6 UTBILDNING AV TANDLÄKARE I OROFACIAL MEDICIN (SJUKHUSTANDVÅRDORAL MEDICIN)

    OVANSTÅENDE PERSON HAR GENOMGÅTT MASKINFÖRARUTBILDNING
7 NAMN……………………………… PERSONNUMER……………………… KAROLINSKA INSTITUTET BIOMEDICINUTBILDNINGEN TENTAMEN
ANTAGNING TILL FORSKARUTBILDNING ANSÖKAN OCH BESLUT ANSÖKAN

INBJUDAN TILL EN UTBILDNINGSDAG OM SOCIALT KLIMAT
KURSHANDBOK MÅL FÖR UTBILDNINGEN MÅLET FÖR UTBILDNINGEN
NÄRKES BOWLINGFÖRBUND UTBILDNINGSUPPGIFTER KURSUTBILDNING REPRESENTATION

Utbildning av tandläkare inom Orofacial Medicin (Sjukhustandvård/Oral medicin)

6




















Utbildning av tandläkare i Orofacial Medicin

(sjukhustandvård/oral medicin)

på nivå

motsvarande specialistutbildning



i

mellan-Sverige




2012-12-18 version 0.6


Målbeskrivning för vårdområdet Orofacial medicin1


Tandläkare som vill uppnå kompetens motsvarande specialist i Orofacial medicin skall ha utövat allmän tandläkarpraktik under minst två år efter att ha fått legitimation som tandläkare. Han/hon skall därefter genomgå vidareutbildning under minst tre år på heltid (40 timmar) för att förvärva de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som anges nedan.. Denna kompetens skall förvärvas genom tjänstgöring som tandläkare under handledning och genom deltagande i kompletterande utbildning. Utbildningen kan också ske på halvtid.


  1. Avgränsning och allmän målsättning


Ämnesområdet Orofacial medicin definieras2 som prevention, diagnostik och behandling av komplexa orala tillstånd relaterade till systemsjukdomar och/eller funktionshinder.


Ämnesområdet Orofacial medicin omfattar fördjupade kunskaper avseende sjukdomar i munhålan som har samband med allmänsjukdomar eller funktionshinder. Det gäller både allmänsjukdom och funktionshinder som påverkar den orala hälsan och funktionen och därmed livskvaliteten, liksom omvänt oral hälsa och funktion som är en del av eller påverkar funktionshinder, allmänsjukdomar och därmed livskvalitet.


Specialistutbildning i orofacial medicin skall leda fram till särskilda kunskaper och färdigheter i prevention, diagnostik och behandling av komplexa orala tillstånd relaterade till systemsjukdomar och/eller funktionshinder. Det inkluderar särskilt stora kunskaper och färdigheter i omhändertagande av personer med allvarlig sjukdom eller med grava fysiska eller psykiska funktionshinder, utvecklingsstörning, beteendestörning eller tandvårdsrädsla som påtagligt försämrar möjligheter till egenvård och god oral hälsa och försvårar omhändertagandet i tandvårdssituationen. Specialistutbildningen i Orofacial medicin skall också ge särskilda kunskaper och färdigheter i omhändertagande av patienter med svårdiagnostiserade eller svårbehandlade orala slemhinnesjukdomar, både lokala och sådana som har samband med allvarliga akuta och kroniska somatiska sjukdomar, samt oralmotorisk dysfunktion.


Utbildningsplanen utgör grund för treårig (heltid) utbildning på nivå motsvarande specialist inom vårdområdet Orofacial medicin. Syftet med utbildningen är att ge en bred kunskapsbas på specialiserad nivå inom hela vårdområdet.


Utbildningen skall omfatta klinisk tjänstgöring, teoretisk utbildning, auskultationer och fallpresentationer, multidisciplinär samverkan, tandvårdsplanering, profylaktik, etik, hälsoekonomi, epidemiologi, vetenskapliga studier och projektarbete samt beteendevetenskaplig och pedagogisk utbildning och undervisning.


Den som genomgått utbildningen skall ha kompetens inom hela vårdområdet och därvid kunna bedriva


En tandläkare utbildad på nivå motsvarande specialistutbildning i orofacial medicin skall ha en bred medicinsk kompetens för att kunna integrera odontologiska och medicinska aspekter på patientens orala problem och kunna samverka med medicinsk expertis. För detta krävs omfattande utbildning i medicinska ämnen väsentligt över vad som ingår i den femåriga tandläkarutbildningen. För att ge en allsidig oral vård som möter de komplexa individuella behoven hos individer med svåra sjukdomar eller funktionshinder krävs dessutom kunskap som skär tvärsigenom ett antal odontologiska specialiteter och kräver ytterligare kunskaper och färdigheter på specialistnivå.


