13 1 (13) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I LINKÖPING FASTSTÄLLD

13 1 (13) ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULLMÄKTIGE I LINKÖPING FASTSTÄLLD
DOKUMENTBETECKNING ARBETSORDNING FÖR KOMMUNFULL­MÄKTIGE DNR KS 201800050 ANTAGET
KOMMUNFULLMÄKTIGE 20102014 ARBETSORDNING 31 LEDAMÖTER OCH 21 ERSÄTTARE




A/Arb.ordn för kommunfullmäktige

13

1 (13)


Arbetsordning för kommunfullmäktige i Linköping


Fastställd av kommunfullmäktige 1991-11-27, § 207.

Reviderad 1994-11-29, § 239.



Tillsammans med vad i kommunallagen (1991:900) föreskrivs om kommun­fullmäktige skall följande gälla;



§ 1


Val av presidium


Nyvalda kommunfullmäktige väljer vid sitt första sammanträde för löpande man­datperiod presidium, bestående av en ordförande, en förste vice ordförande och en andre vice ordförande.


Innan kommunfullmäktige valt presidium skall ordet föras av den bland fullmäk­tige, som varit ledamot längsta sammanhängande tid, eller, om två eller flera ledamöter har lika lång tjänstgöringstid, den äldste av dem (ålderspresidenten).


Ålderspresidenten företräder kommunfullmäktige fram till dess fullmäktige valt presidium.


Avgår ordförande eller vice ordförande utses vid närmast följande sammanträde ny ordförande/vice ordförande.



§ 2


Tillfällig ordförande


Är presidiets ledamöter förhindrade att inställa sig vid fullmäktiges sammanträde utser fullmäktige annan ledamot att för tillfället föra ordet. Ålderspresidenten är ordförande tills detta skett.



§ 3


Sammanträdesordning


Kommunfullmäktige sammanträder sista tisdagen varje månad med undantag för juni och december. I juli hålles inget ordinarie sammanträde. I juni och december hålles sammanträdet på dag, som bestäms av fullmäktiges ordförande.


Första sammanträdet med nyvalda fullmäktige hålles emellertid i november månad på dag, som kommunstyrelsen bestämmer.


Om det finns särskilda skäl får ordföranden, efter samråd med vice ordförandena, bestämma om ändrade sammanträdesdagar samt utsätta dag för extra sammanträde med fullmäktige. Samråd bör om möjligt också ske med gruppledarna för de olika partierna.


Ordföranden får också efter samråd med berört utskott kalla fullmäktige till s k temasammanträde. Vid dessa sammanträden får inga ärenden avgöras. Inget hindrar att temasammanträde läggs till samma dag som fullmäktiges ordinarie sammanträde.


Om fullmäktige inte hinner slutföra ett sammanträde på den ut satta samman­trädesdagen, kan fullmäktige besluta att förlänga tiden för sammanträdet.

Fullmäktige kan också besluta att avbryta sammanträdet och att hålla fortsatt sammanträde en senare dag för att behandla de ärenden som återstår. I ett sådant fall beslutar fullmäktige genast, när och var sammanträdet skall fortsätta.


Om fullmäktige beslutar att hålla fortsatt sammanträde, utfärdar ordföranden en kungörelse om det fortsatta sammanträdet på vanligt sätt.


Om sammanträdet skall fortsätta inom en vecka, behöver någon kungörelse inte utfärdas. I ett sådant fall låter ordföranden dock underrätta de ledamöter och ersättare som inte är närvarande när sammanträdet avbryts om tiden och platsen för det fortsatta sammanträdet.



§ 4


Plats för sammanträde


Kommunfullmäktige skall sammanträda i fullmäktiges sessionssal i stadshuset. Ordföranden får efter samråd med vice ordförandena bestämma annan samman­trädesplats om det finns särskilda skäl.



§ 5


Fullmäktiges antal och platser


Kommunfullmäktige består av 79 ledamöter med ersättare.


