FAGLIGT LÆSEKURSUS DETTE MATERIALE TIL FAGLIGT LÆSEKURSUS ER UDARBEJDET

ÅRSPLAN FOR DANSK 6B 2013 UGE FAGLIGT FOKUSOMRÅDE MÅL
ÅRSPLAN I ENGELSK 20092010 UGE FAGLIGT ARBEJDE MATERIALE MÅL
DRIFTSVEJLEDNING TIL NEDSIVNINGSANLÆG DATO UNDERSKRIFT – FAGLIGT ANSVARLIGE DERES

FAGLIGT LÆSEKURSUS DETTE MATERIALE TIL FAGLIGT LÆSEKURSUS ER UDARBEJDET
FAGLIGT SELSKAB FOR HYGIEJNESYGEPLEJERSKER INVITERER TIL TEMADAG D 23
FAGLIGT SELSKAB FOR UNDERVISENDE SYGEPLEJERSKER VEDTÆGTER FOR FAGLIGT SELSKAB

FAGLIGT LÆSEKURSUS




FAGLIGT LÆSEKURSUS





Dette materiale til fagligt læsekursus er udarbejdet af
Anni Riisgaard, pædagogisk konsulent.





















































T

Side 2

il læreren

Baggrund for undervisningen


Det er i stigende grad nødvendigt at undervise elever i at anvende faglitteratur.

Projektarbejdsformen og arbejdet med egentlige projektopgaver har vist, at mange elever ikke forstår at anvende faglitteratur.

I forbindelse med arbejdet med at læse fiktionslitteratur er eleverne blevet opdraget til, at hele bogen skal læses for at forstå handling og mening. Når det gælder faglitteratur, er det helt andre læsestrategier, der skal anvendes.


Eleverne tror, at det også her er nødvendigt at læse hele bogen for at skaffe sig de oplysninger, de har brug for. Derfor er det vigtigt at gøre det klart for eleverne, at en fagbog sagtens kan bruges som et opslagsværk.


Når der arbejdes med dette faglige læsekursus, er det vigtigt, at dansklæreren forud for dette har gennemgået nedenstående med klassen.



Danskundervisningen



Når man læser faglitteratur, leder man ofte efter noget bestemt. Der kan derfor være god mening i at lære eleverne at finde nøgleord for det, de leder efter. Nøgleordene anvendes videre i arbejdet med den enkelte fagbog.


En god faglitterær bog skal indeholde opslagsmuligheder.


Her anvender eleverne nøgleordene og finder hurtigt ud af, om de kan bruge bogen til at forøge deres viden. Dernæst overvejes det, hvilken læsestrategi der er bedst at anvende i det enkelte tilfælde. For at gøre dette muligt, skal eleverne kende til flere forskellige læsemåder.


I Faghæfte 1, Dansk er beskrevet, hvordan den faglige læsning stiller nye krav til læseprocessen. Nye læsestrategier som punktlæsning, skanne- og skimmeteknikker, oversigtslæsning m.v. indføres for at give det fulde udbytte af faglig læsning. Her er også påpeget, at “Forpligtelsen til at udvikle elevernes faglige læsning er ikke kun dansklærerens, men kræver hele lærerteamets opmærksomhed”.

S

Side 3

kolebiblioteket


Det vil være en god ide at arbejde sammen med skolebiblioteket om undervisningen i faglig læsning.


Et kursus i faglig læsning inddrager mange af de områder, der er en grundlæggende del af den undervisning i bibliotekskundskab, som skolebibliotekarer skal tage sig af. Netop i Temahæfte nr. 15: Skolebiblioteker og undervisningsmidler nævnes det under idéer til biblioteks- og materialekundskab, at der på 3.-6. klassetrin arbejdes med fagligt læsekursus og de øvelser og den indlæring, der indgår heri. Fra skolebibliotekarens side vil undervisningen blandt andet omfatte gennemgang og øvelser, der arbejder med:


Bogomslag (for- og bagside). Hvilke oplysninger fås her?

Titelblad

Kolofon – (bogens data, udgivelsesår, lix m.m.)

Indholdsfortegnelse Forord/Indledning Stikordsregister

Ordforklaringer

Litteraturhenvisninger Adressehenvisninger Decimalklassesystemet


Eleverne skal også vide, hvor på skolebiblioteket de kan finde andre bøger om det samme emne. Det
vil i den forbindelse også være naturligt at lade eleverne bruge deres nøgleord til at lede efter flere oplysninger om det emne, de arbejder med via de elektroniske søgefaciliteter, som skolebiblioteket råder over.



Hvornår skal der undervises i faglig læsning?


Et fagligt læsekursus er således et meget vigtigt undervisningsforløb. Et forløb som er afgørende for elevernes fremtidige arbejde på alle informationssøgende områder.


Det er vigtigt at begynde tidligt. I 3. klasse er de fleste elever blevet fortrolige med læsningens mysterium. De bøger, eleverne præsenteres for her, har en enkel tekst, gode billeder og mange opslagsmuligheder i indholdsfortegnelse, stikordsregister og ordforklaringer. Det er imidlertid vigtigt at følge denne undervisning op på et senere tidspunkt i skoleforløbet f.eks. i 6.-7. klasse.


For at gøre undervisningsforløbet til en fælles oplevelse kan jeg foreslå, at der f.eks. laves et fælles arbejde på en opslagstavle eller på maskinpapir på væggene. Den enkelte elev kan tegne, skrive eller på anden måde bringe sin nye viden videre til de andre. Dette kan også medvirke til at forhøje læselysten hos de øvrige elever.


Lærernes opgave bliver at understøtte og fastholde børnene i processen og at hjælpe eleverne med at se og udvikle udtryksmuligheder, når den indhentede viden skal videregives/præsenteres.


Et læsekursus i faglig læsning skal være styret af lyst, nysgerrighed og engagement. Børnenes egne forudsætninger, viden og spørgsmål bør altid være udgangspunktet for undervisningen.

A

side 4

ndre samarbejdspartnere


Som tidligere omtalt vil det være naturligt, at skolebibliotekar og dansklærer inddrager faglærere i kursusforløbet. I arbejdet med dette kursus vil natur/tekniklæreren kunne arbejde sideløbende med indholdet i den litteratur, eleverne arbejder med. Der kan på den måde blive tale om en fin sammenhæng i undervisningen, og det vil uden tvivl øge elevernes udbytte af undervisningen.


Anni Riisgaard




HOLSTEBRO TEKNISKE GYMNASIUM MATEMATIK OG FYSIK A 2HTX TVÆRFAGLIGT
KONTRAKT OM LEVERING AF SOCIALFAGLIGT ITSYSTEM SOM SOFTWAREASASERVICE MELLEM
OPSTILLINGSSKEMA TIL BESTYRELSESVALG FAGLIGT SELSKAB FOR ØRENÆSEHALSKIRURGISKE SYGEPLEJERSKER


Tags: fagligt læsekursus, et fagligt, læsekursus, fagligt, dette, materiale, udarbejdet