HISTORIAN HAVINAA JOULUISESSA BERLIINISSÄ BERLIINI SAKSAN PÄÄKAUPUNKI –

13 COLONIES HELP WANTED!!! HISTORIAN NEEDED!!! YOUR EXPERTISE IS
19 EARLY MEDIEVAL INDIA MANY HISTORIANS INDIAN AND BRITISH
A HISTORIAN MAY BE APPOINTED BY THE PRESIDENT WITH

A PRACTICAL SEMINAR ON ELECTRONIC RESOURCES FOR HISTORIANS THURSDAY
CHRISTOPHER S CLARKE PHD CONSULTING HISTORIAN 166 DUNROVIN LANE
FEMINIST THEORY FOR HISTORIANS LEORA AUSLANDER WEDNESDAYS 300600 OFFICE

Historian havinaa jouluisessa Berliinissä

Berliini - Saksan pääkaupunki – kiehtoo monenlaisia ihmisiä, mutta ennen kaikkea nuoria. Miksiköhän? Siitä lähdimme ottamaan selvää saksan kielen 5. kurssilaisten kanssa marras-joulukuun vaihteessa. Matkan tavoitteena oli etsiä ja ennen kaikkea löytää jälkiä Saksan lähihistoriasta ja joulusta. Mäntsälän lukion opiskelijat – Oona Roosa Purmonen, Lasse Puisto, Sami Meha ja Rauli Voutilainen kertovat, toteutuiko tavoitteemme.

Berliinin joulutunnelmia

Berliinissä joulumarkkinoita oli lähes kaikkialla ympäri kaupunkia. Markkinoilla oli useita pieniä puisia valaistuja kojuja, joissa myytiin esimerkiksi currywurstia, joka on bratwurstia currylla maustettuna, glühweinia, joka on saksalaista punaviinipohjaista glögiä, sekä matkamuistoja, erilaisia suklaita ja muita herkkuja. Kävimme maistamassa currywurstia ja se oli mielestämme erittäin hyvää.

Saksalainen joulukoristelu vaikutti meistä suomalaisista hieman yliampuvalta, koska jouluvaloja sekä -koristeita oli niin paljon. Jouluvaloin koristellut puut katujen varsilla olivat kuitenkin todella kauniita, tästä esimerkkinä valaistu K’dammin ostoskatu. Joulukoristeita oli kaikkialla – ostoskeskuksissa, kauppojen ikkunoissa, hotellissamme... Kaupunkia ristiin rastiin kierrellessä ihailimme näitä kauniita joulukoristeita, jotka toivat valoa miljoonakaupungin vilinään. Saksalaiset joulumarkkinat ovat siinä mielessä jänniä, että keskellä kiireistä kaupunkia löytyy aina paikka, jossa voi rentoutua ja nauttia muiden ihmisten seurasta, sekä hyvästä juomasta ja ruoasta. Berliiniläisille joulu tuntui olevan iso asia eikä sen kaupallistuminen tuntunut heitä häiritsevän. Saksan pääkaupunki huokui joulun taikaa, meni melkein minne vaan.

Historiasta tuttua

Berliinissä törmäsimme useisiin Saksan lähihistorian vaiheisiin. Kaupunki on täynnä museoita, muistomerkkejä ja muita nähtävyyksiä. Varsinkin Länsi-Saksan ja Itä-Saksan eli DDR:n eri vaiheet ovat hyvin esillä. Vuonna 1989 murrettu Berliinin muuri, joka oli pystyssä lähes kolme vuosikymmentä, esti Itä-Saksan asukkaita muuttamasta länteen. Kävimme katsomassa muurin pätkiä mm. Potsdamer Platzilla ja East Side Galleryssa. Muurin palasia myytiin lähes jokaisessa matkamuistomyymälässä ympäri kaupunkia. Aitoudesta ei kuitenkaan aina voinut mennä takuuseen.

Kun Berliinin muuri murtui, alkoi Saksassa Euroopan suurimmat rakennusurakat entisen Itä-Saksan alueella. Myös Berliinissä oli paljon korjattavaa ja rakennettavaa. Berliinin muurin alueelta vapautui paljon rakennusalaa ja esimerkiksi Potsdamer Platz Berliinin keskustassa on rakennettu uudelleen Saksojen yhdistymisen jälkeen. Sen kohdalla aikanaan kulkeneesta muurista ei ollut juurikaan mitään jäänteitä. Kävimme kyseisellä alueella, missä nykyisin sijaitsee kauppakeskus korkeine lasisine uudisrakennuksineen.

Kävimme useaan otteeseen myös Alexanderplatzilla, Itä-Berliinin entisessä keskustassa, jonka yleisilmettä on uudistettu ja joka on nykyisin merkittävä julkisen liikenteen risteyskohta. Sen nähtävyyksiin kuuluvat mm. TV-torni, joka on Berliinin korkein rakennus, maailmankello ja maailmanpyörä. TV-torni oli upea näky, ylhäällä asti emme kuitenkaan käyneet.

Vierailimme myös DDR-museossa, jossa kuvattiin Itä-Saksan ajan elämää hyvin tarkasti niin siviilien, sotilaiden kuin johtajienkin näkökulmasta. Museossa oli mm. mahdollista tutustua legendaariseen Trabant-autoon, käydä aidossa vankisellissä ja kuulusteluhuoneessa, nähdä kuvia ja lukea tarinoita DDR:läisten elämästä sekä tutustua marraskuun 1989 tapahtumiin. Näimmepä myös DDR:n sotilaan vaatekaapin, aidon AK47-rynnäkkökiväärin sekä tutustuimme oppilaille kerrottuun propagandaan mm. matematiikan tehtävien muodossa.

Kolmannen valtakunnan aikana Saksassa käynnistettiin monia rakennusprojekteja. Kävimme katsomassa niistä olympiastadionia, jota on myöhemmin vuonna 2004 modernisoitu. Vierailimme myös Saksan valtiopäivätalossa eli Reichstagissa, joka luultavasti poltettiin Hitlerin käskystä, mutta josta teosta syyn saivat kommunistit. Reichstagin lasikupolista on hyvät näkymät eri puolille kaupunkia. Kolmannen valtakunnan aikana murhattujen juutalaisten kunniaksi oli pystytetty 5000 paasista muodostuva labyrinttia muistuttava muistomerkki. Muistomerkin yhteyteen on rakennettu informaatiokeskus, jossa on tarkempaa tietoa holokaustista. Täällä tavallisten ihmisten kohtalot koskettivat. Paikka oli hyvin hiljainen ja tunnelma odottava.

Berliinissä on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että tämän matkan aikana ehdimme tavoittaa vain murto-osan kiinnostavista kohteista, mutta kuulin kyllä tänne-tulen-uudestaan -lupauksia!



Mäntsälän lukion saksan kielen lehtori Kaija Vuorinen


FOOD REFORM MOVEMENTS NICOLAS LARCHET SOCIAL HISTORIANS HAVE BROADLY
HISTORIAN HAVINAA JOULUISESSA BERLIINISSÄ BERLIINI SAKSAN PÄÄKAUPUNKI –
INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PAPER HISTORIANS INTERNATIONALE ARBEITSGEMEINSCHAFT DER PAPIERHISTORIKER


Tags: berliini -, berliini, havinaa, jouluisessa, historian, berliinissä, saksan, pääkaupunki