Vid sammanträdena sätter sig ordföranden samt förste och andre vice ordföranden på sina särskilda platser. På övriga platser sätter sig fullmäktigeledamöterna i den ordning de antecknats i valprotokollet.


§ 6


Sammanträdets kungörande


Kallelse till sammanträde med fullmäktige - med uppgift om tid och plats för sammanträdet och om de ärenden, som skall behandlas (föredragningslista) - skall vara åtföljd av tillhörande handlingar i den omfattning ordföranden bestämmer. Sådan fullständig kallelse bör tillställas varje ledamot och ersättare om möjligt senast sju dagar före sammanträdet.


Kungörelse om sammanträdet skall tas in i de lokaltidningar som kommunfull­mäktige särskilt angett.



§ 7


Inkallande av ersättare


Ledamot, som är förhindrad att delta i sammanträde eller del av sammanträde, skall snarast möjligt anmäla detta till kommunledningskontoret. Kontoret söker därefter per telefon kontakt med den ersättare som står närmast i tur att tjänstgöra.


Kan kontakt inte nås inom rimlig tid eller har ersättaren inte möjlighet att tjänst­göra söks kontakt med den ersättare som därefter står närmast i tur och så vidare. Skriftlig bekräftelse utsänds om tiden medger detta.


Om ledamot utan att i förväg ha anmält hinder uteblir från sammanträde eller efter anmälan om hinder att vidare delta i sammanträde lämnar detta, inträder på ord­förandens anmodan i ledamotens ställe ersättare, som är närvarande vid samman­trädet och står i tur att tjänstgöra.


Ledamot eller ersättare bör ej inträda i tjänstgöring under pågående handläggning av ett ärende.

§ 8


Upprop och protokollsjustering


Vid början av varje sammanträde verkställes upprop av fullmäktige efter lista.


Om fullmäktige inte beslutar annat utses därefter två ledamöter att tillsammans med ordföranden justera sammanträdesprotokollet. Justeringen äger rum i ordfö­randens tjänsterum i Stadshuset vid tidpunkt, som ordföranden genast bestämmer och anmäler.


Fullmäktige får besluta att en paragraf i protokollet skall justeras omedelbart. Paragrafen bör redovisas skriftligt innan fullmäktige justerar den.



§ 9


Föredragningsordning


Vid sammanträde föredras ärendena i den ordning de antecknats på föredrag­ningslistan. Fullmäktige kan dock ändra denna om det är lämpligt på grund av ärendenas beskaffenhet eller inbördes sammanhang.



§ l0


Fullmäktigeutskott


Kommunfullmäktige skall inom sig för varje mandatperiod utse ledamöter i följande utskott; nämligen demokrati-, ekonomi-, miljö-, omsorgs-, samhälls­byggnads-, bildnings-/kultur och näringslivs/sysselsättningsutskott samt elva (11) geografiska utskott.

Därutöver kan kommunfullmäktige tillsätta tillfälliga utskott.


I demokratiutskottet äger varje i kommunfullmäktige representerat parti utse var­dera en (1) ledamot. I övriga permanenta utskott utser kommunfullmäktige efter förslag från valberedningen sju (7) ledamöter. Utskottens ledamöter skall inte ha några ersättare. Samtliga kommunfullmäktiges ledamöter skall beredas tillfälle att ta plats i sådant utskott.


Kommunfullmäktige utser ordförande och vice ordförande i varje utskott.


Kommunfullmäktige skall i särskilda beslut fastställa arbetsordning för utskotten, vari bl a deras huvudsakliga arbetsuppgifter framgår.


Utskotten har inga beslutsbefogenheter och har ej status såsom fullmäktigebered­ningar. Utskotten har dock möjlighet att ta initiativ till sammankallandet av tema­sammanträde med kommunfullmäktige (jfr § 3 ovan fjärde stycket). Utskotten har möjlighet att begära anslag för sin utredningsverksamhet.



