BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ (GEMİADAMI İLE YAPILAN)1 MADDE 1








BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ (GEMİADAMI İLE YAPILAN)1


MADDE 1- TARAFLAR;


Aşağıda isim (unvan) ve adresleri yazılı bulunan işveren ile işçi arasında, tamamen kendi istek ve serbest iradeleri ile ve belirtilen şartlarla " BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ" yapılmıştır. Taraflar bundan sonra "işveren" ve "işçi" olarak anılacaktır.


İŞVERENİN


Adı soyadı (Ünvanı):

Adresi:

İŞÇİNİN (GEMİADAMININ)


Adı soyadı:

Doğum Tarihi/Yeri:

Sicil No:

Yerleşim Yeri Adresi:

MADDE 2- İŞÇİNİN ÇALIŞMA YERİ;


İşçi (gemiadamı), …….. isimli …… sicil numaralı ……. grostonilatoluk ve …… sicil dairesine kayıtlı gemi ve işveren veya vekilinin göstereceği işverenin muhtelif gemiler.



MADDE 3- YAPILACAK İŞ;


1-……………


2-……………


3-……………


MADDE 4- İŞÇİNİN (GEMİADAMININ) HİZMETE BAŞLAYACAĞI TARİH VE YER;


....Yıl ........ Ay süreli olan bu iş sözleşmesi, ...../...../...... tarihinde başlamış olup, işçinin (gemiadamının) hizmete başlayacağı yer ………….. dır.


Belirli bir süre için yapılmış olan bu hizmet akdi …./…./…. tarihinde sona erer. Hizmet akdi gemi seyir halinde iken sona ererse akit, geminin ilk limana varmasına ve güvenlik altına alınmasına kadar devam eder.


MADDE 5- DENEME SÜRELERİ;


Deneme süresi …. aydır. Taraflar, bu süre içinde iş sözleşmesini ihbarsız ve tazminatsız feshedebilirler.


MADDE 6 - ÇALIŞMA SÜRESİ;


İş süresi, günde sekiz ve haftada kırksekiz saattir. Bu süre haftanın iş günlerine eşit olarak bölünmek suretiyle uygulanır.


İş süresi, gemiadamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir.


İşveren veya işveren vekili, gemiadamının vardiyalarını yemek ve dinlenme zamanlarını bir çizelge ile belirtmek ve bu çizelgeyi gemiadamlarının görebilecekleri bir yere asmak zorundadır.


MADDE 7- FAZLA SAATLERLE ÇALIŞMA;


İşveren, ülkenin genel yararları, işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle işçiye

fazla çalışma yaptırabilir.


Yapılacak fazla çalışmanın her saatine ödenecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarı %25 oranında artırılmak suretiyle bulunacak miktardan az olamaz.


Aşağıda yazılı haller fazla saatlerle çalışma sayılmaz.


1. Geminin, gemideki şahısların veya gemi hamulesinin selameti için kaptanın yapılmasını zaruri gördüğü işler,


2. Gümrük, karantina ve sair sıhhi formaliteler dolayısıyla yerine getirilmesinde zorunluluk bulunan ilave işler,


3. Gemi seyir halinde veya limanda iken gemide yaptırılan (yangın, gemiyi terketme, denizde çatışma, denizden adam kurtarma ve savunma) talimleri.


MADDE 8- ÜCRET;


İşçinin aylık NET/BRÜT ücreti .............-TL dir. İşveren, işçinin (gemiadamının) ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını özel olarak açılan ……. Bankası ………. Hesap numaralı banka hesabı vasıtasıyla ödemek zorundadır.


Ücret ödeme devresi bir aydan fazla olamaz.

Hizmet akdinin sona ermesi veya bozulması halinde işveren veya işveren vekili gemiadamının ücretini derhal ve tam olarak ödemek zorundadır.


İşçi ücreti ayda bir ve her ayın …..’ncı günü ödenir. Her ayın ücreti, mücbir bir neden olmadıkça, her ayın ücreti, ödeme gününde itibaren en geç 20 gün içinde ödenir.