Den treåriga utbildningen på specialistnivå skall leda fram till nödvändiga kunskaper i bl.a. invärtesmedicin, infektionslära, farmakologi, onkologi, öron-, näs- och halssjukdomar, habilitering och rehabilitering, geriatrik, hälsopsykologi, psykiatri och neuropsykiatri liksom, käkkirurgi, parodontologi, odontologisk radiologi, oral protetik, bettfysiologi, ortodonti och pedodonti.


  1. Diagnostik och behandling i tandsjukvårdande verksamhet


  1. Självständigt och rutinerat kunna utföra:


  1. Ha god kännedom om och viss erfarenhet av:


C. Ha teoretisk kännedom om eller ha närvarit vid handläggning/utförande av:



  1. Förebyggande verksamhet

En tandläkare utbildad på specialistnivå i orofacial medicin skall kunna ansvara för organisationen av förebyggande verksamhet och vård i ett landstingsområde till personer med sjukdomar och funktionshinder. Specialisten skall därvid kunna samverka med andra vårdaktörer inom landsting och kommuner och med allmäntandvården. Det gäller såväl övergripande planeringsansvar som att fungera som konsult och rådgivare åt allmäntandvården och planera individuellt utformad förebyggande vård till boende på sjukhem och i gruppboende och till personer i egen bostad. Det gäller också organisation och planering av undervisning och instruktion till patienter, anhöriga och vårdpersonal i landsting och kommunal verksamhet liksom kontakt med personliga assistenter och gode män. Specialisten i orofacial medicin skall ha god kunskap om organisationen för vård och omsorg i landsting och kommuner.



IV. Samverkan inom och utom tandvårdssystemet inklusive övrig hälso- och sjukvård m.m.

Det är av stor vikt att en tandläkare utbildad på specialistnivå i orofacial medicin har kunskap och erfarenhet av samverkan med såväl olika medicinska specialiteter, de odontologiska fakulteterna, övrig specialisttandvård som allmäntandvården. Tandläkaren skall också kunna samverka med patientföreningar och vara lyhörd för och patienters, brukares och anhörigas behov.

Utbildningsplan


Klinisk tjänstgöring

Den kliniska tjänstgöringen skall bedrivas under 70-80% av tjänstgöringstiden. I denna tid ingår patientadministrativt arbete. Den huvudsakliga tjänstgöringen kommer att vara förlagd till respektive hemmaklinik inom orofacial medicin/sjukhustandvård. Viss auskultation/tjänstgöring kommer även att vara förlagd till andra sjukhustandkliniker för att få en god inblick i hur verksamheten bedrivs med varierande inriktning.


Inom varje landsting skall det finnas en utbildningsansvarig klinikchef. Denna skall


Varje utbildningstandläkare skall ha en huvudhandledare inom verksamheten. Klinikchefen och huvudhandledaren kan vara samma person. Ytterligare handledare kan finnas. Om tandläkaren tjänstgör på flera kliniker skall det vid varje klinik finnas en lokalt ansvariga handledare.


Huvudhandledarens och eventuell ytterligare handledares kompetens skall beskrivas med avseende på:

     -- Kliniskt kunnande

(Specialistkompetens eller utförlig beskrivning av tidigare utbildning, antal år som sjukhustandläkare/oralnmedicinare etc

     -- Vetenskaplig erfarenhet

(disputerade, docentkompetens, publicerade artiklar, vetenskapsmetodologisk utbild. etc)

     -- Pedagogisk utbildning och erfarenhet

(pedagogiska kurser, pedagogisk erfarenhet till olika avnämarkategorier)

  -- Övriga handledares kompetens vid utbildningsklinikerna.

 

Handledning
Klinikchefen och huvudhandledaren är i samråd ansvariga för kontakter och uppföljning med andra kliniker, där utbildningen skall ske såsom Öron- och Medicinkliniker:

Generell utbildningsplan och individuell utbildningsplan
En övergripande generell utbildningsplan finns som beskriver de teoretiska kurser och den auskultationstjänstgöring som utbildningstandläkaren skall genomgå.

Dessutom skall varje utbildningstandläkare genomgå ett seminarieprogram. En halv dag per vecka bör avsättas för seminarier/egna studier, dock inte då tiden sammanfaller med andra kurser eller auskultationstjänstgöringar.


