APROBATĂ PRIN HOTĂRÎREA GUVERNULUI NR DIN 2007








Metodologia de elaborare a planurilor de dezvoltare


Aprobată

prin Hotărîrea Guvernului

nr. _______ din ________ 2007



Metodologia de elaborare a planurilor de dezvoltare

ale ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale



I. Dispoziţii generale


1. Prezenta Metodologie stabileşte modalitatea de elaborare a planurilor de dezvoltare ale ministerelor şi altor autorităţi administrative centrale (în continuare – autorităţi ale administraţiei publice centrale)

2. Planul de dezvoltare al autorităţii administraţiei publice centrale este documentul care integrează planificarea politicilor, stabilirea priorităţilor, planificarea organizaţională (instituţională şi funcţională) şi finanţarea autorităţii respective într-un singur cadru de management, în vederea realizării politicilor şi programelor Guvernului.

3. Planul de dezvoltare este un document ciclic, care include obiectivele de dezvoltare pe termen mediu (3 ani) şi capacităţile, resursele şi activităţile autorităţii administraţiei publice centrale pentru realizarea acestor obiective, precum şi rezultatele scontate.

4. Planul de dezvoltare corespunde priorităţilor Guvernului şi bugetului de stat, clasificaţiei bugetare şi planificării operaţionale în cadrul autorităţii administraţiei publice centrale, asigurînd în acelaşi timp şi un cadru de planificare pentru instituţiile subordonate acesteia.

5. Planul de dezvoltare se elaborează în baza evaluării capacităţii instituţionale a autorităţii administraţiei publice centrale şi efectuării planificării strategice în contextul:

- documentelor de politici strategice naţionale (în special, Planul Naţional de Dezvoltare, Programul de activitate al Guvernului, documentele ce ţin de relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Strategia Naţională de edificare a societăţii informaţionale „Moldova electronică”, Strategia pentru auditul financiar public etc.) şi ramurale (sectoriale) relevante;

- Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu;

- Strategiei de reformă a administraţiei publice centrale şi planului de implementare a acesteia.

6. Planul de dezvoltare se referă atît la autoritatea administraţiei publice centrale concretă, cît şi la instituţiile subordonate acesteia, cuprinzînd toate domeniile de activitate încredinţate lor.

8. Structura generală a proiectului planului de dezvoltare al autorităţii administraţiei publice centrale include componentele obligatorii analitice şi de planificare stabilite în anexa la prezenta metodologie.



II. Procesul de evaluare a capacităţilor autorităţilor administraţiei publice centrale


9. Procesul de evaluare a capacităţilor este o parte integră a procesului de elaborare a planului de dezvoltare al autorităţii administraţiei publice centrale şi ţine de identificarea:

a) obiectivelor şi responsabilităţilor asumate în rezultatul aprobării documentelor de politici strategice şi a actelor normative;

b) subdiviziunilor structurale implicate şi programelor în derulare pentru realizarea obiectivelor şi responsabilităţilor asumate;

c) sistemelor şi procedurilor actuale de management aplicate pentru a asigura funcţionarea autorităţii administraţiei publice centrale şi instituţiilor subordonate acesteia;

d) tendinţelor politicii externe şi a poziţiei factorilor interesaţi;

e) constrîngerilor financiare în realizarea obiectivelor şi responsabilităţilor autorităţilor administraţiei publice centrale în contextul Cadrului de Cheltuieli pe Termen Mediu;

f) deficienţelor interne ce ţin de capacitate, ţinînd cont de principiile de bază ale Strategiei de reformă a administraţiei publice centrale şi de necesităţile de atingere a obiectivelor stabilite în documentele de politici.

10. Procesul de evaluare a capacităţilor se focusează, inclusiv, asupra revizuirii recomandărilor analizei funcţionale a administraţiei publice centrale, efectuate în anii 2005 şi 2006, identificînd recomandările aplicabile relevante.

11. În procesul de evaluare a capacităţilor se identifică domeniile în care între autorităţile administraţiei publice centrale există interdependenţă operaţională, instituţională şi de politici.



III. Elaborarea pe etape a planurilor de dezvoltare şi termenii de realizare


12. Planul de dezvoltare al autorităţii administraţiei publice centrale se elaborează pentru perioada de trei ani, actualizîndu-se anual, fiind în corespundere cu Cadrul de Cheltuieli pe Termen Mediu, şi constituie o bază pentru planificarea politicilor, activităţilor organizaţionale şi a bugetului.

13. Elaborarea planurilor de dezvoltare ale autorităţilor administraţiei publice centrale are loc în 2 etape:

etapa I-a (anii 2008 şi 2009) - autorităţile administraţiei publice centrale evaluează capacităţile şi rezultatele pentru ultima perioadă planificată (componenta analitică) şi elaborează planurile de dezvoltare proprii (componenta de planificare);

etapa a II-a anii (2010-2011) - autorităţile administraţiei publice centrale elaborează programele de finanţare şi asigură o legătură directă între procesele de planificare a politicilor şi de elaborare a bugetului.

14. Pe parcursul etapei a II-a autorităţile administraţiei publice centrale pregătesc descrieri detaliate ale fiecărui program de finanţare aplicat pentru planificarea şi implementarea politicilor care ţin de competenţa lor.




