ÅNGE KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR

INFORMASJON OM ENHETER OG TJENESTER I EIGERSUND KOMMUNE
ITPROSJEKTET BRUK AV TELE OG DATAKOMMUNIKASJON
KOMMUNALT FORELDREUTVALG I LEVANGER KOMMUNE

Kommunfullmäktige Sammanträder den 19 Oktober 2020 kl 1800
STAVANGER KOMMUNE TEINÅ SKOLE HMSPLAN 2013 2015 INNHOLDSFORTEGNELSE
TAUSHETSERKLÆRING FOR ANSATTE I SOKNDAL KOMMUNE INFORMASJON

2010-03-04


ÅNGE KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR

Ånge Kommun


ÅNGE KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

FÖR

SOLGÅRDENS FÖRSKOLA

2018-2019

UPPRÄTTAD 2009

REVIDERAD 20180925



Innehållsförteckning
  1. Vision och mål

  2. Processen

  3. Kartläggning och nulägesanalys

  4. Planerade åtgärder/mål under året

  5. Rutiner och ansvarsfördelning

  6. Dokumentation

  7. Kompetensutvecklingsplan

  8. Kommunikationsplan

  9. Uppföljning av Planen mot diskriminering och kränkande behandling.













  1. Vision och mål



Vår absoluta målsättning är att förskolorna i Ånge kommun ska vara verksamheter där både barn och vuxna ska vara trygga och känna sig lika behandlade oavsett kön, sexuell läggning, etnisk bakgrund, religion, funktionshinder, ålder och könsöverskridande beteende och identitet. Vår verksamhet genomsyras av ett genus och jämnställdhetstänk, alla individer får vara den de är. Vi tar kraftigt avstånd från alla former av kränkningar och trakasserier mellan barn och mellan barn- personal.






  1. Processen – Så här har vi arbetat fram Plan mot diskriminering och kränkande behandling


Våra förskolechefer har arbetat fram en lathund efter att de fått en fortbildning i ämnet. Vi har sedan tillsammans i arbetslaget arbetat fram en plan mot diskriminering och kränkande behandling.













  1. Kartläggning och nulägesanalys



Vi har i nuläget på Stjärnans avd en barngrupp på 17 barn inskrivna:


2017- 4 barn

2016- 1 barn

2015- 6 barn

2014- 1 barn

2013- 5 barn


På Månens avd har vi i nuläget en barngrupp på 16 barn inskrivna:


2017- 2 barn

2016- 2 barn

2015 -7 barn

2014- 2 barn

2013- 3 barn

Barnen är indelade i grupper efter ålder; Rävarna (1-2 år), Älgarna (3-4 år), Björnarna (3-4 år) och Vargarna (5-6 år)
Grupperna utgörs av barn från både månen och stjärnan, något vi medvetet gör för
att knyta band mellan avdelningarna och stärka sammanhållningen.


Under detta år kommer vi att arbeta mot Grön Flagg, och mycket av gruppträffarna kommer därför att fokusera på detta. Under början av höstterminen går vi till skogen de dagar som grupperna träffas, för att arbeta med utvecklingsområdet ”Djur och Natur”. Senare kommer vi att arbeta med ”Livsstil och Hälsa”.


Vi personal på förskolan tycker att det är viktigt att barn i samma ålder får umgås och därför lägger vi stor vikt vid att få grupparbetet att fungera bra. Vi märker även att barnen blir mer och mer vana vid att leka med barn från båda avdelningarna, något som vi ser som otroligt positivt.


Personalgruppen har som mål att ge varandra stöd och reflektera mellan avdelningarna i arbetet med alla barn. Detta blir mer och mer naturligt vartefter arbetet med att få ihop de båda avdelningarna fortgår.



  1. Planerade åtgärder/mål under året


Vi vägleder barnen till att själva kunna förklara missförstånd med sina vänner. Vi arbetar med gruppstärkande aktiviteter såsom att leka tillsammans, se vilka som är här och vem som fattas. Vi ser över vår inne/utemiljö så barnen har möjlighet att dela in sig i grupper på ett naturligt sätt i leken för att få en lugnare miljö/arbetsro. Varje år ger nya barngrupper med olika behov, så att se över allas vår arbetsmiljö ser vi som en levande och ständigt utvecklande utmaning. Vi som personal försöker att ligga steget före och ha lugnare aktiviteter förberedda ”att landa vid” t.ex. Play- doo deg, pussel, spel, lego och planerade pyssel.


För att träna tilltron till sig själva ger vi barnen mer ansvar. De äldre barnen kan vid tillfällen hjälpa de yngre barnen t.ex. Tvätta munnen och händerna, hålla i handen vid svår terräng osv. Detta gör att de känner sig ”stora” och de växer som individer.


Vi har en femårsgrupp som tränar olika saker de behöver utveckla. Barnen i femårsgruppen får medverka i planeringen av vad som ska ske under dessa sammankomster.



Vi delar in morgonsamlingarna på resp avd efter mognadsnivå så alla barn ska få sina behov tillgodosedda i en lagom nivå. Vi som personal vägleder då barnen att på ett bättre sätt föra en konversation som ger bättre förutsättningar för att med ord kunna förklara vad jag vill/känner. Då har barnen bättre förutsättningar att förstå vad andra säger och hur jag löser ev konflikter med ord istället för handling.