På basis av den övergripande kursplan utformar lokalt ansvariga klinikchefen och huvudhandledaren en individuell utbildningsplan med samma uppställning som den generella, baserat på ST-tandläkarnas förkunskaper


Kompletterande utbildning
Individuella anpassningar och kompletterande utbildningsbehov skrivs in i den individuella utbildningsplanen.

Multidisciplinär samverkan

Samseminarier planeras ihop med specialistkliniker där ST-utbildning pågår för att stimulera till tvärvetenskapliga möten och diskussioner. Utbildningstandläkaren skall också auskultera vid lämpliga sjukhustandkliniker. Auskultation skall också ske vid olika sjukvårdsinrättningar. Utbildningstandläkaren skall delta i rondverksamhet i sjukvården. Kunskap skall inhämtas om olika kommunala verksamheter och auskultationer ske för att få en inblick i hur dessa verksamheter fungerar. Terapiplaneringsmöten skall genomföras regelbundet.


Pedagogisk utbildning
Utbildningstandläkaren skall planera och självständigt genomföra undervisningsaktiviteter, bl.a. till vårdpersonal på olika nivåer inom hälso- och sjukvården och till allmäntandvården. Utbildningstandläkaren skall också planera och leda seminarier. Vikt kommer också att läggas vid möten och samarbete med, och utbildning till, patienter, anhöriga och brukarorganisationer.


Tandvårdsplanering

Utbildning i form av seminarier skall ge kunskap om hur man organiserar verksamhet i Orofacial medicin på nivå motsvarande specialitet i ett landstingsområde.


Profylaktik

Stor vikt skall läggas vid utbildning i mekanismer för hälsobefrämjande åtgärder. Undervisningstandläkaren skall få träning i verksamhetsplanering. Kurser skall inplaneras i hälsoekonomi, epidemiologi, kvalitetsutveckling, etik etc.


Hälsoekonomi

Utbildningen skall ske genom föreläsningar och seminarier.


Samverkan (se punkt IV ovan)

Det är av stor vikt att den som genomgått den treåriga utbildningen i orofacial medicin har kunskap och erfarenhet av samverkan med såväl sjukvårdens olika specialiteter, de odontologiska fakulteterna, övrig specialisttandvård som allmäntandvården. Specialisten skall kunna koordinera vård med hälso- och sjukvård och kommunal omvårdnad och därvid samverka med ledning och hälso- och sjukvårds- och omvårdnadspersonal. Orofacialmedicinaren skall också kunna samverka med patientföreningar och vara lyhörd för och patienters, brukares och anhörigas behov.


Vetenskaplig metodik och arbete

Utbildningstandläkarna i Orofacial medicin skall ägna 20-30% av tjänstgöringstiden åt seminarier, undervisning, litteraturstudier och forskning. Seminarier enligt särskilt schema skall planeras in. Under första eller andra terminen skall utbildningstandläkaren komma fram till ett eget utvecklings/forskningsprojekt. Undervisningstandläkaren skall under sin studietid nämligen genomföra ett eget vetenskapligt projekt. För att kunna genomföra detta kommer undervisning ges i forskningsmetodik. Resultaten av projektet skall presenteras, helst på en nationell eller internationell vetenskaplig kongress. En rapport, eller om möjligt en vetenskaplig artikel, skall produceras. Magisterexamen (mastersexamen) kan avläggas. Detta kräver extra arbete i form av en ramberättelse samt en artikel, som skall försvaras.


Specialiseringstjänstgöringens omfattning
Utbildningens längd är treårig (heltid) och överensstämmer med vad som föreskrivs i SOSFS 1993:4 för av Socialstyrelsen godkända specialiteter.


- Kvalitetssäkring
Uppföljning av genomgångna kurser/klinisk tjänstgöring ansvaras för lokalt. Ett gemensamt utbildningsråd med representant för varje landsting skall mötas en gång per termin.

1 Treårig försöksutbildning för tandläkare inom Orofacial Medicin. 2004.

2 1§ Stadgar för Svensk förening för Orofacial Medicin



STIFTELSEN FUNKTIONELL FAMILJETERAPI I SVERIGE FFT GER UTBILDNING
1 REGION SKÅNE UTBILDNING UTVÄRDERING KURS IVPA DATUM
10 GRUNDLÄGGANDE YRKESUTBILDNING ENLIGT 54 § LAGEN (6351998)


Tags: medicin, orofacial, (sjukhustandvårdoral, tandläkare, medicin), utbildning