Haklı bir sebep olmaksızın işini yapmayan gemiadamı, keyfiyet gemi jurnaline kaydedilmek ve jurnali yoksa bir tutanakla belgelenmek şartıyla bu müddete ait ücretten mahrum edilir. Bu yüzden uğradığı zararın telafisi için işverenin tazminat istemek hakkı saklıdır.


MADDE 9- AVANS;


İşveren veya işveren vekili, gemiadamının isteği halinde ….. TL’yi aşmayacak şekilde avans verebilirler.


MADDE 10- AKİT SÜRESİNİN UZAMASI;


İş sözleşmesinin sonunda gemiadamı, işveren veya işveren vekilinin muvafakatiyle işe devam ederse hizmet akdi, aynı süre için uzatılmış sayılır.


MADDE 11- ÇALIŞMA VE KİMLİK KARNESİ;


İşveren veya işveren vekili işçiye (gemiadamına) en geç onbeş gün içinde gemiadamı çalışma ve kimlik karnesi vermek zorundadır.


Deneme süresine tabi tutulan gemiadamı için bu süre deneme süresinin bitiminden sonra başlar.


MADDE 12 - YILLIK ÜCRETLİ İZİN;


İşçi (gemiadamı) işverenin emrinde veya aynı gemide bir takvim yılı içinde bir veya birkaç hizmet aktine dayanarak en az altı ay çalışmış olmak koşulu ile yıllık ücretli izine hak kazanır.


İzin süresi, altı aydan bir yıla kadar hizmeti olan gemiadamları için 15 günden ve bir yıl ve daha fazla hizmeti olanlar için yılda bir aydan az olamaz.


İzin işverenin uygun göreceği bir zamanda kullanılır. Bu haktan feragat edilemez.


Bir aylık izin, tarafların rızasıyla aynı yıl içinde kullanılmak suretiyle ikiye bölünebilir.


Gemiadamı, yıllık ücretli iznini yabancı bir memleket limanında veya hizmet akdinin yapılmış bulunduğu mahalden gayri bir yerde kullanmaya zorlanamaz.


Gemiadamı, dilerse, işveren veya işveren vekilinden ücretli izne ilişkin olarak 7 güne kadar ücretsiz yol izni de isteyebilir.


MADDE 13 - HAFTA TATİLİ;


Liman hizmeti ve şehir hattı gemilerinde gemiadamının haftada altı günden fazla çalıştırılması yasaktır. Bunlardan hafta tatili günü çalıştırılanlara, haftanın diğer bir gününde nöbetleşe izin verilir.


MADDE 14 - İŞ AKDİNİN FESHİ;


Taraflar akdedilen iş sözleşmesini aşağıdaki şartlarda feshedebilirler;


I - İşveren veya işveren vekili tarafından:


a) Gemiadamının herhangi bir limanda geminin hareketinden önce gemiye dönerek hizmete girmemesi veya gemiye hiç dönmemesi,


b) Gemiadamının gemide hizmet görmesinin tutukluluk, hapis veya gemide çalışmaktan menolunması gibi sebeplerle imkansız bir hal alması,


c) Gemiadamının işveren veya işveren vekiline karşı, kanuna, hizmet akitlerine sair iş ve çalışma şartlarına aykırı hareket etmesi,


ç) Gemiadamının işveren veya işveren vekiline karşı denizcilik kural ve teamüllerine veya ahlak ve adaba aykırı hareket etmesi,


II - Gemiadamı tarafından:


a) Ücretin kanun hükümleri veya hizmet akti gereğince ödenmemesi,


b) İşveren veya işveren vekilinin gemiadamına karşı, kanuna, hizmet akitlerine veya sair iş şartlarına aykırı hareket etmesi,


c) İşveren veya işveren vekilinin gemiadamına karşı denizcilik kural ve teamüllerine veya ahlak ve adaba aykırı hareket etmesi,


III - İşveren, işveren vekili veya gemiadamı tarafından:


a) Geminin herhangi bir sebeple 30 günden fazla bir süre seferden kaldırılması,


b) Gemiadamının herhangi bir sebeple sürekli olarak gemide çalışmasına engel bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi.


IV - Geminin kayba uğraması, terk edilmesi veya harp ganimeti ilan edilmesi veyahut Türk Bayrağından ayrılması hallerinde ise hizmet akdi kendiliğinden bozulur.


