STORSATSING PÅ HESTEKREFTER GIR RESULTATER PÅ GÅRDEN EAST LODGE

STORSATSING PÅ HESTEKREFTER GIR RESULTATER PÅ GÅRDEN EAST LODGE






MENNESKEHVISKEREN

Storsatsing på hestekrefter gir resultater

På gården East Lodge Farm, i Englands idylliske Northamptonshire, er et unikt prosjekt i full sving. I møte med gårdens hester får tenåringer med et tøft ytre og en enda tøffere bakgrunn hjelp til å takle problemer som selvskading, aggresjon og stoffmisbruk.

Av Camilla Grevstad Laxton

- Hester er sterke dyr som innbyr til respekt. De er samtidig utrolig intuitive og ofte mer klar over menneskelige følelser enn vi selv er, sier gründer Rachael Cuss.

Selv har hun bakgrunn fra konsulentvirksomhet i næringslivet og har drevet med hester siden barndommen. Sammen med terapeut og hestekyndig Katherine White har hun de siste fire årene drevet firmaet "The Seeds of Change".

Løsningsfokusert terapi

Firmaets virksomhet er sentrert rundt Equestrian Assisted Therapy, eller hesteassistert terapi på norsk. Dette er en terapiform som er mye brukt i USA og som de siste årene er blitt mer utbredt i Storbritannia: Metoden går i korthet ut på at man ved hjelp av løsningsfokuserte, praktiske oppgaver får speilet sine egne følelser gjennom arbeid med hester og lærer å forstå seg selv og omverdenen.

- Hester lever i øyeblikket. De er ikke dømmende og gjør ikke forskjell på deg om du er tykk eller tynn, stoffmisbruker eller tenåringsmor, sier Cuss. Hun forklarer at hestens oppførsel i stor grad avhenger av hvordan du oppfører deg overfor den. - Hesten blir som et speil, sier hun.

Firmaet, som har åtte ansatte, tilbyr en rekke alternative kurs for ungdommer i skolealder, både selvutviklingskurs og rent faglige kurs. De har også spesialisert seg på å skreddersy kurs og coaching-programmer for enkeltpersoner og familier, såvel som for næringslivet.

Hjelp til selvinnsikt

"The Seeds of Change" driver for tiden kursvirksomhet både på East Lodge Farm og ved en rekke andre ridesentre i sørøst-England. Så langt har i overkant av 600 ungdommer vært innom.

- Ungdommene som kommer hit, har gjerne lite respekt for seg selv, andre og andres eiendom, men i møte med hestene opprettes en gjensidig respekt, sier Cuss.

Dette er en helt ny erfaring for de fleste av disse ungdommene, som ofte kommer etter henvisning fra skolen, andre organisasjoner eller sosialkontoret. Fellesnevneren er at de "viser tegn på redusert engasjement", som det heter.

- Det kan bety at de viser aggresjon, at de har vanskelig for å få venner, eller at de enten mobber eller selv blir mobbet, forklarer Cuss. Mange har allerede rukket å bli involvert i småkriminalitet og rusmisbruk. Lav selvtillit er et typisk trekk. Selvskading og spiseforstyrrelser er heller ikke uvanlig.

Firbeinte støttespillere

I stallen sammen med hestene begynner forvandlingen, sakte, men sikkert. En sjenert tenåring med dårlig selvtillit får full uttelling når han for første gang får en hest til å komme bort til seg og spise av hånden sin. En høylydt, aggressiv tenåring med en hard maske, skjønner snart at hun må legge om tonen og slutte å smelle i dørene hvis hun ikke skal skremme hesten fra seg eller bli sparket.

Så snart den aggressive tenåringen roer seg helt, vil hesten kommer over og vise nysgjerrighet overfor henne. Sammen kan de begynne å bygge opp et vennskap. Så snart tenåringen innser at en aggressiv oppførsel kun vil føre til at hun skremmer hesten vekk igjen, vil hun ganske fort lære at for å få et positivt resultat, må hun forandre sin adferd.

- De er så vant til å sloss først, rope først, være den største og sterkeste først, at de ikke tar seg tid til å tenke ut en annen strategi de kan bruke, som kanskje vil gi et bedre resultat, sier Cuss. Med hestenes hjelp får ungdommene nå mulighet til å øve på dette kontinuerlig.

Sammen er vi sterkest

Den personlige utviklingen skjer i samsvar med en stadig økende vanskelighetsgrad. Det er som med ethvert forhold, forklarer Cuss. Til å begynne med er det lett, men etterhvert som de blir gitt øvelser de må gjøre sammen med hesten, stiger frustrasjonen.

Hun illustrerer med et eksempel: - Dersom hesten ikke vil trave, vil den unge rytteren ganske snart begynne å banne og sverte og insistere på å få en "hest om duger". – Tenk på hva du kommuniserer til hesten nå, sier vi da. - Hesten er din venn, du må være på lag med den.

Cuss forklarer at filosofien bak denne fremgangsmåten, er at hesten og rytteren er et team. Det er rytterens oppgave å finne ut hvordan han kan oppmuntre hesten og få den til å føle seg trygg. Det fokuseres for eksempel på rytterens lederegenskaper og kroppsspråk.

Læring for livet

Når ungdommene først ankommer, får de selv velge hvilken hest de vil jobbe med. I følge Cuss er det påtakelig hvor ofte en tenåring velger en hest med en oppførsel som ligner deres egen.

Hestene slippes også ut på beite, slik at ungdommene kan observerer dem for å se hvordan hestene kommuniserer seg imellom og hva slags rangstige som dannes. Slik lærer de om gruppedynamikk. De vil også kunne identifisere seg med en bestemt hest i flokken, enten det er en dominerende hest, en hest som skyr unna de andre for å unngå trøbbel, eller en som søker til tilskuerne som står der, for bekreftelse.

- Ingen hester er like, og ingen mennesker er like, sier Cuss og forteller at jobben gjør henne ydmyk i fohold til livet. - Ta en 15 år gammel gutt som ville skremt vettet av deg hvis du møtte ham og vennegjengen på gata. Når du ser ser ham stå der i stallen og strigle en hest og viser den empati og kjærlighet, er det utrolig sterkt, sier hun stille.

Lite firma - store ambisjoner

Rachael Cuss og Katherine White er begge opptatt av at de vil være et lite firma med aktivt personlig engasjement. – Så snart man mister den nære kontakten med de menneskene man prøver å hjelpe, er man ikke lenger effektiv, sier Cuss og forteller at mye av arbeidstiden deres går med på å sørge for at det de leverer, er av topp kvalitet.

De utvikler alt kursmateriale selv, har hyppige møter med kunden og gir tilbakemeldinger etter hver økt. I arbeidet med skoleungdommer, gjelder de samme prinsippene; grundig feedback og en kontinuerlig dialog med de lokale myndighetene, med skolen og med familien, om nødvendig.

- Man oppnår en mye mer effektiv og gjennomført adferdsendring hos ungdommene dersom det arbeidet vi gjør hos oss, kan følges opp på skolen og hjemme, sier Cuss og understreker at kursvirksomheten deres kan drives hvor som helst. - Basen vår er i Northamptonshire, men vi kan jobbe ut i fra hvilket som helst ridesenter, både innenlands og utenfor de britiske landegrenser, sier hun avslutningsvis. Kanskje finnes det ikke grenser for hva man kan utrette når det er forvandlingsfrø man sår.








Tags: gården east, storsatsing, hestekrefter, gården, resultater, lodge