5 TVÆRGÅENDE REVISION STATUSRAPPORT FOR PERIODEN 1109 – 311209








5








Tværgående Revision









Statusrapport for perioden 1.1.09 – 31.12.09















Udarbejdet af Lis Jensen, Vivi Glyngø og Susanne Kovstrup

Indledning


Siden 1998 har der været oprettet en kontrolgruppe, kaldet Tværgående Revision, der foretager opfølgning på sager, hvor der er mistanke om forsøg på misbrug af sociale ydelser. Det kan blandt andet være i sager, der omhandler borgere, der modtager ydelser som enlige uden at være reelt enlige, kontanthjælpsmodtagere, der har haft ophold i udlandet, sort arbejde mv.


Vi har i Ringsted Kommune valgt at tage udgangspunktet i CPR-lovens regler om korrekt folkeregisteradresse, hvilket er med til at udløse de forskellige offentlige ydelser. Dette er så med til at gøre en stor del af arbejdet til en forebyggende indsats.

Det er besluttet, at der skal være fokus på det helhedsorienterede arbejde for at forhindre, at nogle borgere uretmæssigt tilegner sig ydelser fra det offentlige, ligesom det er vigtigt, at alle i kommunen arbejder i helheder og på tværs af både fag- og forvaltningsgrænser.


Der har siden 1. marts 2008 været ydet en særlig indsats vedrørende efterregulering af økonomisk fripladstilskud for årene 2006, 2007, 2008 og 2009, hvilket har resulteret i store tilbagebetalingskrav.


Velfærdsministeriet har den 9. marts 2009 udsendt vejledning til temarevision, hvor emnet for temarevisionen, ”misbrug af sociale ydelser for regnskabsåret 2009” blev uddybet.



Temarevision 2009

Emnet for temarevisionen har været ”misbrug af sociale ydelser for regnskabsåret 2009”.

De kommunale revisorer har for regnskabsåret 2009 skullet påse, at den enkelte kommune:





Samarbejde med SKAT

Efter at Ringsted Kommune 1. januar 2004 måtte afgive sine skattemedarbejdere til Skattefællesskab og efterfølgende SKAT, har der været arbejdet på at få etableret et samarbejde med SKAT.


I 2008 blev SKAT pålagt at inddrage kommunerne i deres kontrolarbejde. Dette resulterede i regelmæssige ”Fair Play”-møder med kommunerne tilknyttet de forskellige skattecentre.


Efter nogen tid resulterede disse møder i, at Ringsted Kommune i august 2009 blev inviteret med til en aktion i forbindelse med Ringsted Festival.

To hold medarbejdere besøgte i alt 11 virksomheder og interviewede i alt 58 personer.

Efter besøg i en af de første restaurationer blev det ene hold "fulgt" rundt i byen af nogle personer, hvis mission helt klart var, at forsøge at advare andre restaurationer om, at der var kontrol på vej

Ved besøg på to restauranter nåede tre personer at stikke af. Den ene kom dog retur til restauranten, efter at indehaveren havde fået 5 min. til at få fat i sin medarbejder, da han ellers ville blive pålagt at føre logbog. Yderligere 3 personer forsøgte at stikke af, hvoraf 2 blev stoppet.

Af andre resultater kan nævnes:

En restaurant med både indendørs og udendørs servering, havde tilsyneladende ingen ansatte. Indehaveren var åbenbart i stand til at passe det hele selv. Han havde dog fået lidt "hjælp" fra to venner som var kommet forbi.

Det skal bemærkes, at de 3 personer på sociale ydelser alle var bosiddende udenfor Ringsted Kommune, men det er almindeligt, at personer på offentlige ydelser arbejder i andre kommuner end bopælskommunen.


Der vil efterfølgende blive fulgt op på aktionen.


I årenes løb har der været sendt en del sager til SKAT, men der er kun kommet respons i meget få sager. Udmeldingen fra SKAT er, at disse sager bliver nedprioriteret til fordel for større sager.



