L UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI

PROPOSTES DE JOVES DE MALLORCA PER LA LLENGUA
1 LA COMUNICACIÓ LES FUNCIONS DEL LLENGUATGE OBJECTIUS DIDÀCTICS
ACTIVITATS DE REFORÇ LLENGUA SOLUCIONARI CAPÍTOL 2 TIPOLOGIA TEXTUAL

ADREÇA WEB DESCRIPCIÓ VALORACIÓ SALC SERVEI D’AUTOFORMACIÓ EN LLENGUA
ALUMNEA CURS VALENCIÀ LLENGUA I LITERATURA (1R ESO) HOMILIESDORGANYAWORDPRESSCOM
APUNTS VALENCIÀ LLENGUA I LITERATURA 1R BATXILLERAT BERNAT METGE

Llengua i Nació

L

Una llengua no es perd perquè qui no la sap no l’aprèn, sinó perquè qui la sap no l’usa.

L  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI lengua i Nació


L  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI L  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI


de l’Associació per la Llengua i la Cultura (ALC) Entitat adherida a la PLATAFORMA PER LA LLENGUA

L  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI

AQUEST 11 DE SETEMBRE ELS NÚMEROS TAMBÉ HAN DE PARLAR CATALÀ


Perquè els números parlin en català i diguin allò que ens convé als catalans, cal un nou model de finançament per Catalunya. I no assolirem un finançament basat en els principis de sobirania –blindatge de competències i Agència tributària pròpies- i equitat –solidaritat pactada i no espoli discriminatori-, si abans no aconseguim la transparència informativa, és a dir, la publicació raonada i precisa de les balances fiscals entre Catalunya i l’estat espanyol. No pot haver-hi una negociació justa sense que les parts assumeixin el principi de la transparència informativa, és a dir, la publicació de les balances fiscals, sense altres subterfugis ni excuses metodològiques inexistents alhora de fer-ne el càlcul. Els principis bàsics d’una democràcia exigeixen el coneixement real de la situació. Cap empresa humana es pot endegar amb èxit si no existeix la mínima confiança entre les parts, que només confereix l’assumpció de les xifres que ambdues aporten al negoci i on s’inverteixen els recursos.


Les proposicions no de llei demanant fer públiques les balances fiscals de les diferents autonomies de l’estat espanyol han estat aprovades en el parlament espanyol en diverses ocasions (1997, 1998, 1999 i la darrera el 21 de setembre de 2004.) El febrer de 2005 va ser presentat un escrit sobre el compliment de l’ultima proposició. El govern espanyol no va posar termini, una vegada més, encara que assegurava ho faria “en els propers mesos”... som a l’arribada de la cursa per l’aprovació de l’estatut i continuem sense que el poble espanyol pugui conèixer la vertadera solidaritat de cadascuna de les nacions i regions de l’estat espanyol. Cal que tothom sàpiga que cada català paga un 35% dels seus impostos a l’estat espanyol a canvi de res.


Per això, en l’Onze de Setembre d’enguany a l’editorial de Llengua i Nació posem l’èmfasi en aquesta reivindicació, per què la nostra nació necessita amb urgència i determinació endegar plans d’inversió en infraestructures, promoure polítiques de recerca i innovació, millorar les polítiques socials i també obtenir els recursos necessaris per donar suport a totes aquelles polítiques que afecten a la nostra cultura i molt especialment a l’ús social del català. Car som un país petit i la nostra llengua està greument amenaçada, es fa ineludible la intervenció directa del nostre Govern per fomentar-ne el seu ús en els mitjans de comunicació i audiovisuals, encara que això impliqui un esforç econòmic subsidiari d’inici ensems que un seguiment exhaustiu del compliment i sanció de les infraccions que es produeixin.


Tot això no exonera el paper determinant que la societat civil organitzada ha de jugar en un moment com aquest. El sentit de la responsabilitat i la pròpia dignitat ens exigeixen lluitar més que mai per recuperar els drets que ens van arrabassar aquell Onze de Setembre de 1714 i aconseguir la derogació del Decret de nova Planta posterior, avui encara tristament d’actualitat. Ningú ens traurà les castanyes del foc.


Setmana de Sant Jordi a Sabadell. Per la llengua i la cultura!


LL  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI ’ALC - Plataforma per la Llengua (Vallès), va organitzar pel Sant Jordi d’enguany una sèrie d’actes a Sabadell per promoure l’ús social del català i donar-se a conèixer com a entitat al conjunt de la ciutadania.


