.cat/activitat-educativa-a-terrassa-perquealumnes-

de-primaria-aprenguin-a-conviure-en-un-mon-de-diversitat/

https://elmon.cat/monterrassa/societat/fupar-ensenya-als-mes-menutsconviure-

mon-diferencies

https://www.naciodigital.cat/latorredelpalau/noticia/71071/exposicio/conviure/mon/diferencies/arriba/terrassa


A banda d’aquestes notícies, hi ha moltes més publicacions i opinions relatius al projecte realitzades per persones i entitats que han acollit l’exposició itinerant o gaudit de l’activitat. Cercant "Conviure en un món de diferències" a Google, Facebook i Twitter, és possible trobar-les. També en tenen a la web i xarxes socials de Fupar.

Hi ha fet un díptic i un parell de roll-ups (Adjunto PDF)


Dades participació


Primera edició: Han participat ja 200 alumnes de 8 grups-classe de 4 escoles de primària diferents.


Segona edició : previsió participació (activitat sol·licitada per les escoles): 300 infants de 12 grups-classe.


Als participants a l’activitat, cal sumar-hi també les centenars de persones que visitaran l’exposició itinerant d’il·lustracions i banderes infantils als diferents casals de gent gran.


Avaluació - Conclusions


El grau de satisfacció en el desenvolupament de la pròpia activitat, les relacions generades entre els participants (capacitats diferents i generacions diferents) i el sentit de pertinença a un projecte compartit ha estat el més valorat pels participants de Fupar i del Casal Anna Murià.


S’han generat vincles duradors i significatius entre els participants. A més, de retruc, les persones de Fupar, totes elles ja a l’inici del seu propi procés d’envelliment, han pogut conviure amb persones grans i s’han familiaritzat amb recursos de la comunitat, com el Casal Municipal de Gent Gran Anna Murià, dels quals eventualment podrien acabar sent usuaris si compten amb els suports adequats. D’aquesta manera, el projecte facilita el coneixement mutu, l’establiment de suports naturals en la comunitat, i posa les bases per transformar els espais de gent gran en entorns més diversos i inclusius.


L’activitat ha permès aportar a més una visió positiva vers l’envelliment i les capacitats diverses, mitjançant la dinamització en primera persona de dinàmiques relacionades amb les diferents il·lustracions que han format part de la mostra on s’abordaven altres diversitats: d’origen, de gènere, diversitat sexual, de capacitats, d’imatge o d’edat, tal com ens traslladen els mestres de les escoles participants.


A partir de l’activitat els alumnes van tenir que elaborar uns dibuixos/banderes que simbolitzessin el món que ells esperaven i respondre una enquesta sobre quines coses li agradaria que canviessin del món en que viuen. Aquestes dibuixos, actualment, s’estan exposant en diferents espais de Terrassa:


Casal GG Ca n’Anglada del 7 al 28 d’octubre del 2019.

Casal GG Terrassa Centre del 28 d’octubre al 18 de novembre del 2019.

Casal GG Ca n‘Aurell del 18 de novembre al 9 de desembre del 2019.

Casal GG Sant Pere Nord Del 27 de gener al 17 de febrer del 2020.

Claustre del Convent de Sant Francesc del 17 de febrer al 10 de juny del 2020.

Casal Gent Gran Anna Murià de 10 de juny al 26 de juny del 2020.


L’activitat ha tingut molt bona acceptació i ja s’han rebut noves sol·licituds.





Tags: conviure en, pogut conviure, diferències”, “conviure, conviure, l’activitat