IV. Organizarea procesului de elaborare a planurilor de dezvoltare


15. În cadrul fiecărei autorităţi a administraţiei publice centrale, prin ordinul conducătorului, se instituie grupul de lucru, responsabil pentru elaborarea planului de dezvoltare (în continuare – grupul de lucru), compus din:

- viceministrul/vicedirectorul general, responsabil pentru reforma administraţiei publice centrale în cadrul autorităţii respective (şeful grupului de lucru);

- şeful direcţiei/secţiei de analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor sau, după caz, o poziţie echivalentă (adjunct al şefului grupului de lucru);

şefi ai direcţiilor generale sau, după caz, ai direcţiilor;

- funcţionarul responsabil pentru elaborarea bugetului autorităţii administraţiei publice centrale;

- reprezentanţi ai proiectelor relevante de asistenţă tehnică.

16. Concomitent cu aprobarea componenţei nominale a grupului de lucru se stabilesc şi responsabilităţile concrete ale fiecărui membru al acestuia.

17. Grupul de lucru este responsabil pentru întregul proces de elaborare a planului de dezvoltare al autorităţii administraţiei publice centrale, fiind abilitat să examineze şi să decidă referitor la toate măsurile, etapele, rezultatele şi problemele principale apărute pe parcursul activităţii sale.

18. Principalele funcţii ale grupului de lucru constau în coordonarea evaluării capacităţilor şi elaborarea planurilor de dezvoltare pe termen mediu al autorităţii administraţiei publice centrale respective.

19. Sarcinile principale ale grupului de lucru sînt:

- supravegherea întregului proces de elaborare a planului de dezvoltare a autorităţii administraţiei publice centrale;

- elaborarea şi prezentarea spre aprobare conducătorului autorităţii administraţiei publice centrale a planului de acţiuni pentru evaluarea capacităţilor şi elaborarea planului de dezvoltare;

- stabilirea misiunii autorităţii administraţiei publice centrale şi a direcţiilor de activitate ale acesteia;

- stabilirea priorităţilor în activitatea autorităţii administraţiei publice centrale pe termen mediu;

- elaborarea variantei preliminare a proiectului planului de dezvoltare şi prezentarea acesteia conducătorului autorităţii administraţiei publice centrale;

- responsabilitatea pentru implementarea şi actualizarea planului de dezvoltare.

20. Şedinţele grupului de lucru au loc în mod regulat, cel puţin o dată în două săptămîni, zilele în care acestea se convoacă se stabilesc în ordinul conducătorului autorităţii administraţiei publice centrale prin care se instituie grupul de lucru.

21. Direcţia/secţia de analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul autorităţii administraţiei publice centrale reprezintă resursa administrativă principală, folosită pentru pregătirea şedinţelor grupului de lucru, asigurînd elaborarea agendelor şi colectarea informaţiilor şi datelor pentru şedinţe (în cazul în care în cadrul autorităţii nu există o astfel de subdiviziune, sarcina de suport administrativ pentru grupul de lucru se exercită de altă subdiviziune structurală sau de un funcţionar desemnat în acest scop de către conducătorul autorităţii).

22. În cazurile politicilor inter-sectoriale, cînd apare necesitatea coordonării şi ajustării planurilor de dezvoltare ale mai multor autorităţi ale administraţiei publice centrale, Aparatul Guvernului (Direcţia de analiză a coordonării politicilor) va solicita autorităţilor interesate crearea ad hoc a unui grup de lucru inter-instituţional.



V. Planul de acţiuni pentru evaluarea capacităţilor

şi elaborarea planului de dezvoltare


23. La iniţierea procesului de elaborare a planului de dezvoltare, grupul de lucru elaborează un proiect de plan de acţiuni pentru evaluarea capacităţilor şi elaborarea planului de dezvoltare, care se aprobă de către conducătorul autorităţii administraţiei publice centrale respective.

24. Planul de acţiuni se elaborează, folosindu-se următorul tabel:


N d/o.

Sarcina

Rezultatul scontat

Termenul limită

Direcţiile (secţiile) responsabile

Persoanele responsabile









VI. Monitorizarea şi evaluarea planului de dezvoltare


25. Autorităţile administraţiei publice centrale asigură monitorizarea procesului de implementare a planurilor de dezvoltare prin intermediul planurilor anuale de activitate ale autorităţilor respective şi instituţiilor subordonate acestora.

26. Monitorizarea implementării planurilor de dezvoltare a autorităţilor administraţiei publice centrale se efectuează trimestrial.

27. Autorităţile administraţiei publice centrale anual determină performanţa lor folosind indicatorii de performanţă specificaţi în capitolul 6 al planului de dezvoltare, în scopul actualizării planului de dezvoltare respectiv.

28. Autorităţile administraţiei publice centrale vor asigura evaluarea planului de dezvoltare, elaborînd propriile sisteme de evaluare. La evaluarea capacităţii autorităţii administraţiei publice centrale se aplică şi indicatorii de performanţă specificaţi în capitolul 6 al planului de dezvoltare.







Tags: aprobată prin, hotărîrea, aprobată, guvernului