5. Rutiner och ansvarsfördelning


Så snart vi får kännedom om att trakasserier eller kränkningar har eller kan ha inträffat skall uppgifterna utredas. Vårdnadshavare till barn som är inblandade skall informeras skyndsamt. Utse ”ansvarsbarn” och ansvarig för barnet som utreder och kontaktar vårdnadshavare. Utredningen skall allsidigt belysa vad som inträffat och omfatta den som blivit utsatt och den/de som utövat kränkningen.

Om en personal misstänks för kränkning av ett barn ska förskolechef ansvara för utredningen.





  1. Dokumentation


Varje misstanke om kränkning ska dokumenteras. Varje utredning om misstänkta kräkningar och varje åtgärd mot kränkningar ska dokumenteras. Uppföljningar ska dokumenteras.


Vi har i barnintervjun som görs inför utvecklingssamtalet på våren, lagt in frågor till barnen för att få svar på var de tycker det

kan kännas otryggt både inne/ute på vår förskola. (se bilaga. 1)


Med stöd av kommunens specialpedagog stödjer vi enskilda barn och personalen arbetar med hela barngruppen för att undvika framtida eventuella kränkningar.



  1. Kompetensutvecklingsplan


Vi i arbetslaget önskar kompetensutveckling i krishantering, vad och hur gör vi när olyckan är framme? Vi önskar även att bjuda hit socialtjänsten för ett informationsmöte om anmälningsplikten och om vad som händer efter en anmälan. Vi upplever också att vi behöver stöd av kommunens specialpedagog angående barn med speciella behov. En personal från vardera avdelning har nyligen gått utbildning i stödtecken, och nu pågår arbetet för fullt med att få in detta i verksamheten.










  1. Kommunikationsplan


ÅNGE KOMMUN PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR

Målgrupp

Informationsstrategi

Ansvarig

förskolechef

Ansvarig

Personal

Föräldrar

Genomgång av förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling på föräldramöte i början av höstterminen.


X


Nya föräldrar

Muntlig information samt genomgång på föräldramöte


X

Personal

Genomgång av förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling på

AP-träffar i början av varje termin.

Samtliga i personalen ska erhålla ett ex av

Plan mot diskriminering och kränkande behandling.



X

Nyanställd personal inkl långtidsvikarier

Genomgång av förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling i samband med introduktion.

Ett ex av Plan mot diskriminering och kränkande behandling ges till personalen.


X

Mentor

Föräldraråd

Genomgång och diskussion utifrån förskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling på det första skolrådet vårtermin respektive hösttermin.

Skolrådet engageras i det främjande och förebyggande arbetet.


X


Korttidsvikarier





Alla

Ett ex av förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling finns i vikariepärmen som alla nya vikarier ska ta del av.



Planen mot diskriminering och kränkande behandling finns utlagd på hemsidan.



X



X















  1. Uppföljning av förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling.


Varje år under hösten arbetar vi tillsammans fram en ny Plan mot diskriminering och kränkande behandling med analyser, nya målsättningar och åtgärder. När vi går igenom planen nästa år skriver vi en redogörelse för hur de planerade åtgärderna har genomförts och ska tas in i efterföljande årsplan.

  1. Vad blev bra?

  2. Varför?

  3. Vad blev mindre bra?

  4. Vad behöver ändras?

Arbetet fortsätter med en ny analys med nya målsättningar och åtgärder och ansvarig för detta är Catrine Lindberg, Dugarmaa Andersson, Hanna Hasse Lilja, Ewa-Lotta Nordlander, Carina Bartling och Katri Kohtala.

(Bilaga 2)





















Barnsamtalsfrågor Bilaga 1






















































Barnets namn…………….. Intervjuare……………………….


Bilaga 2


Utvärdering av förskolans Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017.


Vad blev bra?/varför? Vad blev mindre bra? Vad behöver ändras?


Samarbetet mellan personalen på förskolan fungerar bra. Våra samtal kretsar kring att det är vår förskola och våra barn. Vi utbyter tankar och ger varandra råd huruvida vi kan utveckla vårt arbete både i personalgruppen, med barnen och på det personliga planet. Vi har försökt att stötta varandra i den utsträckning vi kan. Under våren 2017 fick vi en ny specialpedagog i barnomsorgen som vi kan få stöd av i vår verksamhet. Samarbetet gällande att hitta vardagssituationer som vi kan föra samman barn från de olika avdelningarna har blivit fler och fler. Barnen önskar ofta själva att få gå över på den andra avdelningen, eller att hämta en kompis över till sig. Vi träffas hos varandra och ser på film eller har samling när tillfälle bjuds, och stämningen på förskolan förbättras mer och mer.

I och med att vi delat upp barnen i fyra lika stora grupper får vi större möjlighet att faktiskt komma iväg från förskolan, till skillnad från tidigare när alla 3-4åringar hörde till samma grupp och det ofta var praktiskt omöjligt att gå iväg med så många.



Det gruppstärkande arbetet med alla barn på förskolan har fungerat mycket bra. Barnen arbetar och leker bra tillsammans. En del av barnen känner sig dock fortfarande inte trygga att arbeta tillsammans med alla barn i gruppen, utan behöver mer tillit till en del barn. Vi fortsätter detta arbete.



10



VÅGSØY KOMMUNE FRA ELDST TIL YNGST I VÅGSØY
0 GENTOFTE KOMMUNE DAGSORDEN TIL MØDE I TEKNISK UDVALG
0 KOMMUNENE LEKA VIKNA NÆRØY BINDAL TAUSHETSPLIKT OG SAMHANDLING


Tags: behandling för, kränkande behandling, behandling, kränkande, diskriminering, kommun