Geminin Türk Bayrağını taşıma hakkı bulunduğu sürece mülkiyetin kısmen veya tamamen herhangi bir şahsa geçmesi hizmet akdinin feshini gerektirmez.


MADDE 15- FESİH HAKKINI KULLANMA ÖNELİ;


Sözleşmenin 14üncü maddesinde işveren, işveren vekili veya gemiadamına tanınan akdi feshetmek yetkisi, iki taraftan birinin bu çeşit davranışlarda bulunduğunu öbür tarafın öğrendiği günden başlayarak (6) işgünü geçtikten ve herhalde fiilin vukuundan itibaren bir sene sonra kullanılamaz.


Bu hallere dayanılarak akdi süresi içinde fesheden taraf ayrıca mahkemeye başvurarak öbür taraftan bir tazminat isteyebilir.



MADDE 16- ÖZEL ŞARTLAR;


a) İşverenin, işçilerin bir bölümüne veya tümüne sözleşme gereği olmaksızın, teşvik amaçlı olarak yapacağı süreklilik arzetmeyen nakdi ayni ödemeler, işçiler bakımından kazanılmış hak niteliğinde olmayıp, tekrarlanacağı anlamına gelmez.


b) İşçi, işyerinde, çalışma mevzuatı ve işveren tarafından belirlenmiş bulunan çalışma şartlarına, iş disiplinine, iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına, işveren tarafından çıkartılmış ve çıkartılacak olan yönetmelik, genelge, sirküler, talimat gibi düzenlemelere uymayı kabul ve taahhüt eder.


c) İşçi, işverenin istemesi halinde, hafta tatili ile ulusal bayram ve genel tatil günlerinde de çalışmayı peşinen kabul eder.


d) İşçi, işverenin istemesi halinde fazla çalışma yapmayı peşinen kabul eder.


e) İşçi iş sözleşmesi devam ettiği sürece, özel de olsa başka bir işte çalışmamayı taahüt eder.


f) İşçi, işverene ve işyerine ait her türlü iş sırlarını saklamayı, işverene zarar verecek davranışlarda bulunmamayı taahüt eder.


g) İşçi, işyerindeki makine, alet ve teçhizatı usulüne uygun olarak ve özenle kullanmayı, görevi ile ilgili olmayan işlerle uğraşmamayı, kendisine teslim edilmemiş makine, alet ve edevatı kullanmamayı taahhüt eder.


h) İşçi, kendisine işinde kullanılmak üzere teslim edilen malzeme, araç ve gereçleri işyeri dışına çıkarmamayı, amacı dışında kullanmamayı taahhüt eder.


i) İşçi, işyerine, alkollü içki veya uyuşturucu madde almış olarak gelmemeyi ve bu maddeleri işyerinde kullanmamayı, çalışması ile ilgili olmayan eşya ve maddeler ile taşınması ya da kullanılması yasaklanmış maddeleri işyerine sokmamayı taahhüt eder.


j) İşçi, iş sözleşmesinin feshinde, kendisine teslim edilmiş bulunan her türlü demirbaş eşyayı eksiksiz olarak teslim etmeyi, kendi kasıt veya kusurundan meydana gelmiş zararlar varsa, tazmin etmeyi taahhüt eder.


k) İşveren, işçinin ücretini ve Kanundan doğan diğer haklarını süresinde ödemeyi kabul ve taahhüt eder.


MADDE 17- 5 (beş) sayfadan oluşan iş bu belirli süreli iş sözleşmesi, ...../..../..... tarihinde taraflarca iki nüsha olarak tanzim edilip, okunarak imzalanmakla, işveren işçiyi iş ve ücret vermeyi, işçi de belirtilen şartlarla iş görmeyi karşılıklı olarak kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.


İŞVEREN VEYA VEKİLİ İŞÇİ

Kaşe Adı Soyadı

İmza İmza






1 Sözleşmenin somut olay çerçevesinde uyarlanması aşamasında 854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun incelenmesinin faydalı olacağını belirtmek isteriz.





Tags: (gemi̇adami i̇le, beli̇rli̇, yapilan)1, madde, (gemi̇adami, süreli̇, sözleşmesi̇