Els actes van consistir en el repartiment d’uns 400 fulls del número 5 de Llengua i Nació, òrgan d’expressió de l’ALC, i el manteniment d’una parada de llibres durant tot el dia al Passeig on es van repartir més de 2000 adhesius de tot tipus. Els adhesius amb més èxit van ser els que incloïen eslògans nous com “Sóc fill d’immigrant i catalanoparlant”, que s’engloba en la campanya “El Català: Llengua Comuna” que està portant a terme l’entitat.


J

(cont.)

a a la nit es va cloure la diada amb els Concerts i rapsòdia per la llengua i la cultura. Recitals de poesia a càrrec del Grup de Teatre de Sant Vicenç i de la Joventut de la Faràndula i concerts que es varen allargar fins a les 2 de la matinada amb la participació dels grups Kanimambo, Rauxa i Desgel. El concert, que comptà amb la col·laboració de La República i al qual van assistir unes entregades 400 persones, va aplegar a més a més un gran nombre d’encuriosits, veïns i gent de tot tipus que passava per la cèntrica plaça del Doctor Robert. L’entrega dels grups va ser la cirera a una diada rodona que esperem l’any vinent es pugui repetir i millorar.


També al Casal Pere Quart es pogué visitar la mostra itinerant sobre l'etiquetatge: La llengua en l'etiquetatge de les grans marques, que denuncia la discriminació que rep el català en aquest camp.


PL  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI er primera vegada a Sabadell s’ha organitzat una diada com cal, malgrat els intents de l’Ajuntament de boicot, que ens ha negat tot tipus d’ajut, i que, tal com van descaradament reconèixer responsables polítics de l’ajuntament en reunions amb membres de l’ALC: “els actes [de l’ALC-PL] no entren en la línia política de l’ajuntament”. Esperit cultural i reivindicatiu de Sant Jordi que també estigué present en la diada alternativa organitzada pel MPS a la Plaça dels Maquis.

Constatem, malauradament, com a entitat local, l'intent de criminalització del teixit associatiu local i el favoritisme clientelar d'aquest equip de govern; fets com els que succeïren l’abril passat posaren a Sabadell en primera línia informativa, no per la violència skin (com seria lògic), sinó per l'intent de l'ajuntament de fer creure que la crítica, el dret a opinar diferent, és delicte.

Per a l’ALC - PL representa un pas més endavant en la promoció del català, i ha estat un esforç grat per als seus militants, a tots ells des d’aquí donem les gràcies per la seva desinteressada col·laboració.


Cèsar Sànchez, ALC - Sabadell

Molts immigrants de bona voluntat lamenten que no poden aprendre el català, perquè a ells ningú no els el parla. Ens pensem que els fem una gràcia quan a un immigrant, sobretot si és un infant, li parlem castellà, i li fem un mal. Li fem impossible la integració, el condemnem a ésser sempre més un foraster, un discriminat, li prohibim d'esdevenir un ciutadà normal de Catalunya. I ens consolem dient que nosaltres som més educats que no pas ells. La veritat, però, és que som més vils.”


Fragment extret de: mossèn Josep Armengou Feliu. Nacionalisme Català. 1977 (Edició pòstuma.)















L  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI


en català




Informa-te’n entrant en la nostra pàgina web:




Seu nacional:

Rocafort, 242, 3r pis

Tel. 93 321 18 03

www.plataforma-llengua.org

08209-Barcelona









Difusió cultural des de l’Empordà.

Des d’aquest petit municipi, on acaba el Baix Empordà i comença l’Alt Empordà (o a l’inrevés si vas de nord a sud), puc parlar de les tasques que fem, senzillament, a l’Empordà.


Ara i aquí, quan ja hem demostrat les intervencions lingüístiques, vull explicar que no deixem de banda la difusió cultural –que també forma part dels nostres objectius.


Com que cal recuperar textos literaris oblidats, vaig posar la banya en un monòleg en vers intitulat La Infanticida de Caterina Albert (Víctor Català), autora escalenca i molt prolífica. Justament ara, que es commemora el centenari de la seva famosa novel·la Solitud -que no per més popular vol dir que sigui la millor-, cal que tothom sàpiga que l’autora va escriure moltes altres obres, d’una gran qualitat literària i, injustament, oblidades –per no parlar de la pintura, la escultura, la recuperació musical de temes tradicionals, la seva tasca com arqueòloga, etc.


