MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA UYGULANMASI ÖNGÖRÜLEN ACİL DURUM PLANI PLAJI

BAYRAKLI BELEDIYESI SEMT MERKEZLERI KASIM AYI FAALIYET RAPORU SEMT
GENELGE 20102 TÜRK BAYRAKLI GEMILER 2008 YILI ITIBARIYLE PARIS
MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA UYGULANMASI ÖNGÖRÜLEN ACİL DURUM PLANI PLAJI

ULUSLARARASI EMNİYETLİ YÖNETİM KODUNUN TÜRK BAYRAKLI GEMİLERE VE İŞLETİCİLERİNE


EK-5


MAVİ BAYRAKLI PLAJLARDA UYGULANMASI ÖNGÖRÜLEN

ACİL DURUM PLANI


Plajı kullananların sağlığını olumsuz yönde etkileyecek beklenmeyen deniz kirliliği ile kıyıda veya denizde meydana gelebilecek kazaları kapsamaktadır.


Yöntem:

1 – Deniz Kirliliği:

Deniz suyunun, insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyecek boyutta kirlendiğinin gözle görülmesi (kanalizasyonun arıtılmadan doğrudan denize boşalması gibi) veya 15 gün ara ile yapılan deniz suyu analizlerinin tehlike sınırını aştığı durumlarda izlenecek yol:


    1. Acil durum uygulama sorumlusu, kirlenmeye neden olan kaynak biliniyorsa yetkilisine ve aynı zamanda kaynak bilinsin veya bilinmesin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile bağlı bulunduğu Belediyeye en kısa süre içinde haber vermelidir. Ayrıca ihtiyaç durumunda kaymakamlık veya valilik bilgilendirilmelidir.

    2. Deniz araçlarından kaynaklanan kirlilik durumunda; Büyükşehir Belediyesi mücavir alanları içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki devri yapılmış olan Antalya, İstanbul, Kocaeli ve Mersin Büyükşehir Belediyeleri, Limanlarda (yat limanı, balıkçı barınağı gibi yat bağlama yerleri hariç) Liman Başkanlıkları, bunların dışında kalan deniz alanlarında ise doğrudan Sahil Güvenlik Bot Komutanları yetki ve sorumluluğa sahiptir.

    3. Atıklarını boşalttığını tespit ettiğiniz veya şüphelendiğiniz kirlilik kaynağı varsa, bununla ilgili kanıt olarak sunabilecek fotoğraf, video çekimi, atık numunesi gibi bulguların mutlaka belgelendirilmesi büyük önem taşımaktadır.

    4. Kirlilik, kirliliğe sebep olanlarca, eğer sebep olanlar bilinmiyorsa belediye veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca temizlenir.

    5. Kirliliğe neden olan faaliyetin durdurulması için mahallin en büyük mülki idare amiri aracılığıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın İl veya İlçe teşkilatına, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Belediye Başkanlıklarına en kısa sürede haber verilmelidir.

    6. Acil durum uygulama sorumlusu, kirlenme kaynağı etkisiz hale gelinceye kadar aşağıdaki yöntemlerden bir veya bir kaçı ile denize girmenin sakıncalı olduğunu nedeni ile birlikte açıklanmasını sağlamalıdır. Açıklama, Türkçe ve yöreyi ziyaret eden turistlerin kompozisyonuna göre yabancı bir dilde yapılmalıdır.

    1. Kirlilik oluşturan neden ortadan kalkıncaya kadar Mavi Bayrak indirilir ve Mavi Bayrak panosunda bayrağın indirilme nedeni ilan edilir. (panoda ilan edilecek yazı örneği www.mavibayrak.org.tr sayfamızdan temin edilebilir.)


2 – Kıyı veya denizde meydana gelebilecek kazalar ve yangın:

2.1 Plajdaki ilk yardım birimine haber verilmelidir.

2.2 Kazadan etkilenenler en seri araç ile............................................................................ sağlık ocağına /hastaneye ulaştırılmalıdır veya aşağıdaki merkezlere haber verilmelidir.

Sağlık Ocağı veya Hastane Telefonu :…………………….

2.3 Yangın durumunda itfaiyeye haber verilmelidir. İtfaiye Merkezi Telefonu: 110

2.4. Güvenlik ve asayişle ilgili durumlarda Polis tel: 155, Jandarma tel: 156


3– Deniz kirliliği durumunda Acil Durum Planı kapsamında Bilgi Verilecek Sorumlular:



Sorumlu Kişi

Telefon*

Plaj veya Tesiste



Sahil Güvenlik



Liman Başkanlığı



Belediye



Kaymakamlık



Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü




* Bu telefona günün her saati ulaşılmalıdır.

25






Tags: bayrakli plajlarda, öngörülen, plajlarda, plani, bayrakli, uygulanmasi, durum, plaji