SENTERETS KOMPETANSE BOTRENINGSSENTERET HAR HATT ET MEGET STABILT PERSONALE

SENTERETS KOMPETANSE BOTRENINGSSENTERET HAR HATT ET MEGET STABILT PERSONALE
SENTERETS TJENESTETILBUD – UT OVER OPPFØLGING AV SENTERETS BEBOERE





Senterets kompetanse i forhold til tjenestetilbudet

Senterets kompetanse.


Botreningssenteret har hatt et meget stabilt personale gjennom de årene det har eksistert. Av miljøterapeutene har 5 vært med siden starten. En begynte i år 2000, en begynte i 2003 og vi har ansatt en ny miljøterapeut som starter opp ved årsskiftet 2006/2007.

Det betyr at det er svært mange år med erfaring samlet på BTS. Av de 8 miljøterapeutene er 4 utdannet sosionomer, en barnevernpedagog, en lærer, en med 3.avdeling juss og en ufaglært. Av etter- og videreutdanninger som enten er ferdige eller under arbeid kan nevnes at tre har deltatt i forhold til dobbeldiagnoseproblematikk rus/psykiatri, to har familieterapi (systemisk tilnærming), to holder på med kognitiv terapi, to har videreutdanning i veiledning og en i rus.


Dette innebærer at vi kan yte tjenester med god kvalitet. Rehabilitering er ”overskriften” på det arbeidet som utføres på senteret. Med det mener vi at vi fokuserer på å utvikle beboernes evner og ferdigheter slik at de kan bli deltakere i samfunnet ut fra sine egne forutsetninger.

BTS har fokus på enkelte bruker og etter en kartlegging, prøver vi å tilrettelegge tjenester som er tilpasset denne brukeren. Dette er en svært krevende arbeidsform, både for personalet men også i forhold til den enkelte bruker. Blant annet skyldes dette vårt fokus på relasjon.


Mange har definert begrepet relasjon, og på BTS har vi valgt å legge i begrepet at det innebærer at brukerne kommuniserer i håp om å bli sett og få seg selv tilbake på en ok måte. De er sårbare, og når de tar sjansen på å dele det de tenker og føler, er bestandig muligheten der til å bli misforstått, avvist eller invadert. Denne måten å forstå relasjon på, skaper respekt for hva mennesker våger med hverandre. Det er ikke bare brukeren som våger. Terapeuten våger også, han eller hun kan aldri vite om de kan hjelpe, om de vil nå frem, eller om de kan oppnå å få til et samarbeid. Denne sårbarheten løses ikke ved metodiske grep eller teknikker, men gjennom vedvarende refleksjon rundt egne handlinger.


Botreningssenteret mener å ha erfart at det å få til en god relasjon og at denne blir stabil over lang tid, er noe målgruppen profiterer på. Mange av våre brukere har erfart det motsatte både i forhold til familierelasjoner og spesielt i forhold til hjelpeapparatet.


I og med at vi har valgt å ha et individuelt fokus i vår tjenesteproduksjon, gjør det sitt til at det er vanskelig å beskrive hvilken metode vi jobber etter. Med metode mener vi her en fremgangsmåte eller et middel til å løse utfordringer og komme frem til ny kunnskap.

Det dette betyr for oss, er at det er den enkelte brukers behov, som styrer vårt valg av metode. Gjennom de årene vi har jobbet med målgruppen på senteret, har vi ervervet oss kunnskaper om hvilke metoder som kan benyttes. Grunnlaget for valg av metode er felles. Vi har valgt å skolere miljøterapeutene i realitetsterapi. Den gir oss en plattform i forhold til det å arbeide med mennesker med sammensatte problemer, den retter seg inn mot å frem ressursene hos den enkelte og samtidig ha fokuset på her-og-nå og fremover. Fortiden er viktig i forhold til å lære hva som ”virker”, men den bør ikke være med som en uendelig tung ryggsekk som bare hemmer en i det en vil gjøre fremover.

Med realitetsterapi som fundament, ens egne erfaringer og kunnskap som støtte, blir metodene til i møtet med brukerens behov.


BTS har hatt en stabil søkermasse siden oppstart. Den gjennomsnittlige søkeren er en mann, han er over 35 år, har rust seg siden tidlig i tenårene, har brukt de fleste rusmidler, har mange opphold fra institusjoner bak seg og har fått innvilget legemiddelassistert rehabilitering (LAR) som han har startet opp med før han flytter inn på senteret.