Erfa-samarbejdet

Ringsted Kommune har i flere år deltaget i ERFA-møder med kommuner i det Storkøbenhavnske, men efter temarevisionen er stort set alle kommuner i Region Sjælland kommet i gang med kontrolarbejdet, hvorfor grundlaget for et nyt ERFA samarbejde er skabt, og første møde har været afholdt i efteråret.

Samarbejde med SU-styrelsen

Vi har i Ringsted Kommune valgt at være særligt opmærksomme på flytteanmeldelser fra de 18-19-årige, som flytter fra forældre til tvivlsomme adresser for at få højere SU. Dette til trods for, at SU er en ren statslig udgift. Det skønnes rent forebyggende at være vigtigt, at lade de unge vide, at det ikke er i orden at snyde med offentlige midler.


Vi medvirkede i starten af året på TV2-ØST i et indslag om vores kontrol omkring ovenstående, hvor reglerne blev slået fast. Vi kunne efterfølgende konstatere et klart fald i antallet af flytteanmeldelser på unge til tvivlsomme adresser.


I forbindelse med kontrolarbejdet videregives relevante oplysninger til SU-styrelsen, som benyttes til den fremtidige udbetaling af SU.



Tværgående Revisions resultat i perioden 01.01. – 31.12.2009.


Tvangsflytning af adresse, indenrigs 5 sager

Tvangsflytning af adresse, udenrigs 4 sager

Frivillige flytninger 56 sager

Ikke-godkendte flytninger 41 sager

Afsluttede uden tilstrækkelige beviser 45 sager

Udrejse 4 sager

Antal færdigbehandlede ”Glemte” flytninger 17 sager

Flytteanmeldelser – straks godkendte 43 sager

Flytteanmeldelser – godkendt efter logiværterklæring 48 sager

Breve retur – adresse i orden 12 sager


I alt antal færdigbehandlede adressesager 275 sager

Andet socialt ”misbrug” 23 sager Videresendt til skat 8 sager


I alt antal færdigbehandlede sager 306 sager


Klager til Det Sociale Nævn 1 sager

- heraf fået medhold 0 sager

- heraf ikke fået medhold 1 sager

Klager til Indenrigsministeriet 0 sager

- heraf fået medhold 0 sager

- heraf ikke fået medhold 0 sager



Antal modtagne anmeldelser udefra 51 sager

- heraf henlagt uden videre behandling 6 sager


Antal igangværende sager 167 sager


Den samlede besparelse og tilbagebetaling for kommune og stat i perioden udgør kr. 5.462.595, hvoraf den kommunale andel er kr. 2.594.560. Beregningen er opgjort efter Beskæftigelsesministeriets/Arbejdsdirektoratets metode.


Efterregulering af økonomisk fripladstilskud

Der er foretaget tilbundsgående efterreguleringer af økonomisk friplads for årene 2006, 2007, 2008 og 2009.


Den samlede efterregulering beløber sig til kr. 6.745.324 fordelt på ca. 500 sager.


Der er her tale om en ren kommunal udgift og dermed et tilbagebetalingskrav, som er en 100 % kommunal andel.


Der skal gøres opmærksom på at beløbets størrelse fremkommer ved, at der er tale om en efterregulering for flere år. Fremover vil efterreguleringen blive foretaget årligt. Dertil kommer, at den massive efterregulering vil give et forebyggende resultat, ved at borgerne er blevet mere opmærksomme på, at de løbende skal fremkomme med de korrekte indtægtsoplysninger til kommunen.


Det betyder, at selv om der ikke efterfølgende vil blive lavet tilbagebetalingskrav af nævnte størrelsesorden vil resultatet sammen med den forebyggende indsats på området over en periode på 3 – 4 år blive det samme.








Tags: statusrapport, 311209, revision, tværgående, perioden