§ ll


Beredning av ärendena


Om fullmäktige inte beslutar något annat, avgör kommunstyrelsen hur de ärenden som fullmäktige skall behandla skall remitteras.


Styrelsen får uppdra åt en förtroendevald eller åt någon anställd att besluta om remiss av sådana ärenden.


På varje ordinarie sammanträde med fullmäktige skall redovisas de fullmäktige­ärenden som kommit in efter det närmast föregående ordinarie sammanträdet samt de beslut om beredning och remiss av sådana ärenden som har fattats.

§ l2


Motioner


En motion skall vara skriftlig och egenhändigt undertecknad av en eller flera ledamöter.


Ämnen av olika slag får inte tas upp i samma motion.


En motion väcks genom att den ges in till kommunledningskontoret.


En motion får också lämnas vid ett sammanträde med fullmäktige.


En ersättare får väcka en motion bara när ersättaren tjänstgör som ledamot vid ett sammanträde.


Motionär har rätt att erhålla företräde inför den nämnd eller styrelse som bereder dennes motion och skall underrättas om tidpunkten för motionens behandling i nämnden/styrelsen.


Kommunstyrelsen skall två gånger varje år redovisa de motioner som inte har be­retts färdigt. Redovisningen skall göras på fullmäktiges ordinarie sammanträden i april och oktober.



§ l3


Yttranderätt


Varje ledamot av fullmäktige har rätt att - frånsett enkla frågor - vid sammanträde fritt uttala sig i alla frågor, som kommer upp under överläggning.

Var och en får yttra sig i den turordning han begärt ordet. Turordningen får dock brytas för kort replik enligt vad som särskilt överenskommits. Om någon i sitt ytt­rande avlägsnar sig från ämnet eller tillåter sig personligen förolämpande uttryck, skall ordföranden fästa ledamotens uppmärksamhet på detta. Rättar sig inte ledamoten efter detta har ordföranden att frånta ledamoten ordet. I övrigt får inte någon avbrytas i sitt anförande.


Kommunfullmäktiges partigruppledare har 1991-03-27 överenskommit om tids­begränsade anföranden på sätt framgår av bilaga till denna arbetsordning. Denna tidsbegränsning gäller dock endast för de partier som kommit överens om detta.


Kommunens revisorer får delta i överläggningen, när fullmäktige behandlar revisionsberättelsen och årsredovisningen.


Revisorerna får också delta i överläggningen när fullmäktige behandlar ett ärende som berör revisorernas egen förvaltning.



§ l4


Propositionsordning


Yrkande skall - om inte ordföranden anser det onödigt - avfattas skriftligen eller dikteras till protokollet av den ledamot som framställt yrkandet.



§ l5


Omröstning och reservation


Vid omröstning skall rösterna avges efter upprop, först av de båda vice ordföran­dena och därefter av övriga ledamöter i den ordning de är upptagna i den för upp­rop jämlikt § 8 använda listan samt sist av ordföranden.

Om en ledamot har reserverat sig mot ett beslut och ledamoten vill motivera reser­vationen, skall ledamoten göra det skriftligt. Motiveringen skall lämnas till sekreteraren före den tidpunkt som har fastställts för justeringen av protokollet.



§ l6


Bordläggning


Ett ärende skall bordläggas, om det begärs av minst en tredjedel av de närvarande ledamöterna.


För bordläggning i fråga om val eller tidigare bordlagt ärende krävs dock enkel majoritet.


Ett bordlagt ärende skall behandlas på fullmäktiges nästa sammanträde, om full­mäktige inte beslutar något annat.



§ l7


Återremiss


Anser kommunfullmäktige, att ärende behöver ytterligare beredning får med enkel majoritet beslut fattas om återremiss. I sådant fall skall ärendet snarast efter den ytterligare beredningen tas upp till ny prövning.



§ l8


Val


Val skall vid omröstning ske med slutna sedlar.