Denne gjennomsnittlige brukeren av våre tjenester, viser seg ofte å ha tilleggsproblematikk knyttet til sin langvarige rusbruk. Ofte er tilleggsproblematikken knyttet til psykiatriske symptomer, særlig angst og depresjon. Stortingsmelding nr.25 (1996-97) fastslår at denne gruppen bør få behandling i tiltaksapparatet innen rusbehandling. Behandlerne må kunne nok om behandling av psykiske problemer, slik at klientene får adekvat hjelp, også her fortrinnsvis innen det samme tiltaket. Dette mener vi at BTS står for.


Behandlingsapparatet har hatt en tradisjon for å behandle de ulike symptomene hver for seg. Vi har erfart at flere av våre brukere har blitt ”kasteballer” i systemet nettopp fordi de ulike delene av behandlingsapparatet ikke er enige om hvilket symptom som skal behandles først.

BTS mener å ha belegg for å hevde at våre miljøterapeuter har en tilnærming til målgruppen som gjør at de jobber med hele mennesket; både rusavhengigheten og psykiatriske symptomer.

Vi har blant annet hentet tenkning fra New Hampshire-modellen, som bygger på et prosjekt som startet i 1988 og som rettet seg mot personer med alvorlige psykiske lidelser og rusavhengighet. Sentralt i modellen er at brukeren under behandling knyttes til andre instanser, blant annet innen attføring, arbeidsmarkedet og frivillige organisasjoner. New Hampshire-modellen har fire faser; kontaktetablering, motivasjonsfasen, behandlingsfasen og til sist forebygging av tilbakefall. I teorien skulle behandlingen vare i 27 måneder, men det har vist seg å være for kort tid, og i alle tilfeller blir den ikke avsluttet før relasjonen til de profesjonelle blir erstattet med andre ikke-profesjonelle tilknytninger i klientens nettverk.


Botreningssenterets ”produksjon” foregår i møtet mellom beboer og miljøterapeut. Samtalene mellom disse og innholdet i samtalene, er avgjørende for resultatet.

Det emosjonelle klimaet i samtalene er svært viktig. Man er avhengig av en god relasjon mellom bruker og terapeut. Dette hører til grunnleggende forhold i enhver psykoterapi, og en person som ikke evner å bygge en allianse basert på tillit og fortrolighet, er uegnet som terapeut. Det samme gjelder om man ikke evner å vise empati, det vil si å kunne forstå og leve seg inn i et annet menneskes tanke- og følelsesliv, og å kunne gjenspeile dette kort, konsist og forståelig.


BTS er som tidligere nevnt, opptatt av å se på handlinger og vektlegger mindre hva en sier en skal gjøre. I samtalene blir fokuset derfor gjerne på det du gjør, fører det deg dit du vil og dersom ikke - hva kan du gjøre annerledes for å lykkes bedre? Endring er et nøkkelord.

Kognitiv terapi har som utgangspunkt at vi ikke kan endre andre, bare oss selv.

Nøkkelen til endring ligger i å reflektere over sine holdninger, vurdere dem og lete etter alternativer som gjør det lettere å nå sine mål her i livet. For å hindre at dette blir overfladisk og bare teori, må man snarest mulig endre praksis, det vil si hverdagsliv, i overensstemmelse med de nye holdningene. Uten handling – ingen endring.


Vi jobber med en målgruppe med langvarige og sammensatte behov. Et viktig redskap i arbeidet med målgruppen er individuell plan. Den individuelle planen skal konkretisere behovet for tjenester den enkelte har, og hvordan behovene skal dekkes. Planen skal beskrive personens interesser og mål, og hva den enkelte mener vil være et godt eller egnet hjelpetilbud. Personen planen utarbeides for, må ha en sentral rolle i planarbeidet på en slik måte at vedkommende opplever at det er hans/hennes plan.


Det er ikke tilstrekkelig for brukeren at tilbudet inneholder alle nødvendige tjenester. De ulike tjenestene må også koordineres på en måte som gjør at tilbudet henger sammen.


Det er særlig tre aspekter som er viktige. For det første at hjelp og assistanse ytes med respekt for mottakerens selvstendighet og integritet. For det andre må tjenestetilbudet være så fleksibelt at det tillater den variasjon i behov og preferanser som er naturlig i et menneskes dagligliv. For det tredje er det viktig at brukeren slipper å forholde seg til for mange personer.


Botreningssenteret er i stadig utvikling. Vi gjør oss stadig nye erfaringer. Målgruppen er ikke en konform gruppe, som trenger bare en type tilbud, og dette mener vi at vi imøtekommer med vår faglighet, fleksibilitet og de ansattes personlige egenskaper.







Tags: botreningssenteret har, personer. botreningssenteret, stabilt, personale, botreningssenteret, meget, kompetanse, senterets