5312 SAYILI KANUN GEREĞI ALINMASI ZORUNLU EĞITIMLER PETROL DÖKÜNTÜSÜNE

() BU KANUN 1212011 TARİHLİ VE 6100 SAYILI HUKUK
(11012018 TARIHLI 85 SAYILI SENATO TOPLANTISININ 23 NOLU KARAR
(11082002 TARIHLI VE 24843 SAYILI RESMI GAZETEDE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE

(16 HAZIRAN 2015 TARIH 64 SAYILI SENATO TOPLANTISININ 27
(2) SAYILI CETVEL GTİP NO MAL ISMI 8415 KLIMA
(21112008 TARIH VE 27061 SAYILI RESMI GAZETE’DE YAYIMLANAN YÖNETMELIĞIN

International Courses

5312 Sayılı Kanun Gereği Alınması Zorunlu Eğitimler

Petrol Döküntüsüne Müdahale Eğitimleri

OPRC 1-2-3 Eğitimleri

Petrol döküntülerine karşı hazırlıklı olma ve müdahale konularında tecrübeli eğitmen kadrosu tarafından verilen OPRC eğitimleri, petrol döküntüsüne karşı hazırlıklı olma ve müdahale konularında rehberlik eder.

Seminer 1 – İlk Müdahale (Operasyon ve Destek Grupları Eğitimi) OPRC 1

Petrolün özellikleri açısından pratik olarak; müdahale tenikleri, sağlık ve güvenlik, oil boom (bariyer) ve skimmer (yağ sıyırıcı) konuşlandırılması, dispersan uygulamaları, sorbentlerin (emici ürünler) kullanımı, kıyı şeridinin temizlenmesi, atık yönetimi, bertarafı ve yaban hayatının korunması konularını içerir. Eğitim sonunda katılımcılar, 5 sene süreli geçerli olan sertifikalarını almaya hak kazanırlar.

Kimler katılmalı?

Operasyon ve Destek Grupları ile kirliliğin bertarafı operasyonlarında görev alacak kişiler.

Eğitim süresi: 3 gün.

Seminer 2 – Supervizörler ve Olay Yeri Koordinatörleri OPRC 2

(Operasyon ve Olay Yeri Koordinatörleri Eğitimi)

Petrol döküntüsünün davranışı, akıbeti ve etkileri, döküntünün değerlendirilmesi, modelleme, operasyon planlaması, döküntünün önlenmesi, etki alanında toplama ve iyileştirme, saha güvenliği, atıkların depolanması, bertarafı, medya ilişkileri, kayıtların tutulması, olay komuta sistemi, iletişim ve bilgilendirme, sorumluluklar ve tazminler, operasyonun sonlandırılması ve kaza yerinin gözden geçirilmesi/ incelenmesi konularını içerir.

Kimler katılmalı?

Petrol kirliliğine müdahale operasyonlarında, operasyonu yönetecek olan kişiler.

Eğitim süresi: 3 gün.

Seminer 3 – Üst Düzey Yöneticiler (Genel Koordinatör Eğitimi) OPRC 3

Üst düzey yöneticilerin rolleri ve sorumluklukları, petrol döküntüsü ile ilgili sebep sonuç ilişkileri, modelleme, müdahale yöntem ve stratejileri, acil müdahale planları, kriz yönetimi, medya ve halkla ilişkiler, yönetim ve finans, zararların tazmini gibi konularda genel bilgiler içerir.

Kimler katılmalı?

Petrol döküntüsü konularında deneyimli, ulusal ve bölgesel operasyonları yönetecek olan bölgesel koordinasyon komitesi başkanları ve ilgili kişiler.

Eğitim süresi: 1 gün.


Diğer Zararlı Madde Döküntülerine Müdahale Eğitimleri

HNS 1-2 Eğitimleri

Diğer zararlı maddelerden kaynaklı döküntülere karşı hazırlıklı olma ve müdahale konularında tecrübeli eğitmen kadrosu tarafından verilen HNS eğitimleri, kimyasal madde döküntülerine karşı hazırlıklı olma ve müdahale konularında rehberlik eder. Diğer zararlı maddeleri elleçleyen kıyı tesislerinin ilgili personelinin alması gereken eğitimlerdir.



HNS 1 – İlk Müdahale (Operasyon ve Destek Grupları Eğitimi)

Kimyasal maddeler, tanımları, bileşikler, etkileri, özellikleri, ERG kılavuz kullanımı, müdahale tenikleri, sağlık ve güvenlik konuları. Eğitim sonunda katılımcılar, 5 sene süreli geçerli olan sertifikalarını almaya hak kazanırlar.

Kimler katılmalı?

Operasyon ve Destek Grupları ile kirliliğin bertarafı operasyonlarında görev alacak kişiler.

Eğitim süresi: 2 gün.



HNS 2 – Supervizörler ve Olay Yeri Koordinatörleri

Kimyasal bileşikler, akıbeti ve etkileri, döküntünün değerlendirilmesi, modelleme, operasyon planlaması, etki alanında toplama ve iyileştirme, saha güvenliği, atıkların geçici depolanması, bertarafı, medya ilişkileri, kayıtların tutulması, olay komuta sistemi, iletişim ve bilgilendirme, sorumluluklar ve tazminler, operasyonun sonlandırılması ve kaza yerinin gözden geçirilmesi/ incelenmesi konularını içerir.