Då valet inte är proportionellt skall valsedel vara enkel, sluten och omärkt samt fri från all tvetydighet i fråga om personernas namn. Valsedel skall uppta namn på samma antal personer, som valet avser.


Om proportionellt val finns särskilda föreskrifter.



§ l9


Interpellation och enkel fråga


Ledamot av kommunfullmäktige får i ärende, som tillhör fullmäktiges, styrelsens, annan nämnds eller fullmäktigeutskotts handläggning, framställa spörsmål till ordföranden i kommunstyrelsen eller i annan nämnd/styrelse eller fullmäktigeut­skott.


Detta kan ske i form av interpellation eller enkel fråga för inhämtande av upplys­ning.


a Interpellation


En interpellation skall vara skriftlig och egenhändigt undertecknad av ledamot.


Den bör ges in till kommunledningskontoret senast kl 08 30 dagen före det sam­manträde vid vilket den skall ställas. Den hinner då tryckas i den extra handling som läggs ut på fullmäktiges bord sammanträdesdagen.

Interpellation som avlämnats senare än kl 08.30 dagen före sammanträdet, anslås på anslagstavlan i förrummet till sessionssalen före sammanträdets början.


En interpellation bör besvaras senast under det sammanträde som följer närmast efter det då interpellationen ställdes. Uppgift om att interpellationssvar kommer att lämnas vid visst sammanträde bör tas in i kungörelsen.


Ett interpellationssvar skall vara skriftligt. Den ledamot som har ställt interpella­tionen skall, genom den interpellerades försorg, delges svaret senast dagen före den sammanträdesdag då svaret skall lämnas.


En ersättare som har ställt en interpellation får delta i överläggningen då svaret på interpellationen behandlas bara om ersättaren tjänstgör som ledamot också vid det tillfället.


Om en interpellation avser förhållandena i ett sådant företag som avses i 3:e kapitlet 17 eller 18 §§ kommunallagen får den ordförande till vilken interpella­tionen har ställts överlämna till en av fullmäktige utsedd ledamot i företagets styrelse att besvara interpellationen.


Enkel fråga


En fråga skall vara skriftlig och egenhändigt undertecknad av en ledamot.


Den skall ges in till kommunledningskontoret senast kl 08.30 dagen före det sam­manträde vid vilken den skall ställas.


En fråga bör om möjligt besvaras under det sammanträde vid vilket den har ställts.


Vad som ovan sägs om interpellation gäller i tillämpliga delar även fråga. Svaret på frågan behöver dock inte vara skriftligt.


§ 20


Ajournering


Sammanträde får genom beslut med enkel majoritet ajourneras för att utomstående skall få tillfälle att föredra ärende inför fullmäktigeledamöterna eller för att dessa skall få tillfälle till enskilda överläggningar.



§ 2l


Valberedning


Nyvalda kommunfullmäktige väljer vid första sammanträde för löpande mandat­period en valberedning, bestående av sju ledamöter och sju ersättare. Fullmäktige väljer samtidigt och för samma tid bland valberedningens ledamöter en ordförande och en vice ordförande i beredningen.


Valberedningen har att upprätta förslag till alla hos fullmäktige förekommande val utom val av presidium och av valberedning.


I fråga om förfarandet vid fattande av beslut, förande av protokoll m m gäller för valberedningen vad den själv bestämmer.



§ 22


Återkallande av förslag


Till kommunfullmäktige ingiven ansökan eller motion får återtas innan den föran­lett något fullmäktiges slutliga ställningstagande.

§ 23


Administrativ service


Kommunfullmäktige har rätt erhålla sekreterare från kommunledningskontoret. Kommunfullmäktiges protokoll och övriga handlingar skall förvaras på kommun­ledningskontoret.


__________


Arbetsordningen träder i kraft l992-01-01.







Tags: arbetsordning för, fastställa arbetsordning, kommunfullmäktige, arbetsordning, fastställd, linköping