PRESSEMELDING FRA NORGES GEOLOGISKE UNDERSØKELSE (NGU) SEISMISK TOKT I

PRESSEMELDING 20 JULI 2007 HOVEDOPPTAKET TIL HØYERE UTDANNING
PRESSEMELDING TIRSDAG 180907 HØGTUN FOLKEHØGSKOLE OG NESSET CK
30 08 06 PRESSEMELDING MUSEUMSNORGE SAMLES PÅ HELL! 6

BERGEN INTERNASJONALE MUSIKKFESTIVAL 2012 PRESSEMELDING ARTISTSLIPP OG LANSERING AV
EKSEMPEL PÅ INNHOLD – PRESSEMELDING DET PRESISERES AT DETTE
EKSEMPEL PÅ PRESSEMELDING EN DAG FOR VERDIGHET GLOBAL

PRESSEMELDING FRA NORGES GEOLOGISKE UNDERSØKELSE (NGU) SEISMISK TOKT I

Pressemelding fra Norges geologiske undersøkelse (NGU):




Seismisk tokt i Andfjorden avsluttet


Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Universitetet i Bergen (UiB) har ferdigstilt de planlagte geofysiske undersøkelsene i Andfjorden. Undersøkelsene inngår i et forskningsprosjekt hvor hensikten er å få ny kunnskap om dypforvitring av bergarter, og hvor datasettet fra Andfjorden vil være en viktig del.


Datainnsamlingen i Andfjorden tok mindre enn to døgn, og ble påbegynt ca. kl 20.00 fredag 19. september, og avsluttet ca. kl 11.00 søndag 21. september. Toktet ble utført ved bruk av forskningsfartøyet «Håkon Mosby» fra Havforskningsinstituttet. Undersøkelsene ble gjennomført etter oppsatt plan, med mindre operative tilpasninger. Det ble samlet inn geofysiske data ved seismikk og gravimetri. Til det aller meste av seismikken ble det brukt en liten luftkanon med en skuddfrekvens på 6 sekunder (lettseismikk), mens fire linjer på rundt 5 km hver ble profilert opp mot Skarsteinbukta, med middels stor signalkilde med en skuddfrekvens på 20 sekunder. Signaler fra disse linjene skulle registreres av geofoner på land, og det var derfor nødvendig med kraftigere signalkilde her enn i resten av undersøkelsen. Siste linje med middels signalkilde ble avluttet ca. kl. 05.00 søndag morgen. Oppstart av undersøkelsene på fredag kveld skjedde med den minste seismiske kilden.

Under forberedelsene til toktet har Havforskningsinstituttet vurdert mulige konsekvenser for marint liv, herunder hval og andre sjøpattedyr, og gitt råd om hvordan vi burde forholde oss. På eget initiativ har også Hvalsafari AS undersøkt forekomstene av hval i området like før undersøkelsene tok til, og meddelt resultatet av disse til toktledelsen. Ut fra disse tilbakemeldingene ble det på stedet vurdert som forsvarlig å gjennomføre toktet etter oppsatt plan.

I løpet av den seismiske innsamlingen med liten signalkilde foretok for øvrig hvalsafaribåten ”Reine” registreringer med hydrofon av lydnivået, også denne gangen på eget initiativ. Lydnivået fra denne seismikken ble rapportert å være svakt.

Forekomstene av fisk i Andfjorden vil bli kartlagt senere i høst, i forbindelse med oppsatt kystressurstokt i regi av Havforskningsinstituttet.


Posisjoner til faststående bruk, som var registrert hos Kystvaktsentralen lå i hovedsak utenfor det undersøkte området, og ble unngått.

I løpet av toktet ble det observert to båter i fiske i området hvor de seismiske undersøkelsene foregikk. Dette skjedde fredag kveld mens den aller første linja med liten kilde ble profilert øst av Breivika. Det ble oppgitt at det ble fisket med juksa, og at det ikke var satt faststående bruk. Havdypet i dette området var rundt 200 meter. Håkon Mosby svingte unna fiskefartøyene for ikke å hindre dem i sitt arbeid.

Toktet vurderes som vellykket og nye data er samlet inn etter oppsatt plan. Data fra toktet skal etter planen foreligge ferdig tolket ved utgangen av 2015.


Kontaktpersoner:

Marco Brönner, prosjektleder NGU, tlf: 99091705, mail: [email protected]

Magne Vik Bjørkøy, kommunikasjonsrådgiver NGU, tlf. 90789950, mail: [email protected]


KONTAKT LINDA BRANDELIUS LINDABRANDELIUSGOODYEARCOM PRESSEMELDING EUROPAS FLÅTER HAR
LEVART – NYE KUNSTPRODUKSJONER I LEVANGER PRESSEMELDING LEVANGER 1710
NORSK TJENESTEMANNSLAG NTL POLITIET PRESSEMELDING STYRET I NTL


Tags: (ngu) og, geologiske, seismisk, undersøkelse, norges, (ngu), pressemelding