Kimler katılmalı?

Diğer zararlı maddelerden oluşan kirliliğe müdahale operasyonlarında, operasyonu yönetecek olan kişiler.

Eğitim süresi: 2 gün.



Tehlikeli Maddelere Müdahale Eğitimleri


Tehlikeli Maddelere Müdahale (HAZMAT)

Tehlikeli maddelerin depolanması, elleçlenmesi ve taşınması sırasında meydana gelebilecek kazalarda müdahale edecek personelin eğitimini amaçlar.

Bu eğitim; tehlikeli maddelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini, atmosferik ve gaz ölçüm araçlarının nasıl kullanılacağını, bir kazada malzeme bilgilerinin hangi kaynaktan aranacağını, tehlikeli maddenin nasıl tanımlanacağını, risk analizini ve tehlikenin tanımlanmasını, kişisel koruyucu kıyafetler, isk analizi, dekontaminasyon, güvenlik gereksinimleri, olay komuta sistemine göre doğru kıyafeti seçme konularını içerir.

Ayrıca katılımcılar, senaryoya bağlı çalışmalarda öğrendiklerini pratiğe dönüştürme şansı yakalar. Görsel olarak desteklenen teorik dersin yanı sıra, 80 saatlik bu eğitimde filmlerin ve gerçek kaza deneyimlerinin paylaşıldığı faydalı bir uygulama bölümü de bulunuyor. Eğitim içeriği tesisler, kullanılan malzemeler ve çalışma koşullarına göre özel olarak tasarlanabilir.



Eğitim süresi: 80 saat



Tehlikeli Madde Atık Yönetimi (HAZWOPER)

Tehlikeli maddelerin depolanması, elleçlenmesi ve taşınması sırasında meydana gelebilecek kazalarda müdahale edecek personelin eğitimini amaçlar.

Bu eğitim; tehlikeli maddelerin olası etkilerini, tehlikeyi belirlemeyi ve tehlikeli madde kazalarında karar verme konularını içerir. Konular görsel olarak desteklenen teorik eğitimler, filmler ve gerçek kaza deneyimlerinin özetlerinden oluşmaktadır. Bu eğitimde kişisel koruyucu kıyafet kullanımı, dekontaminasyon ve yaşanmış olaylar gibi konular bulunmaktadır.



Eğitim süresi: 40 saat



Kimyasal Madde Taşımacılığı Yapan Lojistik Firmaları

Kara Tankeri Kullanıcıları ve İlgili Personel için HAZMAT Eğitimleri



Kapalı Alan Eğitimleri

Bu eğitim, kapalı alanlara giriş ve kurtarma ile ilgili tehlikelerin tanımlanması ve önlem alınması hakkında genel bilgiler sağlar. Kapalı alan giriş ve kurtarma ekipmanlarının işlemlerinin tatbikatını kapsar.



Tesis Özelinde Tasarlanabilen Eğitimler



Acil Müdahale Planı ve Yönetimi

Tehlikeli Maddelerin Fiziksel Özellikleri

Kimyasal Müdahale ve Temizleme

Kimyasal Maddelere Müdahale

Dekontaminasyon

Uluslararası Mevzuatlar

Saha Uygulamaları



5312 Sayılı Kanun Gereği Yapılan Kıyı Tesisi Tatbikatları

PETROL VE DİĞER ZARARLI MADDELERDEN KAYNAKLANAN KİRLİLİĞE HAZIRLIKLI OLMA VE MÜDAHALE İLE İLGİLİ EĞİTİM SEMİNERLERİNİN VE TATBİKAT PROGRAMLARININ USUL VE ESASLARI GENELGE 2010/4” kapsamında altı ayda bir gerçekleştirilen kıyı tesisi tatbikatlarıdır.

Anlaşmalı olduğumuz kıyı tesisleri ile ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleştirmeye devam ettiğimiz düzenli tatbikatlar sayesinde, tesis personeline kendini test etme, müdahale gücünü daha da ileri taşıma gibi fırsatlar sunulmakta, bakanlık yetkilileri tarafından da düzenli bir denetleme yapılabilmektedir.

Masabaşı tatbikatından, Uluslararası Hukuk boyutuna, döküntünün toplanması, güvenli bir şekilde muhafazası ve bertarafına kadar olan sürecin tamamının provası bu tatbikatlar içerisinde gerçekleştirilmektedir.

























(27012000 TARIH VE 4502 SAYILI KANUNLA DEĞIŞTIRILMIŞ SON ŞEKLIDIR)
(31 EKIM 2017 TARIH VE 30199 SAYILI RESMI GAZETE
(31122009 TARIHLI VE 27449 MÜKERRER SAYILI RESMI GAZETEDE YAYIMLANMIŞTIR)


Tags: zorunlu, alinmasi, sayili, kanun, gereği, döküntüsüne, petrol, eğitimler