Caterina Albert i Paradís (L’Escala 1869-1966), l’any 1898, va presentar als Jocs Florals d’Olot La Infanticida (peça teatral) i Lo Llibre Nou (poesia). Les dues obres van ser guardonades mes, quan el jurat va descobrir que aquell monòleg, que havia considerat que posseïa una gran qualitat literària, una immensa força dramàtica i una temàtica tan crua havia estat escrit per una dona, varen quedar ben desarmats. Ja no li podien retirar el premi i van arribar a proposar a l’autora de fer alguns canvis argumentals als quals ella, naturalment, no es va avenir. En definitiva, el daltabaix va ser tan greu que Caterina Albert no va anar a recollir cap dels dos premis i el drama va restar en l’oblit –no es va publicar ni representar fins al 1967, un any després de morta l’autora als 97 anys, mentre que el poema Lo Llibre Nou es va editar el mateix 1898, ja que sembla que això sí que era escaient a una damisel·la.


A partir d’aquesta experiència, Caterina Albert va decidir que, si volia continuar escrivint i, sobretot, publicar, només ho podia fer amagada rere un pseudònim masculí (com tantes altres dones de l’època: Georges Sand, Fernan Caballero...). Però, alerta! Víctor Català no és un pseudònim masculí qualsevol i, llestos. No! Rere aquest nom, Caterina ens declara els seus principis.

R






No tenim un estret nacionalisme. Vivim de cara al món i si volem la plena sobirania és per millorar la qualitat dels nostres conciutadans i per obtenir que Catalunya, intensament civilitzada, pugui oferir una efectiva col·laboració en l'obra de millorament i progrés de la humanitat

Pompeu Fabra


SOM: QUI SOM: QUI SOM: QUI SOM: QUI SOM: QUI SOM:

L’Associació per la Llengua i la Cultura (ALC) és una entitat patriòtica, apartidista i no-violenta, que té per objectiu defensar i promoure l’ús de la llengua catalana, així com treballar per a la conscienciació nacional i la divulgació cultural, bases indispensables per a la recuperació nacional dels Països Catalans.


ENS POTS TROBAR A:

Albons (Empordà), Castelldefels (Baix Llobregat), La Selva del Camp (Baix Camp), Sabadell Carrer de Sant Joan, 20. Horari: 17-21 h, de dl. a dv. (Vallès), Tossa de Mar (La Selva)...

umieu. Jugueu amb el nom. Que no us en sortiu? Doncs bé, passeu-lo al

femení ja que era una dona amb fortes conviccions.


Som-hi! El femení de “Víctor Català” és “Victòria Catalana”. Això mai no m’ha estat confirmat, però tampoc no en dubto gens. Hi ha una altre fet –no sé si ja era premonitori- i és que la nostra Caterina va néixer l’11 de setembre, d’aquell 1869.


Després de parlar tant de l’autora, anem cap al text de La Infanticida i expliquem què n’hem fet i què en fem encara. Perquè la nostra tasca no ha estat tan sols divulgativa, primer s’ha hagut de recuperar el monòleg –injustament oblidat encara a hores d’ara. A partir d’un estudi presentat a les II Jornades sobre la vida i l’obra de Caterina Albert (Víctor Català) –setembre de 2001-, publicat a les Actes per les PAM, any 2002, pàgs. 117-129; va sorgir la idea de fer-ho arribar al màxim de gent possible. De primer hem portat, portem i continuarem fent-ho a totes les poblacions on puguem, arreu del territori, la lectura dramatitzada de La Infanticida a càrrec de la Margarida Massot Kleiner, actriu de Torroella de Montgrí.


Ja tenim en preparació un llibre on expliquem les experiències viscudes des de l’inici d’aquesta aventura, un parell de petits estudis i, per fi, després de 22 anys de haver-ho fet ed. La Sal, la reedició del monòleg. També hi inclourem un DVD amb la lectura dramatitzada de la Margarida.


Si tot va com hem previst, el llibre sortirà a la venda per Sant Jordi del 2006.


Anna Almazan Guillén

ALC- Albons, setembre 2005


Nou estatut = almoina i engany

VOLEM DEMOCRÀCIA I SOBIRANIA!








L  UNA LLENGUA NO ES PERD PERQUÈ QUI

ORGANITZA’T! CREA GRUPS DE L’ASSOCIACIÓ PER LA LLENGUA AL TEU POBLE O CIUTAT!!

www.associacio-llengua.info Tel. 654 10 54 22


AVALUACIÓ FINAL LLENGUA AV NOM I LLINATGES ………………………………………………………………………………………………… CURS
ÀMBIT LINGÜÍSTIC ÀREA LLENGUA CATALANA CS DIMENSIONS CRITERI D’AVALUACIÓ
CICLE INICIAL EDUCACIÓ PRIMÀRIA PROJECTE LLETRES LLENGUA CATALANA I


Tags: llengua no, la llengua, perquè, llengua